PDA

Επιστροφή στο Forum : Περι εκκεντροφορων ο λογος...


God
24-11-07, 10:25
Επειδη οι εκκεντροφοροι ειναι μια καπως ευκολη μετατροπη και πολυ διαδεδομενη, μιας και 'χορεψα' τον χορο τους πριν λιγο καιρο, ας δωσω μερικες ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ συμβουλες προς τους ναυτιλευομενους.

Κατ'αρχην, οι εκκεντροφοροι δεν ειναι 'πανακεια'. Δεν δινουν απλα αλογα. Οπως καθε μοντιφα, κατι παιρνουν για να δωσουν. Τα υπερ και τα κατα ζυγιστε τα εσεις με τις αναγκες σας.

Για αρχη οι μοιρες του εκκεντροφορου δηλωνουν το ποσο μιας πληρης περιστροφης των 360 μοιρων η βαλβιδα μενει ανοιχτη. Οσο πιο πολλες μοιρες, τοσο περισσοτερο ανοιγμα, τοσες περισσοτερες στροφες απαιτουνται για να δουλευει σωστα, τοσο πιο πολυ καιει, τοσο πιο καλα παει στις ψηλες. Επισης οσο αγριευει ο εκκεντροφορος, αγριευει και το ΚΤΕΟ αφου ανεβαινουν τα καυσαερια. Γιατι δεν μπαινουν απο το εργοστασιο ειναι πασιφανες, περισσοτερη καταναλωση και καυσαερια ειναι μονο οι αμεσες επιπτωσεις. Περισσοτερο καυσιμο και σε κακοσχεδιασμενο κινητηρα μπορει και του πρωτου σταδιου να δημιουργησει προβλημα στο ρελαντι. Σε BMW ενας πρωτου σταδιου αυξανει λιγο την καταναλωση αλλα δεν δημιουργει αλλα προβληματα. Μετα το πρωτο σταδιο, μεχρι και στο προγραμματισμο ειναι προβλημα μερικες φορες.

Τοποθετωντας εκκεντροφορο ετσι απλα σκετο δεν κανετε τιποτα παρα ζημια. Ο εκκεντροφορος αλλαζει τα μιγματα της καυσεως, χρειαζονται αλλοι χρονοι αναφλεξης και χωρις remap μονο ζημια στο μοτερ κανετε. Εκκεντροφορος πανω απο 6-8 μοιρες απο τον μαμα χωρις remap ΔΕΝ δουλευει, ειναι πολυ μακρια ο εγκεφαλος για να φτασει να διορθωσει τοσο πολυ μονος του. Ναι μεν θα φανει οτι το αμαξι παει καλυτερα μεσαιες-ψηλες (αναλογα την αγριοτητα, οσο πιο αγριος τοσο πιο ψηλα) αλλα θα κανει μιγματα ως και επικινδυνα για την ζωη του μοτερ. Ενδεικτικα, το δουλεψα 8 μερες χωρις το προγραμμα και μου κατακαψε καινουργια πλατινενια μπουζι απο το λαθος μιγμα. Ελαχιστοι κατασκευαστες δινουν εκκεντροφορους που ειναι πανακριβοι και λενε οτι δουλευουν χωρις επαναπρογραμματισμο αλλα μονο για αυτοκινητα με DOHC και σχεδον παντα ο εξαγωγης ειναι ιδιος με τον μαμα ωστε να συγκρατει τα μιγματα καπως σωστα, εμποδιζοντας υπερβολικες αναπνοες αερα και μειωνοντας το παλαντζο.

Τωρα, χωρις βοηθεια απο το καπακι, ο εκκεντροφορος πρωτου σταδιου με ενα ΚΑΛΟ custom προγραμμα και απλη 95αρα βενζινη μπορει να προσφερει ως και 15% αυξηση ισχυος. Σπανιως ως απιθανο για παραπανω. Οσο αγριευει ο εκκεντροφορος, τοσο πιο μεγαλη η μεγιστη αυξηση ισχυος ΑΛΛΑ το αμαξι ΚΟΒΕΙ απο χαμηλα. Καθε 10 μοιρες του εκκεντροφορου μπακαλικα κοβουν 500 στροφες ωφελιμη περιοχη απο τα χαμηλα. Οποτε εκκεντροφοροι ανω των +20-30 μοιρων απο τους μαμα μας στελνουν στις 5000+ και κανουν μονο για αγωνες. Επισης ΔΕΝ παιρνουν καρτα καυσαεριων ετσι ευκολα! Οι εκκεντροφοροι πρωτου σταδιου κοβουν ελαχιστα απο χαμηλα στις BMW γιατι ο σχεδιασμος τους (απο τα τελη της δεκαετιας του 80!) τους επιτρεπει να ρυθμιστουν σε μεγαλο φασμα στα χαμηλα, αν φυσικα προγραμματιστει σωστα!

Με λιγη βοηθεια απο το καπακι ο εκκεντροφορος παιρνει και αλλο. Το φρεζαρισμα στις κεφαλες των βαλβιδων, καλα ελατηρια βαλβιδων (τα μαμα επαρκουν για μικρες βελτιωσεις αν δεν ειναι πεσμενα) και πλανισμα του καπακιου για αυξηση συμπιεσης βελτιωνουν ελαχιστα την καμπυλη ιπποδυναμης αλλα παρα πολυ την καμπυλη ροπης, αφου ο εκκεντροφορος οσο πιο πολυ αγριευει τοσο μεγαλωνει η απωλεια συμπιεσης. Επισης στρωνει πολυ το αυτοκινητο στο ρελαντι εως και 2000 στροφες. Αλλα και το κοστος ανεβαινει αρκετα αφου πρεπει να βγει και να ρεκτιφιαριστει καπακι και χρειαζονται καινουργιες φλαντζες. Το ποσο πρεπει να κατεβει το καπακι εξαρταται απο το αυτοκινητο, πολλα αυτοκινητα με 2-3 δεκατα ειναι ετοιμα!

Ροικα οι BMW ειναι πολυ καλες οποτε ροικη εξελιξη, ελευθερες εξατμισεις κτλ κανουν πολυ λιγα πραγματα με πολυ υψηλο κοστος. Μονο στα μοτερ που εχουν μαντεμενια εξαγωγη (πχ Μ40/Μ43) αυτο που βοηθα ειναι ενα χταποδι. Ολα τα αλλα κανουν ελαχιστες εως ανυπαρκτες διαφορες η κανουν και κακο. Πχ ενας πολυ ελευθερος καταλυτης σκοτωνει την ροπη χαμηλα για να δωσει 1-2 αλογα ψηλα. Επισης η παροχη καυσιμου τους ειναι υπεραρκετη για τετοια βελτιωση, δεν χρειαζονται μεγαλυτερα μπεκ, μπουζοκαλωδια κτλ. Αρκει τα πραγματα που εχετε πανω να ειναι τα μαμα η εφαμιλα! Επισης, μετα την τοποθετηση του εκκεντροφορου αφου οι θερμοκρασιες στο καπακι ανεβαινουν, καλο θα ηταν να χρησιμοποιειται καλο λαδι συνθετικο στις αλλαγες σας. Το καλο λαδι σωζει ζωες (μοτερ). Τελος, επειδη επισης ανεβαινουν οι θερμοκρασιες, σε ενα πληρες πακετο (εκκεντροφορος-κατεβασμα καπακι-κτλ) καλο θα ηταν να προστεθει και μπουζι ενα βαθμο ψυχροτερα απο τα μαμα. Δεν παιζει ρολο αν ειναι μονακιδα των 2 ευρω η ιριδιου των 30 ευρω το κομματι, αρκει ο ενας βαθμος ψυχροτερος για να μην 'αρπαζει' η ακιδα τους.

Τεχνικα, οταν σας κανουν το remap που γινεται τελευταιο, ενας σωστος προγραμματιστης δεν σου δειχνει οτι πηρες +10 αλογα στις 6800 στροφες μονο, αλλα οτι εχεις +7 στις 4500, +5 στις 3200 κτλ οπως εκανε και σε μενα. Το αμαξι πρεπει να ρυθμιστει σε ολο το φασμα των στροφων του, αλλιως στις χαμηλομεσαιες αντι τουλαχιστον να παραμεινει το ιδιο θα κρεμαει παρα πολυ. Το τι κανει στις 6800 μονο ΔΕΝ ειναι σωστη συμπεριφορα για αυτοκινητο, αλιμονο αν βαραμε κοφτες για να πηγαινει το αμαξι ολη την ωρα! Στο κατω κατω αν σας αρεσουν τα νουμερα γυριστε το γραναζι του AFM/MAF τερμα αριστερα να γινουν τα μιγματα τερμα πλουσια να βγαλετε +20 αλογα στις 6500 στροφες να χαρειτε...αν φτασει το αμαξι μεχρι το δυναμομετρο.


Τελος, το κοστος επωνυμων εκκεντροφορων ειναι απιστευτα υψηλο και δεν δικαιολογειται. Οι εκκεντροφοροι της BMW ειναι πολυ καλοι ποιοτικα και με ενα απλο reprofile γινονται παπαδες, το οποιο κοστιζει ελαχιστα. Μαλιστα το προγραμμα φυσιολογικα θα κοστισει τα τριπλασια χρηματα! Το καλυτερο που εχουν να προσφερουν οι aftermarket εκκεντροφοροι ειναι μικροτερο βαρος, το οποιο αυξανει την ευστροφια του μοτερ αλλα σε καμια περιπτωση την δυναμη του.


Ηθικο διδαγμα. Τα αλογα ΔΕΝ ειναι στραγαλια!

Οτι απορια μπορω να βοηθησω, ευχαριστως.

BMW523i
24-11-07, 10:48
God αν τελικά πάρω απόφαση να βελτιώσω τον Μ52 θα ΣΕ κάνω το τραπέζι να ΜΕ τα πεις από κοντά και να τα εφαρμόσουμε στην μπέμπα μου! ¶ψογος!

yiannis2002
24-11-07, 10:52
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο. +10000!

propeller
24-11-07, 12:49
πολυ καλο
:bowdown:

E30_318is
24-11-07, 13:08
¶ρα σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, έχουμε ένα Μ42 μοτέρ και θέλουμε να το βελτιόσουμε σωστά αλλά δεν θέλουμε να χάσει στις χαμηλές και δεν μας ενδιαφέρει η αύξηαη της κατανάλωσης. Κάνουμε reprofile στους εκκεντροφόρους πρώτο στάδιο και φτιάχνουμε ένα σωστό πρόγραμμα και αν χρειαστεί χρονίζουμε και τους εκκεντροφόρους μιας και έχει ρυθμιζόμενα γρανάζια από τη μαμά του, ερωτήσεις;
1) Πόσες μόιρες είναι το πρώτο στάδιο με την λογική ότι δεν θέλουμε να χάσουμε χαμηλά, υπ'όψην ότι ο Μ42 φοράει 252 μοίρες με 10,2 βύθισμα από την μάνα του
2) Θα χρειαστεί να βάλουμε χέρι και στο καπάκι; Μάμά έχει 10:1 συμπίεση
3)Για τι κόστος μιλάμε και τι κέρδος σε ιπποδύναμη;

God
24-11-07, 13:17
¶ρα σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, έχουμε ένα Μ42 μοτέρ και θέλουμε να το βελτιόσουμε σωστά αλλά δεν θέλουμε να χάσει στις χαμηλές και δεν μας ενδιαφέρει η αύξηαη της κατανάλωσης. Κάνουμε reprofile στους εκκεντροφόρους πρώτο στάδιο και φτιάχνουμε ένα σωστό πρόγραμμα και αν χρειαστεί χρονίζουμε και τους εκκεντροφόρους μιας και έχει ρυθμιζόμενα γρανάζια από τη μαμά του, ερωτήσεις;
1) Πόσες μόιρες είναι το πρώτο στάδιο με την λογική ότι δεν θέλουμε να χάσουμε χαμηλά, υπ'όψην ότι ο Μ42 φοράει 252 μοίρες με 10,2 βύθισμα από την μάνα του
2) Θα χρειαστεί να βάλουμε χέρι και στο καπάκι; Μάμά έχει 10:1 συμπίεση
3)Για τι κόστος μιλάμε και τι κέρδος σε ιπποδύναμη;

1. Σε DOHC κανεις re-profile μοιρων στις 264 μοιρες και +0,5-0,6 βυθισμα (κατα προσεγγιση) στον εισαγωγης. Τον εξαγωγης κανεις ελαχιστες μοιρες κυριως για να διατηρησεις την συμπιεση, αφου μπορεις λογω των δυο εκκεντροφορων. Δεν κανεις και στους δυο τις ιδιες μοιρες!

2. Να χρειαστει οχι, αλλα ωφελει. Συμπιεση θα χασεις, ειναι δεδομενο. Θα φανει οτι το αμαξι κατω απο τις 3000rpm εκοψε, στην περιπτωση σου παντως πολυ λιγο λογω του DOHC. Το οφελος θα φανει στις 4000+ στροφες. Αν κατεβασεις και καπακι, θα σου δωσει καλυτερη ροπη σε ολο το φασμα και ετσι δεν θα καταλαβεις η θα καταλαβεις λιγη βελτιωση στα χαμηλα, αλλα στα ανοιγματα στις πολλες στροφες, περιπου απο 4500 στροφες και πανω δηλαδη, θα νομιζεις οτι θα βγει να σε φαει.

3. Περιπου 300-350 οι εκκεντροφοροι ρεκτιφιε + εργατικα βαλε-βγαλε αν κανεις μονο αυτα, συν κανα 500αρι το προγραμμα θεωρητικα. Σε Μ42 θα βγαλεις καμια 12-15 αλογα καθαρα παραπανω (βαλε οτι επισκευαζονται και τυχον φθορες που ηδη εχουν οι εκκεντροφοροι σου, σε οσο καλη κατασταση και να ειναι απο τις πολλες χιλ χλμ λιγο εχουν κοψει οσο να'ναι).

E30_318is
24-11-07, 13:23
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, όταν θα υπάρχουν τα λευτά θα ήθελα να σε ρωτήσω και περισότερες λεπτομέρειες για το που και πως, πάντως στον κατάλογο της shrick δίνει μόνο εκκεντροφόρους 256 μοίρες με 10,4 βύθισμα που μου φαίνεται μικρή διαφορά για να μπεις στην διαδικασία

strofimios
24-11-07, 14:35
Δηλαδη παμε για χιλιαρικο,χοντρικα.Μηπως ειναι καλλιτερα να "κρατηθουμε" λιγο καιρο και αντι για +15 με 1000 ευρω να παμε στα +50,+60 με κανα 3χιλιαρο με DASC;

agrotis328
24-11-07, 14:40
reprofile γινεται σε ολους τους κινητηρες?και σε αυτους με βανος?

God
24-11-07, 15:59
Δηλαδη παμε για χιλιαρικο,χοντρικα.Μηπως ειναι καλλιτερα να "κρατηθουμε" λιγο καιρο και αντι για +15 με 1000 ευρω να παμε στα +50,+60 με κανα 3χιλιαρο με DASC;

Ε, γουστα ειναι αυτα. :) Αλλο υπερτροφοδοτηση, αλλο ατμοσφαιρικη βελτιωση. Παντως αν με 3 χιλιαρικα τοποθετημενο βρισκεις DASC και δεν σε νοιαζει οτι οταν ανοιγει πανω απο τις Χ στροφες το αμαξι θα πινει βενζινη, σαφως ειναι πιο cost-effective λυση.

reprofile γινεται σε ολους τους κινητηρες?και σε αυτους με βανος?

Απ'οσο ξερω, ναι. Οχι σε ολους, αλλα γινεται σε αυτους με Vanos.

jonmedic
24-11-07, 16:02
Στον Μ42 οι εκκεντροφοροι δινουν καποια δυναμη στις ψηλες στροφες αλλα χαμηλα χανει αρκετα σε ροπη ....ειδικα για τον συγκεκριμενο Μ42 θεωρω οτι η ροπη χαμηλα ειναι ελαχιστη ετσι κιαλλοιως -ειναι και βαρυ το αυτοκινητο-οποτε πρεπει να γινει και αυξηση της συμπιεσης...Οποτε μιλαμε για χρηση σουπερ αμολυβδης και αυξημενη καταναλωση επισης 1-2 λιτρα στα 100κμ.............Θεωρω πολυ καλυτερη λυση τον κομπρεσορα....Βεβαια και εκει αυξανεται η καταναλωση αλλα τα κερδη σε ροπη και ιπποδυναμη ..ειδικα στις χαμηλες στροφες ειναι πολυ μεγαλυτερα .....

God
24-11-07, 16:06
Στον Μ42 οι εκκεντροφοροι δινουν καποια δυναμη στις ψηλες στροφες αλλα χαμηλα χανει αρκετα σε ροπη ....ειδικα για τον συγκεκριμενο Μ42 θεωρω οτι η ροπη χαμηλα ειναι ελαχιστη ετσι κιαλλοιως -ειναι και βαρυ το αυτοκινητο-οποτε πρεπει να γινει και αυξηση της συμπιεσης...Οποτε μιλαμε για χρηση σουπερ αμολυβδης και αυξημενη καταναλωση επισης 1-2 λιτρα στα 100κμ.............Θεωρω πολυ καλυτερη λυση τον κομπρεσορα....Βεβαια και εκει αυξανεται η καταναλωση αλλα τα κερδη σε ροπη και ιπποδυναμη ..ειδικα στις χαμηλες στροφες ειναι πολυ μεγαλυτερα .....

Δεν ειναι απαραιτητη η χρηση της Super αμολυβδης βενζινης. Αυτο ειναι δουλεια του προγραμματιστη να το φτιαξει. Εμενα προσωπικα η συμπιεση μου ειναι απο εδω ως το Ipswich της Αγγλιας και δουλευω μια χαρα με 95αρα. Η 100αρα το μονο που ειχε να μου προσφερει ειναι 2-3 αλογα παραπανω τροχο και καλυτερο "αρπαγμα" οταν πατας αποτομα γκαζι με ακριβως το ιδιο setup.

Και που να δεις οταν ρυθμισε το αβανς μου τοσο αγριο που για να μην βαραει πυρακια ηθελε 2.5-3 λιτρα νιτρομεθανολη στο ρεζερβουαρ στο γεμισμα, λες και ηταν Μ3 αρπαζε. :D Αλλα δεν ελεγε, το γυρισα να παιρνει κανονικη βενζινη και να δουλευει τα μεγιστα με αυτη, δεν εχει νοημα να εχεις αμαξι να πεταει και να ανησυχεις για το που θα του βαλεις βενζινη και να κουβαλας μαζι σου προσθετο...

Για την καταναλωση, παω πασο. Περιπου 1λ/100χλμ ναι θα ανεβει, ειδικα εντος πολεως.

shido
24-11-07, 16:07
αναλογος τον κομπρεοσρα,αλλι δινουν χαμηλα αλλοι ψηλα

jonmedic
24-11-07, 16:10
Εχεις δικιο ναι ειναι θεμα προγραμματισμου....μπορεις και χωρις σουπερ αμολυβδη ...αλλα οταν για παραδειγμα στις δυο χιλιαδες στροφες ειχες 40 αλογα και με τους εκκεντροφορους εχεις 35 και δυο τρια κιλα ροπη λιγοτερα...σε ενα βουνο τι θα κανεις?θα βαζεις μονο δευτερα και πρωτη?

God
24-11-07, 16:16
Εχεις δικιο ναι ειναι θεμα προγραμματισμου....μπορεις και χωρις σουπερ αμολυβδη ...αλλα οταν για παραδειγμα στις δυο χιλιαδες στροφες ειχες 40 αλογα και με τους εκκεντροφορους εχεις 35 και δυο τρια κιλα ροπη λιγοτερα...σε ενα βουνο τι θα κανεις?θα βαζεις μονο δευτερα και πρωτη?

Ενταξει δεν ειναι και τοσο δραματικα τα πραγματα. :) Αν πλανιστει καπακι, η ροπη δεν θα πεσει. Αναλογως μαλλον θα ανεβει γιατι θα το φας και λιιιιγο παραπανω απ'οτι πρεπει. Και να μην πλανιστει, απλως δουλευεις το αμαξι 300-500 στροφες παραπανω απ'οτι θα το δουλευες πριν. Για να πεσει η ροπη τοσο πολυ πρεπει απο 252 μοιρες να πας 298-306 εισαγωγη-εξαγωγη!

Προσωπικα, αν καποιος δεν φτιαξει καπακι καλο θα ηταν να σκεφτει οτι θα δουλευει απο 2000 στροφες και πανω. Κατω απο 2000 κατεβαζουμε ταχυτητα. Αν φτιαξει καπακι δεν θα εχει προβλημα, απλα στις λιγες στροφες υπολογιζει οτι σχετικα ειναι το αμαξι σαν μαμα. Προσωπικα (αν και δεν πολυ-μετραω...) ανετα μου τραβαει σε ανηφορα ακομα και απο 1200-1500 στροφες με 3η και 2-3 ατομα μεσα, αλλα οχι να φανταστεις οτι θα παρει τον δρομο και θα φυγει. Απλως εχει τα κοτσια να φορτωσει στροφες κανονικα, πραγμα που ενα μαμα 316 που ηταν πισω μου κολωσε να κανει.

Τυπικα, δεν ειναι και πολυ καλο να δουλευεις ενα μοτερ με λιγοτερες απο 1600-1800 στροφες...ενα Μ42 (προσωπικη μου γνωμη) μεταξυ 2200-4000 πρεπει να παιζει σε νορμαλ οδηγηση για να δουλευει στρωτα και να αυτο-καθαριζεται.

VanVIC
24-11-07, 18:34
...Τοποθετωντας εκκεντροφορο ετσι απλα σκετο δεν κανετε τιποτα παρα ζημια. Ο εκκεντροφορος αλλαζει τα μιγματα της καυσεως...
... Οτι απορια μπορω να βοηθησω, ευχαριστως.

Πράγματι το thread σου είναι πολύ διαφωτιστικό και χρήσιμο για τους περισσότερους απο εμάς.

Σκέφτομαι τις αλλαγές που ακολουθούν και ζητώ την γνώμη - συμβολή σου :

Το μοτέρ μου είναι το 3-λιτρο Μ54. Θεωρητικά αποδίδει 231 άλογα και περίπου 30 κιλά ροπή.
Δεν μπορώ να πώ πως έχω παράπονο, αλλά με μας τους BMWδάκηδες ξέρεις πώς είναι... Ολο και περισσότερα θέλουμε ακόμα και αν δεν υπάρχει λόγος.

Μέλημά μου είναι ια ατμοσφαιρική αξιόπιστη "αναβάθμιση" με σκοπό τα 270 άλογα και με ροπή τουλάχιστον χωρίς "θυσίες" απο την εργοστασιάκή στο ίδιο φάσμα στροφών (τουλάχιστον χαμηλά).

Συγκεκριμένα, με τον μηχανικό μου συζητώ να κάνω τα εξής:

1) Βελτίωση της εισαγωγής αέρα με φίλτρο K&N (το φοράω ήδη) και αλλαγή της "πεταλούδας" εισαγωγής με μεγαλύτερη, αυτήν του DINAN ("High Flow Throttle Body" http://www.dinancars.com/Series.asp?Series=19&Chassis=22&Model=83&Class=Engine%20Tuning#625)
2) Εκκεντροφόρους Schrick 1ου σταδίου
3) χταπόδι, καταλύτες, μεσαία, τελικό απο Supersprint ή εναλλακτικά χταπόδι απο Ζ3Μ και καταλύτες απο Μ3 Ε46 και τελικό Supersprint
4) Πρόγραμμα Superchips (τουλάχιστον 2ου σταδίου)

Πώς σου φαίνεται μέχρι εδώ ?
Πιστευεις οτι θα ήταν σκόπιμο να πειραχτεί το καπάκι?
Για reprofile των "μαμά" εκκεντροφόρων τί προτείνεις έναντι των Schrick? Μήπως Μπούμπη?
Για πρόγραμμα ? Καλύτερα custom αντί του Superchips? Αν ναί, ποιός?

Εν αναμονή της απάντησής σου...

nickvas19
24-11-07, 21:08
χαχαχα γελώ!φίλε καταρχήν τι ψάχνεις τώρα?οι εταιρίες προσπαθούν για ροπή χαμήλα αλλά δεν αποδίδουν ψηλά!π.χ golf 140.ροπάτο αλλα ψηλά αστο.και εσύ προσπαθείς να αυξήσεις άλογα κ να μην χάσεις την ροπή χαμήλα?ατοπο.Εκτός αν βάλεις κομπρεσορα ή τούρμπο.Οσο για εκκεντροφόρους.αν ψαχτείς ρωτήσεις κανένα πρόβλημα.και κτεο θα χεις κ τα παντά αρκει να μην το παρακάνεις με τις μοιρες οπως είπες.Ούτε καπακια ουτε βαλβιδες ουτε τιποτα.Μονο ελλατηρια θα έλεγα.Τωρα αν αξίζει,δεν αξιζει...αλλα ειναι πάθος πως να το κάνουμε.Αρα τελικα μήπως αξίζει?και έλεος λέω πλανιστεί το μοτερ η το κανεις ροική δεν κάνεις κακο?απλά έλεος.Οτι χειροτερο μπορείς να κανεις στο μοτερ...επίσης καποιος είπε οτι πέφτει η ροπή χαμηλά κ στις ανηφόρες τι κάνεις...βάζεις ενα διαφορικό με μικροτερο βήμα και είσαι κομπλε.εξάλλου δικέ μου τι να την κάνεις την ροπή χαμήλα?πας ταξίδι με 100χλμ και 5η οπως οι παπούδες κ επιχειρείς προσπέρασμα?

God
24-11-07, 23:32
Πράγματι το thread σου είναι πολύ διαφωτιστικό και χρήσιμο για τους περισσότερους απο εμάς.

Σκέφτομαι τις αλλαγές που ακολουθούν και ζητώ την γνώμη - συμβολή σου :

Το μοτέρ μου είναι το 3-λιτρο Μ54. Θεωρητικά αποδίδει 231 άλογα και περίπου 30 κιλά ροπή.
Δεν μπορώ να πώ πως έχω παράπονο, αλλά με μας τους BMWδάκηδες ξέρεις πώς είναι... Ολο και περισσότερα θέλουμε ακόμα και αν δεν υπάρχει λόγος.

Μέλημά μου είναι ια ατμοσφαιρική αξιόπιστη "αναβάθμιση" με σκοπό τα 270 άλογα και με ροπή τουλάχιστον χωρίς "θυσίες" απο την εργοστασιάκή στο ίδιο φάσμα στροφών (τουλάχιστον χαμηλά).

Συγκεκριμένα, με τον μηχανικό μου συζητώ να κάνω τα εξής:

1) Βελτίωση της εισαγωγής αέρα με φίλτρο K&N (το φοράω ήδη) και αλλαγή της "πεταλούδας" εισαγωγής με μεγαλύτερη, αυτήν του DINAN ("High Flow Throttle Body" http://www.dinancars.com/Series.asp?Series=19&Chassis=22&Model=83&Class=Engine%20Tuning#625)
2) Εκκεντροφόρους Schrick 1ου σταδίου
3) χταπόδι, καταλύτες, μεσαία, τελικό απο Supersprint ή εναλλακτικά χταπόδι απο Ζ3Μ και καταλύτες απο Μ3 Ε46 και τελικό Supersprint
4) Πρόγραμμα Superchips (τουλάχιστον 2ου σταδίου)

Πώς σου φαίνεται μέχρι εδώ ?
Πιστευεις οτι θα ήταν σκόπιμο να πειραχτεί το καπάκι?
Για reprofile των "μαμά" εκκεντροφόρων τί προτείνεις έναντι των Schrick? Μήπως Μπούμπη?
Για πρόγραμμα ? Καλύτερα custom αντί του Superchips? Αν ναί, ποιός?

Εν αναμονή της απάντησής σου...


Κατ'αρχας φιλε μου, πριν αρχισουμε, να σου διευκρινησω οτι στο μοτερ σου αυτο που ζητας θα κοστισει αρκετα...μονο η εξατμιση που ανεφερες μονος σου θα σου φτασει κοντα 2000 ευρω μονη της.

Τωρα, ενα ενα.

Η βελτιωση που σκεφτεσαι δεν ειναι κακη, αλλα θα σου 'αδειασει' το αμαξι χαμηλα. Επισης, τα προγραμματα δεν εχουν σταδια...προγραμμα θα φτιαξεις πανω στο αμαξι σου αν ειναι, και μονο για το δικο σου αμαξι. Εγω παλι θα το πηγαινα ετσι αν ηταν να ξοδεψω πανω κατω τα ιδια χρηματα:

1. Μεγαλυτερη πεταλουδα ειναι ωραια αναβαθμιση. Ξυπναει αρκετα την αποκριση του γκαζιου. Οχι φιλτρο K&N ομως, δεν θα αρκει. Κοιτα για Pipercross Carbon η BMC βαρελακι.
2. Εκκεντροφοροι 1ου σταδιου, μαζι σου. Shrick η reprofile τους δικους σου. Αν κοιτας για Shrick, κοιταξου απο εξωτερικο, εδω κοιτουν να πλουτισουν ολοι σε μια ημερα.
3. Ασε τα χταποδια σου εκει που ειναι, αλλαξε τους καταλυτες με δυο μεταλλικους ημι-ελευθερους και αν θελεις για τον ηχο βαλε και τελικο. Δεν χρειαζονται μεγαλα κοστη εκει, Μ6 μοτερ θα βαλεις? Η μαμα εξατμιση σου εχει πολυ καλες ανοχες.
4. Αντι να βαλεις ενα πανακριβο προγραμμα, γιατι δεν βαζεις εναν πανακριβο αγραφο-παραλληλο εγκεφαλο που τουλαχιστον θα σου κανει σοβαρη διαφορα? Θα καταργησεις τελειως το afm και θα μπορει να ελεγχει πολυ περισσοτερες παραμετρους. Απο το να δωσεις 1000 ευρω για ενα φασον προγραμμα που ΔΕΝ θα σου κανει τιποτα γιατι το προγραμμα πρεπει να φτιαχτει στο αμαξι σου (ειδικα αν αλλαξεις πεταλουδα), βαλε κατι που προγραμματιζεται να κανει οτι θες.

Δεν θα νιωσεις απωλεια χαμηλα ετσι αλλα στις μεσαιες και πανω θα ειναι αρκετα εμφανης η διαφορα.

Τωρα:

Οχι το δικο σου καπακι...αστο στην ησυχια του. Εξαλου εχεις 2 εκκεντροφορους, η Shrick δινει τον εξαγωγης με λιγοτερες μοιρες για να συγκρατει συμπιεση. Δεν εχει μεγαλες απωλειες.

Reprofile τα ονοματα ειναι Μπουμπης η Μακης Χουρδακης.

Σιγουρα Custom. Κονσερβα δεν θα σου δουλεψει. Εμενα ο Δημητριαδης (ACE motorsports) μου εχει κανει καλη δουλεια, και γενικα ακουω καλα λογια. Αν θελεις και αγραφο εγκεφαλο, στον ιδιο. Εχει και καλο δυναμομετρο, μετραει τροχο και ειναι αρκετα ακριβες. Το μονο που μπορει να σε στραβωσει ειναι οτι κλεινει ραντεβου σαν το ΙΚΑ. :D Ειναι και στο Αιγαλεω το Dynodrome.



χαχαχα γελώ!φίλε καταρχήν τι ψάχνεις τώρα?οι εταιρίες προσπαθούν για ροπή χαμήλα αλλά δεν αποδίδουν ψηλά!π.χ golf 140.ροπάτο αλλα ψηλά αστο.και εσύ προσπαθείς να αυξήσεις άλογα κ να μην χάσεις την ροπή χαμήλα?ατοπο.Εκτός αν βάλεις κομπρεσορα ή τούρμπο.Οσο για εκκεντροφόρους.αν ψαχτείς ρωτήσεις κανένα πρόβλημα.και κτεο θα χεις κ τα παντά αρκει να μην το παρακάνεις με τις μοιρες οπως είπες.Ούτε καπακια ουτε βαλβιδες ουτε τιποτα.Μονο ελλατηρια θα έλεγα.Τωρα αν αξίζει,δεν αξιζει...αλλα ειναι πάθος πως να το κάνουμε.Αρα τελικα μήπως αξίζει?και έλεος λέω πλανιστεί το μοτερ η το κανεις ροική δεν κάνεις κακο?απλά έλεος.Οτι χειροτερο μπορείς να κανεις στο μοτερ...επίσης καποιος είπε οτι πέφτει η ροπή χαμηλά κ στις ανηφόρες τι κάνεις...βάζεις ενα διαφορικό με μικροτερο βήμα και είσαι κομπλε.εξάλλου δικέ μου τι να την κάνεις την ροπή χαμήλα?πας ταξίδι με 100χλμ και 5η οπως οι παπούδες κ επιχειρείς προσπέρασμα?

Φιλε μου το ατοπο ειναι αυτο που λες. Το κατεβασμα στο καπακι αυτο ακριβως κανει, διορθωνει την συμπιεση (μην πω την αυξανει) που χαθηκε απο το ανοιγμα του εκκεντροφορου. Αντι να πληρωσεις να βαλεις ενα κοντυτερο διαφορικο που μονο θα σου κοψει απο χλμ και θα σου αυξησει την καταναλωση, μπορεις να φτιαξεις το καπακι σου με ιδιο η και μικροτερο κοστος, να ξερεις οτι εχεις καινουργιο καπακι (το ρεκτιφιε φτιαχνει, δεν χαλαει το καπακι) και να εχεις και καλυτερη συνολικη αποδοση ως κινητηρας.

Ισα ισα, το τουρμπο που ανεφερες δεν θα κανει τιποτα σε ενα κινητηρα στις χαμηλες. Ουτε καν δουλευει...

Τα παντα γινονται, γνωσεις, χρονος και χρημα να υπαρχει. Μπορεις να το κανεις να βγαζει και ροπη απο τις 200 στροφες αμα εχεις κεφια.

ΥΓ. Μια χαρα ανοιγω απο τα 100χλμ/ω και 5η...αμα ηταν να κατεβασω 4η για να προσπερασω, θα το ειχα πουλησει και θα πηγαινα με την συγκοινωνια! :D (κατοχος...4κυλινδρου μα τιμιου BMW)

konc
25-11-07, 04:31
χαχαχα γελώ!φίλε καταρχήν τι ψάχνεις τώρα?
Το τρένο...εσύ τι λές?

οι εταιρίες προσπαθούν για ροπή χαμήλα αλλά δεν αποδίδουν ψηλά!π.χ golf 140.ροπάτο αλλα ψηλά αστο.και εσύ προσπαθείς να αυξήσεις άλογα κ να μην χάσεις την ροπή χαμήλα?ΝΑΙ.
ατοπο.
ΛΑΘΟΣ.
και έλεος λέω πλανιστεί το μοτερ η το κανεις ροική δεν κάνεις κακο?απλά έλεος.
Και έλεος λέω, που το στηρίζεις αυτό? απλά έλεος.
επίσης καποιος είπε οτι πέφτει η ροπή χαμηλά κ στις ανηφόρες τι κάνεις...βάζεις ενα διαφορικό με μικροτερο βήμα και είσαι κομπλε.εξάλλου δικέ μου τι να την κάνεις την ροπή χαμήλα?πας ταξίδι με 100χλμ και 5η οπως οι παπούδες κ επιχειρείς προσπέρασμα?
Δικέ μου ναι, πηγαίνω ταξίδι με 100χλμ/ώρα γιατί δίπλα έχω τη γυναίκα ή τον κολλητό και μιλάμε, πρέπει πάντα να πηγαίνω με την ταυτότητα δαγκωμένη? Μάλλον γέρασα, φτιάξτε παρακαλώ μια κατηγορία για experieced pappoudes. Απλά στις ανηφόρες πηγαίνω με μία κάτω ή με το γκάζι τέρμα. Που βρίσκεις το περίεργο?

VanVIC
25-11-07, 08:55
Κατ'αρχας φιλε μου, πριν αρχισουμε, να σου διευκρινησω οτι στο μοτερ σου αυτο που ζητας θα κοστισει αρκετα...μονο η εξατμιση που ανεφερες μονος σου θα σου φτασει κοντα 2000 ευρω μονη της.

Τωρα, ενα ενα.

Η βελτιωση που σκεφτεσαι δεν ειναι κακη, αλλα θα σου 'αδειασει' το αμαξι χαμηλα. Επισης, τα προγραμματα δεν εχουν σταδια...προγραμμα θα φτιαξεις πανω στο αμαξι σου αν ειναι, και μονο για το δικο σου αμαξι. Εγω παλι θα το πηγαινα ετσι αν ηταν να ξοδεψω πανω κατω τα ιδια χρηματα:

1. Μεγαλυτερη πεταλουδα ειναι ωραια αναβαθμιση. Ξυπναει αρκετα την αποκριση του γκαζιου. Οχι φιλτρο K&N ομως, δεν θα αρκει. Κοιτα για Pipercross Carbon η BMC βαρελακι.
2. Εκκεντροφοροι 1ου σταδιου, μαζι σου. Shrick η reprofile τους δικους σου. Αν κοιτας για Shrick, κοιταξου απο εξωτερικο, εδω κοιτουν να πλουτισουν ολοι σε μια ημερα.
3. Ασε τα χταποδια σου εκει που ειναι, αλλαξε τους καταλυτες με δυο μεταλλικους ημι-ελευθερους και αν θελεις για τον ηχο βαλε και τελικο. Δεν χρειαζονται μεγαλα κοστη εκει, Μ6 μοτερ θα βαλεις? Η μαμα εξατμιση σου εχει πολυ καλες ανοχες.
4. Αντι να βαλεις ενα πανακριβο προγραμμα, γιατι δεν βαζεις εναν πανακριβο αγραφο-παραλληλο εγκεφαλο που τουλαχιστον θα σου κανει σοβαρη διαφορα? Θα καταργησεις τελειως το afm και θα μπορει να ελεγχει πολυ περισσοτερες παραμετρους. Απο το να δωσεις 1000 ευρω για ενα φασον προγραμμα που ΔΕΝ θα σου κανει τιποτα γιατι το προγραμμα πρεπει να φτιαχτει στο αμαξι σου (ειδικα αν αλλαξεις πεταλουδα), βαλε κατι που προγραμματιζεται να κανει οτι θες.

Δεν θα νιωσεις απωλεια χαμηλα ετσι αλλα στις μεσαιες και πανω θα ειναι αρκετα εμφανης η διαφορα.

Τωρα:

Οχι το δικο σου καπακι...αστο στην ησυχια του. Εξαλου εχεις 2 εκκεντροφορους, η Shrick δινει τον εξαγωγης με λιγοτερες μοιρες για να συγκρατει συμπιεση. Δεν εχει μεγαλες απωλειες.

Reprofile τα ονοματα ειναι Μπουμπης η Μακης Χουρδακης.

Σιγουρα Custom. Κονσερβα δεν θα σου δουλεψει. Εμενα ο Δημητριαδης (ACE motorsports) μου εχει κανει καλη δουλεια, και γενικα ακουω καλα λογια. Αν θελεις και αγραφο εγκεφαλο, στον ιδιο. Εχει και καλο δυναμομετρο, μετραει τροχο και ειναι αρκετα ακριβες. Το μονο που μπορει να σε στραβωσει ειναι οτι κλεινει ραντεβου σαν το ΙΚΑ. :D Ειναι και στο Αιγαλεω το Dynodrome.

Κατ'αρχήν σ'ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις και να μου τα εξηγήσεις.
Ξερεις, δεν είμαι ουτε καν "ερασιτέχνης" αλλά η βελτίωση του Ζ3 είναι το χόμπι μου και πράγματι έχω ξδέψει αρκετά και βλέπω... μέλλον.

Anyway, το σύστημα εξατμισης της Supersprint είναι -σε κάθε περίπτωση- πανάκριβο για τά οφέλη που δίνει.
Χαρακτηριστικά, χταπόδι 1200 + καταλύτες 1300 + μεσαίο με τελικό 1000, δηλαδή συνολικά 3500 ευρώ στο νερό.
Για τον λόγο αυτό -αρχικά- έγραψα και για την εναλλακτική του μεταχειρισμένου χταποδιού απο Ζ3 Μ και καταλύτες απο Μ3 Ε46 (για να μην υπάρχει πρόβλημα με το OBD II) τα οποία μπορώ να τα βρώ απο Αγγλία με 1000 ευρώ και τα 2 μαζί. Τί λες γι'αυτήν την εναλλακτική ?

Οσο για το φίλτρο αέρα, προσφάτως ο shido "μ'εστειλε" με το δικό του BMW Performance Air Intake που έφερε απο Αμερική. Ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά (http://www.bmwusa.com/owners/performanceparts) και πές την γνώμη σου.
Ξέρω, το πουλάνε για το Ε46 330 αλλά το ίδιο μοτέρ έχω, με κάποιο τρόπο θα "βολευεται" και στο δικό μου "μηχανοστάσιο" και επειδή θα πάω Αμερική τις γιορτές, λέω να "συναντήσω τον Αϊ-Βασίλη".

Σχετικά με τους εκκεντρφόρους, λέω να μην πειράξω τουε δικούς μου (δεν ξέρεις ποτέ τί μπορεί να γίνει...) και να πάω για Schrick. Εχεις να προτείνεις κάπου συγκεκριμέν να κοιτάξω (έστω και εξωτερικό)?

Τώρα για το πρόγραμμα.
Αν και νόμιζα οτι οι παράλληλοι εγκέφαλοι χρησιμοποιούνται μόνο στα "ιδιαίτερα πειραγμένα" και ειδικά σε turbo, εσύ προτείνεις αυτή τη λύση ως την ιδανικότερη. Σωστά κατάλαβα?
Επιπλέον, μήπως και οι δύο ξεχάσαμε να αναφέρουμε τα μεγαλύτερα μπέκ? ή δεν χρειάζεται επέμβαση εκεί?
Τί να πώ? Για τα προγράμματα ακούω "πολλά" και γενικά πιστευω στο ρητό "φύλαγε τα ρούχα σου..."
Για τον λόγο αυτό "φοβάμαι" τις custom καταστάσεις και προτιμώ κάτι πιο επώνυμο (βλέπε Superchips). Εχω μιλήσει με τον Νίκο Σπ. τον αντιπρόσωπο εδώ, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με τα BMW (τώρα έχει Μ3 CS "ψαγμένο") και μου λέει οτι μπορεί να με "εφοδιάσει" με το καταλληλο πρόγραμμα Superchips (προφανώς έκνανα λάθος για τα "στάδια").
Η αλήθεια είναι οτι θέλω να "επέμβω" σε αρκετά μέρη (πεταλούδα, εκκεντροφόρους, χταπόδι κλπ) οπότε δύσκολα θα βρώ (μάλλον απίθανο) κάτι για την συγκεκριμένη "κατάσταση" και προφανώς η λύση cutom προγραμματισμού είναι η "σωστή".
Ποιός όμως θα μου εγυηθεί οτι θα βγεί σωστή?
Θελω κάτι που "μπεί" και να μην ασχολούμαι (δεν ξέρω για να το κάνω) με ρυθμίσεις, ποιότητες βενζίνης κλπ.

Σημείωσε οτι το Ζ3 μου είναι αμάξι βόλτας και όχι "φαναριών" αλλά θέλω να είμαι "σίγουρος" για κάτι Golf GTI (και τα "ομόσταβλα" 2-λιτρα), "ανεβασμένα"Honda S2000 (τα περισσότερα δεν είναι "μαμά"), και γενικά 2-λιτρα turbo που τελευταία δεν σέβονται τίποτα και προκαλούν οτι κυκλοφορεί.
Αν δείς το Garage, θα προσέξεις οτι προσπαθώ να "κρατήσω" το Ζ3 όσο πιο διακριτικό μπορώ και έτσι θα'θελα να μείνει (να φαίνεται "αμνός")

Ελπίζω να μην κούρασα....

shido
25-11-07, 12:09
Κατ'αρχήν σ'ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις και να μου τα εξηγήσεις.
Ξερεις, δεν είμαι ουτε καν "ερασιτέχνης" αλλά η βελτίωση του Ζ3 είναι το χόμπι μου και πράγματι έχω ξδέψει αρκετά και βλέπω... μέλλον.

Anyway, το σύστημα εξατμισης της Supersprint είναι -σε κάθε περίπτωση- πανάκριβο για τά οφέλη που δίνει.
Χαρακτηριστικά, χταπόδι 1200 + καταλύτες 1300 + μεσαίο με τελικό 1000, δηλαδή συνολικά 3500 ευρώ στο νερό.
Για τον λόγο αυτό -αρχικά- έγραψα και για την εναλλακτική του μεταχειρισμένου χταποδιού απο Ζ3 Μ και καταλύτες απο Μ3 Ε46 (για να μην υπάρχει πρόβλημα με το OBD II) τα οποία μπορώ να τα βρώ απο Αγγλία με 1000 ευρώ και τα 2 μαζί. Τί λες γι'αυτήν την εναλλακτική ?

Οσο για το φίλτρο αέρα, προσφάτως ο shido "μ'εστειλε" με το δικό του BMW Performance Air Intake που έφερε απο Αμερική. Ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά (http://www.bmwusa.com/owners/performanceparts) και πές την γνώμη σου.
Ξέρω, το πουλάνε για το Ε46 330 αλλά το ίδιο μοτέρ έχω, με κάποιο τρόπο θα "βολευεται" και στο δικό μου "μηχανοστάσιο" και επειδή θα πάω Αμερική τις γιορτές, λέω να "συναντήσω τον Αϊ-Βασίλη".

Σχετικά με τους εκκεντρφόρους, λέω να μην πειράξω τουε δικούς μου (δεν ξέρεις ποτέ τί μπορεί να γίνει...) και να πάω για Schrick. Εχεις να προτείνεις κάπου συγκεκριμέν να κοιτάξω (έστω και εξωτερικό)?

Τώρα για το πρόγραμμα.
Αν και νόμιζα οτι οι παράλληλοι εγκέφαλοι χρησιμοποιούνται μόνο στα "ιδιαίτερα πειραγμένα" και ειδικά σε turbo, εσύ προτείνεις αυτή τη λύση ως την ιδανικότερη. Σωστά κατάλαβα?
Επιπλέον, μήπως και οι δύο ξεχάσαμε να αναφέρουμε τα μεγαλύτερα μπέκ? ή δεν χρειάζεται επέμβαση εκεί?
Τί να πώ? Για τα προγράμματα ακούω "πολλά" και γενικά πιστευω στο ρητό "φύλαγε τα ρούχα σου..."
Για τον λόγο αυτό "φοβάμαι" τις custom καταστάσεις και προτιμώ κάτι πιο επώνυμο (βλέπε Superchips). Εχω μιλήσει με τον Νίκο Σπ. τον αντιπρόσωπο εδώ, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με τα BMW (τώρα έχει Μ3 CS "ψαγμένο") και μου λέει οτι μπορεί να με "εφοδιάσει" με το καταλληλο πρόγραμμα Superchips (προφανώς έκνανα λάθος για τα "στάδια").
Η αλήθεια είναι οτι θέλω να "επέμβω" σε αρκετά μέρη (πεταλούδα, εκκεντροφόρους, χταπόδι κλπ) οπότε δύσκολα θα βρώ (μάλλον απίθανο) κάτι για την συγκεκριμένη "κατάσταση" και προφανώς η λύση cutom προγραμματισμού είναι η "σωστή".
Ποιός όμως θα μου εγυηθεί οτι θα βγεί σωστή?
Θελω κάτι που "μπεί" και να μην ασχολούμαι (δεν ξέρω για να το κάνω) με ρυθμίσεις, ποιότητες βενζίνης κλπ.

Σημείωσε οτι το Ζ3 μου είναι αμάξι βόλτας και όχι "φαναριών" αλλά θέλω να είμαι "σίγουρος" για κάτι Golf GTI (και τα "ομόσταβλα" 2-λιτρα), "ανεβασμένα"Honda S2000 (τα περισσότερα δεν είναι "μαμά"), και γενικά 2-λιτρα turbo που τελευταία δεν σέβονται τίποτα και προκαλούν οτι κυκλοφορεί.
Αν δείς το Garage, θα προσέξεις οτι προσπαθώ να "κρατήσω" το Ζ3 όσο πιο διακριτικό μπορώ και έτσι θα'θελα να μείνει (να φαίνεται "αμνός")

Ελπίζω να μην κούρασα....


Schrick 264 degree (10.5mm lift) intake and 248 degree (10mm lift) exhaust cams provide a power boost at mid-high RPM range without software changes.
:D

VanVIC
25-11-07, 12:19
Schrick 264 degree (10.5mm lift) intake and 248 degree (10mm lift) exhaust cams provide a power boost at mid-high RPM range without software changes.
:D

Ποιός το δηλώνει αυτό ?

shido
25-11-07, 12:22
και η schrick,και ο turner motorsport .
Ειναι αυτοι που φοραω εγω ,και ετσι ακριβως ειναι .Εγω απλα επειδη φοραγα προγραμμα εγινε ενα Update πανω του ωστε να παρω απο τους εκκεντροφορους το 100%

VanVIC
25-11-07, 12:24
...Εγω απλα επειδη φοραγα προγραμμα εγινε ενα Update πανω του ωστε να παρω απο τους εκκεντροφορους το 100%

Απο που είπαμε οτι είναι το πρόγραμμά σου ?

shido
25-11-07, 12:25
Νομιζα οτι ειναι hartge,ετσι καταλαβα τουλαχιστον αλλα ειναι απο την HIOP RACE TECH
οπως και το αλλο 330 ιδιο με το δικο μου

VanVIC
25-11-07, 12:27
Νομιζα οτι ειναι hartge,ετσι καταλαβα τουλαχιστον αλλα ειναι απο την HIOP RACE TECH
οπως και το αλλο 330 ιδιο με το δικο μου

εχεις internet site για HIOP RACE TECH ?

Αααρε ΑΡΧΙΦΟΥΝΤΩΤΗ...

shido
25-11-07, 12:28
http://www.hiop-racetec.com/

VanVIC
25-11-07, 12:32
http://www.hiop-racetec.com/

Thanks again (γαμώ την στιγμή που σε γνώρισα ! χιχιχιιχι)

God
25-11-07, 13:26
Anyway, το σύστημα εξατμισης της Supersprint είναι -σε κάθε περίπτωση- πανάκριβο για τά οφέλη που δίνει.
Χαρακτηριστικά, χταπόδι 1200 + καταλύτες 1300 + μεσαίο με τελικό 1000, δηλαδή συνολικά 3500 ευρώ στο νερό.
Για τον λόγο αυτό -αρχικά- έγραψα και για την εναλλακτική του μεταχειρισμένου χταποδιού απο Ζ3 Μ και καταλύτες απο Μ3 Ε46 (για να μην υπάρχει πρόβλημα με το OBD II) τα οποία μπορώ να τα βρώ απο Αγγλία με 1000 ευρώ και τα 2 μαζί. Τί λες γι'αυτήν την εναλλακτική ?

Την SS διεγραψε την.

Για την εναλλακτικη, καλο θα ηταν να βαλεις μονο τους καταλυτες. Ασε το χταποδι σου και βαλε μονο τελικα για ηχο. Τωρα, αν θελεις να βαλεις και τα χταποδια και τους καταλυτες, ασε τα δικα σου τελικα η βαλε τελικα οχι και τοσο ανοιχτα με νορμαλ σωληνωσεις. Μην ανοιξεις πολυ την εξατμιση, θα 'αδειασεις' το αμαξι. Τα Μ εχουν αρκετα μεγαλυτερες διαμετρους απο το δικο σου. Μεγαλυτερο δεν ειναι απαραιτητα καλυτερο, τα καυσαερια πρεπει να διατηρουν καποια ταχυτητα και θερμοκρασια κατα την εξοδο τους.

Η τιμη παντως ειναι πολυ καλη.


Οσο για το φίλτρο αέρα, προσφάτως ο shido "μ'εστειλε" με το δικό του BMW Performance Air Intake που έφερε απο Αμερική. Ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά (http://www.bmwusa.com/owners/performanceparts) και πές την γνώμη σου.
Ξέρω, το πουλάνε για το Ε46 330 αλλά το ίδιο μοτέρ έχω, με κάποιο τρόπο θα "βολευεται" και στο δικό μου "μηχανοστάσιο" και επειδή θα πάω Αμερική τις γιορτές, λέω να "συναντήσω τον Αϊ-Βασίλη".

Σαφως δειχνει πολυ ωραια και εργοστασιακη, αλλα δεν ξερω ποσο κοστιζει και δεν μου μοιαζει για κατι το τρομερα ιδιαιτερο. Αν μιλαμε για κοστος πανω απο 350-400 ευρω, δεν βλεπω το νοημα να μην βαλεις ενα βαρελακι BMC η PiperCross, αφου ετσι και αλλιως με πατεντα θα το βολεψεις.


Σχετικά με τους εκκεντρφόρους, λέω να μην πειράξω τουε δικούς μου (δεν ξέρεις ποτέ τί μπορεί να γίνει...) και να πάω για Schrick. Εχεις να προτείνεις κάπου συγκεκριμέν να κοιτάξω (έστω και εξωτερικό)?

Δεν γινεται τιποτα, αλλα σεβαστο. Ετσι και αλλιως οι Schrick ειναι κορυφαιοι. Ο Μπουμπης φερνει αλλα απο εξωτερικο δεν ξερω...


Τώρα για το πρόγραμμα.
Αν και νόμιζα οτι οι παράλληλοι εγκέφαλοι χρησιμοποιούνται μόνο στα "ιδιαίτερα πειραγμένα" και ειδικά σε turbo, εσύ προτείνεις αυτή τη λύση ως την ιδανικότερη. Σωστά κατάλαβα?
Επιπλέον, μήπως και οι δύο ξεχάσαμε να αναφέρουμε τα μεγαλύτερα μπέκ? ή δεν χρειάζεται επέμβαση εκεί?
Τί να πώ? Για τα προγράμματα ακούω "πολλά" και γενικά πιστευω στο ρητό "φύλαγε τα ρούχα σου..."
Για τον λόγο αυτό "φοβάμαι" τις custom καταστάσεις και προτιμώ κάτι πιο επώνυμο (βλέπε Superchips). Εχω μιλήσει με τον Νίκο Σπ. τον αντιπρόσωπο εδώ, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με τα BMW (τώρα έχει Μ3 CS "ψαγμένο") και μου λέει οτι μπορεί να με "εφοδιάσει" με το καταλληλο πρόγραμμα Superchips (προφανώς έκνανα λάθος για τα "στάδια").
Η αλήθεια είναι οτι θέλω να "επέμβω" σε αρκετά μέρη (πεταλούδα, εκκεντροφόρους, χταπόδι κλπ) οπότε δύσκολα θα βρώ (μάλλον απίθανο) κάτι για την συγκεκριμένη "κατάσταση" και προφανώς η λύση cutom προγραμματισμού είναι η "σωστή".
Ποιός όμως θα μου εγυηθεί οτι θα βγεί σωστή?
Θελω κάτι που "μπεί" και να μην ασχολούμαι (δεν ξέρω για να το κάνω) με ρυθμίσεις, ποιότητες βενζίνης κλπ.


Ασε τα μπεκ σου ησυχα, ουτε στο 60% της μεγιστης λειτουργιας τους δεν δουλευουν.

Οι παραλληλοι-αγραφοι εγκεφαλοι δουλευουν παντου, και σε 1000αρακια ακομα. Απλα επειδη προγραμματιζονται πολυ καλα και σου δινουν την αβαντα αφαιρεσης του AFM, αν βαλεις μεγαλυτερη πεταλουδα θα σου δουλεψει πολυ καλα. Αντι να ριξεις 3000 στην εξατμιση που μονο ηχο κυριως θα σου δωσει, ριξε 2000 στον εγκεφαλο που θα βγαλει και 10-15 αλογα περισσοτερα.

Με κονσερβα προγραμμα δεν θα κανεις δουλεια. Δεν υπαρχει προγραμμα φτιαγμενο να διορθωνει την βελτιωση ακριβως που θελεις να κανεις. Καλυτερα πανω στο αμαξι. Απλως διευκρινιζεις του προγραμματιστη να το φτιαξει με 95αρα βενζινη χωρις να αγριεψει πολυ το αβανς. Καλυτερα 2-3 αλογα λιγοτερα και 20 ευρω λιγοτερα το γεμισμα, παρα 100αρα! Περα απο αυτο, δεν θα χρειαστει να ασχοληθεις.

ΥΓ. Παντα το προγραμμα μπαινει ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.

Schrick 264 degree (10.5mm lift) intake and 248 degree (10mm lift) exhaust cams provide a power boost at mid-high RPM range without software changes.
:D

Ναι αλλα το μιγμα γινεται πιο πλουσιο (ελαχιστα γιατι ο εγκεφαλος αυτου του μοτερ διορθωνει αριστα) και το προγραμμα θα το κανει να αποδωσει τα μεγιστα. Οχι οτι δεν δουλευει χωρις αυτο δηλαδη (απο τα ελαχιστα μοτερ που δεν χρειαζονται) αλλα θα βοηθησει αρκετα μετα. :)

Αλλα αν αλλαχτει πεταλουδα, εισαγωγη αερα, εξατμιση κτλ ως συνολο ναι θα προτεινα και το προγραμμα. Αλλιως αν ειναι να μπουν μονο εκκεντροφοροι σε Μ54, οι Schrick αρκουν.

VanVIC
25-11-07, 13:35
Την SS διεγραψε την.

Για την εναλλακτικη, καλο θα ηταν να βαλεις μονο τους καταλυτες. Ασε το χταποδι σου και βαλε μονο τελικα για ηχο. Τωρα, αν θελεις να βαλεις και τα χταποδια και τους καταλυτες, ασε τα δικα σου τελικα η βαλε τελικα οχι και τοσο ανοιχτα με νορμαλ σωληνωσεις. Μην ανοιξεις πολυ την εξατμιση, θα 'αδειασεις' το αμαξι. Τα Μ εχουν αρκετα μεγαλυτερες διαμετρους απο το δικο σου. Μεγαλυτερο δεν ειναι απαραιτητα καλυτερο, τα καυσαερια πρεπει να διατηρουν καποια ταχυτητα και θερμοκρασια κατα την εξοδο τους.

Η τιμη παντως ειναι πολυ καλη.



Σαφως δειχνει πολυ ωραια και εργοστασιακη, αλλα δεν ξερω ποσο κοστιζει και δεν μου μοιαζει για κατι το τρομερα ιδιαιτερο. Αν μιλαμε για κοστος πανω απο 350-400 ευρω, δεν βλεπω το νοημα να μην βαλεις ενα βαρελακι BMC η PiperCross, αφου ετσι και αλλιως με πατεντα θα το βολεψεις.



Δεν γινεται τιποτα, αλλα σεβαστο. Ετσι και αλλιως οι Schrick ειναι κορυφαιοι. Ο Μπουμπης φερνει αλλα απο εξωτερικο δεν ξερω...



Ασε τα μπεκ σου ησυχα, ουτε στο 60% της μεγιστης λειτουργιας τους δεν δουλευουν.

Οι παραλληλοι-αγραφοι εγκεφαλοι δουλευουν παντου, και σε 1000αρακια ακομα. Απλα επειδη προγραμματιζονται πολυ καλα και σου δινουν την αβαντα αφαιρεσης του AFM, αν βαλεις μεγαλυτερη πεταλουδα θα σου δουλεψει πολυ καλα. Αντι να ριξεις 3000 στην εξατμιση που μονο ηχο κυριως θα σου δωσει, ριξε 2000 στον εγκεφαλο που θα βγαλει και 10-15 αλογα περισσοτερα.

Με κονσερβα προγραμμα δεν θα κανεις δουλεια. Δεν υπαρχει προγραμμα φτιαγμενο να διορθωνει την βελτιωση ακριβως που θελεις να κανεις. Καλυτερα πανω στο αμαξι. Απλως διευκρινιζεις του προγραμματιστη να το φτιαξει με 95αρα βενζινη χωρις να αγριεψει πολυ το αβανς. Καλυτερα 2-3 αλογα λιγοτερα και 20 ευρω λιγοτερα το γεμισμα, παρα 100αρα! Περα απο αυτο, δεν θα χρειαστει να ασχοληθεις.

ΥΓ. Παντα το προγραμμα μπαινει ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.



Ναι αλλα το μιγμα γινεται πιο πλουσιο (ελαχιστα γιατι ο εγκεφαλος αυτου του μοτερ διορθωνει αριστα) και το προγραμμα θα το κανει να αποδωσει τα μεγιστα. Οχι οτι δεν δουλευει χωρις αυτο δηλαδη (απο τα ελαχιστα μοτερ που δεν χρειαζονται) αλλα θα βοηθησει αρκετα μετα. :)

Αλλα αν αλλαχτει πεταλουδα, εισαγωγη αερα, εξατμιση κτλ ως συνολο ναι θα προτεινα και το προγραμμα. Αλλιως αν ειναι να μπουν μονο εκκεντροφοροι σε Μ54, οι Schrick αρκουν.

Σ'ευχαριστώ και πάλι. Βοήθησες όσο δεν παέι ο νού σου.
Θα σε ενημερώσω για... τα αποτελέσματα, πλεον το 2008 !

kenz
25-11-07, 14:26
Φιλε God εισαι πολυ κατατοπιστικος και γνωστης απο οτι φενεται αλλα μιλατε για βελτιωσεις newschool κινητηρων μηπως εχεις - εχεται γνωσεις oldschool κινητηρων? Γιατι σκεφτομαι να το δυναμωσω λιγο και θα ηθελα την γνωμη σου -σας.
Φοραω τον Μ20B25 Motronic και φοραω ΒΜC βαρελακι 85-150 και τελικο ανοξειδωτο θεωρητικα 170 αλογα και σκεφτομαι να μπαξω: χταποδι,αντικατασταση των σωληνων απο 2Χ45mm που ειναι σε 2Χ50mm, αντικατασταση καταλυτη με 2 καζανακια ενα ανα σωληνα, εκκεντροφορο schrick 2ου σταδιου, χαμηλωμα καπακι, και custom προγραμμα και ανεβασμα του κοφτη.Υπολογιζω με αυτα να παει 200+ αλογα.
Θα ηθελα τα φωτα σας :)

nickvas19
25-11-07, 14:38
εγώ ένα ξερω δικε μου γιατι αυτα που λες είναι φικια.Οποιος πειραζει καπακια τον μπελά του γυρευει κ οποιος διαφωνεί ας το πει.είναι αποδεδιγμένο οτι ο κινητήρας σου δεν θα ζήσει πολυ

kenz
25-11-07, 14:49
εγώ ένα ξερω δικε μου γιατι αυτα που λες είναι φικια.Οποιος πειραζει καπακια τον μπελά του γυρευει κ οποιος διαφωνεί ας το πει.είναι αποδεδιγμένο οτι ο κινητήρας σου δεν θα ζήσει πολυ
Σεβαστη η γνωμη σου φιλε.

yiannis2002
25-11-07, 14:56
εγώ ένα ξερω δικε μου γιατι αυτα που λες είναι φικια.Οποιος πειραζει καπακια τον μπελά του γυρευει κ οποιος διαφωνεί ας το πει.είναι αποδεδιγμένο οτι ο κινητήρας σου δεν θα ζήσει πολυ

Διαφωνώ και στο λέω. Πόσα καπάκια έχεις πειράξει ?

God
25-11-07, 14:59
Φιλε God εισαι πολυ κατατοπιστικος και γνωστης απο οτι φενεται αλλα μιλατε για βελτιωσεις newschool κινητηρων μηπως εχεις - εχεται γνωσεις oldschool κινητηρων? Γιατι σκεφτομαι να το δυναμωσω λιγο και θα ηθελα την γνωμη σου -σας.
Φοραω τον Μ20B25 Motronic και φοραω ΒΜC βαρελακι 85-150 και τελικο ανοξειδωτο θεωρητικα 170 αλογα και σκεφτομαι να μπαξω: χταποδι,αντικατασταση των σωληνων απο 2Χ45mm που ειναι σε 2Χ50mm, αντικατασταση καταλυτη με 2 καζανακια ενα ανα σωληνα, εκκεντροφορο schrick 2ου σταδιου, χαμηλωμα καπακι, και custom προγραμμα και ανεβασμα του κοφτη.Υπολογιζω με αυτα να παει 200+ αλογα.
Θα ηθελα τα φωτα σας :)

Δεν καταλαβες, τους καινουργιους ειναι που δεν ξερω πολυ καλα. Τους motronic τους ξερω πολυ καλυτερα. Μ40 motronic εχω. :)

Δεν ειναι ασχημη η βελτιωση που λες, αλλα:

1. Σκεψου οτι ρελαντι δεν θα εχεις καλο και οτι η καταναλωση θα σου αυξηθει αρκετα. Το αμαξι θα πασχει απο γραμμικοτητα, θα σου φαινεται οτι κατω απο τις 3000 στροφες σερνεται και μετα τις 4000 στροφες οτι θα γυρισει και θα σε δαγκωσει.

2. Φροντισε το χταποδι να σου βγαζει θεση για τον λ κοντα στον καταλυτη, τα περισσοτερα χταποδια για Μ20 ΔΕΝ εχουν θεση για λ.

3. ΜΗΝ βγαλεις τον καταλυτη σε καμια περιπτωση. Και δεν το λεω για τους περιβαντολογικους λογους αλλα γιατι θα σου αδειασει το μοτερ τελειως. Δεν δουλευουν σωστα χωρις καταλυτη τα motronic. Βαλε μεταλλικους ημι-ελευθερους 200-300cpi αλλα οχι να τους βγαλεις τελειως. Και θα δουλευει σωστα το αμαξι σου και θα εισαι νομιμος, τι αλλο θελεις?

4. Θα χρειαστεις ελατηρια βαλβιδων, το Μ20 δεν αντεχει ανεβασμα κοφτη χωρις αυτα. Θα κλαταρουν τα μαμα του. Νομιζω τα δινει και η Schrick πακετο με τον εκκεντροφορο?

Τωρα για 200 αλογα δεν μπορω να σου ορκιστω, αλλα και εγω εκει καπου το βλεπω.



εγώ ένα ξερω δικε μου γιατι αυτα που λες είναι φικια.Οποιος πειραζει καπακια τον μπελά του γυρευει κ οποιος διαφωνεί ας το πει.είναι αποδεδιγμένο οτι ο κινητήρας σου δεν θα ζήσει πολυ

Διαφωνω και μαλιστα καθετα! Απο που και ως που νομιζεις οτι μειωνεται η ζωη του κινητηρα φτιαχνοντας το καπακι? Μαλιστα ισα ισα που τον επισκευαζεις. Και απο την αλλη, προτεινεις τουμπρο η κομπρεσσορα ως λυση μακροζωιας? Εκει ειναι που το στελνεις ενα βημα πιο κοντα στον χαρο.

Για κοιτα στο γκαραζ μου μερικα πραγματα που εχω κανει στο δικο μου μοτερ, σκεψου οτι το μοτερ εχει αρκετες χιλ χλμ στην πλατη του, εχει κανει αρκετες χιλ χλμ απο τοτε που εχω κανει τα περισσοτερα και οχι απλα δεν εχει προβλημα αλλα ουτε καιει 1 σταγονα λαδι απο αλλαγη σε αλλαγη, και τα αλλαζω καθε 8-9 χιλ χλμ.

Η πιο αξιοπιστη βελτιωση σε οποιοδηποτε κινητηρα ειναι πλανισμα καπακι μερικα δεκατα για αυξηση συμπιεσης. Δινει παντου, δεν παιρνει τιποτα και δουλευει παντα και παντοτε!

Ηθελα να'ξερα, αυτα που λες που τα στηριζεις ακριβως? (ρητορικη ερωτηση)

manosm3
25-11-07, 15:00
Διαφωνώ και στο λέω. Πόσα καπάκια έχεις πειράξει ?

+1!!! Συμπιεση και ξερο ψωμι!!! χαχαχ:dance:

nickvas19
25-11-07, 15:19
δεν είπα ότι καλυτερα είναι το τουρμπο απο το πλαναρισμα.Το καλυτερο φιλε μου ειναι να το αφησεις ησυχο!ετσι?και να λεμε τα πραγματα τους με το ονομά τους κ το λεω γι αυτους που ειρωνευονται.Να έχεις προβλημα να κανεις πλαναρισμα...αλλα σε καινουργιο μοτερ να το κανεις βλακεια(γνωμη μου).τώρα εσείς που έχετε αυτοκίνητα του 95 ε καλά κάνετε.εγώ νόμιζα οτι το έλεγες ως λύση βελτίωσεις.και όλα αυτα ταλέω γιατί έτσι κάηκε η bmw του πατέρα μου...

yiannis2002
25-11-07, 15:22
δεν είπα ότι καλυτερα είναι το τουρμπο απο το πλαναρισμα.Το καλυτερο φιλε μου ειναι να το αφησεις ησυχο!ετσι?και να λεμε τα πραγματα τους με το ονομά τους κ το λεω γι αυτους που ειρωνευονται.Να έχεις προβλημα να κανεις πλαναρισμα...αλλα σε καινουργιο μοτερ να το κανεις βλακεια(γνωμη μου).τώρα εσείς που έχετε αυτοκίνητα του 95 ε καλά κάνετε.εγώ νόμιζα οτι το έλεγες ως λύση βελτίωσεις.και όλα αυτα ταλέω γιατί έτσι κάηκε η bmw του πατέρα μου...

Σοβαρό επιχείρημα. Εσυ όταν σουν κάψει φλάτζα, άλλαξε όλο το μοτέρ, μην πλανίσεις καπάκι. Είναι κακό πράγμα.:rtfm:

nickvas19
25-11-07, 15:30
ρε μαν φυσικα θα πλανισω καπακι αν καψει φλάτζα αλλα οχι χωρις λογο σε καινούργιο μοτερ.και σταματα την ειρωνεία

325ixE30
25-11-07, 15:30
να κάνω και εγώ μια ερώτηση αν κάποιος ξέρει
αλλάζουμε εκκεντροφόρο με πιο άγριο, χαμηλώνουμε και το καπάκι για να μην "σπάει η συμπίεση χαμηλά", μέχρι εδώ ωραία.
Μήπως υπάρχει θέμα με τον χρονισμό του εκκεντροφόρου ? εμπιστευόμαστε τον κατασκευαστή του εκκεντροφόρου και τον κουμπώνουμε όπως μας τον πουλάνε ? ή πρέπει να αλλάξουμε την ρύθμιση ?

yiannis2002
25-11-07, 15:36
ρε μαν φυσικα θα πλανισω καπακι αν καψει φλάτζα αλλα οχι χωρις λογο σε καινούργιο μοτερ.και σταματα την ειρωνεία

Ρε μαν, δεν βλέπω κάποιο λογικό επιχείρημα σε όσα είπες.
Γιατί να μην πλανίσεις καπάκι? ξέρεις εσυ κάποια ατμοσφαιρική μετατροπή που να ανοιγεται το μοτέρ και να μην πλανίζεται καπάκι?
Μήπως σου διαφευγει ότι για οποιοδήποτε λόγο και να βγεί το καπάκι, πρέπει κανονικά να σταλεί στο ρεκτιφιέ για πλάνισμα, ώστε να στρώσει η επιφάνεια και να πατήσει πάνω στην καινουργια φλάντζα? Καταλαβες μαν, είτε καινουργιο ειτε παλιό πέφτει πλάνισμα μαν.

yiannis2002
25-11-07, 15:37
να κάνω και εγώ μια ερώτηση αν κάποιος ξέρει
αλλάζουμε εκκεντροφόρο με πιο άγριο, χαμηλώνουμε και το καπάκι για να μην "σπάει η συμπίεση χαμηλά", μέχρι εδώ ωραία.
Μήπως υπάρχει θέμα με τον χρονισμό του εκκεντροφόρου ? εμπιστευόμαστε τον κατασκευαστή του εκκεντροφόρου και τον κουμπώνουμε όπως μας τον πουλάνε ? ή πρέπει να αλλάξουμε την ρύθμιση ?

Οι εκκεντροφόροι έρχονται μαζί με τα στοιχεία χρονισμου τους και αναλόγως τοποθετούνται.

nickvas19
25-11-07, 15:43
είμαι κατα της βελτιώσεις οπως καταλάβες σωστά τα λες,απλα δεν θα το έκανα κ new moter γιατι είναι κρίμα στο βmw του 90 οπως σου είπα το επιχειρησα αλλα game over... εκτός αυτού την πάτησα όπως σου είπα κ απο τότε δεν θέλω να βλέπω μαστόρους που σε βλέπουν σαν ευρο.βαρεθηκα πια.ο τεχνικος της ΒMW κ πολύ είναι!και κατι άλλο.με ένα μοτερ έστω οτι κάνεις πλανάρισμα.κερδίζεις ροπή οκ.μετα απο 2-3χρόνια τι θα συμβεί?

konc
25-11-07, 16:01
Men, αν συνεχίσει άλλος αυτό το θέμα, θα με πιάσουν τα νεύρα μου! ΟΚ δικοί μου?

yiannis2002
25-11-07, 16:07
είμαι κατα της βελτιώσεις οπως καταλάβες σωστά τα λες,απλα δεν θα το έκανα κ new moter γιατι είναι κρίμα στο βmw του 90 οπως σου είπα το επιχειρησα αλλα game over... εκτός αυτού την πάτησα όπως σου είπα κ απο τότε δεν θέλω να βλέπω μαστόρους που σε βλέπουν σαν ευρο.βαρεθηκα πια.ο τεχνικος της ΒMW κ πολύ είναι!και κατι άλλο.με ένα μοτερ έστω οτι κάνεις πλανάρισμα.κερδίζεις ροπή οκ.μετα απο 2-3χρόνια τι θα συμβεί?

Τίποτα απολύτως. Και υπάρχουν μοτέρ που το αποδεικνύουν. Εσυ πλάνισες καπάκι για να πάρεις συμπίεση? ή ειχε κάψει φλάντζα, είχε λούκια στον κορμό, ξανακαψε και το πήρες στο χέρι? αστο φίλε, μαν, δεν το κατέχεις το σπόρ. Δεν σπάει το μοτέρ από πλάνισμα στο καπάκι μόνο. Ούτε το πλάνισμα μειώνει την αξιοπιστία. Ολα αυτά σε λογικά πλαίσια, για να μην μου πείς "μαν είχα 9 συμπίεση και πηγα στο 22,3 και έσπασε". Το πλάνισμα επιβάλεται σε πολλές περιπτώσεις.
Δεν θα το συνεχίσω γιατι του αλλάξαμε τα φωτα στο offtopic.

325ixE30
25-11-07, 16:15
Οι εκκεντροφόροι έρχονται μαζί με τα στοιχεία χρονισμου τους και αναλόγως τοποθετούνται.


δηλαδή εάν τον κουμπώσω κατευθείαν, δεν ισχύουν αυτομάτως και τα στοιχεία χρονισμού που δίνει ο κατασκευστήες τους ?
και πάλι αυτά τα στοιχεία χρονισμού τα εμπιστεύομαι apriori ?

yiannis2002
25-11-07, 16:19
Δεν ισχύουν,πρέπει να το χρονίσεις ξανά. Αυτά τα εμπιστευόμαστε γιατί δεν 'εχουμε άλλη επιλογή, και τα λάθη στο χρονισμό μπορεί να αποβούν και μοιραία...

325ixE30
25-11-07, 16:24
και γιατί να μην ισχύουν ?
δεν μπορεί ο κατασκευαστής του εκκεντροφόρου να τον κάνει να ισχύουν με το που κουμπώνει ?
όπως φτιάχνουν τους μαμίσιους να κουμπώνουν και να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γιατί να μην γίνεται και στους σοβαρούς aftermarket το ίδιο?
η ακρίβεια που χρειάζεται στην κατασκευή, δεν αλλάζει από εργοστασιακό σε aftermarket. . .

yiannis2002
25-11-07, 16:26
Aλλάζουν τα βυθίσματα και η διάρκεια, όχι η ακρίβεια στην κατασκευή. Και αυτά συνδέονται άμεσα με τον χρονισμό, που πρέπει να αλλάξει και αυτός.

325ixE30
25-11-07, 16:46
Aλλάζουν τα βυθίσματα και η διάρκεια, όχι η ακρίβεια στην κατασκευή. Και αυτά συνδέονται άμεσα με τον χρονισμό, που πρέπει να αλλάξει και αυτός.

κάτι δεν καταλαβαίνω
ας πούμε οτι έχουμε μόνο ένα εκκεντροφόρο με ίδια έκκεντρα σε εισαγωγή και εξαγωγή και τοποθετημένα συμμετρικά ως προς το άνω νεκρό σημείο.
αγοράζουμε έναν άλλο με 10 μοίρες παραπάνω διάρκεια εκ των οποίων 3+3 ανεβάζουν το overlap, και 1χιλ παραπάνω βύθισμα και τα έκκεντρα συμμετρικά τοποθετημένα γύρω από ένα σημείο που βρίσκεται 3 μοίρες μετά το ΑΝΣ, από ότι λέει ο κατασκευαστής. Γιατί να μην ισχύει οτι εάν απλά τον κουμπώσουμε θα έχουμε αυτό που λέει ο κατασκευαστής του.

Ή και σε ξεχωρισοτύς εκκεντροφόρους, παίρνουμε ένα εισαγωγής που ανοίγει 3 μοίρες νωρίτερα, και κλείνει 7 μοίρες αργότερα, και έχει 1χιλ παραπάνω βύθισμα. Γιατί να μην ισχύουν τα νούμερα με το που κουμπώνει ?

God
25-11-07, 17:57
εγώ νόμιζα οτι το έλεγες ως λύση βελτίωσεις.και όλα αυτα ταλέω γιατί έτσι κάηκε η bmw του πατέρα μου...

Καλα νομισες. Ειναι αριστη λυση βελτιωσης ακομα και σε καινουργιο μοτερ. Δεν ξερω πως 'καηκε' η BMW του πατερα σου, οποια και να ηταν αυτη και οτι και να της ειχατε κανει, απλως σκεψου οτι απο αυξηση συμπιεσης κανενα μοτερ δεν καιγεται. Σε εντελως ακραιες περιπτωσεις θα σπασει τα ελατηρια συμπιεσης του εμβολου, θα αρπαξει η φλαντζα, θα λιωσει τις ακιδες των μπουζι γιατι δεν ηταν αρκετα ψυχρα η θα 'τραβηξει' τα μπουζονια γιατι σαν εξυπνος δεν τα αλλαξες οταν ξαναβαλες το καπακι πανω.


Τωρα αμα μιλαμε για κανενα σαξοραλλο που απο 10:1 πηγε 16:1 συμπιεση για να κανει σαν αλυσοπριονο, μπορει να στραβωσεις και καμια μπιελα.


Μιλωντας ομως για σωστο μοτερ με σωστη βελτιωση, δουλευοντας απο 9:1 σε 12:1 συμπιεση αρκετες χιλ χλμ ουτε καν που θα το γαργαλησει. (ας πουμε οτι μιλαω εκ πειρας)


Στην τελικη...εμεις που εχουμε 25-30 χρονων αυτοκινητα και στελνουμε την συμπιεση στον θεο γιατι δεν σπανε και θα σπασουν τα καινουργια? Στεκει καθολου αυτο που λες, η φανταζεσαι οτι επειδη εχουμε παλιοτερα αυτοκινητα εμεις δεν τα αγαπαμε? Μαλλον πολυ περισσοτερο τα αγαπαμε εμεις απο καποιον που πηρε καινουργιο.

ΥΓ. Dude, let it be...Ya dun seam to know much 'bout tuning.

κάτι δεν καταλαβαίνω
ας πούμε οτι έχουμε μόνο ένα εκκεντροφόρο με ίδια έκκεντρα σε εισαγωγή και εξαγωγή και τοποθετημένα συμμετρικά ως προς το άνω νεκρό σημείο.
αγοράζουμε έναν άλλο με 10 μοίρες παραπάνω διάρκεια εκ των οποίων 3+3 ανεβάζουν το overlap, και 1χιλ παραπάνω βύθισμα και τα έκκεντρα συμμετρικά τοποθετημένα γύρω από ένα σημείο που βρίσκεται 3 μοίρες μετά το ΑΝΣ, από ότι λέει ο κατασκευαστής. Γιατί να μην ισχύει οτι εάν απλά τον κουμπώσουμε θα έχουμε αυτό που λέει ο κατασκευαστής του.

Ή και σε ξεχωρισοτύς εκκεντροφόρους, παίρνουμε ένα εισαγωγής που ανοίγει 3 μοίρες νωρίτερα, και κλείνει 7 μοίρες αργότερα, και έχει 1χιλ παραπάνω βύθισμα. Γιατί να μην ισχύουν τα νούμερα με το που κουμπώνει ?

Γενικοτερα, αυτο εξαρταται απο τον εκκεντροφορο. Συνηθως οι πρωτου σταδιου μπαινουν σαν τους μαμα. Αλλιως ο εκκεντροφορος ερχεται με τις οδηγιες του για το πως θα μπει. Αυτο συμβαινει για 2 λογους:

1. Μπορει αν ανοιγει πολυ τις βαλβιδες να προκαλει μεγαλο παλαντζο η να πρεπει να δοθει προπορεια/βραδυπορεια για να λειτουργει σωστα.

2. Σε κινητηρες παρεμβολης, αν αλλαξει το βυθισμα μπορει να βρει το πιστονι την βαλβιδα!

3. Και τα 2 παραπανω.


Γενικα, πας με τις οδηγιες του κατασκευαστη του εκκεντροφορου. Αν δεν εχει, μπαινει ακριβως οπως ο μαμα. Συνηθως δεν εχουν, μονο σε ειδικοτερες περιπτωσεις χρειαζεται αλλαγη του χρονισμου.

shido
25-11-07, 18:02
Γενικοτερα, αυτο εξαρταται απο τον εκκεντροφορο. Συνηθως οι πρωτου σταδιου μπαινουν σαν τους μαμα. Αλλιως ο εκκεντροφορος ερχεται με τις οδηγιες του για το πως θα μπει. Αυτο συμβαινει για 2 λογους:



Οι δικοι μου που ειναι 1ουσταδιου ετσι ακριβως οπως τα λες μπηκαν

yiannis2002
25-11-07, 18:06
Γενικα, πας με τις οδηγιες του κατασκευαστη του εκκεντροφορου. Αν δεν εχει, μπαινει ακριβως οπως ο μαμα. Συνηθως δεν εχουν, μονο σε ειδικοτερες περιπτωσεις χρειαζεται αλλαγη του χρονισμου.

Σε εμάς με τα πιό παλιά 30-40 χρονών επειδή οι εκκεντροφόροι για να δώσουν αποτέλεσμα ανεβαίνουν στις 300+ μοίρες, συνήθως συνοδεύονται από στοιχεία χρονισμου.
πχ Σε ενα Μ10 μεχρι 286 μοίρες η βελτίωση είναι ανεπαίσθητη, οπότε συνήθως από τις 264 μαμά πάμε σε 292 και πάνω.

oldcarskickass
25-11-07, 18:29
2. Σε κινητηρες παρεμβολης, αν αλλαξει το βυθισμα μπορει να βρει το πιστονι την βαλβιδα!



Κινητήρες παρεμβολής;

Έχει σχέση με την Γραμμική Παρεμβολή; Με την Γραμμική Α (γιατί αν ήταν Β θα το καταλάβαινα) μήπως;

Σοβαρά τώρα, αν μπορείς εξήγησε μου.

Και κάτι άλλο γενικό τώρα, σε ένα ρεκτιφιαρισμένο εκκεντροφόρο ποια χαρακτηριστικά μπορούμε να μεταβάλλουμε; (βύθισμα διάρκεια κτλ κτλ, θεωρητικά ξέρω κάποια αλλά καλό θα ήταν η απάντηση να έρθει από κάποιο που ξέρει εκ πείρας)

God
25-11-07, 18:39
Κινητήρες παρεμβολής;

Έχει σχέση με την Γραμμική Παρεμβολή; Με την Γραμμική Α (γιατί αν ήταν Β θα το καταλάβαινα) μήπως;

Σοβαρά τώρα, αν μπορείς εξήγησε μου.

Και κάτι άλλο γενικό τώρα, σε ένα ρεκτιφιαρισμένο εκκεντροφόρο ποια χαρακτηριστικά μπορούμε να μεταβάλλουμε; (βύθισμα διάρκεια κτλ κτλ, θεωρητικά ξέρω κάποια αλλά καλό θα ήταν η απάντηση να έρθει από κάποιο που ξέρει εκ πείρας)

Ε στο περιπου. :D

Κινητηρες παρεμβολης (ετσι μας τους εμαθαν εμας) ειναι κινητηρες που οι βαλβιδες οταν ανοιγουν κυριολεκτικα γλυφει το πιστονι. Γνωριζονται ευκολα απο τα μη επιπεδα πιστονια τους που εχουν σχημα που 'αγκαλιαζει' την βαλβιδα. Στους υπολοιπους κινητηρες ειναι πολυ απιθανο να βρει βαλβιδα στο πιστονι αφου πολυ πριν το πιστονι φτασει στο ΑΝΣ, η βαλβιδα εχει ηδη ξεκινησει να κλεινει.


Μπορεις να μεταβαλλεις τα παντα, βυθισμα, διαρκεια και εναρξη. Αλλα σε σχετικα μικρα ορια, οχι να κανεις εκκεντροφορο πχ 252 μοιρων και 10,0 βυθιση να παει 306 μοιρες και 12,0 βυθιση!

yiannis2002
25-11-07, 18:40
Ε στο περιπου. :D

Κινητηρες παρεμβολης (ετσι μας τους εμαθαν εμας) ειναι κινητηρες που οι βαλβιδες οταν ανοιγουν κυριολεκτικα γλυφει το πιστονι. Γνωριζονται ευκολα απο τα μη επιπεδα πιστονια τους που εχουν σχημα που 'αγκαλιαζει' την βαλβιδα. Στους υπολοιπους κινητηρες ειναι πολυ απιθανο να βρει βαλβιδα στο πιστονι αφου πολυ πριν το πιστονι φτασει στο ΑΝΣ, η βαλβιδα εχει ηδη ξεκινησει να κλεινει.

Δηλαδή ενας κινητήρας με ημισφαιρικο πιστόνι που "καλύπτει" όλο το θάλαμο καυσης είναι κινητήρας παρεμβολής?

God
25-11-07, 18:42
Δηλαδή ενας κινητήρας με ημισφαιρικο πιστόνι που "καλύπτει" όλο το θάλαμο καυσης είναι κινητήρας παρεμβολής?

Οχι απαραιτητα, αν οι βαλβιδες δεν γλυφουν το πιστονι. Το πιστονι αν εχει αυλακια για τις βαλβιδες ειναι συνηθως παρεμβολης κινητηρας.

Τουλαχιστον ετσι ξερω απ'οτι μας εμαθαν και εμας, δεν εχω δουλεψει ποτε τετοιο κινητηρα!

oldcarskickass
25-11-07, 18:44
Ευχαριστώ Μάνο, κατανοητό.

Δλδ δεν έχει να κάνει με τη συμπίεση , άμεσα, αλλά με τη χωροταξία του θαλάμου καύσης.

Και κάτι άλλο τώρα, όταν αλλάζουμε (αυξάνουμε συνήθως γιατί έτσι μας αρέσει) συμπίεση αλλάζουμε και τις squish bands (http://www.google.gr/search?q=squish+band&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a) του θαλάμου καύσης έτσι;

Οπότε αυτό ΠΡΈΠΕΙ θεωρητικά να αλλάζει και την συμπεριφορά του μοτέρ μας, έτσι;

Όταν πάμε για πλανάρισμα (από φλάτζα και μόνο) το 1/10 του χιλιοστού λογικά είναι πολύ μικρό για να συμβεί κάτι τέτοιο έτσι, και πάλι ΛΟΓΙΚ¶ δε πρέπει να φάμε και τις κεφαλές των βαλβίδων, εννοώ μας παίρνει να ΜΗΝ τις φάμε;

jonmedic
25-11-07, 19:01
Εγω παντως θα πω τι εγινε σε κολλητο μου με 320ι Ε30....εκανε επισκευη και κατεβασε καπακι για αυξηση συμπιεσης....Αποτελεσμα ...?Το αμαξι ηταν πολυ γρηγορο αλλα σε ενα μηνα χτυπησε πιστονι και αντε παλι απο την αρχη....Θελει προσοχη το πλανισμα γιατι καμια φορα αν το παρακανουμε περνουμε το μοτερ σε κομματια....Οχι παντα αλλα...καμμια φορα!!!

God
25-11-07, 19:02
Ευχαριστώ Μάνο, κατανοητό.

Δλδ δεν έχει να κάνει με τη συμπίεση , άμεσα, αλλά με τη χωροταξία του θαλάμου καύσης.

Και κάτι άλλο τώρα, όταν αλλάζουμε (αυξάνουμε συνήθως γιατί έτσι μας αρέσει) συμπίεση αλλάζουμε και τις squish bands (http://www.google.gr/search?q=squish+band&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a) του θαλάμου καύσης έτσι;

Οπότε αυτό ΠΡΈΠΕΙ θεωρητικά να αλλάζει και την συμπεριφορά του μοτέρ μας, έτσι;

Όταν πάμε για πλανάρισμα (από φλάτζα και μόνο) το 1/10 του χιλιοστού λογικά είναι πολύ μικρό για να συμβεί κάτι τέτοιο έτσι, και πάλι ΛΟΓΙΚ¶ δε πρέπει να φάμε και τις κεφαλές των βαλβίδων, εννοώ μας παίρνει να ΜΗΝ τις φάμε;

H αλλαγη της συμπιεσης προυποθετει την μειωση του "squish band" (πως διαολο το λενε ελληνικα?).

Κοιτα να καταλαβεις. Οταν το πιστονι ειναι στο ΚΝΣ εχουμε μια ποσοτητα μιγματος. Το πιστονι θα κινηθει να την συμπιεσει. Οσες φορες μικροτερος ειναι ο θαλαμος στο τερμα της συμπιεσης (οσο ειναι το squish band δηλαδη) οριζει τον λογο συμπιεσης. Αν δηλαδη μιλαμε για συμπιεση 10 προς 1, εννοουμε οτι στο ΑΝΣ το πιστονι εχει κανει τον θαλαμο 10 φορες μικροτερο. Συμπιεσε δηλαδη το μιγμα στο 1/10 του αρχικου του ογκου. Οσο πιο πολυ συμπιεζεις κατι, με τοσο μεγαλυτερη ισχυ θα εκραγει.

Καθολου θεωρητικα, αυτο ακριβως κανει το χαμηλωμα στο καπακι. Μειωνει λιγο το squish band, το οποιο αν και λιγα δεκατα αυξανει ΠΟΛΥ τον βαθμο που θα συμπιεστει το μιγμα.


Ποτε δεν αγγιζεις ΚΕΦΑΛΗ βαλβιδας. Ποτε. Ειναι εντελως απιθανο σε κανονικο μοτερ να βρει βαλβιδα σε πιστονι. Και σε κανονικο μοτερ πολλες φορες 2-3 δεκατα ειναι αρκετα για βελτιωση. Κοιτα την διαδρομη του πιστονιου σου και τον βαθμο συμπιεσης του μοτερ σου, υπολογισε το squish band και μετα κανε παλι υπολογισμο της συμπιεσης με δεδομενο 2 δεκατα μικροτερο squish band να δεις ποσο ανεβαινει η συμπιεση. 5-7 δεκατα κατεβαζουν για εκκεντροφορους 1ου σταδιου σε SOHC μοτερ που χανει αρκετη συμπιεση απο αυτον.

God
25-11-07, 19:05
Εγω παντως θα πω τι εγινε σε κολλητο μου με 320ι Ε30....εκανε επισκευη και κατεβασε καπακι για αυξηση συμπιεσης....Αποτελεσμα ...?Το αμαξι ηταν πολυ γρηγορο αλλα σε ενα μηνα χτυπησε πιστονι και αντε παλι απο την αρχη....Θελει προσοχη το πλανισμα γιατι καμια φορα αν το παρακανουμε περνουμε το μοτερ σε κομματια....Οχι παντα αλλα...καμμια φορα!!!

Σε αυτο μαλλον δεν φταιει ο κολλητος σου αλλα κατι αλλο. Αν τρυπησε πιστονι σε ενα και μονο κυλινδρο ειχε detonations (εκρηκτικες αναφλεξεις, δεν ειναι απαραιτητο να τις ακους!). Δεν αντεχει το μοτερ πολυ ετσι. Υποθεσεις:

Δεν αλλαξε μπουζι με ψυχροτερα γιατι κανεις δεν του το ειπε. (μεγιστη πιθανοτητα)
Καποιο μπεκ δεν ψεκαζε αρκετα. (πολυ πιθανο)
Κακη βενζινη. (αρκετα πιθανο)
Υπερβολικη αυξηση συμπιεσης, ηθελε 100αρα βενζινη. (δεν το νομιζω, θα χτυπαγαν και τα αλλα πιστονια)
Ηταν απο πριν για καποιον Χ λογο στα ορια του (υποθεση)

Σαφως θελει λιγο μελετη οποιαδηποτε βελτιωση. Δεν ξεριζωνουμε ενα καπακι και αντε να το φαμε καμια 15αρια δεκατα, δεν γινονται ετσι τετοιες δουλειες.

jonmedic
25-11-07, 19:11
Ανεβηκε η συμπιεση και καποιος κυλινδρος χτυπαγε πυρακι ειτε απο θερμο μπουζι ειτε απο μπεκ βουλωμενο κλπ ποιος ξερει τι...αυτο θελω να πω οτι αν η αυξηση συμπιεσης ειναι μεγαλη η το μοτερ δεν ειναι 100 τα εκατο...πας για νεα επισκευη!!!

God
25-11-07, 19:14
Ανεβηκε η συμπιεση και καποιος κυλινδρος χτυπαγε πυρακι ειτε απο θερμο μπουζι ειτε απο μπεκ βουλωμενο κλπ ποιος ξερει τι...αυτο θελω να πω οτι αν η αυξηση συμπιεσης ειναι μεγαλη η το μοτερ δεν ειναι 100 τα εκατο...πας για νεα επισκευη!!!

Αμα χτυπαγε πυρακι ενας, ηταν κατα πασα πιθανοτητα το μπεκ.

Αφου του χτυπουσε πυρακια και το ακουγε κιολας (αυτο ειναι εκρηκτικη αναφλεξη και μαλιστα ασχημη) και αντι να το φτιαξει το κινουσε, τοτε...κακο της κεφαλης του!

325ixE30
25-11-07, 19:47
μμμ
μάλλον πρέπει να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους

1. κινητήρες παρεμβολής ονομάστηκαν οι κινητήρες που η τροχιά των βαλβίδων παρεμβάλλεται σε αυτή του πιστονιού. Αυτό γενικά γίνεται όσο πιο ψηλά ανεβαίνει το πιστόνι (μεγάλος βαθμός συμπίεσης) και όσο χαμηλότερα κατεβαίνει η βαλβίδα (μεγάλο βύθισμα). Δεν είναι όλοι οι κινητήρες έτσι, σε κάποιους και να κοπεί ο ιμάντας του εκκεντροφόρου δεν στραβώνουν βαλβίδες διότι δεν παρεμβάλλονται οι τροχιές τους. Εάν όμως παρεμβάλλονται οι τροχιές κατά την λειτουργία, τρώμε από το πιστόνι για να μην βρίσκουν. Γενικά ο όρος αυτός παραείναι δόκιμος και δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ στην πιάτσα.

2. τα ημισφαιρικά πιστόνια δεν καλύπτουν όλο το θάλαμο καύσης, πάντα μένει ένα κενό από πάνω, αλλιώς η συμπίεση θα ήταν άπειρη.

3. το πόσο μπορούμε να κάνουμε reprofile ένα εκκεντροφόρο περιορίζεται από το πόσο φαί έχει το έκκεντρο στην περιοχή που κρατάει τη βαλβίδα κλειστή, και από το πόση ρύθμιση παίρνουν τα ωστήρια είτε είναι υδραυλικά και την παίρνουν μόνα τους, είτε μηχανικά και τα ρυθμίζουμε εμείς

4. Η ιστορία με τα squish bands είναι πολύ περίεργη. Μπορεί να προκαλέσει υδραυλικό πλήγμα και να πάρουμε το μοτέρ στο χέρι. Εάν δηλαδή πλησιάζει υπερβολικά το πιστόνι στο θάλαμο, στις ψηλές στροφές, δεν θα προλαβαίνει να φεύγει από κει το μίγμα, θα υγροποιείται λόγω υπερβολικής συμπίεσης, και πλέον δεν θα συμπιέζεται άλλο, οπότε θα είναι σαν να κοπανάει το έμβολο σε τοίχο. Το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει στα αγωνιστικά μοτέρ υπερ υψηλών συμπιέσεων, διότι εκεί δεν θέλουμε τύρβη(στροφωδύνες) μέσα στο θάλαμο καύσης, οπότε δεν έχουμε και έντονες squish bands.

5. Ρύθμιση χρονισμού στο εκκεντροφόρο, ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε όχι σε συνάρτηση με την αλλαγή του εκκεντροφόρου, αλλά σε συνάρτηση με το πλάνισμα του καπακιού. Σε ένα μέσο κύλινδρο με περίπου 500cc χωρητικότητα, μια λογική αύξηση της συμπίεσης κατά ~2 βαθμούς, συνεπάγεται και φάγωμα ~2mm από το καπάκι, οπότε και χαμήλωμα του καπακιού κατά 2mm, οπότε και μείωση της απόσταση των γραναζιών που μεταφέρουν την κίνηση από τον εκκεντροφόρο στον στροφαλοφόρο κατά 2mm. Οπότε για να ξανατεντώσει ο ιμάντας, πρέπει να αλλάξει η σχετική του θέση κατά ~2-3 μοίρες. Οπότε ο αρχικός χρονισμός χάλασε. ¶σχετα λοιπόν με το εάν αλλάξαμε εκκεντροφόρο ή όχι θέλουμε επαναρύθμιση για να έρθουμε στα ίσα μας και να ισχύουν οι τιμές που δίνει ο οποιοσδήποτε κατασκευαστής για την θέση του εκκεντροφόρου του.
Επιπλέον είναι σκόπιμο να γίνεται ρύθμιση του χρονισμού του εκκεντροφόρου, εάν θέλουμε να πετύχουμε διαφορετική καμπύλη από αυτή που είχε ο κατασκευαστής στο κεφάλι του, είτε διότι αλλάξαμε επιθυμία εντωμεταξύ, είτε διότι θέλαμε κάτι ενδοιάμεσο στα προφίλ που έδινε, είτε διότι αύριο έχουμε κόντρα και θέλουμε ειδικά χαρακτηριστικά.

6. είναι δυνατό ένας εκκεντροφόρος, σκέτος, να είναι σε όλη την οφέλιμη κλίμακα, δυνατότερος από τον εργοστασιακό. Και το εργοστάσιο δεν τον έβαλε, είτε διότι θα μειώσει την διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου ευαίσθητου συστήματος βαλβίδων, είτε διότι δεν θέλει να υπάρχει εσωτερικός συναγωνισμός, με άλλο μοντέλο κινητήρα, είτε διότι προκαλεί ανεπιθύμητα σκαλιά στην απόδοση, είτε διότι χαλάει τα καυσαέρια, είτε είτε ...

7. είναι αλήθεια οτι είναι πιο σύνηθης τακτική να τρώμε καπάκι σε παλιά μοτέρ παρά σε καινούργια, και αυτό, εκτός από τις ψυχολογικές αιτίες που έχει, οφείλεται και στο ότι πολλά παλιά μοτέρ είναι κατασκευασμένα να δουλεύουν με 91-92RON οπότε τώρα που το λιγότερο που υπάρχει στην ελληνική αγορά είναι 96 έχει νόημα να ανεβάσουμε συμπίεση και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αντίθετα, τα πιο καινούρια μοτέρ που είναι κατασκευασμένα να δουλεύουν με 95-98RON υπάρχει ένα σχετικό ρίσκο και μικρότερο όφελος.

8. Με reprofile όπως και με καινούργιο εκκεντροφόρο, μπορούμε να αλλάξουμε και το βύθισμα, και τη διάρκεια, και το ρυθμό ανοίγματος, και την μεταβολή του ρυθμού ανοίγματος, και γενικά κάθε σημείο του διαγράμματος γωνία εκκεντροφόρου/ βύθισμα

9. Η νιτρομεθανόλη δεν βοηθάει μόνο επειδή δεν χτυπάει πειράκια με ψηλή συμπίεση και πολύ προπορεία στην ανάφλεξη, και σε κανονικό αυτοκίνητο να μπει που δεν "διαβάζει" το καύσιμο ώστε να μεταβάλλει την ανάφλεξη, θα ανέβει αισθητά η ισχύς λόγω της παρουσίας του οξυγόνου στο μόριο.

10. η χρήση εξάτμισης χωρίς καταλύτη, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αυτόματα, πτώση της απόδοσης στις χαμηλές στροφές. Αυτό που ισχύει είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η απλή αφαίρεση του καταλύτη χωρίς άλλη αλλαγή, θα επιφέρει πτώση απόδοσης στις χαμηλές στροφές.

Συγνώμη για το πολύ μπλαμπλα
και για όσους διερωτώνται γιατί ρώταγα πράγματα που ήξερα, το έκανα για να καταλάβω, εάν κάποιες ανακρίβειες ή/και ελλείψεις που διάβασα ήταν σκόπιμες ή απλά "τόσα ξέρω, τόσα λέω και όποιον καταφέρω να βοηθήσω"
Να σημειώσω ότι δεν θα ανοίξω κουβέντα στο στυλ, "εμένα ο μαστρομήτσος μου είπε..." ή "ε τότε γιατί εμένα μου κάηκε μόλις άλλαξε η τιμή της ντομάτας ... ".

yiannis2002
25-11-07, 19:55
Λοιπόν επειδή εγω δεν έχω θεωρητική κατάρτιση επί του ΚΕΚ και , όσα λέω είναι αυτά που ξέρω από την εμπειρία μου, όσον αφορά το σημείο 5:
Οταν πέφτει κάποιος εκκεντροφόρος στα χέρια μου, και θέλω να τον τοποθετήσω σε εναν κινητήρα ακολουθώ την εξής διαδικασία.
Τον στέλνω στον Μπούμπη, του λέω θέλω να κάνω "αυτό" και μου τον στέλνει πίσω με τα σημεία χρονισμού και με την συμπίεση που πρέπει να βγάλουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

325ixE30
25-11-07, 20:05
Λοιπόν επειδή εγω δεν έχω θεωρητική κατάρτιση επί του ΚΕΚ και , όσα λέω είναι αυτά που ξέρω από την εμπειρία μου, όσον αφορά το σημείο 5:
Οταν πέφτει κάποιος εκκεντροφόρος στα χέρια μου, και θέλω να τον τοποθετήσω σε εναν κινητήρα ακολουθώ την εξής διαδικασία.
Τον στέλνω στον Μπούμπη, του λέω θέλω να κάνω "αυτό" και μου τον στέλνει πίσω με τα σημεία χρονισμού και με την συμπίεση που πρέπει να βγάλουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν προσπαθώ να την πω σε κάποιον για αυτά που λέει εδωπέρα, άμα ήταν θα του έλεγα ευθέως "λές μπαρούφες"
Όσο για τον μπούμπη, υπάρχει και ευκολότερη και πιο σίγουρη μέθοδος για να βρεις τα σημεία χρονισμού, με ένα απλό όργανο σύγκρισης ή υψομετρικό χαράκτη, και ένα στρογγυλό χαρτονάκι με τις 360 μοίρες σημαδεμένες.
Όσο για την συμπίεση, είναι αδύνατο ο οποιοσδήποτε μπούμπης να ξέρει για κάθε εκκεντροφόρο που μετράει πια είναι η βέλτιστη συμπίεση, ίσως για κάποιους συγκεκριμένους κινητήρες που έχει feedback από τους πελάτες του να ξέρει, αλλά αν το κάνει γενικά, μάλλον μυρίζει τα νύχια του. (παρόλο που τον εκτιμώ και έχω κάνει δουλειές σαυτόν)

yiannis2002
25-11-07, 20:09
Δεν προσπαθώ να την πω σε κάποιον για αυτά που λέει εδωπέρα, άμα ήταν θα του έλεγα ευθέως "λές μπαρούφες"
Όσο για τον μπούμπη, υπάρχει και ευκολότερη και πιο σίγουρη μέθοδος για να βρεις τα σημεία χρονισμού, με ένα απλό όργανο σύγκρισης ή υψομετρικό χαράκτη, και ένα στρογγυλό χαρτονάκι με τις 360 μοίρες σημαδεμένες.
Όσο για την συμπίεση, είναι αδύνατο ο οποιοσδήποτε μπούμπης να ξέρει για κάθε εκκεντροφόρο που μετράει πια είναι η βέλτιστη συμπίεση, ίσως για κάποιους συγκεκριμένους κινητήρες που έχει feedback από τους πελάτες του να ξέρει, αλλά αν το κάνει γενικά, μάλλον μυρίζει τα νύχια του. (παρόλο που τον εκτιμώ και έχω κάνει δουλειές σαυτόν)

Δεν γνωρίζω αν το κάνει γενικά, και καλό θα είναι να μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Τους Μ10 όπως και αυτούς που φοράνε τα 105 της άλφα, τους ξέρει και προτιμώ να μου βρεί τα σημεία ο Μαστρο Χρήστος από το να πειραματιστώ με το μοτέρ και κατά συνέπεια με την ψυχική μου υγεία και την τσέπη μου.

yiannis2002
25-11-07, 20:24
Όσο για την συμπίεση, είναι αδύνατο ο οποιοσδήποτε μπούμπης να ξέρει για κάθε εκκεντροφόρο που μετράει πια είναι η βέλτιστη συμπίεση, ίσως για κάποιους συγκεκριμένους κινητήρες που έχει feedback από τους πελάτες του να ξέρει, αλλά αν το κάνει γενικά, μάλλον μυρίζει τα νύχια του. (παρόλο που τον εκτιμώ και έχω κάνει δουλειές σαυτόν)

ΟΚ πες ότι θέλω να φτιάξω εναν κινητήρα Χ, ποιός ξέρει να μου πεί τι συμπίεση να βγάλω?

Οσον αφορά τα μπεεμβε και τους schrick, ο schrick στο βιβλίο του δίνει και την κατωτερη συμπίεση που πρέπει να δουλέψει.

325ixE30
25-11-07, 20:34
ΟΚ πες ότι θέλω να φτιάξω εναν κινητήρα Χ, ποιός ξέρει να μου πεί τι συμπίεση να βγάλω?

Οσον αφορά τα μπεεμβε και τους schrick, ο schrick στο βιβλίο του δίνει και την κατωτερη συμπίεση που πρέπει να δουλέψει.

υπάρχουν 2 "σωστές" λύσεις
η πιο δύσκολη, πιο επικίνδυνη, πιο χρονοβόρα, πιο ακριβή, αλλα πιο ενδιαφέρουσα και πιο σωστή τελικά, που λέγεται μέθοδος δοκιμής και λάθους.
και η άλλη, που είναι να βρεις κάποιον που έχει μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο μοτέρ , και τον εμπιστεύεσαι ότι θα σου πει τα μυστικά του, να τον ρωτήσεις.

όλες οι υπόλοιπες λύσεις που ξέρω είναι στο περίπου.

ο schrick έχει προφανώς εμπειρία στο συγκεκριμένο μοτέρ αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να τον ρωτήσεις...

God
25-11-07, 20:46
9. Η νιτρομεθανόλη δεν βοηθάει μόνο επειδή δεν χτυπάει πειράκια με ψηλή συμπίεση και πολύ προπορεία στην ανάφλεξη, και σε κανονικό αυτοκίνητο να μπει που δεν "διαβάζει" το καύσιμο ώστε να μεταβάλλει την ανάφλεξη, θα ανέβει αισθητά η ισχύς λόγω της παρουσίας του οξυγόνου στο μόριο.

Σωστα, στην πραγματικοτητα κανει σημαντικα μεγαλη διαφορα ισχυος, αν και για καυσιμο ειναι πολυ ακριβη!

Κρυβε λογια. :pth:



ο schrick έχει προφανώς εμπειρία στο συγκεκριμένο μοτέρ αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να τον ρωτήσεις...


Βασικα....υπαρχουν και τα e-mail. :)


Για να λεμε και τα σωστα μερικων, οταν κανεις reprofile εκκεντροφορο (τουλαχιστον εμενα) ρωτανε αν κατεβασεις καπακι και ποσο. Ετσι φτιαχνει τις γωνιες εναρξης του καθε εκκεντρου διορθωμενες.

Παντως και να μην διορθωσεις ετσι, η διαφορα που μπορει να κανει στις μοιρες του εκκεντροφορου το καπακι θεωρειται αμελητεα. Δεν υπαρχει περιπτωση ποτε καπακι να κατεβει 2 χιλιοστα. Διορθωση για συμπιεση πρωτου σταδιου ειναι συνηθως 5-6 δεκατα και δευτερου 9-10 δεκατα. Αλλα και 2 χιλιοστα να κατεβει, οπως το εχω στο μυαλο μου τωρα δεν ειναι πανω απο 1-1.5 μοιρα διαφορα. Αν αναλογιστεις οτι δινοντας ενα δοντι προπορεια οπως κανουν πολλοι δινεις αμεσως κοντα 6 με 8 μοιρες προπορεια, δεν ειναι κατι που επηρρεαζει εμφανως την λειτουργια του μοτερ.

VanVIC
25-11-07, 20:48
Την SS διεγραψε την.

Για την εναλλακτικη, καλο θα ηταν να βαλεις μονο τους καταλυτες. Ασε το χταποδι σου και βαλε μονο τελικα για ηχο. Τωρα, αν θελεις να βαλεις και τα χταποδια και τους καταλυτες, ασε τα δικα σου τελικα η βαλε τελικα οχι και τοσο ανοιχτα με νορμαλ σωληνωσεις. Μην ανοιξεις πολυ την εξατμιση, θα 'αδειασεις' το αμαξι. Τα Μ εχουν αρκετα μεγαλυτερες διαμετρους απο το δικο σου. Μεγαλυτερο δεν ειναι απαραιτητα καλυτερο, τα καυσαερια πρεπει να διατηρουν καποια ταχυτητα και θερμοκρασια κατα την εξοδο τους.

Φαίνεται να υπάρχει θέμα με το να αφήσω το δικό μου χταπόδι και να βάλω καταλύτες απο Ε46 Μ3 και τελικό SS.
H τωρινή μου "μαμά" κατάσταση έχει του καταλύτες πάνω στο χταπόδι.
Ετσι φαίνεται και το realOEM.
Επισυνάπτω και τα σχετικά αρχεία.
Τί λες τώρα? Πως να γίνει να μείνει το "μαμά" χταπόδι ?

shido
25-11-07, 20:50
Φαίνεται να υπάρχει θέμα με το να αφήσω το δικό μου χταπόδι και να βάλω καταλύτες απο Ε46 Μ3 και τελικό SS.
H τωρινή μου "μαμά" κατάσταση έχει του καταλύτες πάνω στο χταπόδι.
Ετσι φαίνεται και το realOEM.
Επισυνάπτω και τα σχετικά αρχεία.
Τί λες τώρα? Πως να γίνει να μείνει το "μαμά" χταπόδι ?

Αλλο φουντωμα....
που να σηκωσεις το μαμα χταποδι με τους καταλυτες και που τα SS:love:

VanVIC
25-11-07, 20:52
Αλλο φουντωμα....
που να σηκωσεις το μαμα χταποδι με τους καταλυτες και που τα SS:love:

Γιάννη το'χεις παρακολουθήσει το thread?

shido
25-11-07, 20:54
Αρκετα.γιατι?

VanVIC
25-11-07, 20:56
Αρκετα.γιατι?

Εσύ τα 'χεις κάνει όλα αυτά εκτός απο το πείραγμα στο καπάκι.
Τελικά εσύ που έχεις φτάσει?

God
25-11-07, 21:01
Φαίνεται να υπάρχει θέμα με το να αφήσω το δικό μου χταπόδι και να βάλω καταλύτες απο Ε46 Μ3 και τελικό SS.
H τωρινή μου "μαμά" κατάσταση έχει του καταλύτες πάνω στο χταπόδι.
Ετσι φαίνεται και το realOEM.
Επισυνάπτω και τα σχετικά αρχεία.
Τί λες τώρα? Πως να γίνει να μείνει το "μαμά" χταπόδι ?

Στο realoem βλεπω το ενα να εχει τους καταλυτες στο χταποδι και το αλλο να μην τους εχει...

Αν τους εχεις στο χταποδι μαλλον θα πρεπει να πας για χταποδι-καταλυτες Μ που θελεις, αλλα φοβαμαι μην σου αναβει και κανενα check engine...εχει περιεργο εγκεφαλο το Μ54.

shido
25-11-07, 21:03
Εσύ τα 'χεις κάνει όλα αυτά εκτός απο το πείραγμα στο καπάκι.
Τελικά εσύ που έχεις φτάσει?

η τελευταια δυναμομετρηση εδειξε 222 τροχο,(περιπου 260 στροφαλο)βαλε οτι το ραμ αιρ θελει χιλιομετρα για να δουλεψει σωστα....
καπακι δεν θα πειραξω,ερχεται κομπρεσορας που θα δουλεψει με το τωρινο setup .
το αμαξι δεν ειναι οτι δουλευει καλα ψηλα,αλλα παντου.

VanVIC
25-11-07, 21:05
Στο realoem βλεπω το ενα να εχει τους καταλυτες στο χταποδι και το αλλο να μην τους εχει...

Αν τους εχεις στο χταποδι μαλλον θα πρεπει να πας για χταποδι-καταλυτες Μ που θελεις, αλλα φοβαμαι μην σου αναβει και κανενα check engine...εχει περιεργο εγκεφαλο το Μ54.

Αν πρόσεξες, γράφω για καταλύτες απο Ε46 Μ3 για να μην έχει πρόβλημα το OBD II και γίνει αυτό που λές με το "check engine"

325ixE30
25-11-07, 21:09
Σωστα, στην πραγματικοτητα κανει σημαντικα μεγαλη διαφορα ισχυος, αν και για καυσιμο ειναι πολυ ακριβη!

Κρυβε λογια. :pth:





Βασικα....υπαρχουν και τα e-mail. :)


Για να λεμε και τα σωστα μερικων, οταν κανεις reprofile εκκεντροφορο (τουλαχιστον εμενα) ρωτανε αν κατεβασεις καπακι και ποσο. Ετσι φτιαχνει τις γωνιες εναρξης του καθε εκκεντρου διορθωμενες.

Παντως και να μην διορθωσεις ετσι, η διαφορα που μπορει να κανει στις μοιρες του εκκεντροφορου το καπακι θεωρειται αμελητεα. Δεν υπαρχει περιπτωση ποτε καπακι να κατεβει 2 χιλιοστα. Διορθωση για συμπιεση πρωτου σταδιου ειναι συνηθως 5-6 δεκατα και δευτερου 9-10 δεκατα. Αλλα και 2 χιλιοστα να κατεβει, οπως το εχω στο μυαλο μου τωρα δεν ειναι πανω απο 1-1.5 μοιρα διαφορα. Αν αναλογιστεις οτι δινοντας ενα δοντι προπορεια οπως κανουν πολλοι δινεις αμεσως κοντα 6 με 8 μοιρες προπορεια, δεν ειναι κατι που επηρρεαζει εμφανως την λειτουργια του μοτερ.

εάν θέλεις να πάς την συμπίεση από το 9 στο 12, όπως λες κάπου πιο πάνω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το καταφέρεις με 9-10 δέκατα.
Επιπλέον 6-8 μοίρες προπορεία επηρεάζει όσο και μείωση της βραδυπορείας κατά 2-3 μοίρες, και όταν κατεβαίνει το καπάκι, βραδυπορεία δίνει που δεν την θέλουμε.
Γιαυτό και κανένας βελτιωτής δεν βάζει βραδυπορεία σε φτιαγμένο μοτέρ, διότι αυτό ήδη έχει από το κατέβασμα του καπακιού.
Τέλος 6 μοίρες αλλαγή στο χρονισμό του εκκεντροφόρου, είναι νύχτα με τη μέρα όπως εδώ ...

VanVIC
25-11-07, 21:16
η τελευταια δυναμομετρηση εδειξε 222 τροχο,(περιπου 260 στροφαλο)βαλε οτι το ραμ αιρ θελει χιλιομετρα για να δουλεψει σωστα....
καπακι δεν θα πειραξω,ερχεται κομπρεσορας που θα δουλεψει με το τωρινο setup .
το αμαξι δεν ειναι οτι δουλευει καλα ψηλα,αλλα παντου.

Μπράβο ρε Γιάννη, Αξιος ! Παντα τέτοια. Αντε και με τους 300 στον τροχό!
Θα λέμε: οι 300 του Shido !

Nick_compact
25-11-07, 21:17
Αν βάλουν οι Νορβηγοί το χεράκι τους, βλέπω να φτάνει τα 300 τροχό σύντομα!!!

VanVIC
25-11-07, 21:20
...ερχεται κομπρεσορας που θα δουλεψει με το τωρινο setup...

Αν βάλουν οι Νορβηγοί το χεράκι τους, βλέπω να φτάνει τα 300 τροχό σύντομα!!!

E-E-Eρχεται !!!

God
25-11-07, 21:23
Αν πρόσεξες, γράφω για καταλύτες απο Ε46 Μ3 για να μην έχει πρόβλημα το OBD II και γίνει αυτό που λές με το "check engine"

Για αυτο ακριβως δεν ειμαι σιγουρος αν δουλεψει...δεν ξερω αν ο δικος σου εγκεφαλος δεν του την βαρεσει και νομιζει λογω της διαφορας αυτης οτι κατι δεν παει καλα.


εάν θέλεις να πάς την συμπίεση από το 9 στο 12, όπως λες κάπου πιο πάνω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το καταφέρεις με 9-10 δέκατα.
Επιπλέον 6-8 μοίρες προπορεία επηρεάζει όσο και μείωση της βραδυπορείας κατά 2-3 μοίρες, και όταν κατεβαίνει το καπάκι, βραδυπορεία δίνει που δεν την θέλουμε.
Γιαυτό και κανένας βελτιωτής δεν βάζει βραδυπορεία σε φτιαγμένο μοτέρ, διότι αυτό ήδη έχει από το κατέβασμα του καπακιού.
Τέλος 6 μοίρες αλλαγή στο χρονισμό του εκκεντροφόρου, είναι νύχτα με τη μέρα όπως εδώ ...

Σε καμια περιπτωση δεν χρειαζεται να ανεβει η συμπιεση τοσο πολυ, ουτε καν το προτεινω σαν σκεψη. Αλλα και παλι δεν εισαι πολυ μακρια απο τα 10 δεκατα, μην νομιζεις. Ολα εξαρτωνται απο το μοτερ αρχικα.

Συμφωνω για τα υπολοιπα και τις 6 μοιρες προπορεια, εγω για την 1.5 μοιρα βραδυπορεια ελεγα οτι δεν προκαλει εμφανεις αλλαγες, μαλλον παρεξηγηθηκα.

VanVIC
25-11-07, 21:27
Για αυτο ακριβως δεν ειμαι σιγουρος αν δουλεψει...δεν ξερω αν ο δικος σου εγκεφαλος δεν του την βαρεσει και νομιζει λογω της διαφορας αυτης οτι κατι δεν παει καλα.

Γιάυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν σκέφτομαι τους καταλύτες του Ζ3Μ που θα έμπαιναν "κουτί" αλλά δεν θα ήταν συμβατοί με τον εγκέφαλο του Μ54. Ο S50 το Ζ3Μ (2001 και πίσω) δεν είχε OBD II.

325ixE30
25-11-07, 22:43
Σε καμια περιπτωση δεν χρειαζεται να ανεβει η συμπιεση τοσο πολυ, ουτε καν το προτεινω σαν σκεψη. Αλλα και παλι δεν εισαι πολυ μακρια απο τα 10 δεκατα, μην νομιζεις. Ολα εξαρτωνται απο το μοτερ αρχικα.

είδα το παρακάτω και σχολίασα

Μιλωντας ομως για σωστο μοτερ με σωστη βελτιωση, δουλευοντας απο 9:1 σε 12:1 συμπιεση αρκετες χιλ χλμ ουτε καν που θα το γαργαλησει. (ας πουμε οτι μιλαω εκ πειρας)

με απλά μαθηματικά για να πετύχεις το παραπάνω σε ένα κινητήρα 2λιτρο 4κύλινδρο, με 84mm διάμετρο και 89mm διαδρομή, πρέπει να φας ακριβώς 3,03mm από το καπάκι.
Τα οποία σε μια τροχαλία εκκεντροφόρου 180mm διάμετρο δίνουν 2μοίρες βραδυπορεία, η οποία έχει τόση διαφορά σε συμπεριφορά, που την καταλαβαίνεις αμέσως στους περισσότερους κινητήρες.

yiannis2002
25-11-07, 22:46
με απλά μαθηματικά για να πετύχεις το παραπάνω σε ένα κινητήρα 2λιτρο 4κύλινδρο, με 84mm διάμετρο και 89mm διαδρομή, πρέπει να φας ακριβώς 3,03mm από το καπάκι.
Τα οποία σε μια τροχαλία εκκεντροφόρου 180mm διάμετρο δίνουν 2μοίρες βραδυπορεία, η οποία έχει τόση διαφορά σε συμπεριφορά, που την καταλαβαίνεις αμέσως στους περισσότερους κινητήρες.

Αν έχουμε το ανάποδο δηλ. 89 διάμετρο και 84 διαδρομή?

325ixE30
25-11-07, 23:10
Αν έχουμε το ανάποδο δηλ. 89 διάμετρο και 84 διαδρομή?


2,86mm.
αλλά πως σου ήρθε ? σπάνια η διάμετρος είναι τόσο μεγαλύτερη της διαδρομής

yiannis2002
25-11-07, 23:14
Μ10 2002
89 διάμετρος, 81 διαδρομή

To 89 διαδρομή 84 διάμετρος εχω την εντύπωση πως δίνει 2090 κ.εκ.

325ixE30
25-11-07, 23:26
Μ10 2002
89 διάμετρος, 81 διαδρομή

To 89 διαδρομή 84 διάμετρος εχω την εντύπωση πως δίνει 2090 κ.εκ.

οκ
οπότε τώρα ξέρεις ακριβώς τι γίνεται με το χρονισμό του εκκεντροφόρου σου εάν αλλάξεις τη συμπίεση σου :cheers:

και
89*42*42*3,14*4=1971
προφανώς εσύ υπολόγισες
84*44,5*44,5*3,14*4=2090:nono:

yiannis2002
25-11-07, 23:33
οκ
οπότε τώρα ξέρεις ακριβώς τι γίνεται με το χρονισμό του εκκεντροφόρου σου εάν αλλάξεις τη συμπίεση σου :cheers:

και
89*42*42*3,14*4=1971
προφανώς εσύ υπολόγισες
84*44,5*44,5*3,14*4=2090:nono:

Τελικά 89 διαδρομή εμβόλου επί 84 διάμετρο κυλίνδρου πόσα κυβικά εκατοστά είναι?

325ixE30
25-11-07, 23:37
Τελικά 89 διαδρομή εμβόλου επί 84 διάμετρο κυλίνδρου πόσα κυβικά εκατοστά είναι?

89*42*42*3,14*4=1971

και πάω για ύπνο, :sleeping:
καλό βράδυ

yiannis2002
25-11-07, 23:42
Κατα την μπεεμβε, οχι εμένα 89 επί 80 (διάμετρος επί διαδρομή) = 1990.
Η' έχεις μπερδέψει κάτι, ή μας κοροιδεύουν.

Dim77
26-11-07, 00:27
Λοιπόν....
διάμετρος χ διαδρομή = κυβισμός
89 χ 80 = 1990
89 χ 84 = 2090
84 χ 89 = 1971

SUPERCHARGER
26-11-07, 09:30
απορια,

91 x 86,6 (διαδρομη x διαμετρο) ποσο μας κανει? :boink::boink:

91x43,3x43,3x3,14x4=2147873,2912 ????? (2148cc ??):nixweiss::nixweiss:

konas
26-11-07, 09:39
Αν μιλάμε για υπολογισμο ογκου:
http://www.e-paideia.net/Conversions/measures.asp?main_category=volume&category=cylinder

Το αποτέλεσμα Χ αριθμος κυλίνδρων

nickvas19
26-11-07, 11:12
GOD αγορίνα σωστά αυτα που λες.Εγώ αλλού θέλω να καταλήξω...είναι δυσκολο να βρεις,τουλάχιστον για μένα,καλό μαστορα για να τα κάνεις ολαα αυτα...γι αύτο είπα σε 2-3χρόνια τι θα γίνει σε βλέπουν σαν ευρό.

God
26-11-07, 13:09
είδα το παρακάτω και σχολίασα



με απλά μαθηματικά για να πετύχεις το παραπάνω σε ένα κινητήρα 2λιτρο 4κύλινδρο, με 84mm διάμετρο και 89mm διαδρομή, πρέπει να φας ακριβώς 3,03mm από το καπάκι.
Τα οποία σε μια τροχαλία εκκεντροφόρου 180mm διάμετρο δίνουν 2μοίρες βραδυπορεία, η οποία έχει τόση διαφορά σε συμπεριφορά, που την καταλαβαίνεις αμέσως στους περισσότερους κινητήρες.

Και σωστα επραξες, απλα μου φαινονται λιγο μεγαλα τα νουμερα. Μαλλον επειδη σκεφτομαι οτι τα 2-λιτρα ειναι 6-κυλινδρα, αλλα υπαρχουν και τα Μ10...

argyriskr
27-11-07, 15:58
Ρε παιδια να ρωτησω κατι χαζο κι εγω? Γιατι αν κατεβασουμε καπακι εχουμε αλλαγη στο χρονισμο(βραδυπορεια στον εναν εκκεντροφορο) οπως ειπωθηκε? Τα χιλιοστα που κατεβενει το καπακι δεν τα περνει ο τεντωτηρας?

325ixE30
27-11-07, 16:10
Ρε παιδια να ρωτησω κατι χαζο κι εγω? Γιατι αν κατεβασουμε καπακι εχουμε αλλαγη στο χρονισμο(βραδυπορεια στον εναν εκκεντροφορο) οπως ειπωθηκε? Τα χιλιοστα που κατεβενει το καπακι δεν τα περνει ο τεντωτηρας?

ναι τα παίρνει
αλλά από την άλλη πλευρά του ιμάντα , όχι από αυτή που μεταφέρει την κίνηση
και η βραδυπορεία δεν είναι μόνο στον ένα εκκεντροφόρο, είναι σε όλους.

argyriskr
27-11-07, 16:14
ok καταλαβα.. ευχαριστω 325ιχΕ30

God
27-11-07, 20:07
Ρε παιδια να ρωτησω κατι χαζο κι εγω? Γιατι αν κατεβασουμε καπακι εχουμε αλλαγη στο χρονισμο(βραδυπορεια στον εναν εκκεντροφορο) οπως ειπωθηκε? Τα χιλιοστα που κατεβενει το καπακι δεν τα περνει ο τεντωτηρας?

ναι τα παίρνει
αλλά από την άλλη πλευρά του ιμάντα , όχι από αυτή που μεταφέρει την κίνηση
και η βραδυπορεία δεν είναι μόνο στον ένα εκκεντροφόρο, είναι σε όλους.



Ναι...



Για να βαλουμε τα πραγματα στην θεση τους, γιατι και εγω δεν το σκεφτηκα καθολου και ειπα πολλες μ@λ@κιες....τωρα το σκεφτηκα λιγο και κοπαναω την κεφαλη μου στον τοιχο...

ΟΣΟ και να κατεβει το καπακι, μα 1 δεκατο μα 20 ποντους, δεν χρειαζεται ουτε προυποθετει καμια αλλαγη στον χρονισμο. Βαζεις τον εκκεντροφορο και τον στροφαλοφορο στην θεση τους, τους κλειδωνεις με το timing tool και σφιγγεις τον ιμαντα σου σαν κυριος. Και timing tool να μην εχει ο κινητηρας, βαζεις τον εκκεντροφορο στα σημαδια του και σφιγγεις. Γενικοτερα, τον βαζεις οπου γουσταρεις και σφιγγεις.

Το ΜΟΝΟ που αλλαζει ειναι Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΕΝΤΩΤΗΡΑ...

...που προφανως δεν επηρρεαζει τιποτα απολυτως. Ολα μενουν στην θεση τους. Ο ιμαντας δεν εχει 2 μεριες σαν διπλο κρεββατι, ενας ειναι και οταν σφιξει σφιγγει τα παντα και κουνιεται οπως κουνιουνται ολα μαζι οπως εκαναν παντα.


Και απο την στιγμη που κλειδωνεις τον εκκεντροφορο πριν τον σφιξεις, αποκλειεται να κουνηθει απο την θεση που πρεπει να ειναι.

argyriskr
27-11-07, 20:13
Ναι...



Για να βαλουμε τα πραγματα στην θεση τους, γιατι και εγω δεν το σκεφτηκα καθολου και ειπα πολλες μ@λ@κιες....τωρα το σκεφτηκα λιγο και κοπαναω την κεφαλη μου στον τοιχο...

ΟΣΟ και να κατεβει το καπακι, μα 1 δεκατο μα 20 ποντους, δεν χρειαζεται ουτε προυποθετει καμια αλλαγη στον χρονισμο. Βαζεις τον εκκεντροφορο και τον στροφαλοφορο στην θεση τους, τους κλειδωνεις με το timing tool και σφιγγεις τον ιμαντα σου σαν κυριος. Και timing tool να μην εχει ο κινητηρας, βαζεις τον εκκεντροφορο στα σημαδια του και σφιγγεις. Γενικοτερα, τον βαζεις οπου γουσταρεις και σφιγγεις.

Το ΜΟΝΟ που αλλαζει ειναι Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΕΝΤΩΤΗΡΑ...

...που προφανως δεν επηρρεαζει τιποτα απολυτως. Ολα μενουν στην θεση τους. Ο ιμαντας δεν εχει 2 μεριες σαν διπλο κρεββατι, οταν σφιξει σφιγγει...

To πολυ πολυ να πευτει μισο δοντι εξω (που ειναι αμελητεο...) Σωστα?

God
27-11-07, 20:17
To πολυ πολυ να πευτει μισο δοντι εξω (που ειναι αμελητεο...) Σωστα?

Ουτε μισο δοντι. Οταν κλειδωσει ο εκκεντροφορος και ο στροφαλοφορος δεν κουνιουνται απο την θεση τους. Ο τεντωτηρας με τον ιμαντα τα μαζευει ολα.

Και σωστη να την παρουμε αυτη την θεωρια, η διαφορα ειναι 1-1.5 μοιρα το πολυ σε κατεβασμα 20 δεκατα, που α) ειναι αμελητεα, αισθητη διαφορα κανουν 5-6 μοιρες και πανω και β) κανενα καπακι δεν κατεβαινει 20 δεκατα. Ουτε για αστειο δεν τρωνε τοσο καπακια. Κοινως η πραγματικη διαφορα σε μοτερ που κατεβασε και 7-8 δεκατα (που πολλα ειναι για συμβατικα μοτερ) ειναι ανυπαρκτη.

argyriskr
27-11-07, 20:30
Ρε God δουλευεις ως μηχανικος?

God
27-11-07, 20:32
Ρε God δουλευεις ως μηχανικος?

Μονο στο δικο μου αμαξι..........:pth:

argyriskr
27-11-07, 20:50
Ρωταω γιατι θελω να μπω του χρονου σε συνεργειο BMW. Ειμαι 17 και του χρονου τελειωνω ΕΠΑ.Λ. μηχανολογια(κατι ανωτερο απο τα παλια Τ.Ε.Ε.)... και σκεφτομαι η περναω σε Τ.Ε.Ι. η ξεκιναω δουλεια σε συνεργειο BMW να τα μαθω απ'εξω απο μικρος και να ειδικευτω σε αυτα..

325ixE30
28-11-07, 09:12
Ο ιμαντας δεν εχει 2 μεριες σαν διπλο κρεββατι, ενας ειναι και οταν σφιξει σφιγγει τα παντα και κουνιεται οπως κουνιουνται ολα μαζι οπως εκαναν παντα.

και όμως ο ιμάντας έχει 2 πλευρές, την τεντωμένη που μεταφέρει την κίνηση, και την χαλαρή που απλά υπάρχει για να γίνεται κύκλος και θέλει και τεντωτήρα. Σκέψου ότι εάν ο ιμάντας είχε άπειρο μήκος δεν θα χρειαζόταν η χαλαρή πλευρά καθόλου, η χαλαρή πλευρά υπάρχει για την συνεχή ανατροφοδότηση σε υλικό ιμάντα.

Σκέψου την αλυσίδα ενός ποδηλάτου, έχει την πάνω πλευρά που μεταφέρει την κίνηση και την κάτω με τον τεντωτήρα που υπάρχει για να κλείνει ο κύκλος. και στις μηχανές που δεν έχουν τεντωτήρα, η πάνω πλευρά είναι τεντωμένη και η κάτω χαλαρή.

Ας πάρουμε τώρα ξανά τους εκκεντροφόρους, και ας πούμε ότι χαμηλώσαμε 2 mm και ξαναβάλαμε τους άξονες στα σημάδια χρονισμού. Πάμε να βάλουμε τον ιμάντα, και ω! του θάυματος δεν κουμπώνει ακριβώς, διότι κάθε δόντι ιμάντα δεν είναι ακριβώς τα 2mm ή η οποιαδήποτε άλλη τιμή κατέβηκε το καπάκι. Οπότε αναγκαζόμαστε να κουμπώσουμε τον ιμάντα στο πιο κοντινό δόντι προς τα μπρος ή προς τα πίσω και να χάσουμε τα σημάδια χρονισμού. Οπότε ο χρονισμός θέλει διόρθωμα.

Αυτό που λες εσύ θα ίσχυε εάν ο ιμάντας δεν ήταν οδοντωτός, έλα όμως που είναι υποχρεωτικά...

325ixE30
28-11-07, 09:15
Ρωταω γιατι θελω να μπω του χρονου σε συνεργειο BMW. Ειμαι 17 και του χρονου τελειωνω ΕΠΑ.Λ. μηχανολογια(κατι ανωτερο απο τα παλια Τ.Ε.Ε.)... και σκεφτομαι η περναω σε Τ.Ε.Ι. η ξεκιναω δουλεια σε συνεργειο BMW να τα μαθω απ'εξω απο μικρος και να ειδικευτω σε αυτα..

μακάρι φίλε μου να ήταν τόσο απλά τα πράγματα
για να φτάσεις να ειδικευτείς πραγματικά σε κάτι μηχανολογικό, πρέπει και πολλές θεωρητικές γνώσεις να πάρεις, και πολύ γράσο στα χέρια να έχεις, και με πολλούς μαστόρους και δασκάλους να καθήσεις, και μόνος σου να παιδευτείς... Αλλιώς, ή οι επιστήμονες θα σε κολλάνε στον τοίχο, ή οι μαστόροι θα σε κλέβουνε, και αυτό δε λέγεται ειδίκευση.

God
28-11-07, 11:20
και όμως ο ιμάντας έχει 2 πλευρές, την τεντωμένη που μεταφέρει την κίνηση, και την χαλαρή που απλά υπάρχει για να γίνεται κύκλος και θέλει και τεντωτήρα. Σκέψου ότι εάν ο ιμάντας είχε άπειρο μήκος δεν θα χρειαζόταν η χαλαρή πλευρά καθόλου, η χαλαρή πλευρά υπάρχει για την συνεχή ανατροφοδότηση σε υλικό ιμάντα.

Σκέψου την αλυσίδα ενός ποδηλάτου, έχει την πάνω πλευρά που μεταφέρει την κίνηση και την κάτω με τον τεντωτήρα που υπάρχει για να κλείνει ο κύκλος. και στις μηχανές που δεν έχουν τεντωτήρα, η πάνω πλευρά είναι τεντωμένη και η κάτω χαλαρή.

Ας πάρουμε τώρα ξανά τους εκκεντροφόρους, και ας πούμε ότι χαμηλώσαμε 2 mm και ξαναβάλαμε τους άξονες στα σημάδια χρονισμού. Πάμε να βάλουμε τον ιμάντα, και ω! του θάυματος δεν κουμπώνει ακριβώς, διότι κάθε δόντι ιμάντα δεν είναι ακριβώς τα 2mm ή η οποιαδήποτε άλλη τιμή κατέβηκε το καπάκι. Οπότε αναγκαζόμαστε να κουμπώσουμε τον ιμάντα στο πιο κοντινό δόντι προς τα μπρος ή προς τα πίσω και να χάσουμε τα σημάδια χρονισμού. Οπότε ο χρονισμός θέλει διόρθωμα.

Αυτό που λες εσύ θα ίσχυε εάν ο ιμάντας δεν ήταν οδοντωτός, έλα όμως που είναι υποχρεωτικά...

Και ομως κουμπωνει ακριβως (και απορουσα πως ο δικος μου κουμπωσε που ηταν κλειδωμενος). Πολυ απλα γιατι ο ιμαντας δεν ειναι φτιαγμενος απο τιτανιο και εχει μια Α ανοχη για καποιες ελαχιστες διαφορες, και οταν τεντωσει απο τον τεντωτηρα την διατηρει. Αυτο ειναι κατασκευαστικα θεμιτο γιατι αλλιως και οταν αλλαζες ιμαντα χρονισμου λογω φθορων και κατασκευαστικων ανοχων δεν θα ηταν ιδιος ακριβως. Οποτε για ψυλλου πηδημα θα διορθωναμε χρονισμους. Αυτο επρεπε τουλαχιστον να το ξερεις απο τα σαξοραλλα στα οποια ο μαμα ιμαντας στις ψηλες στροφες 'φλεξαρει' και τον αλλαζουν με σκληροτερους 'βελτιωτικους'.

Και οπως σου ειπα, αποκλειεται καπακι να κατεβει 2μμ σε συμβατικο μοτερ. Αλλα και να κατεβει, μαθηματικως η διαφορα στις μοιρες ειναι απειροελαχιστη, 1 με 1.5 μοιρα το πολυ. 1 με 1.5 μοιρα διαφορα χρονισμου ειναι αμελητεα απο καθε αποψη. Τωρα φαντασου σε κανονικη κατασταση στην οποια το καπακι δεν θα κατεβει ποτε πανω απο 8-9 δεκατα για τι νουμερο μιλαμε.


Βγηκαμε παντελως εκτος θεματος και λεμε χαζα πραγματα πλεον. Οποιος παει και κανει οτι γουσταρει στο αμαξι του και μετα παει να βαλει τον ιμαντα και δει οτι με κλειδωμενο στροφαλοφορο και εκκεντροφορο δεν του κουμπωνει, το συζηταμε μαζι του. Που στο κατω κατω, και 1.5 μοιρα βραδυπορεια να του δωσει απο την στιγμη που αλλαξε εκκεντροφορο και κατεβασε καπακι, λες να τον νοιαξουν τα 0.2-0.3 αλογα που εχασε στις χαμηλες απο την βραδυπορεια η τα 20 που πηρε απο εκκεντροφορο και συμπιεση? Ποση ιπποδυναμη και ροπη θα εδινε ενα κατεβασμα 2μμ σε καπακι 2-λιτρης 4-κυλινδρης που θα σηκωνε συμπιεση απο 9:1 σε 12:1 και ποση απο αυτη θα εχανε με 1,5 μοιρα βραδυπορεια? (ρητορικες ερωτησεις) Στο κατω κατω, και να το εκανε αυτο καποιος σε τετοιο μοτερ παει να πει οτι κατεβαινει για αγωνες και την θελει και την βραδυπορεια γιατι δινει στις ψηλες! :D


Συζηταμε εντελως αστεια πραγματα τωρα...αντι να βλεπουμε το δασος, κοιταμε το...γρασιδι. Εφτασε στο οριο του γελοιου και εγω δεν εχω σκοπο να ασχοληθω αλλο με αυτο.

325ixE30
28-11-07, 12:17
προσωπικά δεν σου ζήτησα να ασχοληθείς με τίποτα.
όπως μπορείς εσύ να λες κάτι και να το δικαιολογείς, μπορώ και εγώ.
Το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση διαφωνώ μαζί σου, διότι παρόλο που πέρασες την μηχανολογία (όπως αναφέρεις σε άλλο θρεντ) αυτά που λες δεν είναι σωστά, δεν θεωρώ ότι είναι λόγος να χαρακτηρίζεται μια συζήτηση αστεία.

Αστείο είναι να λες οτι:
τα αγωνιστικά apriori θέλουν βραδυπορεία διότι δίνει στις ψηλές,
όπως επίσης και ότι
Φυσικα και μπορουμε. Ο εκκεντροφορος κανει μια στροφη 360 μοιρων. Δηλωνει ποσες μοιρες απο αυτες η βαλβιδα μενει ανοιχτη.
από το άλλο σχετικό θρεντ


το θέμα όμως εδώ δεν είναι να γελάσουμε, οπότε ας αφήσουμε το τι είναι αστείο και ας παραμείνουμε στα τεχνικά...

το τι θεωρώ εγώ σωστό, το έχω περιγράψει, και το έχω δικαιολογήσει, δεν θα τα ξαναπω χωρίς λόγο, εάν κάποιος θέλει για οποιονδήποτε λόγο (μη αστείο) να το συζητήσουμε, πολύ ευχαρίστως.

God
28-11-07, 14:45
Αστείο είναι να λες οτι:
τα αγωνιστικά apriori θέλουν βραδυπορεία διότι δίνει στις ψηλές,
όπως επίσης και ότι
από το άλλο σχετικό θρεντ
το θέμα όμως εδώ δεν είναι να γελάσουμε, οπότε ας αφήσουμε το τι είναι αστείο και ας παραμείνουμε στα τεχνικά...

το τι θεωρώ εγώ σωστό, το έχω περιγράψει, και το έχω δικαιολογήσει, δεν θα τα ξαναπω χωρίς λόγο, εάν κάποιος θέλει για οποιονδήποτε λόγο (μη αστείο) να το συζητήσουμε, πολύ ευχαρίστως.

Δεν εγραψα ποτε την λεξη apriori...ειμαι λιγο Ελληνας και βαριεμαι να αλλαζω απο Ελληνικα σε Λατινικα στο κατω κατω.

Ειναι ευρεως γνωστο οτι η προπορεια του εκκεντροφορου δινει στις χαμηλες και κοβει απο τις ψηλες, ενω η βραδυπορεια κανει ακριβως το αντιθετο. Επισης, απο 'το αλλο σχετικο thread' ναι αυτο ειπα, ειναι ο πιο απλος τροπος να εξηγησεις σε καποιον τι σημαινει το νουμερο που βλεπει. Ο εκκεντροφορος κανει στροφη 360 μοιρων (αλλιως δεν θα εκανε περιστροφη αλλα σκετο στροφη) και σε καθε αντιστοιχη στροφη του ανοιγει για Χ μοιρες την καθε βαλβιδα. Οι 360 μοιρες του εκκεντροφορου ειναι 4 χρονοι της μηχανης. Η καθε βαλβιδα ανοιγει για Χ μοιρες των 720 του χρονου της μηχανης, που ειναι οι 360 μοιρες του εκκεντροφορου. Ειναι απολυτως σωστο, δυστυχως απλως μαλλον εσυ δεν μπορεις να το καταλαβεις γιατι πρεπει να σου γραψουμε ολη την θεωρια των ΜΕΚ αλλιως δεν ικανοποιεισαι. Ουτε ολοι εχουν τον χρονο σου, ουτε θελουν τα τους τα κανεις πλανητες με τα θεωρητικα. Προτιμουν την περιληπτικη απαντηση της μιας σειρας και αυτοι που την γραφουν και αυτοι που την ρωτουν.

Δεν ξερω για πιο λογο τραβας θεματα που δεν αξιζουν τον κοπο τοσο πολυ, προσπαθωντας (μαλλον) να εντυπωσιασεις, αλλα επιμενω οτι ειναι γενικως αστεια. Πιανεσαι απο τις λεξεις προσπαθωντας να την πεις στον αλλο, σαν να πας να αποδειξεις οτι εσυ τα ξερεις καλυτερα η εισαι καλυτερος η δεν ξερω και εγω τι. Εκανες ολοκληρο θεμα το οτι αν κατεβει το καπακι πρεπει να διορθωθει ο χρονισμος, που δεν χρειαζεται καν εξαρχης αλλα και να ισχυε αυτο που λες κανει μια απειροαμελητεα διαφορα σε σχεση με αυτο που δινει η βελτιωση. Αυτο εγω προσωπικα το βαριεμαι.

Κανεις που να γνωριζει απο κινητηρες δεν καθεται να ασχοληθει με το αν παρει μιση μοιρα βραδυπορεια ο εκκεντροφορος οταν κατεβει το καπακι 8 δεκατα, που δεν θα παρει λογω του φλεξ του ιμαντα εξ'αρχης, τα μαζευει ολα ο τεντωτηρας. Αλλα και να τα επαιρνε, οταν κανεις κατι για να κερδισεις 30-40 αλογα, δεν καθεσαι να ασχοληθεις με κατι που θα του κοψει 0,1 αλογο (ισως) στις χαμηλες στροφες. Στο κατω κατω, αν σε νοιαζει τοσο, βαλτου ρυθμιζομενο γραναζι. Τα περισσοτερα DOHC αυτοκινητα εχουν απο την μανα τους ρυθμιζομενα γραναζια εξαλου.

Τωρα πεφτουμε στο επιπεδο του γελοιου και πλεον αποχωρω, δεν θελω να εχω καμια σχεση με το θεμα. Το ανοιξα για να βοηθησουμε τον κοσμο, οχι να του σπασω τα νευρα.

oldcarskickass
03-12-07, 20:38
Και κάτι άλλο γενικό τώρα, σε ένα ρεκτιφιαρισμένο εκκεντροφόρο ποια χαρακτηριστικά μπορούμε να μεταβάλλουμε; (βύθισμα διάρκεια κτλ κτλ, θεωρητικά ξέρω κάποια αλλά καλό θα ήταν η απάντηση να έρθει από κάποιο που ξέρει εκ πείρας)


Καμιά βοήθεια εδώ;

franky330
03-12-07, 22:16
αναλογος τον κομπρεοσρα,αλλι δινουν χαμηλα αλλοι ψηλα

γεια ποσο αγορσες το φιλτρο και απο που ευχαριστω

God
03-12-07, 22:25
Καμιά βοήθεια εδώ;

Δεν σου απαντησα βρε συ?

Γενικα μπορεις ολα, δηλαδη διαρκεια, βυθιση, γωνια εκκινησης κτλ. Αλλα μεχρι ενος σημειου, οχι οσο θελεις και οτι θελεις.

oldcarskickass
03-12-07, 22:28
Δεν σου απαντησα βρε συ?

Γενικα μπορεις ολα, δηλαδη διαρκεια, βυθιση, γωνια εκκινησης κτλ. Αλλα μεχρι ενος σημειου, οχι οσο θελεις και οτι θελεις.



Κάπου θα χάθηκα!!Ευχαριστώ πάντως!

agrotis328
19-12-07, 13:42
λοιπον σημερα παρελαβα τους εκκεντροφορους μου εχω αγχωθει αρκετα,ειχανε μαζι και ενα χαρτι το οποιο γραφει καποια στοιχεια των εκκεντροφορων
ο ανθρωπος που μου τους πουλησε λεει πως ειναι οι ρυθμισεις για τους εκκεντροφορους το δειχνω στον μηχανικο μου ο οποιος μου λεει πως στο χαρτι αυτο ειναι τα χαρακτηριστικα και πως το δικο μου δεν παιρνει καποιες ρυθμισεις και θα τους βαλει σαν τους κανονικους
τελικα οι εκκεντροφοροι σε μονο βανους μπορουν να ρυθμιστουν διαφορετικα η ειναι στανταρ οι ρυθμισεις?

Strax
20-12-07, 08:46
Αυτό εξαρτάται από το γρανάζι τους. Στο Ε46 Μ3 έχεις περιθώρια να τους ρυθμίσεις και διαφορετικά από τη μαμά θέση. Βέβαια, με εξαίρεση πολύ ειδικούς εκκεντροφόρους δεν έχεις λόγο να παρεκκλίνεις από τη μαμά θέση.

SUPERCHARGER
20-12-07, 15:31
λοιπον σημερα παρελαβα τους εκκεντροφορους μου εχω αγχωθει αρκετα,ειχανε μαζι και ενα χαρτι το οποιο γραφει καποια στοιχεια των εκκεντροφορων
ο ανθρωπος που μου τους πουλησε λεει πως ειναι οι ρυθμισεις για τους εκκεντροφορους το δειχνω στον μηχανικο μου ο οποιος μου λεει πως στο χαρτι αυτο ειναι τα χαρακτηριστικα και πως το δικο μου δεν παιρνει καποιες ρυθμισεις και θα τους βαλει σαν τους κανονικους
τελικα οι εκκεντροφοροι σε μονο βανους μπορουν να ρυθμιστουν διαφορετικα η ειναι στανταρ οι ρυθμισεις?

Ολα γινονται με λιγο μυαλο και λιγη ορεξη. Αν δεν εχεις ρυθμιζομενα γραναζια, να πας να παρεις ή να φτιαξεις τα δικα σου σε ενα καλο τορναδορο.

Αν δεν κανω λαθος, αν βλεπω καλα δηλαδη στην φωτογραφια...... οι εκκεντροφοροι ειναι BILLAS.....
Αν λοιπον δεν κανω λαθος, το καλυτερο που εχεις να κανεις, ειναι να ακολουθησεις πιστα τα νουμερακια και τις ρυθμισεις που γραφει αυτο το χαρτακι.
Ο BILLAS κανει πολυ καλους εκκεντροφορους, αλλα αν δεν τους βαλεις ακριβως οπως λεει, ποτε δεν θα δουλεψουν σωστα ουτε απο πλευρας αποδοσης αλλα ουτε και ρελαντι θα εχεις... (μιλαω εκ πειρας).

Αν παλι ο μηχανικος σου λεει οτι δεν μπορει ή δεν γινεται ή δεν ξερει να το κανει, τοτε πρεπει να πας καπου αλλου.

agrotis328
20-12-07, 17:02
ειχα κεντ ρυθμιζομενα στο gsi αλλα δεν ηξερα πως υπαρχουν και για γραναζια με καδενες ρυθμιζομενα παντος να φτιαξω αποκλειετε.
οι εκκεντροφοροι ναι ειναι billas

SUPERCHARGER
21-12-07, 10:48
ειχα κεντ ρυθμιζομενα στο gsi αλλα δεν ηξερα πως υπαρχουν και για γραναζια με καδενες ρυθμιζομενα παντος να φτιαξω αποκλειετε.
οι εκκεντροφοροι ναι ειναι billas

Φυσικα και υπαρχουν. Μαλιστα τα Μ43, Μ42 και Μ44 εχουν απο το εργοστασιο.
Προσφατα εφτιαξα και σε Ε24 635 CSi με συμπιεση, Schrick εκκεντροφορο και AlphaN.
Ενας καλος μηχανικος στην περιοχη σου θα σε κατατοπησει καλυτερα.

redline
29-01-12, 17:11
παιδια εχω ενα μοτερακι μ43 1,9 λιτρα και ψηνομαι για ενα ''χαλαρο'' πρωτο σταδιο και εκκεντροφορο και συμπιεση... μπορει να με κατατοπησει κανεις τι παιζει??? reprofile γινεται ή υπαρχει και εκκεντροφορος στην αγορα???

God
29-01-12, 20:51
παιδια εχω ενα μοτερακι μ43 1,9 λιτρα και ψηνομαι για ενα ''χαλαρο'' πρωτο σταδιο και εκκεντροφορο και συμπιεση... μπορει να με κατατοπησει κανεις τι παιζει??? reprofile γινεται ή υπαρχει και εκκεντροφορος στην αγορα???

Εκκεντροφόροι στην αγορά υπάρχουν, πολλών εταιριών.Re-profile κάνει ο boubis σίγουρα στο μοντέλο σου.

Να υπολογίζεις ρεκτιφιέ (καθάρισμα και κατέβασμα το καπάκι κάμποσα δέκατα), καινούργιο σετ φλάντζες κεφαλής, μπουζόνια και οδηγούς βαλβίδων.

Μετά όπως και δήποτε θα χρειαστείς πρόγραμμα custom σε δυναμόμετρο (εκεί τσούζει).

Το κόστος θα είναι αρκετό και στην ουσία αυτό που θα κάνεις στο συγκεκριμένο μοτέρ είναι να μετατοπίσεις το peak της ροπής 500-1000 στροφές παραπάνω. Στα χαμηλά-μεσαία θα χάσεις. Τέτοια μετατροπή είναι για όσους στροφάρουν πολύ και συχνά.

dreamweaver
11-02-12, 09:26
Ωραίο θέμα παιδιά με ενδιαφέρει αρκετά, ειμαι υπέρ της ατμοσφαιρικής βελτίωσης για πολλούς λόγους..

Nick_compact
11-02-12, 10:33
Ωραίο θέμα παιδιά με ενδιαφέρει αρκετά, ειμαι υπέρ της ατμοσφαιρικής βελτίωσης για πολλούς λόγους..

Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, είσαι υπερ της ατμοσφαιρικής βελτίωσης γιατί ίσως ξέρεις τι εμπεριέχει. Για να μην παρεξηγηθώ, κι εγώ full ατμόσφαιρα γουστάρω αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

cabrio77
19-02-15, 12:23
οι εκκεντροφόροι που βγαζει ο schrick πρωτο σταδιο για Μ54β30 264/248, θα μπορουσαν να μπουν σε μοτερ Μ54β22 ? η θα παρουμε το μοτερ στο χερι?

BMW Power
19-02-15, 12:26
Μιλάμε για πολλά πεταμένα χρήματα για μικρό αποτέλεσμα.

Αν θες να κάνεις κάτι άλλαξε το μοτέρ

cabrio77
19-02-15, 12:31
τους εχω ηδη ,για αυτό ρωταω. αν προκειται να προκαλεσουν βλαβη στο μοτερ να μην τους βαλω