PDA

Επιστροφή στο Forum : Αγοράζοντας Χειμερινά λάστιχα…


asot
19-04-08, 09:29
Να καταθέσω και γω την εμπειρία μου από την αγορά Χειμερινών ελαστικών

Μετά από ένα ταξίδι που έκανα τον περασμένο χειμώνα στην Αυστρία αλλά και με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα με τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, είχα βάλει στο πρόγραμμα να αγοράσω ένα σετ Χειμερινά λάστιχα, κατά προτίμηση με ζάντες, ώστε να τα φοράω τον Νοέμβριο και να τα βγάζω τον Μάρτιο, όπως κάνουν στις περισσότερες χώρες της Κέντρο-Βόρειας Ευρώπης (αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα πλέον).

Στράφηκα στην αναζήτηση μέσω του Γερμανικού ebay (www.ebay.de (http://www.ebay.de/)) ψάχνοντας για WINTERREIFEN και η αλήθεια είναι ότι γλυκάθηκα βλέποντας τις τιμές…
Το μόνο μου θέμα ήταν τι μεταφορικά θα πλήρωνα…

Τελικά, ύστερα από λίγο διάστημα (και περιμένοντας να φτάσει ο Απρίλιος, ώστε να εμφανιστούν περισσότερα προς διάθεση, αφού πλέον τα «βγάζουν» για φέτος από τα ΙΧ τους) κατάληξα σε έναν έμπορο στην Αυστρία (www.mvr-tuningteile.eu (http://www.mvr-tuningteile.eu/)) ο οποίος στο ιντερνετικό του κατάστημα http://stores.ebay.de/mvr-tuningteile-eu (http://stores.ebay.de/mvr-tuningteile-eu) έχει Λάστιχα μόνο για BMW & MINI, σε αρκετά καλή ποικιλία.
Να διευκρινίσω ότι έψαχνα για μεταχειρισμένα λάστιχα με αρκετό profil (πχ τουλάχιστον 6mm από τα 8-9mm που έχει ένα καινούργιο χειμερινό λάστιχο)

Αγόρασα λοιπόν πριν 15 μέρες και παρέλαβα χτες μια τετράδα Dunlop Winter Grandtrek WTM2, σε διάσταση 235/65-17 (108H) με προφίλ 6,9mm (παραγωγής 2004) με τις ζάντες τύπου 57 της BMW (αυθεντικές, αλουμινίου) στην τιμή των 350€ και πλήρωσα και 250€ για μεταφορικά από Αυστρία σε Ελλάδα (δυστυχώς 4 πακέτα των 27 κιλών έκαστο 73cm x 28cm ύψος).
Βεβαίως τα λάστιχα και οι ζάντες είναι σε εξαιρετική κατάσταση!!!

http://www.mvr-tuningteile.eu/photo/ebay16/7.JPG

Νομίζω ότι είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με τα 1200€ που στοιχίζουν οι ζάντες + 700€ για τα αντίστοιχα (καινούργια) λάστιχα της Dunlop…

Αν κάποιος αναζητά λοιπόν χειμερινά λάστιχα και θα συμβιβαζόταν με (καλά) μεταχειρισμένα, νομίζω ότι είναι η ιδανική στιγμή να τα αναζητήσει (η Γερμανία και το ebay προσφέρονται…)

race535
19-04-08, 11:11
Και καλα εκενες και πηρες χειμερινα λαστιχα!
Θα ευχαριστηθεις παρα πολυ το αυτοκινητο σου τον επομενο χειμωνα με πολυ ασφαλεια και οδηγηκη απολαυση!
Μακαρι να ακολουθησουν και αλλοι σε αυτην επιλογη!

Nick_compact
19-04-08, 11:15
Στην Ελλάδα τα χειμερινά είναι σχεδόν άχρηστα... Λες και ρίχνει την πολύ βροχή, ή χιονίζει συχνά. Εγώ έτσι το βλέπω του.

mixalhs
19-04-08, 13:09
Ωραιος και αμα εισαι στην Βορια Ελλαδα θα τα ευχαριστηθεις.
Οσο για το ebay ....γενικοτερα προσφερεται για πολλα!!

Aristomenis
19-04-08, 13:13
Τα χειμερινά κάνουν δουλειά μόνο για 2 μήνες, από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τέλη Φλεβάρη. Εγώ έβαλα στο 320d και πραγματικά σε χιόνι, βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες το αυτοκίνητο ήταν βεντούζα. Όταν όμως η θερμοκρασία πήγαινε πάνω από 10 βαθμούς το αυτοκίνητο γλιστρούσε αφάνταστα, ακόμη και στην εθνική οδό. Μιλάμε για κατάσταση την οποία την αντιλαμβανόταν μέχρι και η σύζυγός μου όταν το οδηγούσε....
Για βροχή και χιόνι είναι άπιαστα. Ειδικα στο χιόνι είναι σαν να οδηγάς σε άσφαλτο.

Ζυγίζεις και αποφασίζεις

Y.Γ Verdestein snowtrack 2

thmangr
19-04-08, 13:25
Επειδή μένω Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα Δυτική Μακεδονία το 80% των οδηγών εδώ βάζουν χειμερινά στο διάστημα του Χειμώνα. Ο μόνος λόγος για να καταλάβετε πόσο χρήσιμα είναι πρέπει να οδηγήσετε με βροχολάστιχο σε χιόνι και έπειτα το ίδιο αυτοκίνητο με χιονολάστιχο σε ίδιες συνθήκες. Μετά ελάτε να μου πείτε αν χρειάζεται ή όχι το χιονολάστιχο το Χειμώνα . Πόσο μάλιστα που εμείς είμαστε κάτοχοι BMW που όλα είναι πισωκίνητα. Όσοι πιστοί προσέλθετε για ένα Test Drive στο χιόνι.
ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!

Christos 330i ///M
19-04-08, 13:26
Παρα πολυ καλη τιμη τα πηρες ευγε . . .


Το 2009 μαλλον θα ειναι και οριστικο μετα χειμωνιατικα λαστηχα . . .

Θα πρεπει να εχουμε χειμερινα-καλοκαιρινα οπως στο εξωτερικο . . .

Και αν δεν τα φοραμε σε ελγχο τροχαιας θα εχουμε και την απαραιτητη κληση . . .

Η αληθεια ειναι οτι σε πολλες περιοχες δεν ειναι απαραιτητα . . .

Και για να πουμε οτι φοραμε χειμερινα ελαστικα ειναι μονοδρομος . . .

Nokian ειναι αλλου στην χειμερινη περιοδο . . .

Nick_compact
19-04-08, 13:27
Εδώ πάω πάσο, δεν το σκέφτηκα έτσι, όσοι είναι Βόρεια Ελλάδα έχουν ένα λόγο παραπάνω. Αλλά εγώ και πολλοί άλλοι που κινούμαστε από Αθήνα και κάτω τι να τα κάνουμε;;;

thmangr
19-04-08, 13:29
Σε αυτό που λες Nick συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν χρειάζονται στην Αθήνα αλλά αν έχεις σκοπό με το BMW να πας σε χειμερινό προορισμό τότε ξανασκέψου το.

Nick_compact
19-04-08, 13:31
Σε αυτό που λες Nick συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν χρειάζονται στην Αθήνα αλλά αν έχεις σκοπό με το BMW να πας σε χειμερινό προορισμό τότε ξανασκέψου το.

Ακόμα και έτσι φίλε μου, θεωρώ ότι δεν αξίζει να έχω ένα σετ ζάντες και ελαστικά χ αξίας να κάθονται στο γκαράζ μου για 5 μέρες τον χρόνο. Παίρνω τις αλυσιδούλες μου ή τα autoshocks μου και πάω Αράχωβα ας πούμε ή όπου αλλού θέλω!

E12 520
19-04-08, 14:22
Ακόμα και έτσι φίλε μου, θεωρώ ότι δεν αξίζει να έχω ένα σετ ζάντες και ελαστικά χ αξίας να κάθονται στο γκαράζ μου για 5 μέρες τον χρόνο. Παίρνω τις αλυσιδούλες μου ή τα autoshocks μου και πάω Αράχωβα ας πούμε ή όπου αλλού θέλω!

Με αυτες τις κλιματολογικες αλλαγες πια στην Βορεια Ελλδα δεν χιονιζει οπως παλια ουτε στο 1/10!

Π.Χ φετος στην Κοζανη εμειναν μια ντουζινα τετραδες με χειμερινα λαστιχα απουλητα στους λαστιχαδες!

Εγω παντως για την Ε34 ειχα αγορασει περυσι τα KUMHO IZENWIS KW19 που ειναι φοβερο χιονολαστιχο αλλα δυστυχως το δοκιμασα μονο για 5-6 μερες φετος γιατι περυσι δεν χιονισε καθολου!
Δηλαδη εδωσα 350€ για 5-6 μερες!

Αν συνεχιστει αυτη η ελλειψη χιονιου τους χειμερινους μηνες θα κανουν ολοι αυτο που ειπε και ο Νικος,την αλυσιδουλα σου και εφυγες!

asot
19-04-08, 20:31
Συμπληρώνοντας όσα ειπώθηκαν:
Τα χειμερινά λάστιχα δεν είναι πανάκεια, είναι ομως εξαιρετικά χρήσιμα ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ αλλά και στο βρεγμένο και καμιά φορά και στο στεγνό, ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΑΝΤΑ, ενω συμπεριφέρονται ομαλα ως 10-15οC....
Μπορεί μεν χιόνι να βρούμε λίγο πριν φτάσουμε σε ένα χιονοδρομικό, στον δρόμο όμως για το ΧΚ πολύ πιθανόν να πετύχουμε βροχή, και γενικότερα δύσκολες καιρικές συνθήκες.....
Τα αποκαλούν "Ελαστικά συνθηκών Κεντρικής Ευρώπης" και είναι μακράν η πιο δημοφιλής κατηγορία στα χειμερινά ελαστικά....
Και αυτό σημαίνει ότι το ελαστικό πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία πληθώρα διαφορετικών συνθηκών, δλδ στεγνό, βρεγμένο, χιονισμένο, χιονολασπωμένο, παγωμένο κτλ, ότι δηλαδή θα συναντήσει στον δρόμο τον χειμώνα "ο οδηγός της κεντρικής Ευρώπης"....

Θυμηθείτε τον πανικό στην Αττική φέτος, κανα 3μηνο πριν, με τις έντονες χιονοπτώσεις μέχρι και μέσα στην Αθήνα...

Φυσικά, αν κάποιος θα κάνει σε τέτοιες συνθήκες 500-1000Km, καλά κάνει και (διπλο-) σκέφτεται τέτοια αγορά, αλλα εγώ προσωπικά κάνω 6000-8000km και μ' αυτό το σκεπτικό προέβην στην αγορά.

E12 520
19-04-08, 21:25
Δεν ειπε κανεις οτι τα χιονολαστιχα δεν ειναι χρησιμα!!!(τωρα το ειδα το ειπε ο Nick compact γιατι απλα του ειναι παντελως αχρηστα απ'οτι φαινεται!)

Απλως σε περιοχες που δεν εριχνε και εξακολουθει να μην ριχνει χιονι εκτος απο κατι ξεσπασματα 2-3 ημερων δεν συμφερει ο αλλος να δωσει 300+€ (αναλογα με τη διασταση)
για να του φανουν χρησιμα για ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα!

Αν καποιος μενει στο νομο Αττικης και γενικα σε περιοχες που εχει πιο πολυ βροχες απ'οτι χιονια καλυτερα ν'αγορασει μια τετραδα βροχολαστιχα να εχει για τους χειμερινους μηνες.

Οπως σου προειπα εχω αγορασει χιονολαστιχα και με ξελασπωσαν αρκετες φορες απο ξαφνικες χιονοπτωσεις!

Παλιοτερα στην Κοζανη για παραδειγμα χιονιζε για ολο το χειμωνα και σχεδον ολη την ανοιξη!
Τοτε τα χιονολαστιχα πουλουσαν πολυ!

Τωρα πια ουτε η Κοζανη αλλα ουτε καν η Φλωρινα που ειχε τους χειροτερους χιονιαδες δεν βλεπουν ιχνος χιονιου!
Ο αλλος ν'αγορασει χιονολαστιχα να τα κανει τι???να καθεται να τα βλεπει???:confused:

Προσωπικα τα χιονολαστιχα απ'οτι βλεπω αρχισαν να σβηνουν σιγα σιγα στην αγορα μας!
Εξαιρουνται αυτοι που μενουν σε πολυ ορεινες περιοχες και επισκεπτονται συνεχεια χιονοδρομικα κεντρα.Αυτοι χρειαζονται χιονολαστιχα και καλα κανουν και αγοραζουν!:D

Minas DASC
20-04-08, 01:12
@asot
Καλα εκανες. Θα τα ευχαριστηθεις πολυ το χειμωνα και θα οδηγεις με αλλη ασφαλεια!

Εγω το εχω εφαρμοσει τα τελευταια χρονια και εχω ενα δευτερο σετ ζαντολαστιχα χειμερινα
για Δεκεμβριο-Μαρτιο.
Στο is μου ειχα 195/65/15 σε σιδερενιες ζαντες.
Καλο θα ειναι να προτιματε οσο πιο στενα γινεται και με μεγαλυτερο προφιλ (θυσιαζοντας βεβαια το look για καποιους μηνες).
Φετος εβαλα BF Goodrich (στο A4 που εχω παρει τωρα βεβαια) και ηταν εκπληκτικα
στο χιονι και πραγματικη απολαυση στις διαδρομες προς χιονοδρομικα στην Βορεια Ελλαδα.
Επισης ειναι τα πιο αθορυβα χειμερινα που εχω δοκιμασει μεχρι σημερα, και λειτουργουν μια χαρα στο στεγνο μεχρι και σημερα -ειναι μεχρι να βρω 17αρες που ψαχνω..!!:p:

klainmain
20-04-08, 02:55
Και εγω μια απο τα ιδια...εχω αντιστοιχη τετραδα ζαντολαστιχα για χειμερινη περιοδο διοτι δεν ειναι μονο τα χιονια και οι βροχες...ειναι πολλες φορες ο παγωμενος δρομος-καθαρος μεν αλλα παγωμενος δε-οτι χειροτερο δλδ και πιστευω γλυτωσα πολλα κωλιδια σε στροφες...*Edit Το άσχημο* ειναι οτι χαλας λιγο το λουκ του αμαξιου αλλα απο το να βρεθεις σε κανα χαντακι χιλιες φορες να ειμαι σαν καρναβαλι!!!

bimmer-corfu
29-08-13, 08:04
29 Αυγούστου και γράφω για χειμερινά και μάλιστα σε thread ξεχασμένο:bricks1:

Στο Ε92 έχω 16άρες με michelin winter contact και έχω οδηγήσει μέχρι και με 100-120km/h σε χιονισμένη ευθεία. Το αμάξι πήγαινε αρκετά καλά αρκεί φυσικά να μην έκανες απότομες κινήσεις με το τιμόνι.

Σε φρενάρισμα και ξεκίνημα σε ανηφόρες είναι καλύτερα απο τα καλοκαιρινά ΑΛΛΑ δεν κάνουν το αμάξι 4Χ4, έχω κολλήσει αρκετές φορές σε τέτοιες συνθήκες (ξεκίνημα σε χιονισμένη ανηφόρα)

Το άλλο καλό είναι ότι μπορείς να κάνεις προοδευτικό ντριφτ

Τα δικά μου έχουν δείκτη ταχύτητας Η (210Km/h) και κατάφερα να κάνω καμιά 1.000άδα χιλιόμετρα στο εξωτερικό με 200-210 κοντερ συνέχεια και ελάχιστες στάσεις, αν ξεχάσουμε ότι μύριζαν τα κατάφεραν μια χαρά.

DUKE
29-08-13, 12:36
Υποθέτω πως όσοι λένε οτι ειναι αχρηαστα τα χειρμερινα λαστιχα απλα δεν έχουν οδηγησει χειμωνα με χειμρινα λαστιχα...
Γιατι και εγω της ιδιας αποψης ημουν μεχρι που οδηγησα χειμερινα λαστιχα.
Απο τοτε προσπαθω να εξοπλησω καθε αυτοκινητο που εχουμε στην οικογενια με δυο σετ ζαντες λαστιχα (καλοκαιρινα κ χειμωνιατικα). Οσον αφορα τα πισωκινητα για εμενα ειναι υποχρεωτικα, και οχι μονο οσον αφορα το χιονι, αλλα χαμηλες θερμοκρασιες κλπ..

Επισης επειδη τα λαστιχα χρησιμοποιουνται στις θερμοκρασιες των προδιαγραφων τους, αν αποθηκεθτουν σωστα, αντεχουν ανετα 6 χρονια (με λογικα χιλιομτεραγα) καθε σετ...

Να μην πω οτι μερικα 1600αρια με 17αρες πρεπει να φορανε μονιμα χειμερινα για να τα ζεσταινουν...

Οσοι το σκεφτεστε πιστεψτε με αξιζει.
Ειναι η μοναδικη μετατροπη που μπορει να μετατρεψει ενα αυτοκινητο τοσο πολυ υπο ειδικεσ συνθηκες..

Dim77
29-08-13, 12:50
Εγώ ακόμα και στη ''ζεστή'' πέρσι Αθήνα (και ειδικά στα νότια προάστια) μπορώ να πώ ότι με τα χειμερινά είχα κορυφαίο φρενάρισμα και πρόσφυση σε εκκίνηση με κρύα άσφαλτο και κρύο αυτοκίνητο και το καλύτερο:

Ένα μεσημέρι, φεύγοντας από τη δουλειά μου, είχε ψιχαλίσει.
Γλίτσα αρκετή κάτω (γλίστραγαν και τα αθλητικά παπούτσια). Ξεκινάω με το αυτοκίνητο. Σαν να είναι στεγνό με 20 C. Σε όσα τετράγωνα προχώρησα, έβλεπα να προσπαθούν ανελέητα να ξεκινήσουν όλοι....η Καρίνα λες και είναι EVO IX....όλα αυτά από τα 185-65-14 LM30...

Προβλήματα σε βροχές, λιμνάζοντα νερά κλπ δεν υπήρχαν απλά, λες και είναι στεγνό.

Περιττό έξοδο ίσως, αν έχεις λάστιχα σε καλή κατάσταση. (και οδηγείς πιο προσεκτικά όταν χρειαστεί). Άχρηστα όμως τα χειμερινά δεν είναι για 2-3 μήνες στα νότια και 4-5 στα βόρεια.

Είχα και στη BMW ένα μικρό διάστημα κάτι παλιά (7 ετών) με αρκετό πέλμα LM-18 αν θυμάμαι, και έπιαναν απίστευτα καλά....πιο καλά από καινούρια θερινά (σε πολύ κρύο στεγνό οδόστρωμα).

kostastnt
29-08-13, 14:39
Κι εγώ είμαι υπερ των χειμερινών.. Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν μόνο σε βροχή, είναι εντυπωσιακό πως σε βρεγμένο πλησιάζεις τα κρατήματα σε στεγνό με καλοκαιρινά.. Οπότε το βλέπω σαν ακόμα μια αφορμή να χαίρεσαι το αμάξι πάντα.. Σε χιόνι φαίνεται η αξία τους, αλλά δεν είναι και σοφό να πας σε χιόνι με πισωκίνητο έτσι κι αλλιώς, παρά μόνο αν αναγκάζεσαι..