PDA

Επιστροφή στο Forum : Εργαλεία.....


s_goudis
04-05-08, 11:55
Παλιότερα χαμένος στο διαδίκτυο "έπεσα" σε ένα forum αυτοκινήτων όπου σε ένα thread παρουσιάζανε μια σειρά εργαλείων και πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση του αυτοκινήτου!!
Μου άρεσε η ιδέα και είπα να την υλοποιήσω!!
Η τελευταία αγορά εργαλείων που έκανα περιλάμβάνει έναν αεροσυμπιεστή, έναν εύκαμπτο σωλήνα, ένα πιστόλι - φυσητήρα, ένα πιστόλι βαφής τεχνολογίας HVLP και μια μάσκα ενεργού άνθρακα για την προστασία.
Ένας αεροσυμπιεστής για αυτούς που ασχολούνται ενεργά με την συντήρηση του αυτοκινήτου είναι πιστεύω πολύ σημαντικό χέρι βοήθειας αφού μας παρέχει ανα πάσα στιγμή αέρα υπό πίεση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το απλό καθάρισμα του αυτοκινήτου βοήθώντας στην απομάκρυνση της σκόνης, στο φούσκωμα των ελαστκών μέχρι και σε εφαρμογές βαφής και γυαλίσματος αυτοκινήτου με τα κατάλληλα παρελκόμενα.
Ο αεροσυμπιεστής είναι Ιταλικής προέλευσης 2Hp και χωρητικότητας 50 λίτρων. (Φώτο 1).
Ο εύκαμπτος σωλήνας είναι απαραίτητος αφού μέσω αυτού συνδέονται όλα τα παρελκόμενα με τον αεροσυμιεστή. (Φώτο 2)
Το πιστόλι-φυσητήρας έχει μακρύ στόμιο μεσαίου μεγάθους για να μπορεί να τρυπώνει σε δύσκολα σημεία. (Φώτο 3)
Το πιστόλη βαφής είναι τεχνολογίας HVLP (High Volume Low Pressure) δηλαδή υψηλής αποδοσης με χαμηλή πίεση!! Είναι καινούργιας τεχνολογίας - οικολογικό και απαιτεί χαμηλή πίεση από τον αεροσυμπιεστη και παράλληλα περιορίζει και την παραγώμενη άχνα!!Είναι Ιαπωνικής προέλευσης!!(Φώτο 4,5,6)
Και τέλος η μάσκα ενεργού άνθρακα η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται προαιρετικά κατά τον καθαρισμό του αυτοκινήτου και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όταν χρησιμοποιείται πιστόλι βαφής!!! (Φώτο 7)

yiannis2002
04-05-08, 12:12
Πολύ ενδιαφέρον,
και εξίσου σημαντικό θα είναι να δούμε πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά αυτά τα εργαλεία σε μικροεπισκευές.

BILL007
04-05-08, 12:21
Φίλε μου καλές οι αγορές σου!Για πες μας μια το κόστος αν θες...έτσι για να ξέρουμε τι παίζει...Α...να σου επισημάνω κάτι που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί και το είδα στον αεροσυμπιεστή του ξαδέρφου μου όταν πήγαμε να αλλάξουμε τα ζαντολάστιχα μου...Επειδή ήταν μικρής χωρητικότητας η δεξαμενή,το αερομπίστολο στα πολύ κολλημένα μπουλόνια τα ανοίγαμε ένα ένα και μετά περιμέναμε πάλι μέχρι να ξαναγεμίσει η δεξαμενή γιατί αλλιώς δεν είχε δύναμη για να βγάλει και τα υπόλοιπα (πολύ σπαστικό) δυστηχώς!!!!!!:(...Στο λεω για να το έχεις το νου σου σε αυτό το θέμα...Κατά ολα τα άλλα μου φαίνεται πραγματικά πολύ καλή επένδυση:D:D

Dimzan
04-05-08, 12:32
δε νομιζω οτι πηρε αεροσυμπιεστη για να τον χρησιμοποιει με εργαλεια βιδωματος-ξεβιδωματος αλλα μονο για βαφη καθαρισμα..

εγω απ οτι ξερω για να χρησιμοποιησεις εργαλεια με αερα οπως πχ αεροκαστανια θες πολυ δυνατους αεροσυμπιεστες σαν αυτους π εχουν στα συνεργεια και κοστιζουν 4-5 φορες οσο ενας τυπικος συμπιεστης απ το πρακτικερ

yiannis2002
04-05-08, 12:34
Και με το μικρό κάνεις δουλειά σε "σπιτικές" εφαρμογές...

s_goudis
04-05-08, 12:41
Η βασική λειτουργία του αεροσυμπιεστή θα είναι καθαρισμα, έλεγχος πίεσης ελαστικών, εφαρμογές γυαλίσματος χρώματος - νίκελ και ζαντών προσαρμογή μικρών αεροεργαλείων (αεροκαστάνια και φρέζα) και σπανιότερα βάψιμο!!!
Το κόστος θεωρώ ότι κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ο αεροσυμπιεστής κόστισε 120 euro, ο εύκαμπτος σωλήνας 10 euro, το πιστόλι φυσητήρας 5.8 euro, το πιστόλι βαφής 54 euro (σημείώνω ότι τα αντίστοιχης τεχνολογίας πιστόλια βαφής ευρωπαικής προέλευσης κοστίζουν x3 τουλάχιστον) και η μάσκα 7 euro όμως σύντομα θα αντικατασταθεί με μάσκα επαγγελματικού τύπου γιατί η υγεία πάνω απ΄ολα και πολύ περισσότερο όταν "παίζεις" με διαλύτες!!!

Dimzan
04-05-08, 12:41
Και με το μικρό κάνεις δουλειά σε "σπιτικές" εφαρμογές...

μου εχουν πει οτι το μικρο δεν εχει αρκετη πιεση για να ξεβιδωσει πολλα παξιμαδια και βιδες αυτοκινητου. Δεν ξερω ομως και τι αναγκες σε πιεση εχουν οι αεροκαστανιες για να λειτουργησουν σωστα και να αποδιδουν τα μεγιστα αλλα φανταζομαι πως το μικρο ειτε δε σηκωνει τετοιες πιεσεις ειτε ξεφουσκωνει ευκολα...

s_goudis
04-05-08, 12:48
Στο επιπέδο που ασχολείται ένας ερασιτέχνης μηχανικός όπως εμείς (λέμε τώρα) πιστέυω ότι αρκεί το συγκεκριμένο μηχάνημα γιατί αν πας σε μεγαλύτερο (βλέπε 100 λίτρα) τότε μπαίνουν πολλά διλλήματα γιοα εναλλακτικές λύσεις!! Αυτά τα μηχανήματα είναι κινητήρα μονομπλόκ ενώ τα επαγγελματικά είναι με ιμάντα!!

yiannis2002
04-05-08, 13:00
μου εχουν πει οτι το μικρο δεν εχει αρκετη πιεση για να ξεβιδωσει πολλα παξιμαδια και βιδες αυτοκινητου. Δεν ξερω ομως και τι αναγκες σε πιεση εχουν οι αεροκαστανιες για να λειτουργησουν σωστα και να αποδιδουν τα μεγιστα αλλα φανταζομαι πως το μικρο ειτε δε σηκωνει τετοιες πιεσεις ειτε ξεφουσκωνει ευκολα...

H πίεση είναι αρκετή , το ξεφούσκωμα όντως είναι πρόβλημα. Βέβαια αν θες να καταπιαστείς με μεγάλα πρότζεκτ όπως πχ ολική βαφή, ίσως ενα 100αρι να ειναι η σωστή λύση. Για ξεβιδώματα φυσηματα και μικροεπισκευές και το 50αρι επαρκεί.
Με μικρό πιστόλι-κλειδι. Τα επαγγελματικά έχουν και άλλα αερόκλειδα και πολλαπλάσια δύναμη.

Από εκει και πέρα, υπάρχει και το εξής θέμα. Ποιές βίδες πρέπει να βιδώνονται-ξεβιδώνονται με αερόκλειδο και ποιές όχι.
Παλαιός μηχανικός bmw μου έλεγε και επεμενε, πως αν δεν θέλεις το αυτοκίνητο να πονάει όλες πρέπει να σφίγγουν με το χέρι και στα κιλά που πρέπει για να ξεβιδώνονται κιόλας μετά.

Dimzan
04-05-08, 13:17
εγω στο συνεργειο που παμε το παλιο αμαξι ειχα κατσει μια βδομαδα να βοηθησω και ειχαμε κατι ωραια κλειδια με ρυθμιστες δυναμης και κατι καλες καστανιες που κανανε παπαδες.

Βασικα η αεροκαστανια σου λυνει ταχερια εσ κατι δυσβατα σημεια και σε βγαζει και απο το προβλημα του ποσο να το σφιξω με το χερι γτι εχει ρυθμιστη ροπης. Τωρα θα πεις το χερι του καλου μηχανικου εινια καλυτερο αλλα δε μπορεις να τα κανεις ολα με το χερι γτι θα σ παρει 5 χρονια.

Ειχα ψαχτει κι εγω για τετοιο συστηματακι αλλα με εκοψε ο μηχανικος γτι μου λεει οτι δε θα κανεις ευκολα δουλεια με μικρα μηχανηματα. Αυτο μου ειπε, τον πιστεψα αλλα μαλλον εκανα λαθος. Ενα μικρο συνεργειο για μικροεπισκευες παντα βοηθαει και ειναι και δημιουργικο.

+1 και στο φιλο που την εκανε τη δουλεια και μαλιστα με μικρο κοστος...

ΥΓ: αεροκαστανιες θα αγορασεις?? εχεις βρει τιμες?

yiannis2002
04-05-08, 13:24
Και όμως υπάρχουν σημεία στα οποία η αεροκαστάνια ειναι βολικότατη αλλά καλύτερα να ξεβιδώσεις με το χέρι για να μην καταστρέψεις τις βίδες. Πχ τις βίδες στα ημιαξόνια σε μια 2002...
άλεν , 12-13 για λεβιέ και έλυσες...παίρνει χρόνο αλλά το να ψάχνεις να τις βρείς παίρνει περισσότερο...
ειδικά για ανακατασκευές το χέρι παίζει τον πρώτο ρόλο, ωστε να μην έχεις απώλειες.

BILL007
04-05-08, 13:37
Σωστός ο yannis στα λεγόμενα του περί χεριού...Εγώ παιδιά πάντως έπαθα την πλάκα μου!!Τα μπουλώνια στις πίσω ρόδες ήταν τόσο σφιχτά που πραγματικά αν είχα πάθει λάστιχο δεν ξέρω αν θα κατάφερνα ποτέ να τις ξεβιδώσω!!!!Τα αερόκλειδα στα μικρά αυτά κομπρεσεράκια τα ξεφουσκώνουν και πραγματικα γίνεται αυτό που σας λέω...Στην αρχή κάνουν το μπαμ και κάτι μπορεί να ξεβιδώσουν,μετά όμως πρέπει να περιμένεις μέχρι να ξαναφουσκώσει,αλλιώς ξέχνα το...Καλή φάση πάντως ένα τέτοιο σετάκι για οικιακή χρήση είναι τέλειο...Και το Alex pack είχε ένα τέτοιο σετάκι...νομίζω και σε καλές τιμές...Θα το ψάξω και εγώ μιας και ψήθηκα...xixixiixi!!!!:D:D:D

yiannis2002
04-05-08, 13:41
Τα μπουλώνια στις πίσω ρόδες ήταν τόσο σφιχτά που πραγματικά αν είχα πάθει λάστιχο δεν ξέρω αν θα κατάφερνα ποτέ να τις ξεβιδώσω!!!!

Mακρυά σωλήνα στο σταυρό και όλα λύνουν...
είναι παλιό κόλπο , να σκεφτέις ότι η βόλβο στα φορτηγά έχει σπαστη προέκταση για το μπουλωνόκλειδο κοντα στο 1,5-2 μέτρα...αλλιώς δεν λύνουν

BILL007
04-05-08, 13:46
χααχαχα!!!!!άκου 2 μέτρα...Σωστός φίλε yannis...Έτσι με το χέρι τις ξεβίδωσε και τύπος με το βουλκανιζατέρ στη γειτονιά μου...Χρησιμοποίησε ένα κλειδί με αρκετά μεγάλη λαβή,περί το μισό μέτρο περίπου...Αλλά αυτό κατόπιν εορτής το είδα και έτσι παλεύαμε με τον ξάδερφο μισή μέρα τσάμπα...Δεν πειράζει,εμπειρία...χιιχιχιχιχιχιιχ!!!!:D:D:D

E36 RULES!!
04-05-08, 14:13
Mακρυά σωλήνα στο σταυρό και όλα λύνουν...

:+1::+1::+1: οσο πιο μακρια απο τον αξονα ασκεις τη δυναμη, τοσο καλυτερα αποτελεσματα εχεις ;) Ροπή αδράνειας....

s_goudis
04-05-08, 14:22
Μερικά που έχω βάλει στο μάτι είναι τα εξής:
http://www.unimac.gr/media/pdf/1_3_1.pdf

Dimzan
04-05-08, 16:22
νομιζω πως τα μονα που σου λειπουν τωρα ειναι μια αεροκαστανια (θα διαλεγα μια πιο δυνατη παρα γρηγορη απο την μικρη εμπειρια που εχω) και ενα αεροκλειδο λιγο πιο δυνατο που να το αντεχει το κομπρεσερ σου.

Παξιμαδακια προεκτασεις και τετοια πιστευω να εχεις ηδη μπολικα. ΕΙδικα αυτες οι προεκτασεις (αν ειανι και σπαστες) βοηθουν παρα πολυ.. Εγω παντως ενα διαστημα π εψαχνα τετοια εργαλεια κοιταζα και στον εξοπλισμο επιχειρησεων στη χρυση ευκαιρια, ολο και κατι καλο υπαρχει εκει για low budget καταστασεις και σπιτικη χρηση