PDA

Επιστροφή στο Forum : ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 ή ΣΟΥΠΕΡ ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100


simgr
17-06-05, 21:15
Καλησπέρα,
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί έχω μπερδευτεί λιγάκι με τις βενζίνες και πιστεύω πώς μας αφορά όλους και για λόγους οικονομικούς και επιδόσεων.
Λοιπόν, στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου μου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να γεμίζουμε με σούπερ αμόλυβδη 95 οκτανίων για ν' αποδίδει και να καταναλώνει τ' αναμενόμενα δηλ. αυτά που μας λέει η ΒMW. Στην Ελλάδα όμως, πράγμα που δεν συμβαίνει στη Αμερική τουλάχιστον, εδώ και μερικά χρόνια λόγω ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει μία κούρσα εξέλιξης της βενζίνης και φτάσαμε σήμερα όλες οι μεγάλες τουλάχιστον εταιρείες να έχουν στην σούπερ αμόλυβδη 100 οκτάνια (δυστηχώς δεν αυξάνονται μόνο τα οκτάνια αλλά αυξάνεται και η τιμή με δυσανάλογο ρυθμό!).
Το ερώτημα μου είναι αφού στην Ελλάδα η απλή η αμόλυβδη έχει 95 οκτάνια και αυτή είναι η ελάχιστη ποιότητα καυσίμου για τα τετρακύλινδρα τουλάχιστον σύμφωνα με την BMW γιατί πληρώνουμε 100 οκτάνια.
Μήπως υπάρχουν κι άλλες διαφορές μεταξύ αμόλυβδης και σούπερ αμολ. εκτός από τα οκτάνια;
Η απλή αμόλυβδη 95 δεν είναι κατάλληλη;
Μήπως μας κοροϊδεύουν με τα οκτάνια, γιατί 100 από 98 που είχε πέρυσι η ΒΡ για παράδειγμα άλλαξε ουσιαστικά κάτι; (εκτός από τιμή).
Γιατί η απλή αμόλυβδη δεν έχει την ίδια εξέλιξη;

DaRk_AnGeL
17-06-05, 22:50
Ανεξαρτήτως εταιρείας (Shell, BP, EKO κλπ) εγώ σε ένα συμπέρασμα έχω καταλλήξει. Εμείς και τα αυτοκίνητα μας είμαστε έρμαια των διαθέσεων της κάθε εταιρείας η οποία μεταβάλει παντελώς αυθαίρετα τόσο τις τιμές όσο και την ποιότητα των καυσίμων που αγοράζουμε και εν τέλει μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Κοινώς... η BMW σου λέει βενζίνη 95 οκτανίων και πρέπει να κάνεις αυτό που λέει αν σέβεσαι το αμάξι σου. Την εκάστοτε εταιρεία όμως τη ρώτησες αν αυτό που βαφτίζει "95 οκτανίων" ή "100 οκτανίων" έχει επαφή με την πραγματικότητα?
Ίσως γίνεται οπως με την φρατζόλα το ψωμί.... που ενώ έχει επικρατήσει να λέμε "δώσε μου ένα φρατζολάκι του μισού", αυτό που αγοράζουμε είναι γύρω στα 350 γραμμάρια :confused:
Οπότε.... πάς και λίγο με την λεγόμενη έκτη αίσθηση... δοκιμάζεις διαφορετικούς τύπους βενζίνης και βλέπεις το αυτοκίνητο σου με ποιά συμπεριφέρεται καλύτερα... Ταπεινή μου άποψη.

halfprice2
17-06-05, 23:35
otan bazeis apli amolybdh bazeis oti xeirotero me tis nothies poy kanoyn apla me tin super h tin 100 les oti bazeis sigoyra apli amolybdh kai ligo kalyteri

BmWakIaS
18-06-05, 02:04
egw afto pou ksero einai oti mou tonisan sthn antiprosopia pou paw gia serbis to amksi mou na basw apli amolobdi kai oxi super gia na to lene kati 8a kseroune :nod: sorry gia den egrapsa ellinika :)

mixalhs
18-06-05, 12:03
Εγω βαζω σουπερ αμολυβδη με μοναδικο λογο το οτι ειναι πιο καθαρη.
Ετσι πιστευω δηλαδη :deal:

kastorianos88
18-06-05, 12:23
Εγω βαζω σουπερ αμολυβδη με μοναδικο λογο το οτι ειναι πιο καθαρη.
Ετσι πιστευω δηλαδη :deal:
Emeis sto sxoleio pou rotisa ton xhmeiko mou eipe pos den uparxei periptosh na dimhourgithei benzinh 100 oktanion giati den mporoun na kaoun ta 100 oktania
apla h 95 pou mas poulane exei ligotera oktania giro sta 90-92 kai h 100 exei 95-97 baria baria xoris nothies ktl
MAS DOULEBOUN PSILO GAZI
sorry gia thn glossa

Black5
18-06-05, 20:07
Emeis sto sxoleio pou rotisa ton xhmeiko mou eipe pos den uparxei periptosh na dimhourgithei benzinh 100 oktanion giati den mporoun na kaoun ta 100 oktania


Sorry που στο λέω αλλά ο καθηγητής σου κάνει λάθος! Σαφώς υπάρχει βενζίνη 100 οκτανίων και δεν έχει κανένα πρόβλημα να καεί!

mfireman
18-06-05, 20:43
Φίλε μου, οσο και να το ψάξεις την αλήθεια την ξέρουν μόνο οι εταιρίες!!
Εγώ πάντως βάζω την shell racing οχι για να πηγαίνει σφαίρα το αμάξι,απλά ξέρω απο σίγουρη πηγή οτι η συγκεκριμένη βενζίνη έρχεται απο το εξωτερικό και δεν παράγεται εδώ.Αυτό το καταλαβαίνεις και απο την τιμή της η οποία εδώ και 2 1/2 χρόνια είναι ίδια σε όλα τα πρατήρια.Αρα -υποθετικά πάντα - η περίπτωση νοθείας είναι μικρότερη!!!
Στο προηγούμενο αμάξι μου που έβαζα racing μόνο καλό είδα, (καλύτερες εκκινήσεις, 80-100 χλμ παραπάνω) με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια...Τώρα που οι τιμές είναι σχεδόν το ίδιο το δίλημμα δεν υφίσταται.Racing και πάλι racing!!! :icon18:

teo525
18-06-05, 22:01
εμενα παντως παιδια το αμαξι καταλαβαινω οτι δουλευει καλυτερα με 100 εκο η racing που εβαλα αρκετες φορες δεν μου αρεσε!
;)

Minas DASC
18-06-05, 22:44
Χρησιμοποιω 100αρα (ΒΡ) στο δικο μου, γιατι μονο οι 100αρες μου κοβουν εντελως τα πυρακια!
Οσο για τα αυτοκινητα που θελουν 98, σε ολη την Ευρωπη υπαρχουν κανονικα 98, και σε μερικα μονο βενζιναδικα και 100. Μονο στην Ελλαδα ΟΙ ΠΑΛΙΟΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ καταργησαν εντελως τις 98αρες για να πληρωνουμε σαν κοροϊδα......... :mad:

manosm3
18-06-05, 22:58
100 οκτανια λενε! Εμενα ποιος μου αποδεικνυει οτι ειναι 100 κι οχι 95 ή 98; Μηπως το καλυετρο ειναι μια 95αρα με βελτιωτικο οκτανιων;;;; :idea:

teo525
18-06-05, 23:03
Χρησιμοποιω 100αρα (ΒΡ) στο δικο μου, γιατι μονο οι 100αρες μου κοβουν εντελως τα πυρακια!
Οσο για τα αυτοκινητα που θελουν 98, σε ολη την Ευρωπη υπαρχουν κανονικα 98, και σε μερικα μονο βενζιναδικα και 100. Μονο στην Ελλαδα ΟΙ ΠΑΛΙΟΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ καταργησαν εντελως τις 98αρες για να πληρωνουμε σαν κοροϊδα......... :mad:και με εμενα ησχυη αυτο με 100 δεν εχω πυρακια!οντως και η bp ειναι καλη,πιστευω λιγο καλυτερη η εκο,εγω εντελει μια απο τις δυο βαζω!
:hello:

mpikounis
19-06-05, 10:51
Στο MZ3 που είχα η Shell Racing δεν του πηγαινε οσο καλα η BP Ultimate. Εχω την εντυπωση οτι ο κινητηρας ηταν πιο τραχυς. Οπως και να ειναι παντως εχω την εντυπωση οτι και η racing αλλα και η ultimate ερχονται απο το εξωτερικο. Αυτο βεβαια δεν σημαινει τιποτα διοτι εκει που τις αποθηκευουν στην Ελλαδα ή ακομα και στο βενζιναδικο ειναι πολυ ευκολο να νοθευτουν (με απλη 95αρα πχ).

Eric36
19-06-05, 13:27
Ισως να κάνω και λάθος άλλα νομίζω πως γενικότερα τη διαφορά με τα οκτάνια την καταλαβαίνεις πιο καλά σε κάποιο καινούργιο αυτοκίνητο που είναι ''στρωμένο'' απο την αρχή με 100αρα βενζίνη, παρά σε κάποιο μοτέρ πέντε και δέκα ετών όπου έχουν περάσει απο μέσα του βενζίνες και βενζίνες.

Geo_3D
19-06-05, 13:32
Eγω παλι η μονη διαφορα που καταλαβα με V-Power Racing ηταν οτι το αμαξι δεν δυσκολευοταν τοσο,οσο με τις απλες 95αρες βενζινες,να ανεβασει εως τον κοφτη 4η και 5η ταχυτητα.Παρ'ολα αυτα τη σταματησα γιατι το κοστος της ηταν απαγορευτικο σε σχεση με τα χλμ που κανω.

Αντών///is
21-05-10, 22:27
Προκειμένου να αποφύγω το άνοιγμα ενός ακόμα thread για το δημοφιλές θέμα της βενζίνης,"ξέθαψα" αυτό εδώ που είναι σχετικό με το θέμα μου.

Λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια, καλώς ή κακώς, βάζω πάντα βενζίνη 100 οκτανίων. Συνηθίζω μάλιστα (επειδή βαριέμαι να πηγαίνω συχνά στο βενζινάδικο) να αδειάζω τη δεξαμενή μου και στη συνέχεια να κάνω ένα γέμισμα μέχρι πάνω.

Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια πήγαινα στο ίδιο συγκεκριμμένο πρατήριο της ΒΡ, χωρίς ποτέ να έχει συμβεί το φαινόμενο που θα περιγράψω παρακάτω.

Εδώ και ενάμισυ μήνα περίπου, λόγω ανακατάταξης των τιμών, ξανάρχισα (όπως έκανα πολύ παλιότερα) να βάζω Shell VP Racing, σε δύο διαφορετικά πρατήρια, ιδιοκτησίας (και τα δύο) εταιρείας που είναι θυγατρική της Shell. Έχω βάλει και δύο συνεχόμενες φορές από το ίδιο πρατήριο, όπως επίσης και γέμισα ενδιάμεσα μία φορά από το παλιό μου πρατήριο της ΒΡ (εννοείται ΒΡ Ultimate).

Αυτό που συνέβη από την πρώτη φορά που έβαλα Shell και συμβαίνει κάθε επόμενη φορά στη συνέχεια, είναι πως στην πρώτη εκκίνηση της μηχανής μετά το γέμισμα, στο βενζινάδικο, αρνείται να κάνει εύκολα ανάφλεξη! Αν δεν βοηθηθεί από πάτημα του πεντάλ του γκαζιού, η μίζα γυρνάει χωρίς αποτέλεσμα και ή παίρνει τελικά μπροστά μετά από κάποια δευτερόλεπτα προσπάθειας και με χαρακτηριστική απροθυμία (χαμηλές στροφές - νομίζεις πως θα σβήσει τα πρώτα 2 - 3 δευτερόλεπτα) ή μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια (πάλι με την ίδια απροθυμία). Αυτό μου έχει συμβεί πέντε συνεχόμενες φορές και επαναλαμβάνω πως συμβαίνει μόνο στην πρώτη εκκίνηση μετά από κάθε γέμισμα.

Έχει κάποιος καμμιά καλή ιδέα στο που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του κινητήρα;

Αντών///is
25-05-10, 18:37
Κάποιος με παρόμοια εμπειρία;
Καμμιά ιδέα για την αιτία;

vaggelakhs
25-05-10, 19:03
Έπαθα ακριβώς το ίδιο αλλά δυστυχώς με το Scooteraki μου ένα Gillera δίχρονο.Το φούλαρα σε πρατήριο της Shell(εκεί βάζουν και τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα της περιοχής) στην περιοχή του Πειραιά με απλή 95άρα.Μόλις το γέμισα προσπάθησα να το βάλω μπρός...αλλά μάταια δεν έπερνε μπρός ούτε με αίτηση.Δεν σκέφτηκα καθόλου την βενζίνη ως αιτία αυτου του περιστατικού ,σκέφτηκα οτι μάλλον είναι μπουζί..Το αποτέλεσμα είναι πώς αγκάρεψα ένα φίλο μου που έχει ανοιχτό φορτηγάκι και το πήγαμε στον μηχανικό μου..μόλις του είπα το περιστατικό , με διακόπτει και μου λέει "μην πεις άλλα κατάλαβα" και του λέω για πές μου και μένα..μου λεει είναι η βενζίνη νοθευμενη με νερό..(βασικά ήταν νερό με βενζίνη)..του λέω σίγουρά ; και μου άλλαξε το μπουζί να το δώ και έγω...και επίσης μου άδιασε το ντεπόζιτο μου..εκεί κατάλαβα πως ξέχνάω το εν λόγω βενζιναδικό..Κατά πάσα πιθανότητα η αιτία του προβλήματος σου είναι η νοθευμένη βενζίνη...πάμε για άλλα...εγώ σαφάρι κάνω για να βρώ βενζίνη και βγάζω και αναμνηστικές φωτο..

rapid_fast
25-05-10, 19:28
Έχει κάποιος καμμιά καλή ιδέα στο που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του κινητήρα;
[/FONT]

Χαμηλά οκτάνια

Nick_compact
25-05-10, 19:37
Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς το κάνει αυτό αμμέσως μετά το γέμισμα, στην 1η εκκίνηση, αφού η βενζίνη στο σύστημα τροφοδοσίας είναι ακόμα για λίγη ώρα από το προηγούμενο γέμισμα- καύσιμο, δεν έχει λογική.

Stunt Mike
25-05-10, 19:40
Ειναι εξαιρετικα απιθανο οσο και ηλιθιο να νοθευσουν με νερο τη βενζινη καθως το νερο ειναι ειναι ελαφρυτερο και καθεται πανω απ'τη βενζινη με αποτελεσμα οταν τελειωσει η βενζινη σου να μεινεις ΑΜΕΣΑ!(οι τρομπες ειναι εμβαπτιζομενες)Ειναι καθαρα μυθος ο οποιος στηριζεται στην ελλειπη στεγανοτητα και προβληματικη συντηρηση των υπογειων δεξαμενων με αποτελεσμα να περναει μεσα υγρασια απ'τα υπογεια υδατα.Η νοθεια γινεται ειτε με χημικες ενωσεις που ''διογκωνουν'' το υπαρχον καυσιμο και εξατμιζονται αργα μεσα στο ντεποζιτο σου,ειτε με με βενζινες χειροτερης ποιοτητας και καθαροτητας που φερνονται με λαθρεμποριο,ειτε πιο απλα με 95αρα μεσα στη 100αρα.Η πρωτη νοθεια δεν προκαλει βλαβη στα μοτερια μας απλως ειναι κοροιδια(κλεψιμο απο 3% εως 10%).Η δευτερη νοθεια ειναι καταστροφικη(αιωρουμενα σωματιδια,καταλοιπα επεξεργασιας,χαμηλα οκτανια κτλ).Στην τριτη νοθεια αισθανεσαι μαλακας που το τουρμπατο θηριο σου δεν μπορει να παρει τα ποδια του...Υ.Γ. δουλευα σε γνωστη εταιρεια καυσιμων,κινησης θερμανσης,ναυτιλιακων και κυνηγαγαμε το λαθρεμποριο οσο μπορουσαμε....

Αντών///is
25-05-10, 19:43
Άσχετα με την (πιθανή) αιτία, το φαινόμενο της "απροθυμίας" στην ανάφλεξη, έστω και για μία φορά σε κάθε γέμισμα, είναι κακό σημάδι;

MrZ
25-05-10, 20:05
Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς το κάνει αυτό αμμέσως μετά το γέμισμα, στην 1η εκκίνηση, αφού η βενζίνη στο σύστημα τροφοδοσίας είναι ακόμα για λίγη ώρα από το προηγούμενο γέμισμα- καύσιμο, δεν έχει λογική.

+100000
Για να είσαι σίγουρος πως φταίει το συγκεκριμένο κάυσιμο πρέπει να έχεις αδειάσει όλες τις γραμμές τροφοδοσίας/τρόμπα/ρεζερβουάρ από το παλιό κάυσιμο.
Άν είναι θέμα καυσίμου...είναι πρόβλημα του προηγούμενου γεμίσματος.

x318big
25-05-10, 21:40
Στο MZ3 που είχα η Shell Racing δεν του πηγαινε οσο καλα η BP Ultimate. Εχω την εντυπωση οτι ο κινητηρας ηταν πιο τραχυς. Οπως και να ειναι παντως εχω την εντυπωση οτι και η racing αλλα και η ultimate ερχονται απο το εξωτερικο. Αυτο βεβαια δεν σημαινει τιποτα διοτι εκει που τις αποθηκευουν στην Ελλαδα ή ακομα και στο βενζιναδικο ειναι πολυ ευκολο να νοθευτουν (με απλη 95αρα πχ).

ηξερα σιγουρα πριν 1-2 χρονια οτι μονο τα αεροπορικα καυσιμα ερχονται απο το εξωτερικο.

Dathanaso
25-05-10, 22:34
95αρα γιατι η 100αρα παει στα υψη...

rapid_fast
26-05-10, 02:32
+100000
Για να είσαι σίγουρος πως φταίει το συγκεκριμένο κάυσιμο πρέπει να έχεις αδειάσει όλες τις γραμμές τροφοδοσίας/τρόμπα/ρεζερβουάρ από το παλιό κάυσιμο.
Άν είναι θέμα καυσίμου...είναι πρόβλημα του προηγούμενου γεμίσματος.
Πλάκα έχει το θέμα..
17+ μέτρα το δευτερόλεπτο τρέχει η βενζίνη μέσα στο κύκλωμα όταν έχεις 3,5 bar πίεση..
Μέχρι να σβήσουν τα λαμπάκια απο το ταμπλό, η βενζίνα έχει περάσει από το ρεζερβουάρ μέχρι την μπεκιέρα και έχει επιστρέψει πίσω στο ρεζερβουάρ..
Τα σωληνάκια τροφοδοσίας απο μόνα τους, δεν έχουν ούτε 50 γραμμάρια καύσιμο μέσα...
Μοναδική εξαίρεση, όταν αλλάζουμε φίλτρο βενζίνης, έχουμε ατροφία, γιατί το νέο φίλτρο αποφορά 600-800 γραμμάρια καυσίμου + 200 διαβροχής.

george316
26-05-10, 08:23
Emeis sto sxoleio pou rotisa ton xhmeiko mou eipe pos den uparxei periptosh na dimhourgithei benzinh 100 oktanion giati den mporoun na kaoun ta 100 oktania
apla h 95 pou mas poulane exei ligotera oktania giro sta 90-92 kai h 100 exei 95-97 baria baria xoris nothies ktl
MAS DOULEBOUN PSILO GAZI
sorry gia thn glossa

αν διαβασεις για τον προτυπο βενζινοκινητηρα,θα δεις οτι πραγματι υπαρχει βανζινη 100 οκτανιων.(μια και εισαι μαθητης καπου στο βιβλιο της χημειας σου θα πρεπει να το γραφει.εγω πριν....τελος παντων καμμια δεκαετια και βαλε το ειχα δει σε βιβλιο της χημειας μου)

MrZ
26-05-10, 10:52
Πλάκα έχει το θέμα..
17+ μέτρα το δευτερόλεπτο τρέχει η βενζίνη μέσα στο κύκλωμα όταν έχεις 3,5 bar πίεση..
Μέχρι να σβήσουν τα λαμπάκια απο το ταμπλό, η βενζίνα έχει περάσει από το ρεζερβουάρ μέχρι την μπεκιέρα και έχει επιστρέψει πίσω στο ρεζερβουάρ..
Τα σωληνάκια τροφοδοσίας απο μόνα τους, δεν έχουν ούτε 50 γραμμάρια καύσιμο μέσα...
Μοναδική εξαίρεση, όταν αλλάζουμε φίλτρο βενζίνης, έχουμε ατροφία, γιατί το νέο φίλτρο αποφορά 600-800 γραμμάρια καυσίμου + 200 διαβροχής.

Για την ποσότητα του καυσίμου που έχουν τα σωληνάκια μην ορκίζεσαι στα 50 γραμμάρια(σε άλλο όχημα που αφαίρεσα την τρόμπα,πήρε τουλάχιστον 125ml + όσο χύθηκε πάνω μου),αλλά ακόμα και να ισχύει αυτό που λες,από τη στιγμή που υπάρχει παλιό κάυσιμο στο ρεζερβουάρ, η τρόμπα θα στείλει ή από το παλιό (που βρίσκεται κοντά στην τρόμπα) ή από μια ανάμειξη καυσίμων λόγω του φουλαρίσματος.
Δηλαδή όταν βάζουμε βενζίνη,το κάυσιμο που υπάρχει ήδη κάνει "στην άκρη" να περάσει το νέο πρώτα;

Εκτός και αν πηγαίνετε στο βενζινάδικο και μένετε από κάυσιμο μπροστά στις αντλίες,μετρημένα πράγματα όπως στους αγώνες που η βενζίνη φτάνει σχεδόν ακριβώς για τους απαιτούμενους γύρους.Τερματίζεις και μένεις από βενζίνη,τότε ναι,έχετε δίκιο.

Fairytale
26-05-10, 11:13
Προκειμένου να αποφύγω το άνοιγμα ενός ακόμα thread για το δημοφιλές θέμα της βενζίνης,"ξέθαψα" αυτό εδώ που είναι σχετικό με το θέμα μου.

Λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια, καλώς ή κακώς, βάζω πάντα βενζίνη 100 οκτανίων. Συνηθίζω μάλιστα (επειδή βαριέμαι να πηγαίνω συχνά στο βενζινάδικο) να αδειάζω τη δεξαμενή μου και στη συνέχεια να κάνω ένα γέμισμα μέχρι πάνω.

Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια πήγαινα στο ίδιο συγκεκριμμένο πρατήριο της ΒΡ, χωρίς ποτέ να έχει συμβεί το φαινόμενο που θα περιγράψω παρακάτω.

Εδώ και ενάμισυ μήνα περίπου, λόγω ανακατάταξης των τιμών, ξανάρχισα (όπως έκανα πολύ παλιότερα) να βάζω Shell VP Racing, σε δύο διαφορετικά πρατήρια, ιδιοκτησίας (και τα δύο) εταιρείας που είναι θυγατρική της Shell. Έχω βάλει και δύο συνεχόμενες φορές από το ίδιο πρατήριο, όπως επίσης και γέμισα ενδιάμεσα μία φορά από το παλιό μου πρατήριο της ΒΡ (εννοείται ΒΡ Ultimate).

Αυτό που συνέβη από την πρώτη φορά που έβαλα Shell και συμβαίνει κάθε επόμενη φορά στη συνέχεια, είναι πως στην πρώτη εκκίνηση της μηχανής μετά το γέμισμα, στο βενζινάδικο, αρνείται να κάνει εύκολα ανάφλεξη! Αν δεν βοηθηθεί από πάτημα του πεντάλ του γκαζιού, η μίζα γυρνάει χωρίς αποτέλεσμα και ή παίρνει τελικά μπροστά μετά από κάποια δευτερόλεπτα προσπάθειας και με χαρακτηριστική απροθυμία (χαμηλές στροφές - νομίζεις πως θα σβήσει τα πρώτα 2 - 3 δευτερόλεπτα) ή μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια (πάλι με την ίδια απροθυμία). Αυτό μου έχει συμβεί πέντε συνεχόμενες φορές και επαναλαμβάνω πως συμβαίνει μόνο στην πρώτη εκκίνηση μετά από κάθε γέμισμα.

Έχει κάποιος καμμιά καλή ιδέα στο που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του κινητήρα;
Αντώνη δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια θεωρία για το φαινόμενο.
Εδώ (http://www.powermag.gr/articleDetails.php?id=25) πάντως είναι ένα συγκριτικό test για βενζίνες 100 RON που καταλήγει στο ότι η SHELL είναι μάλλον η πιο επιλεκτική βενζίνη δηλ. αριστεύει υπό προυποθέσεις.
C U out there

Αντών///is
26-05-10, 14:50
Διάβασα με πολύ προσοχή τα posts όλων των συναδέλφων και κυρίως των rapid_fast & MrZ. Όντως δεν μπορώ να βγάλω κάποιο σαφές συμπέρασμα...

1.- Όταν προσθέτουμε καινούργια βενζίνη στη δεξαμενή, προφανώς γίνεται ανάμιξη με αυτή που ήδη περιέχεται.
2.- Βέβαια, με την τακτική μου να αφήνω στη δεξαμενή 5 με 8 λίτρα, σημαίνει πως, μόλις γεμίσει, υπάρχει 10 - 12% παλιό καύσιμο (μείγμα κι' αυτό από πολλά προηγούμενα γεμίσματα) και 88 - 90% νέο (αυτό που μόλις έβαλα).
3.- Fairy, μου είχες πει κάποια στιγμή πως όταν αναμιγνύονται βενζίνες διαφορετικών οκτανίων, δεν δημιουργείται μεταξύ τους μίγμα, αλλά διαχωρισμός... Αν το κατάλαβα καλά και αν αυτό ισχύει , ποιά πάει κάτω και ποιά πάνω;
4.- Έστω πως ισχύει ο,τιδήποτε από τα παραπάνω ή και όλα μαζί... Κάθε φορά που πάω σε ένα από τα τρία διαφορετικά πρατήρια, μου βάζουν κάθε φορά όλο και πιό φτωχή σε οκτάνια βενζίνη; Άντε και μου έβαλαν την πρώτη φορά, πες 95 αντί 100 RON (δεν λέω λιγότερα, γιατί το αμάξι δεν θα πήγαινε - κι' εγώ θα έκανα το γύρο του τετραγώνου και θα επέστρεφα στο πρατήριο για τα περαιτέρω...). Μετά ο κινητήρας δεν "προσαρμόσθηκε" στην όποια φτωχή (νοθευμένη) βενζίνη; Τι μπορεί να έβαλαν τη δεύτερη φορά και ξανακόμπιασε στην 1η εκκίνηση; Ακόμα πιο φτωχή; Και την τρίτη φορά; και την τέταρτη; και την πέμπτη; Τώρα δεν πρέπει να έχω πια βενζίνη στη δεξαμενή μου, πρέπει να έχω κάτουρο!

Να υποθέσω πως την "απροθυμία" εκκίνησης δεν την παρουσιάζει μόνο όταν λιγοστεύουν τα οκτάνια, αλλά και κάθε φορά που αυξάνουν; Αν λοιπόν υποθέσουμε πως αυξομειώνεται η ποιότητα της βενζίνης που μου βάζουν κάθε φορά, η μόνη επίπτωση θα ήταν ο δισταγμός στην 1η εκκίνηση; Ούτε περιορισμένη απόδοση (δεν είδα), ούτε λιγότερα χιλιόμετρα (δεν είδα), ούτε δισταγμοί σε χαμηλές στροφές / λίγο γκάζι (δεν είδα), ούτε πιράκια (δεν άκουσα); Για να είμαι ειλικρινής, σε κάποια από τα γεμίσματα, είδα μια σχετικά μικρότερη χιλιομετρική απόδοση, η οποία όμως είναι μέσα στα όρια που μου έβγαζε επί χρόνια η BP Ultimate κι' έτσι δεν μπορώ να την αξιολογήσω...

alen77
26-05-10, 14:53
Απο την ημέρα που την πήρα στα χέρια μου (Ε93-2007) και μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 έβαζα μονο SHELL RACING. Για 25000 χλμ κανένα πρόβλημα παρα μόνο στην τσέπη μου.

Fairytale
26-05-10, 15:04
Αυτό που σου είπα Αντώνη είναι ότι αν εχουμε μισό τεπόζιτο με βενζίνη 95RON και το άλλο μισό με 100RON δεν έχουμε ενα τεπόζιτο με 97.5RON (το μέσο όρο δηλ.) αλλά ενα τεπόζιτο με διαφορετικές βενζίνες.
Η βενζίνη έχει ειδικό βάρος 0,7kg/dm3 δεν νομίζω ότι αλλάζει το βαρος ανάλογα με το βαθμό οκτανίων αφού αυτός δείχνει μόνο το βαθμό αντικροτικότητας του καυσίμου. Άρα δεν πάει κάποια κάτω και η άλλη πάνω όταν τις αναμείξεις. Βέβαια ένας χημικός μηχανικός θα μπορούσε να απαντήσει πιο εξειδικευμενα σε αυτό.
C U out there

rapid_fast
26-05-10, 17:38
Διάβασα με πολύ προσοχή τα posts όλων των συναδέλφων και κυρίως των rapid_fast & MrZ. Όντως δεν μπορώ να βγάλω κάποιο σαφές συμπέρασμα...

1.- Όταν προσθέτουμε καινούργια βενζίνη στη δεξαμενή, προφανώς γίνεται ανάμιξη με αυτή που ήδη περιέχεται.
2.- Βέβαια, με την τακτική μου να αφήνω στη δεξαμενή 5 με 8 λίτρα, σημαίνει πως, μόλις γεμίσει, υπάρχει 10 - 12% παλιό καύσιμο (μείγμα κι' αυτό από πολλά προηγούμενα γεμίσματα) και 88 - 90% νέο (αυτό που μόλις έβαλα).
3.- Fairy, μου είχες πει κάποια στιγμή πως όταν αναμιγνύονται βενζίνες διαφορετικών οκτανίων, δεν δημιουργείται μεταξύ τους μίγμα, αλλά διαχωρισμός... Αν το κατάλαβα καλά και αν αυτό ισχύει , ποιά πάει κάτω και ποιά πάνω;
4.- Έστω πως ισχύει ο,τιδήποτε από τα παραπάνω ή και όλα μαζί... Κάθε φορά που πάω σε ένα από τα τρία διαφορετικά πρατήρια, μου βάζουν κάθε φορά όλο και πιό φτωχή σε οκτάνια βενζίνη; Άντε και μου έβαλαν την πρώτη φορά, πες 95 αντί 100 RON (δεν λέω λιγότερα, γιατί το αμάξι δεν θα πήγαινε - κι' εγώ θα έκανα το γύρο του τετραγώνου και θα επέστρεφα στο πρατήριο για τα περαιτέρω...). Μετά ο κινητήρας δεν "προσαρμόσθηκε" στην όποια φτωχή (νοθευμένη) βενζίνη; Τι μπορεί να έβαλαν τη δεύτερη φορά και ξανακόμπιασε στην 1η εκκίνηση; Ακόμα πιο φτωχή; Και την τρίτη φορά; και την τέταρτη; και την πέμπτη; Τώρα δεν πρέπει να έχω πια βενζίνη στη δεξαμενή μου, πρέπει να έχω κάτουρο!

Να υποθέσω πως την "απροθυμία" εκκίνησης δεν την παρουσιάζει μόνο όταν λιγοστεύουν τα οκτάνια, αλλά και κάθε φορά που αυξάνουν; Αν λοιπόν υποθέσουμε πως αυξομειώνεται η ποιότητα της βενζίνης που μου βάζουν κάθε φορά, η μόνη επίπτωση θα ήταν ο δισταγμός στην 1η εκκίνηση; Ούτε περιορισμένη απόδοση (δεν είδα), ούτε λιγότερα χιλιόμετρα (δεν είδα), ούτε δισταγμοί σε χαμηλές στροφές / λίγο γκάζι (δεν είδα), ούτε πιράκια (δεν άκουσα); Για να είμαι ειλικρινής, σε κάποια από τα γεμίσματα, είδα μια σχετικά μικρότερη χιλιομετρική απόδοση, η οποία όμως είναι μέσα στα όρια που μου έβγαζε επί χρόνια η BP Ultimate κι' έτσι δεν μπορώ να την αξιολογήσω...
Χμ..
ενδιαφέρον..
Δεν το είχα εκλάβει έτσι.. (Νόμιζα οτι μόνο στο ένα βενζινάδικο στο έκανε..)
Για άνοιξε την τάπα του ρεζερβουάρ. Αστην ανοικτή 5 λεπτά, (οχι είκοσι δευτερόλεπτα..)
και κλείστην.
Και μετά βάλε μπρός τον κινητήρα. Θα κομπιάσει??

Αντών///is
26-05-10, 18:12
Χμ..
ενδιαφέρον..
Δεν το είχα εκλάβει έτσι.. (Νόμιζα οτι μόνο στο ένα βενζινάδικο στο έκανε..)
Για άνοιξε την τάπα του ρεζερβουάρ. Αστην ανοικτή 5 λεπτά, (οχι είκοσι δευτερόλεπτα..)
και κλείστην.
Και μετά βάλε μπρός τον κινητήρα. Θα κομπιάσει??
Θα το κάνω... Στο επόμενο γέμισμα βέβαια, γιατί το φαινόμενο παρουσιάζεται στα πέντε τελευταία γεμίσματα και κάθε φορά στην πρώτη (μόνο) εκκίνηση μετά το γέμισμα.

Εννοείται πως από την αμέσως επόμενη φορά, θα γεμίζω σε διαφορετικά πρατήρια, διαφορετικών εταιρειών, αλλά θα κάνω δύο συνεχόμενα γεμίσματα στο ίδιο πρατήριο (για να ελέγχω συμπεριφορά με την ίδια θεωρητικά βενζίνη) και μετά στο επόμενο για άλλα δύο κ.ο.κ. Θα εξαντλήσω κατ' αρχήν άλλα δύο πρατήρια της Shell (για Racing) και μετά θα ξαναρχίσω - όπως πρόσφατα - να βάζω BP Ultimate, κατ' αρχήν στο παλιό μου πρατήριο και μετά βλέπουμε αναλόγως των μέχρι τότε αποτελεσμάτων.

rapid_fast
26-05-10, 18:32
Θα το κάνω... Στο επόμενο γέμισμα βέβαια, γιατί το φαινόμενο παρουσιάζεται στα πέντε τελευταία γεμίσματα και κάθε φορά στην πρώτη (μόνο) εκκίνηση μετά το γέμισμα.

Εννοείται πως από την αμέσως επόμενη φορά, θα γεμίζω σε διαφορετικά πρατήρια, διαφορετικών εταιρειών, αλλά θα κάνω δύο συνεχόμενα γεμίσματα στο ίδιο πρατήριο (για να ελέγχω συμπεριφορά με την ίδια θεωρητικά βενζίνη) και μετά στο επόμενο για άλλα δύο κ.ο.κ. Θα εξαντλήσω κατ' αρχήν άλλα δύο πρατήρια της Shell (για Racing) και μετά θα ξαναρχίσω - όπως πρόσφατα - να βάζω BP Ultimate, κατ' αρχήν στο παλιό μου πρατήριο και μετά βλέπουμε αναλόγως των μέχρι τότε αποτελεσμάτων.
Οχι σε γέμισμα φίλε...
Στο ξεκάρφωτο.. Τώρα, κατέβα, καν το, και δές αν σου παρουσιάζει το ίδιο..
Για να δούμε αν χάνεις την πίεση απο το κύκλωμα του καυσίμου..

Αντών///is
26-05-10, 21:08
Ο.Κ., κατάλαβα! Θα το κάνω αργότερα το βράδυ που θα φτάσω σπίτι μου... (είμαι ακόμα στη δουλειά μου...). Θα postάρω τα αποτελέσματα αύριο.

Αντών///is
27-05-10, 12:49
... Για άνοιξε την τάπα του ρεζερβουάρ. Αστην ανοικτή 5 λεπτά, (οχι είκοσι δευτερόλεπτα..)
και κλείστην.
Και μετά βάλε μπρός τον κινητήρα. Θα κομπιάσει??
Έγινε εχθές βράδυ. Άφησα ανοικτή την τάπα και το κλαπέτο για 7 λεπτά. Τζίφος... :shakehead Το αμάξι πήρε μετά μπροστά καλύτερα από ποτέ!

Να επισημάνω με την ευκαιρία, πως αντίστοιχη κατάσταση μου έχει ξανακάνει στο παρελθόν μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που είχα γεμίσει με απλή αμόλυβδη και την επόμενη φορά, με σχεδόν άδεια δεξαμενή, γέμιζα με super αμόλυβδη. Το "κόμπιασμα" το έκανε όμως μόνο την πρώτη φορά που του έβαζα την super. Εφόσον συνέχιζα με την ίδια βενζίνη δεν το ξαναέκανε.
Δεν θυμάμαι αν μου το έκανε και αντίστροφα, δηλαδή στην αλλαγή από την super στην απλή. Νομίζω πως το έκανε επίσης... Κάτι σαν να "διάβαζε" ο DME την αλλαγή των οκτανίων και να προσπαθούσε να "προσαρμοσθεί" ανάλογα... Έσας σας το κάνει αυτό;

rapid_fast
27-05-10, 14:02
Έγινε εχθές βράδυ. Άφησα ανοικτή την τάπα και το κλαπέτο για 7 λεπτά. Τζίφος... :shakehead Το αμάξι πήρε μετά μπροστά καλύτερα από ποτέ!

Να επισημάνω με την ευκαιρία, πως αντίστοιχη κατάσταση μου έχει ξανακάνει στο παρελθόν μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που είχα γεμίσει με απλή αμόλυβδη και την επόμενη φορά, με σχεδόν άδεια δεξαμενή, γέμιζα με super αμόλυβδη. Το "κόμπιασμα" το έκανε όμως μόνο την πρώτη φορά που του έβαζα την super. Εφόσον συνέχιζα με την ίδια βενζίνη δεν το ξαναέκανε.
Δεν θυμάμαι αν μου το έκανε και αντίστροφα, δηλαδή στην αλλαγή από την super στην απλή. Νομίζω πως το έκανε επίσης... Κάτι σαν να "διάβαζε" ο DME την αλλαγή των οκτανίων και να προσπαθούσε να "προσαρμοσθεί" ανάλογα... Έσας σας το κάνει αυτό;

Ε, όχι και τζίφος..
καλό είναι αυτό.. δε χάνεις πίεση απο το κύκλωμα μπεκίερα-αντλία..
Εμένα μου το κάνει το ίδιο, όταν είναι το αμάξι ζεστό. Δε βοηθάω με το γκάζι, αλλά παίρνει μπρός με 3-4 στροφές της μίζας, χάνει ρελαντί, πάει να σβήσει, και μετά απο 1-2 δευτερόλεπτα διορθώνει.
Σε εκείνα τα 2 δευτερόλεπτα, αν αφήσω συμπλέκτη και πάω να ξεκινήσω, όσο γκάζι και να πατάω, θα σβήσει.
Δε το έχω συνδέσει με γέμισμα καυσίμου, απλά θέλω να πιστεύω οτι εξατμίζεται κάπου κοντά στα μπέκ το καύσιμο, και στην πρώτη εκκίνηση έχουμε μερική ατροφία..
(Αυτό το λέω, επειδή το ίδιο φαινόμενο το έχω παρατηρήσει σε όλα τα οχήματα που έχω οδηγήσει κατά καιρούς..)
Απλά σε κάθε ένα, ο χρόνος που πρέπει να παραμείνει σβηστό το ζεστό όχημα διαφέρει.. Στο Ε46 που έχω τώρα, ο χρόνος είναι κοντά στο λεπτό.. Στο Ε28 που είχα πρίν, γύρω στο πεντάλεπτο.. Στο άστρα, γύρω στο τρίλεπτο.. κλπ, κλπ)
Βέβαια, εσύ το συνδέεις αποκλειστικά με το γέμισμα ρεζερβουάρ, οπότε θα διαβάσουμε λίγο στο TIS εάν έχει το όχημα adaptive octain control...

Fairytale
27-05-10, 14:20
Επειδή φόρεσαν διάφορους εγκέφαλους τα is το VIN του είναι Σεπτέμβριος '95.
C U out there

Αντών///is
27-05-10, 14:39
... Εμένα μου το κάνει το ίδιο, όταν είναι το αμάξι ζεστό. Δε βοηθάω με το γκάζι, αλλά παίρνει μπρός με 3-4 στροφές της μίζας, χάνει ρελαντί, πάει να σβήσει, και μετά απο 1-2 δευτερόλεπτα διορθώνει.
Σε εκείνα τα 2 δευτερόλεπτα, αν αφήσω συμπλέκτη και πάω να ξεκινήσω, όσο γκάζι και να πατάω, θα σβήσει...
Ακριβώς τα ίδια κάνει και το δικό μου, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πρέπει να μείνει αρκετές ώρες (πάνω από 3 - 4) στον ήλιο, με πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος (μιλάμε σίγουρα για καλοκαίρι, μεσημέρι). Τώρα αν μιλάμε για καύσωνα, μπορεί να το παρουσιάσει και μετά από 1 - 2 ώρες... Δεν έχει σχέση με το γέμισμα στο πρατήριο, με στάση 5 λεπτών υπό σκιά (και Απρίλη - Μάη μήνα, αφού μιλάμε για πρόσφατο φαινόμενο...)

Παρεμπιπτόντως, όταν καμμιά φορά το κάνει, μπορεί να χάσω την πρώτη εκκίνηση, αφού από συνήθεια αφήνω ασυνείδητα το κλειδί στο 1". Έχει τύχει να μην πάρει ούτε τη δεύτερη, παρ' ό,τι τότε θα κρατήσω τη μίζα λίγο παραπάνω (2 - 3"). Αν χρειαστεί τρίτη προσπάθεια, βοηθάω με το γκάζι και παίρνει. Δεν κάνω καλά;

VIN: JG76997

rapid_fast
27-05-10, 21:20
Ακριβώς τα ίδια κάνει και το δικό μου, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πρέπει να μείνει αρκετές ώρες (πάνω από 3 - 4) στον ήλιο, με πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος (μιλάμε σίγουρα για καλοκαίρι, μεσημέρι). Τώρα αν μιλάμε για καύσωνα, μπορεί να το παρουσιάσει και μετά από 1 - 2 ώρες... Δεν έχει σχέση με το γέμισμα στο πρατήριο, με στάση 5 λεπτών υπό σκιά (και Απρίλη - Μάη μήνα, αφού μιλάμε για πρόσφατο φαινόμενο...)

Παρεμπιπτόντως, όταν καμμιά φορά το κάνει, μπορεί να χάσω την πρώτη εκκίνηση, αφού από συνήθεια αφήνω ασυνείδητα το κλειδί στο 1". Έχει τύχει να μην πάρει ούτε τη δεύτερη, παρ' ό,τι τότε θα κρατήσω τη μίζα λίγο παραπάνω (2 - 3"). Αν χρειαστεί τρίτη προσπάθεια, βοηθάω με το γκάζι και παίρνει. Δεν κάνω καλά;

VIN: JG76997

Octain adaptation κατά την εκκίνηση γιόκ..
Εάν χάσεις την πρώτη εκκίνηση, καλό είναι μετά, να το ξεκινάς χωρίς γκάζι, και ας καθυστερεί και λίγο παραπάνω.. (μην ξεχνάς, έχει ήδη ψεκάσει, το μπουκώνεις..)
Δεν ξέρω αν έχεις σωληνάκι υπερχείλισης ή δοχείο αερίων στο ρεζερβουάρ..
Ξέρει κανείς να μας πεί άραγε?? (πάει κάπου το μυαλό μου)

Fairytale
27-05-10, 21:52
Έχει δοχείο διαστολής (http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_supply/expansion_tank_tubing/) το αυτοκίνητο. Δες το no.1
C U out there

κυριακος
28-05-10, 00:18
Προκειμένου να αποφύγω το άνοιγμα ενός ακόμα thread για το δημοφιλές θέμα της βενζίνης,"ξέθαψα" αυτό εδώ που είναι σχετικό με το θέμα μου.

Λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια, καλώς ή κακώς, βάζω πάντα βενζίνη 100 οκτανίων. Συνηθίζω μάλιστα (επειδή βαριέμαι να πηγαίνω συχνά στο βενζινάδικο) να αδειάζω τη δεξαμενή μου και στη συνέχεια να κάνω ένα γέμισμα μέχρι πάνω.

Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια πήγαινα στο ίδιο συγκεκριμμένο πρατήριο της ΒΡ, χωρίς ποτέ να έχει συμβεί το φαινόμενο που θα περιγράψω παρακάτω.

Εδώ και ενάμισυ μήνα περίπου, λόγω ανακατάταξης των τιμών, ξανάρχισα (όπως έκανα πολύ παλιότερα) να βάζω Shell VP Racing, σε δύο διαφορετικά πρατήρια, ιδιοκτησίας (και τα δύο) εταιρείας που είναι θυγατρική της Shell. Έχω βάλει και δύο συνεχόμενες φορές από το ίδιο πρατήριο, όπως επίσης και γέμισα ενδιάμεσα μία φορά από το παλιό μου πρατήριο της ΒΡ (εννοείται ΒΡ Ultimate).

Αυτό που συνέβη από την πρώτη φορά που έβαλα Shell και συμβαίνει κάθε επόμενη φορά στη συνέχεια, είναι πως στην πρώτη εκκίνηση της μηχανής μετά το γέμισμα, στο βενζινάδικο, αρνείται να κάνει εύκολα ανάφλεξη! Αν δεν βοηθηθεί από πάτημα του πεντάλ του γκαζιού, η μίζα γυρνάει χωρίς αποτέλεσμα και ή παίρνει τελικά μπροστά μετά από κάποια δευτερόλεπτα προσπάθειας και με χαρακτηριστική απροθυμία (χαμηλές στροφές - νομίζεις πως θα σβήσει τα πρώτα 2 - 3 δευτερόλεπτα) ή μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια (πάλι με την ίδια απροθυμία). Αυτό μου έχει συμβεί πέντε συνεχόμενες φορές και επαναλαμβάνω πως συμβαίνει μόνο στην πρώτη εκκίνηση μετά από κάθε γέμισμα.

Έχει κάποιος καμμιά καλή ιδέα στο που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του κινητήρα;


Λένε γενικά ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το ρεζερβουάρ να μένει από βενζίνη αφού και η αντλία είναι μέσα σε αυτό και αυτολιπαίνεται.
Μήπως λοιπόν περνάει αέρας από την έλλειψη βενζίνης και έτσι οι πρώτες προσπάθειες εκκινήσεις είναι άστοχες?
Δοκίμασε να αλλάξεις τακτική και να συμπληρώνεις βενζίνη από την μέση του ρεζερβουάρ και έπειτα μήπως αλλάξει κάτι.
Περιμένω να ακούσω και την τελική γνώμη του Rapid fast

rapid_fast
28-05-10, 11:53
Έχει δοχείο διαστολής (http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_supply/expansion_tank_tubing/) το αυτοκίνητο. Δες το no.1
C U out there

Ξέρεις τι είχα παρατηρήσει στο Ε28 που είχε δοχείο διαστολής αλλά και υπερχείλιση??
Μετά απο πλήρες γέμισμα, στο άναμμα της μηχανής, φούσκωνε το καύσιμο και υπερχείλιζε μια μικρή ποσότητα (πάντα όμως). Βέβαια άναβε πρίν καλά καλά γυρίσει στροφή ή μίζα..(Νομίζω φούσκωνε απο τα επιστρεφόμενα)
Όταν το κάναμε 535ι καταλυτικό, το νέο ρεζερβουάρ δεν είχε πια υπερχείλιση..
Όταν έβαζα καύσιμο λιγότερο απο το πλήρες ρεζερβουάρ, δεν είχα πρόβλημα.
Όταν μου έβαζαν όμως με το πιστόλι έξω-έξω και το γέμιζα εντελώς, το αυτοκίνητο στην αρχή δυσκολευόταν να πάρει μπρός....
(τι θυμάται κανείς με την κουβέντα...)
Σκέφτομαι λοιπόν... (μπορεί να σκέφτομαι και λάθος....)
Σε ένα πλήρες γέμισμα, αν ξεπεράσουμε το άνω σημείο εισαγωγής του δοχείου διαστολής, (αυτό που είναι στο λαιμό του ρεζερβουάρ) το αναιρούμε.. (το κάτω μέρος του δοχείου είναι έτσι και αλλιώς μέσα στο καύσιμο)..
Όταν προσπαθούμε να εκκινήσουμε, τα μπέκ ψεκάζουν μια μικρή ποσότητα, και το υπόλοιπο καύσιμο, επιστρέφει στο ρεζερβουάρ.. Αυτό αυξάνει τον όγκο του καυσίμου στο ρεζερβουάρ, αλλα επειδή το δοχείο διαστολής έχει αναιρεθεί, έχουμε απότομη αύξηση πίεσης στο κύκλωμα επιστρεφομένων, και έτσι ο κινητήρας εξορισμού σβήνει..
Όταν υποβοηθούμε όμως την εκκίνηση του κινητήρα με γκάζι, η ποσότητα ψεκαζόμενου καυσίμου αυξάνεται, ενώ η πίεση στα επιστρεφόμενα πέφτει (σε σχέση με πριν). Και προφανώς (προφανώς λέω) τα π.χ. 15χ4=60ml καυσίμου που χρησιμοποιούμε στην εκκίνηση, δίνουν το χώρο εκτόνωσης που χρειάζεται..
Βγάζει άκρη αυτό που λέω, ή είναι μεγαλοπατάτα???
Το έχει παρατηρήσει κανένας αυτό??

MZ3
28-05-10, 13:02
an σκεφτει κανεις οτι το ρεζερβουαρ ειναι δυο κοματια ενωμενα σε ενα τοτε
δεν πολη βγαζεις ακρια με αυτο που λες
γιατι μεχρη να παει τερμα στο λαιμο που λες μπορει να εκτονονεται στο δευτερο ρεζερβουαρ σιγα σιγα και να μην υπαρχει προβλημα

ειναι και αυτο μια αποψη δεν μπορει θα το ειχαν προβλεψει και αυτο οι γερμανοι

Αντών///is
28-05-10, 13:54
Λένε γενικά ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το ρεζερβουάρ να μένει από βενζίνη αφού και η αντλία είναι μέσα σε αυτό και αυτολιπαίνεται.
Μήπως λοιπόν περνάει αέρας από την έλλειψη βενζίνης και έτσι οι πρώτες προσπάθειες εκκινήσεις είναι άστοχες?
Κυριάκο, αυτό που έγραψες το γνωρίζω επίσης. Έχεις δίκιο, αλλά, προς θεού, δεν φτάνω μέχρι το πρατήριο με... ατμούς καυσίμου, ώστε στην τελευταία περιστροφή του κινητήρα, πριν να σβήσω για να γεμίσω, να τραβήξει μια τζούρα αέρα από την κενή δεξαμενή! Και να θέλεις να το κάνεις, μάλλον δεν θα πετύχεις το σωστό timing, πόσο μάλλον να το καταφέρεις πέντε συνεχόμενες φορές! Όταν φθάνω στο πρατήριο έχω συνήθως 5 με 8 λίτρα καυσίμου, δηλαδή τουλάχιστον 8% του μέγιστου όγκου (63 λίτρα).

@ rapid_fast: Σ΄ευχαριστώ κατ' αρχήν που ασχολείσαι τόσο πολύ με την περίπτωσή μου. Το "σενάριο" με την υπερπλήρωση δεν κολλάει σε μένα, για δύο λόγους: (α) Δεν παρατήρησα σε κανένα από τα πέντε επίμαχα γεμίσματα (υπενθυμίζω: σε τρία διαφορετικά πρατήρια) να προσπαθούν να συμπληρώσουν μέχρι το λαιμό (θέλει πολύ προσπάθεια και υπομονή, όπως ξέρουμε). Ούτε εγώ πίεσα ποτέ τον υπάλληλο για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, με την πίεση του χρόνου που έχουν συνήθως, λόγω της αναμονής επόμενων αυτοκινήτων, με το πρώτο πέταγμα της σκανδάλης του πιστολιού, συμπληρώνουν ελάχιστα ακόμα, μέχρι την στρογγυλοποίηση στο επόμενο ακέραιο Ευρώ και σταματούν εκεί. Αυτό μπορώ να το ψιλοεπιβεβαιώσω κι΄από τον όγκο των καυσίμων που μπήκαν, σε σχέση με αυτά που είχα (πάντα περίμενα κανά-δυό λίτρα παραπάνω).
(β) Και αν ακόμα υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει (υπερπλήρωση), έγινε στα πέντε τελευταία συνεχόμενα γεμίσματα (σε τρία διαφορετικά πρατήρια) και δεν είχε ξαναγίνει ούτε μία φορά στα προηγούμενα 14.5 χρόνια; (εν πάσει περιπτώσει, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο...)

Fairytale
28-05-10, 15:08
...και συμβαίνει μόνο με την V-Power Racing !!!
C U out there

rapid_fast
28-05-10, 16:05
Κυριάκο, αυτό που έγραψες το γνωρίζω επίσης. Έχεις δίκιο, αλλά, προς θεού, δεν φτάνω μέχρι το πρατήριο με... ατμούς καυσίμου, ώστε στην τελευταία περιστροφή του κινητήρα, πριν να σβήσω για να γεμίσω, να τραβήξει μια τζούρα αέρα από την κενή δεξαμενή! Και να θέλεις να το κάνεις, μάλλον δεν θα πετύχεις το σωστό timing, πόσο μάλλον να το καταφέρεις πέντε συνεχόμενες φορές! Όταν φθάνω στο πρατήριο έχω συνήθως 5 με 8 λίτρα καυσίμου, δηλαδή τουλάχιστον 8% του μέγιστου όγκου (63 λίτρα).

@ rapid_fast: Σ΄ευχαριστώ κατ' αρχήν που ασχολείσαι τόσο πολύ με την περίπτωσή μου. Το "σενάριο" με την υπερπλήρωση δεν κολλάει σε μένα, για δύο λόγους: (α) Δεν παρατήρησα σε κανένα από τα πέντε επίμαχα γεμίσματα (υπενθυμίζω: σε τρία διαφορετικά πρατήρια) να προσπαθούν να συμπληρώσουν μέχρι το λαιμό (θέλει πολύ προσπάθεια και υπομονή, όπως ξέρουμε). Ούτε εγώ πίεσα ποτέ τον υπάλληλο για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, με την πίεση του χρόνου που έχουν συνήθως, λόγω της αναμονής επόμενων αυτοκινήτων, με το πρώτο πέταγμα της σκανδάλης του πιστολιού, συμπληρώνουν ελάχιστα ακόμα, μέχρι την στρογγυλοποίηση στο επόμενο ακέραιο Ευρώ και σταματούν εκεί. Αυτό μπορώ να το ψιλοεπιβεβαιώσω κι΄από τον όγκο των καυσίμων που μπήκαν, σε σχέση με αυτά που είχα (πάντα περίμενα κανά-δυό λίτρα παραπάνω).
(β) Και αν ακόμα υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει (υπερπλήρωση), έγινε στα πέντε τελευταία συνεχόμενα γεμίσματα (σε τρία διαφορετικά πρατήρια) και δεν είχε ξαναγίνει ούτε μία φορά στα προηγούμενα 14.5 χρόνια; (εν πάσει περιπτώσει, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο...)

Χμ...
Βάλε 20 λίτρα,δες και πες.....

Αντών///is
28-05-10, 16:19
...και συμβαίνει μόνο με την V-Power Racing !!!
C U out there
Χμμμ... Όχι ακριβώς... Η ακριβής αλληλουχία έχει ως εξής:
Μέσα Μαρτίου, μου τη βαράει με τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή και αποφασίζω μετά από πολλά χρόνια χρήσης BP Ultimate (100 RON), να γεμίσω με ΒΡ 95 ΡΟΝ και να ελέγξω διαφορές στην απόδοση και οικονομία. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

-> ΒΡ Ultimate, πολλά χρόνια, στο ίδιο πρατήριο: Ο.Κ.
-> ΒΡ απλή (γέμισμα 1/2 δεξαμενής): Δεν θυμάμαι αν κόμπιασε.
-> Τυχαίο πρατήριο, απλή (2/3 δεξαμενής): Ο.Κ.
-> AGIP (Ιταλία!) 98 RON (3/4 δεξαμενής): Ο.Κ.
-> AGIP (Ιταλία!) 95 RON (3.5/4 δεξαμενής): Ο.Κ.
-> ΒΡ Ultimate (3/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Δεν ήταν το συνηθισμένο μου πρατήριο.)
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Α")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Α")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Β")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Α")

κυριακος
28-05-10, 18:29
[FONT=Arial]Κυριάκο, αυτό που έγραψες το γνωρίζω επίσης. Έχεις δίκιο, αλλά, προς θεού, δεν φτάνω μέχρι το πρατήριο με... ατμούς καυσίμου, ώστε στην τελευταία περιστροφή του κινητήρα, πριν να σβήσω για να γεμίσω, να τραβήξει μια τζούρα αέρα από την κενή δεξαμενή! Και να θέλεις να το κάνεις, μάλλον δεν θα πετύχεις το σωστό timing, πόσο μάλλον να το καταφέρεις πέντε συνεχόμενες φορές! Όταν φθάνω στο πρατήριο έχω συνήθως 5 με 8 λίτρα καυσίμου, δηλαδή τουλάχιστον 8% του μέγιστου όγκου (63 λίτρα).


Ειμαι σιγουρος οτι το γνωριζες αλλα το αναφερω γιατι μπορει να μην του εχεις δωσει αρκετη βαση και να το συνδιασεις με το προβλημα.
Εφαρμωζα σε αλλο αμαξι και εγω αυτη την τακτικη με τα γεμιζματα και ειδα μεταπτωσεις και αστοχειες στην αναφλεξη που δεν μπορουσα να το φανταστω.
Ολα δηλαδη ηταν ελεγμενα κατι αλλο δεν υπηρχε που να δικαιολογει αυτο το φενομενο.
Μαλλον καταπονειτε η αντλια βενζινης με αυτη την μεγαλη διαφορα ογκου στο ρεζερβουαρ.
Tο χειρωτερο ειναι οτι στo ΒΜW δεν θα το βρεις ποτε τι ακριβως ειναι η πρωταρχικη αιτια.

Αντών///is
02-06-10, 14:31
Νεώτερα δεδομένα: Πήγα σε τρίτο πρατήριο της Shell (Πρατήριο "Γ"), όπου, υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, δημιουργήθηκε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο. Άρα, συμπέρασμα πρώτο: Η βενζίνη δεν αλλάζει από πρατήριο σε πρατήριο της Shell (θα μπορούσαμε βέβαια να υποθέσουμε και το εντελώς αντίθετο, δηλαδή πως αλλάζει κάθε φορά, αλλά μου φαίνεται πιό απίθανο...)

-> ΒΡ Ultimate, πολλά χρόνια, στο ίδιο πρατήριο: Ο.Κ.
-> ΒΡ απλή (γέμισμα 1/2 δεξαμενής): Δεν θυμάμαι αν κόμπιασε.
-> Τυχαίο πρατήριο, απλή (2/3 δεξαμενής): Ο.Κ.
-> AGIP (Ιταλία!) 98 RON (3/4 δεξαμενής): Ο.Κ.
-> AGIP (Ιταλία!) 95 RON (3.5/4 δεξαμενής): Ο.Κ.
-> ΒΡ Ultimate (3/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Δεν ήταν το συνηθισμένο μου πρατήριο.)
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Α")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Α")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Β")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Α")
-> Shell V-Power Racing (3.5/4 δεξαμενής): Κόμπιασε. (Πρατήριο "Γ")

Τώρα θα ακολουθήσουν δοκιμές με συμπλήρωση μικρότερης ποσότητας καυσίμων (π.χ. 1/2 δεξαμενή) και στη συνέχεια δοκιμές με άλλες βενζίνες 100 RON, με πρώτη αυτή που έβαζα επί χρόνια χωρίς κάποιο πρόβλημα, δηλ. την ΒΡ Ultimate.

rapid_fast
19-07-10, 16:34
Σου φέρνω φρέσκα νέα..
Έχεις βαλβίδα υποπίεσης στο χώρο του κινητήρα, και αφυγραντήρα ενεργού άνθρακα στο ρεζερβουάρ..
Οταν η βαλβίδα υποπίεσης χαλάσει, κάνει αυτο που περιγράφεις...
Πρέπει να αλλάξεις την βαλβίδα, πρίν σου χαλάσει ο αφυγραντήρας και η αντλία απο την
μονιμη υποπίεση/υπερπίεση..

Αντών///is
19-07-10, 17:05
Σ' ευχαριστώ πολύ... Θα το κοιτάξω άμεσα!
Αν δεν είμαι πλεονέκτης, μήπως μπορείς να εντοπίσεις το ανταλλακτικό στο bmwfans, για να ξέρω για τι θα τους μιλήσω στο συνεργείο;
V.I.N.: JG76997

rapid_fast
19-07-10, 19:25
Σ' ευχαριστώ πολύ... Θα το κοιτάξω άμεσα!
Αν δεν είμαι πλεονέκτης, μήπως μπορείς να εντοπίσεις το ανταλλακτικό στο bmwfans, για να ξέρω για τι θα τους μιλήσω στο συνεργείο;
V.I.N.: JG76997
Αυτό είναι το φίλτρο (που μάλλον δε θα χρειαστεί να αλλαχτεί)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_supply/activated_carbon_container_tubing/

και αυτή είναι η βαλβίδα (νούμερο 1), που κατά 99,99% σου προκαλεί το πρόβλημα..
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_preparation_system/fuel_tank_breath_valve_disturb_air_valve/

Αντών///is
19-07-10, 19:35
Είναι το Νο 1 εδώ; -> http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_preparation_system/fuel_tank_breath_valve_disturb_air_valve/

Edit: Χαχά... έγραφα ταυτόχρονα με 'σένα... Ο.Κ. - ευχαριστώ!

rapid_fast
19-07-10, 19:55
Τίποτα αγόρι..
Αρκεί να λυθεί το πρόβλημα σου...

valantis544
19-07-10, 21:35
Αυτή η βαλβίδα τι ακριβώς κάνει βρε παιδιά;; Εμένα δεν κάνει τίποτα σκηνικά με τις βενζίνες απλώς κάθε φορά που το βάζω μπροστά έχω μικροδιαφορές στον χρόνο που κάνει να πάρει. Ας πούμε αν για μια μέρα δεν δουλέψει καθόλου όταν θα πάω να το βάλω μπροστά την επόμενη ή θα πάρει ψιλονορμάλ ή θα αργήσει μισό δεπτερόλεπτο και ούτε ή θα πάρει κυριολεκτικά με το που γυρίσω το κλειδί. Δεν ξέρω βέβαια μήπως και είναι το κανονικό του έτσι, μιας και μιλάμε για πολύ μικρές διαφορές στους χρόνους, αλλά το opel που είχα πριν είτε είχε έξω 40 βαθμούς είτε -40 είτε είχε να πάρει μπρος 10 λεπτά είτε 1 μήνα, πάλι έπαιρνε μπρος στον ίδιο χρόνο και μου άρεσε αυτό.

bimmer-corfu
20-07-10, 08:00
εγω στο 92άρι βάζω απλή απο όπου βρω και δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα (32.000 χιλιόμετρα)

stelioslf
20-07-10, 10:48
100 οκτανια λενε! Μηπως το καλυετρο ειναι μια 95αρα με βελτιωτικο οκτανιων;;;; :idea:

Aυτό κάνω και εγώ πολλές φορές και έτσι είμαι σίγουρος οτι έχω οκτάνια μέσα,ένα μπουκαλάκι βελτιωτικού οκτανίων σου βγάζει περίπου για 60-70 λίτρα,οπότε είναι μια καλή λύση πιστεύω σε συνδιασμό με απλή 95αρα,απλά με κράζει λίγο ο φίλος μου που έχει το βενζινάδικο,γιατι έχει βαρεθεί να φέρνει μπουκαλάκια:D

BMW-Racing
20-07-10, 12:18
για πειτε λιγα λογια για τα βελτιωτικα ρε παιδια...τι μαρκα προτεινετε ?τι ποσοτητα βαζετε ,απο που τα περνετε κ ποσο κοστιζουν?Εχει καποια μειωνεκτηματα ?για πειτε εσεις που τα χρησιμοποιειται κ εχετε εμπειρια...

Fairytale
20-07-10, 13:05
Aυτό κάνω και εγώ πολλές φορές και έτσι είμαι σίγουρος οτι έχω οκτάνια μέσα,ένα μπουκαλάκι βελτιωτικού οκτανίων σου βγάζει περίπου για 60-70 λίτρα,οπότε είναι μια καλή λύση πιστεύω σε συνδιασμό με απλή 95αρα,απλά με κράζει λίγο ο φίλος μου που έχει το βενζινάδικο,γιατι έχει βαρεθεί να φέρνει μπουκαλάκια:D
για πειτε λιγα λογια για τα βελτιωτικα ρε παιδια...τι μαρκα προτεινετε ?τι ποσοτητα βαζετε ,απο που τα περνετε κ ποσο κοστιζουν?Εχει καποια μειωνεκτηματα ?για πειτε εσεις που τα χρησιμοποιειται κ εχετε εμπειρια...
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε μάλλον είναι να βάζουμε καλής ποιότητας βενζίνη. Σε βενζινάδικα που εμπιστευόμαστε γιατί δεν έχουν δείξει δείγματα για το αντίθετο.
http://www.youtube.com/watch?v=2jbcCr2ll3c
C U out there

jim_pas
20-07-10, 15:08
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε μάλλον είναι να βάζουμε καλής ποιότητας βενζίνη. Σε βενζινάδικα που εμπιστευόμαστε γιατί δεν έχουν δείξει δείγματα για το αντίθετο.
http://www.youtube.com/watch?v=2jbcCr2ll3c
C U out there


αν καταλαβαίνω καλά λέει ότι αντι να ανεβάζουν μειώνουν την απόδοση???τελικά δεν βγάζεις άκρη τι γίνεται...

rapid_fast
20-07-10, 17:14
αν καταλαβαίνω καλά λέει ότι αντι να ανεβάζουν μειώνουν την απόδοση???τελικά δεν βγάζεις άκρη τι γίνεται...

Ναι, αυτό λέει, περιμενες κάτι διαφορετικό???

harrisdriver
29-07-10, 23:46
αν κραταμε τις αποδειξεις δεν μπορουμε να στριμοξουμε τους βενζινοπολιδες που νοθευουν?

jim_pas
30-07-10, 15:11
Ναι, αυτό λέει, περιμενες κάτι διαφορετικό???

δεν είχα ασχοληθεί ποτε με αυτές τις μ@@κιες,αλλα πίστευα έστω ότι 1% ίσως μπορεί κάτι να προσφέρουν,αλλα τπτ απολύτως απο ότι φαίνεται....

Αντών///is
30-07-10, 16:54
Αυτό είναι το φίλτρο (που μάλλον δε θα χρειαστεί να αλλαχτεί)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_supply/activated_carbon_container_tubing/

και αυτή είναι η βαλβίδα (νούμερο 1), που κατά 99,99% σου προκαλεί το πρόβλημα..
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Coupe/Europe/318is-M42/LHD/M/1995/september/browse/fuel_preparation_system/fuel_tank_breath_valve_disturb_air_valve/
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη επί του θέματος. Κι' αυτό διότι ο μηχανικός μου δεν "συναίνεσε" στην αλλαγή της βαλβίδας αναθυμιάσεων, θεωρώντας πως αν πηγαίνουμε ψάχνοντας θα πέσουμε σίγουρα πάνω στη λύση του προβλήματος, αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει αρκετά σε χρήμα, καθώς η αιτία του προβλήματος θα μπορούσε επίσης να είναι π.χ. ένα βουλωμένο ή τσακισμένο σωληνάκι αναθυμιάσεων καυσίμου. Ήδη η βαλβίδα έχει ένα κόστος τάξης μεγέθους 50+ €. Ο ίδιος θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η "δυσλειτουργία" αυτή να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή στο φίλτρο ενεργού άνθρακα ή στην αντλία καυσίμου. Μου συνέστησε, εφ' όσον δεν με ενοχλεί τρομερά το "κόμπιασμα" μετά τα φουλαρίσματα, να μην ασχοληθώ άλλο επί του θέματος, επί του παρόντος.

SoulStripper66
01-09-10, 22:35
Παιδιά έχω να σας πω κάτι πολύ ενδιαφέρον πάντως γι αυτό.Κάποιοι μπορεί να το γνωρίζουν..

Ο αριθμός των οκτανίων σε ένα καύσιμο, δείχνει την αντοχή του καυσίμου σε υψηλή πίεση χωρίς να εκραγεί.
Τι εννοώ ? Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τη λέξη "προανάφλεξη". Αυτό σημαίνει, ανάφλεξη του καυσίμου πριν το σπινθήρα του μπουζί. Δηλαδή "μπαμ" πριν είναι η ώρα του "μπαμ".

Όλοι οι κινητήρες λοιπόν έχουν μια "σχέση συμπίεσης" κατι : 1.
Αν το κάτι αυτό είναι μεγάλο, ο κατασκευαστής λέει "Μάγκα βάλε 100 Οκτανίων γιατι με την 95άρα μπορεί να έχεις knocking (προανάφλεξη) πράγμα που προκαλεί ζημιά στον κινητήρα. Γιατί όμως εγώ με την 316 που δεν έχει μεγάλη σχέση συμπίεσης βάζω 100άρα ?...

Όλα είναι θέμα καθαρότητας και χημικής σύστασης της βενζίνης.. Είναι σαν να πίνεις εμφιαλωμένο νερό αντί για ούλεν.

konc
01-09-10, 22:43
Συγνώμη που θα στο πω, δεν ξέρω κιόλας αν έχεις διαβάσει όλα τα σχετικά threads εδώ ή και αλλού, αλλά 100% τσάμπα χρήματα πετάς. Προσπαθώντας μόνο να σε γλυτώσω από πεταμένα λεφτά και για να μην λέω πολλά μιας και έχουν γραφεί αναλυτικά, απλά βρες ένα βενζινάδικο που να εμπιστεύεσαι από άποψη νοθείας και βάζε απλή βενζινούλα.
Φυσικά δεν κάνω κουμάντο στην τσέπη σου ούτε θα προσπαθήσω να σου επιβάλω τα λεγόμενά μου, αλλά ρίξε ένα ψάξιμο για το θέμα, και γνώμη να μην αλλάξεις κάτι νέο θα μάθεις από το διάβασμα :cheers:

Dim77
01-09-10, 22:51
Παιδιά έχω να σας πω κάτι πολύ ενδιαφέρον πάντως γι αυτό.Κάποιοι μπορεί να το γνωρίζουν..

Γιατί όμως εγώ με την 316 που δεν έχει μεγάλη σχέση συμπίεσης βάζω 100άρα ?...

Όλα είναι θέμα καθαρότητας και χημικής σύστασης της βενζίνης.. Είναι σαν να πίνεις εμφιαλωμένο νερό αντί για ούλεν.

Επειδή όμως αν το εμφιαλωμένο νερό (που δεν έχει χλώριο για να ''εξοντώσει'' τα διάφορα ''μικρόβια'' -δεν είναι της παρούσης για περαιτέρω ανάλυση στον όρο-) δεν έχει μεταφερθεί αποθηκευτεί σωστά (σε χαμηλή θερμοκρασία, υπο σκιάν ΜΟΝΟ) μπορεί να έχει πολλαπλάσια ''μικρόβια-κακά πράγματα'' από το κοινό νερό της βρύσης, είναι καλύτερα να πίνεις ''ούλεν'' παρά εμφιαλωμένο, εκτός αν μένεις κοντά στον Ασωπό ή σε μέρη που το νερό αποδεδειγμένα δεν είναι πόσιμο (ή ταξιδεύεις σε μακρινά μέρη στον πλανήτη, με επίφοβο νερό).


Τι σημαίνουν όλα αυτά?
Πίνε (ή βάζε στο αμάξι σου) ότι χρειάζεται. Ούτε αν πίνεις εμφιαλωμένο νερό θα κερδίσεις τιποτα (αν το νερό της βρύσης είναι καλό), ούτε το αυτοκίνητο σου θα κερδίσει τίποτα με 100αρα αν είναι ατμοσφαιρικό με 9.5:1 συμπίεση.
Παράλληλα όμως και τα άλλα δυο (καλά συντηρημένο εμφιαλωμένο και καλή 100αρα) δεν κάνουν κακό φυσικά, παρά μόνο στην τσέπη σου.

Τα παραδείγματα φυσικά δεν είναι συγκρίσιμα, αλλά πήρα αφορμή από το σχόλιο-παράδειγμα σου.

Με τις τιμές βενζίνης που κυριαρχούν εδώ και 1 χρόνο η 100αρα είναι πλέον ανούσια πλην ελάχιστων αυτοκινήτων (και πορτοφολιών) φυσικά.

rapid_fast
02-09-10, 10:31
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη επί του θέματος. Κι' αυτό διότι ο μηχανικός μου δεν "συναίνεσε" στην αλλαγή της βαλβίδας αναθυμιάσεων, θεωρώντας πως αν πηγαίνουμε ψάχνοντας θα πέσουμε σίγουρα πάνω στη λύση του προβλήματος, αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει αρκετά σε χρήμα, καθώς η αιτία του προβλήματος θα μπορούσε επίσης να είναι π.χ. ένα βουλωμένο ή τσακισμένο σωληνάκι αναθυμιάσεων καυσίμου. Ήδη η βαλβίδα έχει ένα κόστος τάξης μεγέθους 50+ €. Ο ίδιος θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η "δυσλειτουργία" αυτή να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή στο φίλτρο ενεργού άνθρακα ή στην αντλία καυσίμου. Μου συνέστησε, εφ' όσον δεν με ενοχλεί τρομερά το "κόμπιασμα" μετά τα φουλαρίσματα, να μην ασχοληθώ άλλο επί του θέματος, επί του παρόντος.
Χμ, ένα μήνα διακοπές, έχασα τα καλύτερα..
Θα πέις στο μηχανικό σου, τα ακόλουθα λόγια απο εμένα (Παναγιώτη με λένε)
Κύριε μηχανικέ. Είναι το πλέον απλό να ελέγξουμε την λειτουργία της συγκεκριμένης βαλβίδας. Δεν ζητάμε αντικατάσταση, έναν έλεγχο απλό ζητάμε.
Σωστό και αυτό με το σωληνάκι αναθυμιάσεων. Που πάει το σωληνάκι λοιπόν?
Απο την βαλβίδα, στο φίλτρο άνθρακα.
Πόσο εφικτό είναι όμως, να βουλώσει ένα σωληνάκι αέρα, που ξεκινάει απο φίλτρο άθρακα και καταλήγει σε μια αντεπίστροφη βαλβίδα??
Για το τσάκισμα, 2 είναι τα ελεύθερα σημεία του σωλήνα. 1 αμέσως μετά το φίλτρο άνθρακα, 2 αμέσως πρίν τη βαλβίδα. Που αλλού είναι απροστάτευτο για να τσακισει??

Ούφ, δυο σωλήνες και μια βαλβίδα δεν κοιτάζουν...
Βαριούνται ?? δεν το κάνουν επειδή είναι 5 λέπτά δουλειά και δεν μπορούν να σε χρεώσουν?
Δεν ξέρουν να το κάνουν??
Δεν μπορώ να καταλάβω.. (γενικά το λέω, το έχω δεί και αλλού)
Υ.Γ. ας έρθει ο φίλος Θεσσαλονίκη, θα του δείξω δύο ιδιοκτήτες ε46 με αλλαγμένη αντλία και φίλτρο απο τη συγκεκριμένη βαλβίδα.

Αντών///is
02-09-10, 13:35
Σ' ευχαριστώ Παναγιώτη για το ενδιαφέρον σου.
Όμως, εδώ και ένα μήνα περίπου, το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται πλέον. Και μάλιστα χωρίς να κουνήσω το δαχτυλάκι μου... Αποκαταστάθηκε με την μέθοδο της αυτοΐασης!
Κάτι τέτοια κάνουν οι BMW και σε κρατούν δέσμιο της μάρκας για πάντα... :D

bdonbmw
02-09-10, 14:07
εγω παντως οταν ειμαι σε πολη βαζω απλη και οταν κανω ταξιδια στην εθνικη βαζω 100 οκτανια γιατι μονο σε μεγαλες αποστασεις πιστευω οτι σου δινει περισσοτερα χιλιομετρα. αλλα κυριως κοιταω να βαζω σε καινουργια πρατηρια ή σε πρατηρια που ξαναφτιαχνουν καινουργιες δςξαμενες!

rapid_fast
02-09-10, 16:06
Σ' ευχαριστώ Παναγιώτη για το ενδιαφέρον σου.
Όμως, εδώ και ένα μήνα περίπου, το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται πλέον. Και μάλιστα χωρίς να κουνήσω το δαχτυλάκι μου... Αποκαταστάθηκε με την μέθοδο της αυτοΐασης!
Κάτι τέτοια κάνουν οι BMW και σε κρατούν δέσμιο της μάρκας για πάντα... :D
Παρακαλώ Αντώνη..
Κάτσε να πιάσουν τα κρύα, και θα το ξαναδούμε..

Αντών///is
09-11-10, 11:51
...Όμως, εδώ και ένα μήνα περίπου, το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται πλέον. Και μάλιστα χωρίς να κουνήσω το δαχτυλάκι μου... Αποκαταστάθηκε με την μέθοδο της αυτοΐασης!...
Τελικά, κατά τα φαινόμενα, δεν επρόκειτο για... αυτοΐαση, αλλά για το κύκνειο άσμα μίας καταρρέουσας αντλίας βενζίνης!
Ένα μεσημέρι του Σεπτεμβρίου, η αντλία μου, μετά από 15 χρόνια και 261.000 χλμ ανελλειπούς και αγόγγυστης λειτουργίας, έπεσε ένδοξα στο καθήκον, μέσα σ' ένα μποτιλιάρισμα στη Λεωφόρο Κηφισού...
Το BMW Mobile Service την αντικατέστησε επί τόπου με αντάλλαγμα 283.89 € :icon11:, που αντιστοιχεί στο κόστος του ανταλλακτικού, βάσει τιμοκαταλόγου BMW Hellas. Έλαβα κανονικά απόδειξη ταμειακής μηχανής και ισχύει βεβαίως και η εγγύηση 2 ετών.

Έχω την νέα αντλία δύο μήνες τώρα και ουδέποτε παρουσιάστηκε ξανά η δυσλειτουργία που είχα περιγράψει (απροθυμία εκκίνησης κινητήρα, την πρώτη μόνο φορά μετά από κάθε γέμισμα στο παρατήριο βενζίνης!).
Στο μόνο λογικό συμπέρασμα στο οποίο μπορώ να καταλήξω ερμηνεύοντας τα γεγονότα, είναι πως επρόκειτο για προθανάτιο σύμπτωμα της αντλίας... Άραγε τεκμηριώνεται επιστημονικά ή επρόκειτο απλώς για σύμπτωση;

rapid_fast
09-11-10, 22:29
Τελικά, κατά τα φαινόμενα, δεν επρόκειτο για... αυτοΐαση, αλλά για το κύκνειο άσμα μίας καταρρέουσας αντλίας βενζίνης!
Ένα μεσημέρι του Σεπτεμβρίου, η αντλία μου, μετά από 15 χρόνια και 261.000 χλμ ανελλειπούς και αγόγγυστης λειτουργίας, έπεσε ένδοξα στο καθήκον, μέσα σ' ένα μποτιλιάρισμα στη Λεωφόρο Κηφισού...
Το BMW Mobile Service την αντικατέστησε επί τόπου με αντάλλαγμα 283.89 € :icon11:, που αντιστοιχεί στο κόστος του ανταλλακτικού, βάσει τιμοκαταλόγου BMW Hellas. Έλαβα κανονικά απόδειξη ταμειακής μηχανής και ισχύει βεβαίως και η εγγύηση 2 ετών.

Έχω την νέα αντλία δύο μήνες τώρα και ουδέποτε παρουσιάστηκε ξανά η δυσλειτουργία που είχα περιγράψει (απροθυμία εκκίνησης κινητήρα, την πρώτη μόνο φορά μετά από κάθε γέμισμα στο παρατήριο βενζίνης!).
Στο μόνο λογικό συμπέρασμα στο οποίο μπορώ να καταλήξω ερμηνεύοντας τα γεγονότα, είναι πως επρόκειτο για προθανάτιο σύμπτωμα της αντλίας... Άραγε τεκμηριώνεται επιστημονικά ή επρόκειτο απλώς για σύμπτωση;
Ρίξε μια ματιά στην βαλβίδα..
Κάνε μου τη χάρη..
Σε παρακαλω, στην τελική απλά άλλαξε την αντί να πιείς 2 ποτά ένα Σαββατο βράδυ..
(στο τέλος θα κάψεις και τη δευτερη αντλία χωρίς λόγο..!!!)

Αντών///is
09-11-10, 22:38
Ο.Κ. Παναγιώτη, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία...
...αν και τα ποτά ξεροσφύρι τα 'χω κόψει εδώ και χρόνια, μαζί με τα σουλάτσα, το καμάκι και άλλες... αλητείες, χαχαχά!

Αντών///is
12-11-10, 14:18
Παναγιώτη, η βαλβίδα αλλάχτηκε.
Αναγκάστηκα να υποχρεώσω τον μηχανικό να το κάνει, γιατί εκείνος δεν έβρισκε το λόγο. Όταν του εξήγησα την πιθανολόγηση της δυσλειτουργίας, μου απάντησε πως αν ήταν ψιλοκολλημένη θα δημιουργούσε "σκορτσαρίσματα", αν ήταν εντελώς κολλημένη ακόμα χειρότερα και - εν πάσει περιπτώσει - δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει και μπορεί να περάσει απαρατήρητο...
Με ρωτούσε ξανά και ξανά το παλληκάρι, "εσείς γιατί θέλετε να την αλλάξετε;"
Στο τέλος ανγκάστηκα να του πω, "άλλαξέ την γιατί το είπε ο Παναγιώτης!"
-"Ποιός Παναγιώτης;"
-"Ο Rapid Fast!"
Εκεί ολοκληρώθηκε ο διάλογος... Θα νόμιζε ο άνθρωπος πως είμαι βλαμένος, χαχαχά...!

BMW Power
12-11-10, 14:30
Με ρωτούσε ξανά και ξανά το παλληκάρι, "εσείς γιατί θέλετε να την αλλάξετε;"
Στο τέλος ανγκάστηκα να του πω, "άλλαξέ την γιατί το είπε ο Παναγιώτης!"
-"Ποιός Παναγιώτης;"
-"Ο Rapid Fast!"
Εκεί ολοκληρώθηκε ο διάλογος... Θα νόμιζε ο άνθρωπος πως είμαι βλαμένος, χαχαχά...!

Τρελό post!!! :bowdown:

Driftakos
12-11-10, 14:41
Παναγιώτη, η βαλβίδα αλλάχτηκε.
Αναγκάστηκα να υποχρεώσω τον μηχανικό να το κάνει, γιατί εκείνος δεν έβρισκε το λόγο. Όταν του εξήγησα την πιθανολόγηση της δυσλειτουργίας, μου απάντησε πως αν ήταν ψιλοκολλημένη θα δημιουργούσε "σκορτσαρίσματα", αν ήταν εντελώς κολλημένη ακόμα χειρότερα και - εν πάσει περιπτώσει - δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει και μπορεί να περάσει απαρατήρητο...
Με ρωτούσε ξανά και ξανά το παλληκάρι, "εσείς γιατί θέλετε να την αλλάξετε;"
Στο τέλος ανγκάστηκα να του πω, "άλλαξέ την γιατί το είπε ο Παναγιώτης!"
-"Ποιός Παναγιώτης;"
-"Ο Rapid Fast!"
Εκεί ολοκληρώθηκε ο διάλογος... Θα νόμιζε ο άνθρωπος πως είμαι βλαμένος, χαχαχά...!

Και τι δεν θα δινα να δω την φάτσα του μηχανικού... και το τι σκεφτηκε εκείνη την στιγμή...

montoya
12-11-10, 15:28
Εγώ είμαι σίγουρος πως γνωρίζει τον Rapid Fast οπότε χτύπησε προσοχή....:)
Αναμένω ποστ του μηχανικού........

rapid_fast
12-11-10, 16:53
Ρε,
μιλάμε είχα χρόνια να γελάσω έτσι, (έχω μελαγχολήσει και λίγο το τελευταίο διάστημα απο τον χαμό του πατέρα μου..)
Να σαι καλά ρε Αντώνη, μου έφτιαξες το κέφι...:nutkick:
Πόσο σου βγήκε φίλε??

Αντών///is
12-11-10, 17:08
Χαίρομαι που σου 'φτιαξα το κέφι...

Η κανονική τιμή της είναι 66.32 €. Εγώ την πήρα λίγο φθηνότερα λόγω έκπτωσης. Όσο κάνει ένα γεύμα δύο ατόμων σε εστιατόριο (εντάξει, όχι σουβλατζίδικο...) :D Για δύο ποτά θα μου ερχόταν φτηνότερα πάντως... :D
Εργασία άνευ χρέωσης. Αντιθέτως εισέπραξα... βλέμματα απορίας και χαμόγελα αμηχανίας... :rofl2:

rapid_fast
12-11-10, 17:16
Χαίρομαι που σου 'φτιαξα το κέφι...

Η κανονική τιμή της είναι 66.32 €. Εγώ την πήρα λίγο φθηνότερα λόγω έκπτωσης. Όσο κάνει ένα γεύμα δύο ατόμων σε εστιατόριο (εντάξει, όχι σουβλατζίδικο...) :D Για δύο ποτά θα μου ερχόταν φτηνότερα πάντως... :D
Εργασία άνευ χρέωσης. Αντιθέτως εισέπραξα... βλέμματα απορίας και χαμόγελα αμηχανίας... :rofl2:

Όταν κατέβω Αθήνα, θα σε βγάλω έξω για φαγητό!!

Fairytale
12-11-10, 17:31
Καλά κατέβα εσύ και θα κεράσω εγώ και τους 2 σας.
Έχω δακρύσει από το γέλιο με την απάντηση του Αντώνη, σαν να τον βλέπω μπροστά μου να το λέει με απόλυτη φυσικότητα.
Το έχει το θέμα λέμε... το έχει !!!
C U out there

Αντών///is
12-11-10, 17:49
Έκλεισε μιλάμε η... μασαμπούκα! Και ρεφενέ δε με χαλάει καθόλου!
Άσε που παίζει να γίνει και Θεσσαλονίκη (ποτέ δεν ξέρεις... είναι αγαπημένη μου πόλη). Τι λες Νίκο;

rapid_fast
12-11-10, 17:58
Έκλεισε μιλάμε η... μασαμπούκα! Και ρεφενέ δε με χαλάει καθόλου!
Άσε που παίζει να γίνει και Θεσσαλονίκη (ποτέ δεν ξέρεις... είναι αγαπημένη μου πόλη). Τι λες Νίκο;

Εμένα δε με χαλάει τίποτα!!
Βούρ για συνάντηση λέμε!!!