PDA

Επιστροφή στο Forum : 15 χρόνια χωρίς τον Ayrton


maria_acc
02-05-09, 16:26
Η καταραμένη Πρωτομαγιά του '94

Στα δυο πρώτα GP της χρονιάς σε Interlagos και Αida ξεκίνησε από την pole position αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει. Η πίεση ήταν αφόρητη αφού το νέο αστέρι της εποχής, ο Michael Schumacher με την Benetton Ford μετρούσε ισάριθμες νίκες. Επόμενος αγώνας, το GP του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ιmola...

Εκείνες τις ημέρες ήταν μελαγχολικός και φοβισμένος. Ήταν η πρώτη του χρονιά στη Williams και ως τελειομανής που ήταν δεν ήθελε να χάσει.

Ύστερα από 12 χρόνια χωρίς δυστύχημα σε αγώνα, στα δοκιμαστικά της Παρασκευής σώθηκε από θαύμα ο Rubens Barrichello, ενώ στα δοκιμαστικά του Σαββάτου σκοτώθηκε ο Roland Ratzenberger. Ο Senna πήρε την 3η συνεχόμενη pole του, την υπ' αριθμόν 65η -και τελευταία- της καριέρας του...

Λίγα λεπτά πριν τον αγώνα το βλέμμα του ήταν «χαμένο». Το προαίσθημα, κακό. Τα φώτα έσβησαν και το GP ξεκίνησε.

Ο αγώνας είχε μπει στον 7ο γύρο. Ο Senna ήταν επικεφαλής με τον Michael Schumacher να τον πιέζει. Στην στροφή Tamburello, με 300+ χιλιόμετρα έχασε τον έλεγχο της Williams και έπεσε πάνω στον τοίχο. Ο χρόνος σταμάτησε στις 14:17.

Η FW16 καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο κόσμος πάγωσε. Οι γιατροί που βρίσκονταν στην πίστα έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στην συνέχεια, ελικόπτερο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Maria Fiandri.

«Θυμάμαι, σήκωσε τα βλέφαρά του. Βλέποντας τις κόρες των ματιών του κατάλαβα αμέσως ότι είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τον βγάλαμε από το κόκπιτ και τον ακουμπήσαμε προσεκτικά στο έδαφος. Μόλις το κάναμε, αναστέναξε. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα την ψυχή του να βγαίνει. Μπορούσα να ακούσω τον παλμό του, αλλά ήξερα ότι δεν θα τα καταφέρει», θυμάται ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FIA, Sid Watkins που βρέθηκε δίπλα του λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα.

Στις 18:40 ανακοινώθηκε ο θάνατός του...

Σε ηλικία 34 χρόνων, ενός μηνός και 10 ημερών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος της F1, πέρασε στην αιωνιότητα, βυθίζοντας στο πένθος τους εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βραζιλίας κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και η κηδεία του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.

Όταν το φέρετρό του κατέβαινε στον τάφο, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας σχημάτιζαν στον ουρανό πάνω από το νεκροταφείο ένα «S».

Λίγους μήνες αργότερα, η Εθνική Βραζιλίας στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ των ΗΠΑ και οι παίκτες της αφιέρωσαν τον τίτλο στον αδικοχαμένο συμπατριώτη τους.

Όσο για το τι προκάλεσε το δυστύχημα; Κατά πάσα πιθανότητα η κολώνα του τιμονιού η οποία πριν τον αγώνα είχε δεχθεί κάποιες -πρόχειρες- αλλαγές από τους μηχανικούς της Williams.


http://new.e-go.gr/wmotors/article.asp?catid=15658&subid=2&tag=13272&pubid=29576

Κωνσταντίνος
02-05-09, 16:44
Μάυρη η Πρωτομαγιά του 94'. Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Ο μεγαλύτερος αθλητής στην F 1. Οποιαδήποτε σύγκριση με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ άλλον σύγχρονο πιλότο είναι τουλάχιστον ιεροσυλία

michaelp900
02-05-09, 17:46
Ανατριχιασα και μονο που τις λεξεις αυτες τις εκανα εικονα....

sciroccoR
02-05-09, 19:05
o Senna ηταν θεος ...ολοι οι αλλοι πριν και μετα απο αυτον κοινοι θνητοι....η μεγαλυτερη απωλεια του μηχανοκινητου αθλητισμου....

tsambu
03-05-09, 11:07
Οτι και να πεις ειναι λιγο.Ηταν και ειναι το πιο λαμπρο αστερι.Οταν υποκλιθηκε ο μεγαλος Λαουντα, τα σχολια περι του μεγεθους του περιτευουν.Κριμα για οσους δεν τον προλαβαν.

thomelef
04-05-09, 11:44
ο μοναδικός οδηγός που έμπαινε με όλα τα χιλιόμετρα στις στροφές και φρενάριζε στη κορυφή τους.
αν βρώ το σχετικό link που είχα διαβάσει θα το ποστάρω.
λέει κατά γράμμα το στύλ οδήγησης του για όλες τισ πίστες που είχε τρέξει ,και αναλύει τις στροφές απο τις πίστες μία μία.

Ayrton
04-05-09, 13:01
Τι να πω κι εγώ τώρα!!!!!!!!
Μας έχει λείψει πραγματικά......Αν ζούσε μέχρι σήμερα, η F1 θα ήταν αιώνες μπροστά......

Αντών///is
04-05-09, 23:02
Φίλη maria acc, συγχαρητήρια για την συγκινητική πρωτοβουλία σου.
Ένα σχετικό thread είχε ανεβάσει και ο συνάδελφος spirosg πέρσυ, τέτοιες μέρες... http://www.bmw-motorsport.gr/forums/showthread.php?t=13526&highlight=Ayrton+Senna
Όσο υπάρχετε εσείς, ο Ayrton Senna ξαναζεί κάθε χρόνο στην πίστα της Imola και σε όλες της πίστες της F1...