PDA

Επιστροφή στο Forum : ΠΕΙΡΑΚΙΑ


george316
12-02-10, 08:04
γνωριζει καποιος να μου εξηγησει τι ειναι τα πειρακια,πως εμφανιζονται και γιατι?

george316
12-02-10, 14:59
κανεις δε ξερει?

God
12-02-10, 15:32
Πειράκια είναι, όπως υποννοεί και το όνομα, θόρυβος που προέρχεται από τους πείρους των εμβόλων. Πείρος είναι το μέρος που ενώνει το έμβολο με τον διωστήρα (μπιέλα).

Το γιατί ή πως προκαλούνται είναι πολύ μεγάλη ιστορία. Το πιο συνηθές είναι από προανάφλεξη. Δηλαδή την ώρα που ανεβαίνει το έμβολο προς τα πάνω και πριν φτάσει στην υψηλότερη θέση του γίνεται ανάφλεξη του καύσιμου μέσα στον θάλαμο, "χτυπώντας" βίαια το έμβολο προς τα κάτω ενώ αυτό ανεβαίνει.

Sp!ros G
12-02-10, 15:41
Oταν η βενζινη δεν ειναι καταλληλη για τον κινητηρα,τοτε παρουσιαζονται τα "πειρακια".Γνωστα και ως κρουστικη καυση ή αυταναφλεξη.

Ενω η καυση αρχιζει απο το μπουζι και εξαπλωνεται κανονικα,ξαφνικα η εξαπλωση αυξανεται αποτομα,μεχρι που περνει τη μορφη εκρηξης.

Η καυση αυτη συνοδευεται απο κτυπους που ακουγονται ξεκαθαρα εξω απο τον κινητηρα και συνηθως μοιαζουνε με "μεταλλικοι" κτυποι.

Με την πρωτη αναφλεξη που προκαλει ο σπινθηρας,αναπτυσσεται μια πρωτη πιεση .Αυτη συμπιεζει το υπολοιπο μιγμα προς τα τοιχωματα του κυλινδρου .

Το μιγμα αυτο αυταναφλεγεται,οταν η ποιοτητα της βενζινης δεν αντεχει στην ψηλοτερη συμπιεση και την αντιστοιχη θερμοκρασια .

Ετσι,δημιουργειται ενα δευτερο κυμα καυσης ,το οποιο προχωρει αντιθετα απ`τα τοιχωματα του κυλινδρου προς το κεντρο .

Τα δυο αυτα μετωπα της φλογας συγκρουονται και προκαλουν την ακαριαια εκρηξη του υπολοιπου καυσιμου που γινεται αντιληπτη με τους κτυπους.

Συνεπειες απο τα "πειρακια" θα μπορουσε να ειναι η υπερθερμανση του κινητηρα ,πτωση της αποδοσης του ,μεχρι και τρυπημα εμβολου θα μπορουσανε να προκαλεσουν.

Ακομη αυταναφλεξη θα μπορουσε να εμφανιστει και με την αυξηση της προαναφλεξης(αβανς) καθως και με την αυξηση της συμπιεσης.

Παντως η κυρια αιτια εμφανισης του φαινομενου ειναι η ποιοτητα της βενζινης και η ιδιοτητα της αντιεκρηκτικοτητας της(δηλαδη η αντισταση που παρουσιαζει στη συμπιεση και την αυταναφλεξη και οριζεται με το βαθμο του οκτανιου.)

e30 1984
12-02-10, 16:05
και κατι ακομα τα πειρακια μπορει να δημιουργουνται απο την κακη ψυξη του κινητηρα δηλαδη τα χιτωνια να μην ψυχονται σωστα

aggelosmk2
12-02-10, 22:19
Για να αντιληφθεις αν υπαρχουν,βαλε μια 4η περιπου 1500 στροφες,ελαφρα ανηφορικο δρομο ωστε το αμαξι να εχει φορτιο κ το γκαζι σανιδα....
Αν το αυτοκινητο χτυπαει πυρακια θα ακουσεις μεταλλικους θορυβους . Μπορεις να πεις οτι μοιαζουν με ηχους-κροταλισματα απο πετρελαιοκινητα .

george316
16-02-10, 10:44
να στε καλα ρε παιδια