PDA

Επιστροφή στο Forum : Στην τελική ευθεία η "φοροκάρτα"


Fairytale
04-12-10, 20:51
Στην τελική ευθεία η "φοροκάρτα"
Της Έφης Καραγεώργου


Τα κίνητρα που θα δίνουν στους καταναλωτές αναζητούν οι τράπεζες, για να έχουν στο πορτοφόλι τους, την κάρτα που θα αντικαθιστά τις αποδείξεις.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την φοροκάρτα, και το επόμενο δεκαήμερο θα έχει οριστικοποιηθεί η μορφή της, αλλά κυρίως θα έχουν καταλήξει στα κίνητρα για είναι ελκυστική η χρήση της.

Στόχος είναι να καταγραφούν όλες οι εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που διακινούν περισσότερα εμπορεύματα απΆ όσα αντιστοιχούν στα τιμολόγια που έχουν, ενώ τμήμα αυτών των εμπορευμάτων πωλείται χωρίς απόδειξη.

Στην κάρτα -που αναμένεται να μπει στη ζωή μας μέσα στο 2011- θα «περνάνε» όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας. Οι τράπεζες θα είναι στην ουσία οι διαχειριστές του προγράμματος καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα (2 ή 3 φορές το μήνα) θα στέλνουν τα στοιχεία με τον τζίρο της κάθε κάρτας στο ΚΕΠΥΟ.

Το πρώτο σκέλος των στοιχείων αφορά το αφορολόγητο του καταναλωτή. Το δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, ώστε να γίνεται αυτόματα η ταυτοποίηση για τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Η μεταφορά των δεδομένων θα γίνεται με απλό τρόπο. Η φοροκάρτα θα περνά από το μηχάνημα των πιστωτικών καρτών, η τράπεζα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ.

Και επειδή το ζητούμενο είναι να πεισθούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα, αναζητούνται τα κίνητρα που θα την κάνουν ελκυστική. Σίγουρα η απαλλαγή από την «χαρτούρα» των αποδείξεων και την καταγραφή τους, είναι ένα κίνητρο. Όμως θα δοθούν και άλλα, όπως για παράδειγμα, μία μεγαλύτερη έκπτωση στο φόρο ή χαμηλότερο επιτόκιο στην πιστωτική κάρτα -αν η αγορά πληρωθεί με αυτόν τον τρόπο- και ο καταναλωτής έχει και φοροκάρτα με το λογότυπο της ίδιας τράπεζας.

Σε πρώτο στάδιο, η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική. Η κάρτα δεν θα φέρει όνομα, αλλά ένα αριθμό που θα συνδέεται με το ΑΦΜ του καταναλωτή και εντός των ημερών αναμένεται και η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr
C U out there

sakkunen
05-12-10, 12:18
Καλά έτσι απλά θα πάρει έγκριση από την αρχη-δια προστασία-ς προσωπικών δεδομένων ?
Πάλι οι τράπεζες διαχειριστές ε ? Πόσο ουτοπικό φαίνεται ένα σενάριο φορολόγησης των τραπεζών όπως στην Ουγγαρία ε ?

nikos1400
30-12-10, 07:39
Και για ποιο λογο θα ελεγχονται ΟΛΕΣ οι "κινησεις" οι χρηματικες του κοσμου, για να παταχθει (και καλα) η φοροδιαφυγη ??
Ας βρουνε αλλο τροπο.
Τι ειναι παλι αυτα τα καραγκιοζιλικια...:mad: