PDA

Επιστροφή στο Forum : BMW Performance Brakes (Brembo) σε 120i E81


highfidelity
13-01-12, 10:23
Μετά από παράκληση φίλου συμφορουμίτη, κάνω ένα θέμα για τα φρένα που έχει ο Άσσος μου. Το κείμενο είναι απο δημοσιεύσεις που είχα κάνει στο 4Τforum όταν τα είχα βάλει, ενώ έχω προσθέσει και κάποιες νέες εντυπώσεις.

http://img97.imageshack.us/img97/6632/imag0161t.th.jpg (http://img97.imageshack.us/i/imag0161t.jpg/)http://img196.imageshack.us/img196/2311/imag0160ji.th.jpg (http://img196.imageshack.us/i/imag0160ji.jpg/)http://img63.imageshack.us/img63/4034/imag0159j.th.jpg (http://img63.imageshack.us/i/imag0159j.jpg/)
-----------------

Πρώτες εντυπώσεις:

Πωλούνται εμπρόσθια φρένα από BMW 120i σε άριστη κατάσταση, με 33Κ χλμ! Έχουν και ωραία συσκευασία, BMW Performance!

Εντυπώσεις σοβαρές δεν έχω ακόμη, θα έλεγα πως είναι λίγο πιο σπογγώδης η αρχική αίσθηση και πιο έντονη μετά η επιβράδυνση... Αλλά έχω κάνει μόλις 200 χλμ, οπότε μπορεί να θέλουν τα τακάκια λίγο στρώσιμο ακόμη, ενώ δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιο θεματάκι εξαέρωσης...


(ΥΣ: Οι φωτό έχουν τα χάλια τους, γιατί μάλλον είχε έρθει η ώρα ν' αγοράσω και κινητό.... )
--------------------------------------

Κόστισαν 1600€. Στην τιμή περιλαμβάνονταν και η δωρεάν βαφή των πίσω (που δεν την έκανα τελικά ), όπως και η τοποθέτηση cruise control (εργατικά και προγραμματισμός, το ανταλλακτικό το είχα αγοράσει από Ebay).

Το σετάκι συμπεριλάμβανε 6πίστονες δαγκάνες, τακάκια, χαρακτούς-τρυπητούς δίσκους, πιατέλα, κλπ κλπ και είναι εντελώς bolt-on. Αγοράστηκε και τοποθετήθηκε στην αντιπροσωπεία Κατσιούλης ΑΕ στα Γιάννενα.


Γενικώς θεωρώ καλή την τιμή γι αυτό που παίρνεις, αν και κατά καιρούς βγαίναν κάτι προσφορές πιο φθηνές στο Internet. Aπλώς, έτσι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και την εγγύση του συνεργείου κλπ κλπ. Εννοείται η τιμή ήταν με το ΦΠΑ και κόπηκε κανονικά τιμολόγιο.

---------------------

Μετά από μερικά χιλιόμετρα, σιγά σιγά άρχισαν να στρώνουν και είχε φύγει η σπογγώδης αίσθηση που είχα αρχικά. Δοκίμασα και 2-3 δυνατά φρεναρισματα από τα 200 στα 80 περίπου...

Η τοποθέτηση μεγάλων δαγκανών-φρένων εμπρός, δεν σε προστατεύει από το ...βράσιμο των υγρών και την σπογγώδη αίσθηση του φρένου μετά από πίεση. Στην κατάβαση από Παναγιά μέχρι Μουργκάνι (χρόνος κάπου στο μισάωρο, βρήκα και κίνηση... :D), στο τέλος ένιωθα το πεντάλ....κάπως. Είναι σαφές πως χρειάζομουν άλλα υγρά είχα ένα κουτάκι με ATE BlueRacing και σε πρώτη ευκαιρία μπήκαν, ενώ τα μεταλλικά σωληνάκια αγοράστηκαν αργότερα κι ακόμη δεν τα έχω βάλει. Θα μπουν στην επόμενη αλλαγή υγρών φρένων που δεν αργεί κι αυτή....

----------------------------------------------


Τώρα, μετά από σχεδόν 2 χρόνια χρήσης, έχω να πω πως τα χρήματά τους τ' αξίζουν, ειδικά αν κάποιος ψάξει τιμές, θα τα βρει και φθηνότερα από εμένα. Επίσης, εννοείται πως για να τα εκμεταλευτείς, πρέπει ν' αλλάξεις ΚΑΙ υγρά (ΑΤΕ ή Castrol λογικά) με υψηλότερο σημείο βρασμού, ενώ και τα μεταλικά σωληνάκια θα δώσουν το κάτι παραπάνω.

Έχω και μια Lancia Y που τα σωληνάκια άλλαξαν προς το καλύτερο το αυτοκίνητο (έχει και αλλαγμένα φρένα από Punto GT βέβαια, στα φρένα είμαι πάντα... υπερβολικός! ).

Τώρα, αν κάποιος έχει απορία για τα πίσω, υπάρχουν και πίσω BMW Performance αλλά για να είναι διπίστονες, πρέπει να έχεις πιο μεγάλο μοντέλο (123d, 130i, 135i κλπ κλπ) τα οποία έχουν αεριζόμενους δίσκους πίσω και όχι απλούς, έχουν άλλα άκρα και άλλη αντλία φρένων. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος να μπεις στον κόπο ν' αλλάξεις όλα αυτά, στην ουσία τα πίσω φρένα ως έχουν... περισσεύουν, τα μπροστά είναι που σηκώνουν το μεγάλο φορτίο.

Αυτά και ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός. Κάποια στιγμή, θα βγάλω και πιο καθαρές φωτογραφίες, μιας και από τότε... άλλαξα κινητό!

Nick_compact
14-01-12, 10:35
Εγώ έτσι όπως διαβάζω review σου, κααλαβαίνω ότι δεν αξίζουν τελικά πάντως...τσάμπα επιπλέον μη αναρτώμενο βάρος.

Dim77
14-01-12, 11:10
Βασικά 2 παρατηρήσεις.

Τα εμπρός δεν σηκώνουν μόνα τους το μεγάλο φορτίο. Εξαρτάται από την κατανομή βάρους.
Σε εμπροσθοκίνητα οχήματα με κατανομή 60-40 βλέπουμε ότι ο κατασκευαστής τοποθετεί μεγαλύτερους δίσκους εμπρός.
Στα πισωκίνητα οχήματα σχεδόν πάντα αν δούμε τις επιλογές του κατασκευαστή θα δούμε ομοιομορφία στο μέγεθος των δίσκων εμπρός και πίσω. (έχω ξαναβάλει παραδείγματα Nissan350Z-όλες οι BMW και ειδικά τα Μ).

Δεν είναι χαζή η BMW να βάζει (σε Ε46 το παράδειγμα)
316-320 286mm-279mm
325 300mm-294mm
330 325mm-320mm
Μ3 325mm-328mm (και 345-328 το CSL & competition pack)

Θα έβαζε 260-280 πίσω σε όλα και εμπρός θα έβαζε τα θηρία. (όπως έχει περίπου αντίστοιχα ένα επίσης ταχύτατο Focus ή Megane RS που σχεδιάστηκε και να ...ζορίζει τα φρένα του αλλά έχει άλλη κατανομή βάρους)

H αμερικάνικη Stoptech είχε μια ολόκληρη ανάλυση για το θέμα ''μεγαλύτερα φρένα εμπρός'' και ''ολόκληρο μεγαλύτερο κιτ εμπρός πίσω και αναλογικά με τα μαμά φρένα''.

Σε προσθιοκίνητα πάντως με 60-40, (για να μην πώ τα πιο πολλά είναι 63-37) κάτι κάνεις με τα εμπρός κιτ.


2η παρατήρηση. Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα σωληνάκια και τα υγρά. Αν τα αλλάξεις με μαμά φρένα και πιέσεις θα δείς ότι έχει διαφορά (στη διάρκεια, αφού ότι δίσκους και να βάλεις τα υγρά θα βράσουν, τα σωληνάκια θα φουσκώσουν και ...δε θα έχεις δύναμη στο πεντάλ).
Μετά θα βάλεις και μεγαλύτερα φρένα και ΔΕΝ θα δείς πολύ μεγάλη διαφορά.

Και τελικά καταλήγεις σε αυτό
Εγώ έτσι όπως διαβάζω review σου, κααλαβαίνω ότι δεν αξίζουν τελικά πάντως...τσάμπα επιπλέον μη αναρτώμενο βάρος.

giannis 116
14-01-12, 11:13
Κατ αρχην σ ευχαριστουμε που μπηκες στον κοπο και εκανες αυτο το review.

Τωρα επι του θεματος.

Να φανταστω οτι αγοραστηκαν καινουρια τα φρενα. Απο ιδιωτη , καποιο καταστημα ανταλλακτικων του εξωτερικου ή απο αντιπροσωπεια?
Χρειαστηκε καποιος επαναπρογραμματισμος πχ για το ABS, ή για τα ESP, DTC μετα την τοποθετηση των νεων φρενων ωστε να δουλευουν πλεον με τα μεγαλυτερα εμπρος φρενα;
Για να μπουν performance χρειαζονται 18αρες ζαντες ή χωρανε και σε 17αρες?..
Μπορεις αν ειναι ευκολο να μας γραψεις ποσο πηγαν ξεχωριστα οι χρεωσεις;
Για το cruise control τι πληρωσες και τι ακριβως χρειαστηκε να αγορασεις για να μπει aftermarket?..
Τα φρενα τα μαμα ποσο τα δινεις? Εχεις κανα λινκ να δουμε αγγελια;
Αληθεια η Brembo, που νομιζω οτι ειναι η κατασκευαστρια των BMW Performance, δεν εβγαζε ιδιο κιτ δικο της;.. Αν ναι, τι διαφορα εχει απ της BMW?..

Σορυ για τον καταιγισμο των ερωτησεων αλλα ειναι πολυ ενδιαφερουσες αυτες οι παρεμβασεις στα αυτοκινητα!

kacey
15-01-12, 23:47
Εγώ έτσι όπως διαβάζω review σου, κααλαβαίνω ότι δεν αξίζουν τελικά πάντως...τσάμπα επιπλέον μη αναρτώμενο βάρος.

Εγω παω στοιχημα οτι αυτα τα μεγαλα φρενα με την αλουμινενια δαγκανα Brembo, ειναι συνολικα πιο ελαφρια απο τα εργοστασιακα μικροτερα με την απλη μονοπιστονη δαγκανα oem.

Βεβαια το ιδανικο θα ηταν αυτη η δαγκανα με διαιρουμενο δισκο, αμεσως χειροτερη λυση (ως προς το βαρος παντα) θα ηταν η αλλαγη μονο της δαγκανας με τον εργοστασιακο δισκο να παραμενει. Αλλα σε καθε περιπτωση αυτο που γραφεις δεν ειναι σωστο, ΔΕΝ θα ειναι βαρυτερα αυτα εκτος αν ο δισκος ειναι εντελως γτπ κ τεραστιος σε σχεση με τον εργοστασιακο.

Nick_compact
15-01-12, 23:51
Εγω παω στοιχημα οτι αυτα τα μεγαλα φρενα με την αλουμινενια δαγκανα Brembo, ειναι συνολικα πιο ελαφρια απο τα εργοστασιακα μικροτερα με την απλη μονοπιστονη δαγκανα oem.

Βεβαια το ιδανικο θα ηταν αυτη η δαγκανα με διαιρουμενο δισκο, αμεσως χειροτερη λυση (ως προς το βαρος παντα) θα ηταν η αλλαγη μονο της δαγκανας με τον εργοστασιακο δισκο να παραμενει. Αλλα σε καθε περιπτωση αυτο που γραφεις δεν ειναι σωστο, ΔΕΝ θα ειναι βαρυτερα αυτα εκτος αν ο δισκος ειναι εντελως γτπ κ τεραστιος σε σχεση με τον εργοστασιακο.

Ο δίσκος και τεράστιος είναι σε σχέση με τον εργοστασιακό (5cm παραπάνω νομίζω;), και πιο χοντρός, και η δαγκάνα δεν ξέρω αν είναι αλουμινένια, γιατί δεν είναι όλες οι δαγκάνες της Brembo αλουμινένιες.

Edit : Αλουμινένιες είναι τελικά, οπότε ναι ίσως να έκανα λάθος, μπορεί το συνολικό βάρος να μην έχει μεγάλη διαφορά.

Dimpas
16-01-12, 00:12
Σε σύγκριση με την παλιά μαμά δαγκάνα , η Brembo τη χωρητικότητα έχουν ?
Αν είναι μεγάλύτερη κατά πολύ τότε δεν θα κάνεις κάτι !
Αντιθέτως θα χάσεις αντί να κερδίσεις !
Θα πρέπει να πατάς μεγαλύτερη διαδρομή στο πετάλ για να μετακινούνται το ίδιο τα τακάκια !

kacey
16-01-12, 00:27
Σωστο το τελευταιο. Μεγαλες δαγκανες με πολλα εμβολα = αναγκη για "πολυ" υγρο φρενων να μετακινηθει για να κουνησει τα εμβολα. Με εργοστασιακο σερβο, δυσκολα τα πραγματα.

Οι πολυπιστονες δαγκανες της Brembo ειναι φυσικα αλουμινενιες. Nick_Compact, για να παρεις μια ιδεα για τι μιλαμε: το εχω ξαναγραψει εδω μεσα νομιζω. Σε S3 TFSI, βγηκαν τα εργοστασιακα φρενα (μεγαλη μονοπιστονη με 325 νομιζω δισκο) κ μπηκαν ΟΚΤΑπιστονες Brembo με 380mm δισκο. Ο δισκος βεβαια ηταν διαιρουμενος, αλλα δεν παει να ειναι ΠΟΛΥ μεγαλυτερος. Ε, τα 8πιστονα ηταν (συνολικα οχι μονο ο δισκος ή η δαγκανα) ελαφρυτερα.

Nick_compact
16-01-12, 00:49
Δεν έχει σημασία η χωρητικότητα σε υγρό της δαγκάνας, αλλά το συνολικό εμβαδών των πιστονιών της δαγκάνας, που επιβάλει μεγαλύτερο σερβό. Και για να τα δίνει η BMW, δε μπορεί κάτι θα ξέρει.

Όσον αφορά τα αλουμινένια φρένα, γνωρίζω ότι είναι ελαφρύτερα. Αλλά δεν είναι όλες οι Brembo δαγκάνες αλουμινένιες. Πχ οι τετραπίστονες του Cooper S JCW είναι μαντεμένιες και βαριές.
Οι μαμά δίσκοι στο S3 είναι 345mm.

highfidelity
17-01-12, 11:46
Εγώ έτσι όπως διαβάζω review σου, κααλαβαίνω ότι δεν αξίζουν τελικά πάντως...τσάμπα επιπλέον μη αναρτώμενο βάρος.

Το αναρτώμενο βάρος μειώθηκε, αν αυτό είναι το πρόβλημά σου... Οι δαγκάνες είναι αλουμινένιες και πανάλαφρες.
Το αν αξίζει, αφορά τον καθένα χωριστά. Ναι είναι πιο δυνατές, ναι κουράζονται πιο δύσκολα, να το φρενάρισμα βελτιώνεται λίγο, αλλά βελτιώνεται (μην φανταστείτε διαφορές σε... κολώνες ή δεκάδες μέτρα ε; :p: )

Εγώ πχ δεν βλέπω λόγο να δώσει κάποιος 500 ή 1000€ για 10 άλογα, άλλος δεν θέλει να δώσει 1500€ για καλύτερο φρένο κλπ κλπ.

highfidelity
17-01-12, 12:02
Κατ αρχην σ ευχαριστουμε που μπηκες στον κοπο και εκανες αυτο το review.

Τωρα επι του θεματος.

Να φανταστω οτι αγοραστηκαν καινουρια τα φρενα. Απο ιδιωτη , καποιο καταστημα ανταλλακτικων του εξωτερικου ή απο αντιπροσωπεια?
Χρειαστηκε καποιος επαναπρογραμματισμος πχ για το ABS, ή για τα ESP, DTC μετα την τοποθετηση των νεων φρενων ωστε να δουλευουν πλεον με τα μεγαλυτερα εμπρος φρενα;
Για να μπουν performance χρειαζονται 18αρες ζαντες ή χωρανε και σε 17αρες?..
Μπορεις αν ειναι ευκολο να μας γραψεις ποσο πηγαν ξεχωριστα οι χρεωσεις;
Για το cruise control τι πληρωσες και τι ακριβως χρειαστηκε να αγορασεις για να μπει aftermarket?..
Τα φρενα τα μαμα ποσο τα δινεις? Εχεις κανα λινκ να δουμε αγγελια;
Αληθεια η Brembo, που νομιζω οτι ειναι η κατασκευαστρια των BMW Performance, δεν εβγαζε ιδιο κιτ δικο της;.. Αν ναι, τι διαφορα εχει απ της BMW?..

Σορυ για τον καταιγισμο των ερωτησεων αλλα ειναι πολυ ενδιαφερουσες αυτες οι παρεμβασεις στα αυτοκινητα!
Καταιγισμός indeed! :bugeye:
Λοιπόν:
- Τα φρένα αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν από την αντιπροσωπεία στα Γιάννενα. Η συμφωνία αφορούσε και την τοποθέτηση του cruise control και το SSK (short shift) που τα είχα αγοράσει εγώ. Κόστισαν 200€ το πρώτο και 90€ το δεύτερο, που συμπεριελάμβανε όλο το πακέτο (μαζί με λεβιεδάκι και φούσκα). Αμφότερα μεταχειρισμένα.
- Το cc για να μπει θέλει άλλους μοχλοδιακόπτες τιμονιού (ebay, παίζουν από 100 έως 300€ συνήθως, αναλόγως πόσο τυχερός είσαι!) και άλλο πλαστικό κάλυμμα για την κολώνα του τιμονιού (25€ έχει αυτό, από την αντιπροσωπεία). Διαλέγεις να έχει ότι έχει ο δικό σου + το cruise control (πχ αν έχεις αυτόματους καθαριστήρες, θα πρέπει να έχει και ο καινούριος). Αυτό είναι άλλο θέμα όμως, μην τα μπερδεύουμε! :smokin:
-Δεν μπορώ να διαχωρίσω την εργασία χωριστά, αφού τελικά για όλα τα παραπάνω, πλήρωσα 1600€, που στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος όλων των ανταλλακτικών των φρένων (θυμίζω, μόνον τα εμπρός στην περίπτωση της 120i) και η εργασία για την τοποθέτηση του cc και το ssk.
-Επαναπρογραμματισμός για τα φρένα, δεν νομίζω πως χρειάστηκε, χρειάστηκε για το cc όμως.
-Οι 18άρες δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά εξασφαλίζουν πως θα χωρέσουν σίγουρα. Κάποιες 17άρες κάνουν, κάποιες άλλες όχι. Καλό είναι να μην είσαι οριακά πάντως, είναι απαραίτητος κάποιος χώρος για την καλή ψύξη της δισκόπλακας.
-Η Brembo το πουλάει και μόνη της το κιτ, αλλά δεν νομίζω πως ήταν φθηνότερο. Επίσης όσο και να φανεί περίεργο, αν κάποιος ήθελε τις δαγκάνες της 135i που είναι οι ίδιες με τις δικές μου με άλλο χρώμα (γράφουν απλώς BMW...) συνήθως έπρεπε να πληρώσει ακριβότερα... Γενικώς, η τιμή που παίζουν κατά καιρούς οι Performance είναι άκρως ανταγωνιστική, οπότε δεν αξίζει ν' ασχοληθεί κάποιος με κάτι άλλο κατ' εμέ...
-Τα φρένα τα μαμά δεν τα έβαλα ποτέ αγγελία, με σκοπό αν πουλήσω το αυτοκίνητο, να τα ξαναβάλω πάνω. Τώρα, δεν βλέπω να το πουλάω, ή να μπαίνω στην διαδικασία να... ξηλώνω όλα αυτά που έχω βάλει (Brembo, Alpine upgrade kit, Performance parts κλπ κλπ), οπότε τα έχω αφήσει να κάθονται σε μια αποθήκη! Οι δίσκοι του 120i είναι 300άρηδες εμπρός, σε σχέση με του 116 και του 118 που είναι 284άρηδες. Θεώρησα πως δεν θα μπει κάποιος στον κόπο. Για μένα αξίζει, γιατί στην τιμή που θα σου κοστίσει ένα σετ δισκόπλακες-τακάκια, βάζεις καλύτερα φρένα που έχουν μπόλικα χιλιόμετρα να κάνουν, γιατί όταν τα έβγαλα τα τακάκια είχαν 15Κ χλμ υπόλοιπο σίγουρα και οι δισκόπλακες δεν είχαν ούτε νύχι, ούτε τίποτε... Αν ενδιαφερθεί κάποιος, εδώ είμαστε πάντως! :D

Dim77
17-01-12, 12:15
Απλά έτσι όπως το περιγράφεις, μάλλον μεγαλύτερη διαφορά θα έβλεπες με μόνο ένα σετ ατσάλινα σωληνάκια υψηλής πίεσης Goodridge των 90 ευρώ.

Η βελτίωση των φρένων είναι καλή, απλά στις μέρες μας τα αυτοκίνητα δεν έχουν πρόβλημα με τα φρένα.

Οι BMW δε, φημίζονται για τα καλά φρένα στα απλά μοντέλα.

Απλά έγιναν πολύ της μόδας οι πολυπίστονες δαγκάνες και επειδή μπαίνουν στις άλλες μάρκες, είναι κάτι που ζητούν όσοι έχουν Μ και καλώς το ζητούν γιατί δεν τίθεται θέμα κόστους.

Έχω δεί και πιάσει στα χέρια μου πολυπίστονη δαγκάνα Audi πάντως που ζυγίζει σαν να είναι ...διαφορικό! Αυτή...δεν είναι βελτίωση ακριβώς.

mike21
17-01-12, 13:23
Απο ότι βλέπω υπάρχουν ενδοιασμοί για το άν είναι καλύτερο το αυτοκίνητο με πολυπίστονες δαγκάνες και πραγματικά δέν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό,τα φρένα είναι μείζον ζήτημα για τη ζωή μας,διαβάζω προτάσεις του τύπου"μικρές διαφορές"και σας ρωτάω εάν απο τα 100 σταματάς σε 3 μέτρα λιγότερο είναι μικρή διαφορά,σωστά;και όμως στη μία περίπτωση έχεις εξαυλωθεί ενώ στην άλλη φέυγεις όρθιος,διάβασα για αλλαγή σερβό,τι σχέση έχει το σερβό με τη διαδρομή;η διαδρομή είναι καθαρά θέμα αντλίας,το σερβό είναι υποβοήθηση,τώρα βέβαια εάν ζοριζεται το ποδαράκι κάποιου ας το αλλάξει και αυτό,συνεχίζω με το βάρος,οι πολυπίστονες δαγκάνες είναι πανάλαφρες,έχω πιάσει πάρα πολλές και διαφορετικές μάλιστα και μπορώ να έχω άποψη,τελειώνω με τα εξής,για να κάνεις μία σωστή εγκατάσταση αλλάζεις δαγκάνες,σωληνάκια,αντλία και εάν δέν αλλαχθούν οι πίσω δαγκάνες θέλει ρύθμιση ο κατανεμητής για να μήν γυρνάει σε οριακές καταστάσεις.

highfidelity
17-01-12, 13:43
Απλά έτσι όπως το περιγράφεις, μάλλον μεγαλύτερη διαφορά θα έβλεπες με μόνο ένα σετ ατσάλινα σωληνάκια υψηλής πίεσης Goodridge των 90 ευρώ.

Η βελτίωση των φρένων είναι καλή, απλά στις μέρες μας τα αυτοκίνητα δεν έχουν πρόβλημα με τα φρένα.

Οι BMW δε, φημίζονται για τα καλά φρένα στα απλά μοντέλα.

Απλά έγιναν πολύ της μόδας οι πολυπίστονες δαγκάνες και επειδή μπαίνουν στις άλλες μάρκες, είναι κάτι που ζητούν όσοι έχουν Μ και καλώς το ζητούν γιατί δεν τίθεται θέμα κόστους.

Έχω δεί και πιάσει στα χέρια μου πολυπίστονη δαγκάνα Audi πάντως που ζυγίζει σαν να είναι ...διαφορικό! Αυτή...δεν είναι βελτίωση ακριβώς.
Μα νομίζω πως το γράφω πως και υγρά άλλαξα και πως αγόρασα και σωληνάκια, απλά δεν τα έχω βάλει. Και φυσικά προτείνω κάποιος ν' αλλάξει υγρά και σωληνάκια που είναι φθηνή μετατροπή και έχεις μόνον κέρδος από αυτήν.
Η σωστή σειρά και για μένα πλέον (απλώς δεν το γνώριζα νωρίτερα...) είναι πρώτα υγρά-σωληνάκια και μετά δαγκάνες. ΟΛΑ έχουν να προσφέρουν, τώρα το πόσο και αν αξίζει, αφορά τον καθένα χωριστά.

Οι εμπρός δίσκοι μου από 300χλ πήγαν στα 330χλ και αν συνυπολογίσεις πέρα από την αύξηση της διαμέτρου και το μεγαλύτερο τακάκι της πολυπίστονης και την καλύτερη επαφή με την δισκόπλακα, είναι σχεδόν... υποχρεωτική και η βελτίωση λόγω της δαγκάνας. Για το βάρος το είπαμε, ΔΕΝ είναι βαρύτερες, το αντίθετο. Άρα, πέρα από το... ελάφρωμα της τσέπης, δεν έχεις να χάσεις κάτι, μόνον να κερδίσεις.

Επίκειται αλλαγή των υγρών σύντομα και θα αλλάξω επιτέλους και τα σωληνάκια, οπότε θα ενημερώσω κατάλληλα.

highfidelity
17-01-12, 14:05
Βασικά 2 παρατηρήσεις.

Τα εμπρός δεν σηκώνουν μόνα τους το μεγάλο φορτίο. Εξαρτάται από την κατανομή βάρους.
Σε εμπροσθοκίνητα οχήματα με κατανομή 60-40 βλέπουμε ότι ο κατασκευαστής τοποθετεί μεγαλύτερους δίσκους εμπρός.
Στα πισωκίνητα οχήματα σχεδόν πάντα αν δούμε τις επιλογές του κατασκευαστή θα δούμε ομοιομορφία στο μέγεθος των δίσκων εμπρός και πίσω. (έχω ξαναβάλει παραδείγματα Nissan350Z-όλες οι BMW και ειδικά τα Μ).

Δεν είναι χαζή η BMW να βάζει (σε Ε46 το παράδειγμα)
316-320 286mm-279mm
325 300mm-294mm
330 325mm-320mm
Μ3 325mm-328mm (και 345-328 το CSL & competition pack)

Θα έβαζε 260-280 πίσω σε όλα και εμπρός θα έβαζε τα θηρία. (όπως έχει περίπου αντίστοιχα ένα επίσης ταχύτατο Focus ή Megane RS που σχεδιάστηκε και να ...ζορίζει τα φρένα του αλλά έχει άλλη κατανομή βάρους)

H αμερικάνικη Stoptech είχε μια ολόκληρη ανάλυση για το θέμα ''μεγαλύτερα φρένα εμπρός'' και ''ολόκληρο μεγαλύτερο κιτ εμπρός πίσω και αναλογικά με τα μαμά φρένα''.

Σε προσθιοκίνητα πάντως με 60-40, (για να μην πώ τα πιο πολλά είναι 63-37) κάτι κάνεις με τα εμπρός κιτ.


2η παρατήρηση. Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα σωληνάκια και τα υγρά. Αν τα αλλάξεις με μαμά φρένα και πιέσεις θα δείς ότι έχει διαφορά (στη διάρκεια, αφού ότι δίσκους και να βάλεις τα υγρά θα βράσουν, τα σωληνάκια θα φουσκώσουν και ...δε θα έχεις δύναμη στο πεντάλ).
Μετά θα βάλεις και μεγαλύτερα φρένα και ΔΕΝ θα δείς πολύ μεγάλη διαφορά.

Και τελικά καταλήγεις σε αυτό
Η BMW χαζή σίγουρα δεν είναι, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα από ένα μοντέλο μόνον. Στον Άσσο, είναι διαφορετικά τα πράγματα:
116 286mm-280mm
118 292mm-220mm
120 300mm-300mm (με το μοτέρ των 170 ίππων)
120 330mm-300mm (αεριζόμενα και τα πίσω, ίδια διάμετρος όμως)
(αντίστοιχες διαφορές και στα diesel)

Η κατανομή, σωστά λες παίζει ρόλο, γι' αυτό λόγω κατανομής κοντά στο 50:50, βλέπουμε παρόμοιες διαστάσεις, αλλά κι αυτό δεν λέει όλη την αλήθεια: οι διαστάσεις μπορεί να είναι ίδιες, αλλά οι δαγκάνες ΔΕΝ είναι, επομένως, αφού οι δαγκάνες ασκουν διαφορετική πίεση, άρα και ροπή, επομένως ακόμη και στην περίπτωση της 120i που έχει ακριβώς ίδιους σε διάμετρο δίσκους, ο εμπρός άξονας φρενάρει περισσότερο...

Επίσης, να πω πως στην περίπτωσή μου ακολουθήθηκαν οι οδηγίες της BMW στην τοποθέτηση των Performance που λέει πως θα βάλεις εμπρός δαγκάνες, αλλά δεν αλλάζεις ουσιαστικά τις πίσω ή την αντλία ή γενικώς οτιδήποτε άλλο.

Οι διαστάσεις που πήρα, είναι από την Brembo, όποιος θέλει, ρίχνει μια ματιά:
Εμπρός: http://goo.gl/ORjn7
Πίσω: http://goo.gl/V3EeY

A και να ξαναπώ και για τα σωληνάκια και τα υγρά: στην BMW δεν τα έχω βάλει ακόμη (σύντομα θα γίνει κι αυτό), τα έχω βάλει στο δεύτερο αμάξι μου (Lancia Y, αεριζόμενα εμπρός 254mm, απλά πίσω 242mm) και έχει διαφορά, αλλά νομίζω πως οι δαγκάνα έχει ακόμη πιο εντυπωσιακή... Μπορεί να είναι και η εντύπωσή μου.

mike21
17-01-12, 14:09
Μα νομίζω πως το γράφω πως και υγρά άλλαξα και πως αγόρασα και σωληνάκια, απλά δεν τα έχω βάλει. Και φυσικά προτείνω κάποιος ν' αλλάξει υγρά και σωληνάκια που είναι φθηνή μετατροπή και έχεις μόνον κέρδος από αυτήν.
Η σωστή σειρά και για μένα πλέον (απλώς δεν το γνώριζα νωρίτερα...) είναι πρώτα υγρά-σωληνάκια και μετά δαγκάνες. ΟΛΑ έχουν να προσφέρουν, τώρα το πόσο και αν αξίζει, αφορά τον καθένα χωριστά.

Οι εμπρός δίσκοι μου από 300χλ πήγαν στα 330χλ και αν συνυπολογίσεις πέρα από την αύξηση της διαμέτρου και το μεγαλύτερο τακάκι της πολυπίστονης και την καλύτερη επαφή με την δισκόπλακα, είναι σχεδόν... υποχρεωτική και η βελτίωση λόγω της δαγκάνας. Για το βάρος το είπαμε, ΔΕΝ είναι βαρύτερες, το αντίθετο. Άρα, πέρα από το... ελάφρωμα της τσέπης, δεν έχεις να χάσεις κάτι, μόνον να κερδίσεις.

Επίκειται αλλαγή των υγρών σύντομα και θα αλλάξω επιτέλους και τα σωληνάκια, οπότε θα ενημερώσω κατάλληλα.


Καλά έκανες και πήρες τώρα τα σωληνάκια,ή μαζί με τις δαγκάνες τα βάζουμε ή μετά,γιατί 9 στις 10 περιπτώσεις δέν μπαίνουν πάνω στις πολυπίστονες που ώς επι το πλήστον πιάνουν με θηλιά.

Dim77
17-01-12, 14:18
Τα φρένα δε σε σταματάνε από μόνα τους.
Χρειάζεται συνδυασμός και συνεργασία με τα:
Ελαστικά (πλάτος, τύπος ελαστικού)
Ανάρτηση
Δαγκάνα-δίσκος-τακάκι

Συνήθως σε απλές δοκιμές ένα αυτοκίνητο κερδίζει τα 3-4 μέτρα (και παραπάνω) σε στεγνό οδόστρωμα με καλύτερα και φαρδύτερα λάστιχα (πχ. μικρομεσαίο με 205-55-16 comfort ελαστικό και 225-45-17 σπορ ελαστικό).
Αλλο λάστιχο στην ίδια διάσταση (μεγάλες διαφορές και 2-3 μέτρα στα 100kmh).
Για την ανάρτηση το καταλαβαίνετε φαντάζομαι αν και δεν γίνονται συνήθως δοκιμές για σύγκριση.

Για τη διάρκεια των φρένων αρκούν σωληνάκια και δεν πειράζεις τίποτα στην αναλογία και κατανομή πέδησης που έχει μελετήσει ο κατασκευαστής.
(είπαμε έβαλε 300-294 σε 325 Ε46 για κάποιο λόγο αλλιώς θα άφηνε τα 279 μέχρι του 320 2.2 για παράδειγμα)

Εγώ έχω κάνει ''αναβαθμίσεις φρένων'' χωρίς να έχω πρόβλημα με τα μαμά φρένα της BMW και ανακάλυψα τα εξής με την εξής σειρά:

1) σωληνάκια υψηλής πίεσης. Μεγάλη αύξηση της αντοχής σε παρατεταμένη πίεση κατηφορικής διαδρομής...
2) Δίσκοι εμπρός από 330 (325mm) και 279 πίσω. Φαινομενική βελτίωση στο φρένο σε μεγάλη ταχύτητα στην ευθεία...κάτι μου έφταιγε και ειδικά σε φρένα οριακά πάνω ή λίγο πριν τη στροφή.
3) Δίσκοι πίσω από 325 (294mm). Βελτίωση της αίσθησης φρεναρίσματος στα μαμά στάνταρ...

Έχω καλά φρένα δε λέω τώρα, αλλά δεν ξέρω αν έχω 1000 ευρώ καλύτερα φρένα από τα μαμά...Με αυτά τα λεφτά θα είχα αλλάξει μαμά (BMW) δίσκους και τακάκια 2 φορές τουλάχιστον.

Εγώ πιστεύω αυτό που ειχα διαβάσει στο site της Stoptech. Η τα αναβαθμίζεις με σωστά κιτ εμπρός και πίσω, ή άστα...

Ή αποφασίζεις να βάλεις κάποιο σωστό κιτ εμπρός πίσω (ας είναι και στις μαμά διαστάσεις δίσκων) ή άστα. Δεν έχει νόημα το ''ταψί'' εμπρός παρά μόνο για ψυχολογικούς λόγους ειδικά σε αυτοκίνητα με ουδέτερη κατανομή βάρους.

Κακό μπορεί να μην κάνει (πλην της τσέπης), αλλά μη το φτάνουμε και στα επίπεδα του 80-90 που όντως τα αυτοκίνητα είχαν ΜΕΤΡΙΑ (το πολύ) φρένα για την ισχύ και το βάρος τους και δεν έφτανε αυτό, πολλοί βελτίωναν και άφηναν τα κακόμοιρα φρενάκια όπως είναι.

Έχω δεί επίσης ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ''κάτι'' και πάνε και τρυπάνε τους δίσκους...δε φτάνει που δε βελτίωσαν τίποτα...κάνανε και πιο ευαίσθητους τους δίσκους λές και θα κρυώνουν πιο γρήγορα (ίσως κρυώνουν πιο γρήγορα αραγμένα στην καφετέρια...)

Τα τελευταία 10 χρόνια δεν είναι τόσο αναγκαίο εκτός αν συντρέχει ειδικός λόγος και τα μαμά φρένα δεν επαρκούν. Και φυσικά τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν ανάγκη παντρέματος δαγκανών από ότι μοντέλο τουμπανο υπάρχει με άλλα εμπρός πίσω έτσι για να ''λέμε'' ότι κάτι βάλαμε.

Υ.Γ. (Edit) Καλά είναι όλα, αλλά να γίνονται με κάποιο ''εργοστασιακό'' σχεδιο (όπως βλέπεις και στη σειρά 1 ακολουθείται).

Συζήτηση κάνουμε.
Υ.Γ.2 Με ειχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα σερβο με τα φρένα του 330. Θα ήμουν πιο χαρούμενος αν είχα βάλει και τα πίσω από 330, αλλά το κόστος ξέφευγε...Γενικά το μόνο μπροστά το έκανα ...από απερισκεψία τελικά.

mike21
17-01-12, 14:42
Στο παρακάτω βίντεο αλλάζουν δίσκους,τακάκια,σωληνάκια και υγρά,ανάρτηση ίδια,λάστιχα ίδια,για δείτε τη διαφορά και πείτε μου εάν αξίζει.
http://www.youtube.com/watch?v=HVT9d7eVUP8

highfidelity
17-01-12, 14:45
Καλά έκανες και πήρες τώρα τα σωληνάκια,ή μαζί με τις δαγκάνες τα βάζουμε ή μετά,γιατί 9 στις 10 περιπτώσεις δέν μπαίνουν πάνω στις πολυπίστονες που ώς επι το πλήστον πιάνουν με θηλιά.
Τι εννοείς "ως επί το πλείστον πιάνουν με θηλειά";
Δεν είδα να υπάρχουν διαφορετικά κιτ για την σειρά 1, πήρα αυτό που έδινε η Goodridge. Παίζει δηλαδή να μην κάνει; Υπάρχει κάποιος αντάπτορας που είναι η θηλειά;
:banghead:

mike21
17-01-12, 14:50
Τι εννοείς "ως επί το πλείστον πιάνουν με θηλειά";
Δεν είδα να υπάρχουν διαφορετικά κιτ για την σειρά 1, πήρα αυτό που έδινε η Goodridge. Παίζει δηλαδή να μην κάνει; Υπάρχει κάποιος αντάπτορας που είναι η θηλειά;
:banghead:

Στη δικιά σου περίπτωση αφού βιδώνει επάνω το εργοστασιακό σωληνάκι δέν έχεις θέμα αλλά ως επι το πλείστον δέν ταιριάζει.
Θηλιά είναι το άκρο απο το σωληνάκι,δές τη φωτό
http://www.google.gr/imgres?q=brembo+brake+lines&hl=el&biw=1024&bih=495&tbm=isch&tbnid=b7TNk-YVkXvUSM:&imgrefurl=http://www.ourvq.com/topic/4674-stainless-steel-brake-line-kits-goodridge-stoptech-and-tech-na-fit/&docid=W9IVymiiDBYrrM&imgurl=http://img188.imageshack.us/img188/6809/54999590.png&w=450&h=314&ei=UH4VT9aYFrLS4QSx09D3Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=102&vpy=158&dur=2127&hovh=187&hovw=269&tx=141&ty=103&sig=110716889958492305304&page=1&tbnh=134&tbnw=192&start=0&ndsp=9&ved=1t:429,r:0,s:0

highfidelity
17-01-12, 15:01
Τα φρένα δε σε σταματάνε από μόνα τους.
Χρειάζεται συνδυασμός και συνεργασία με τα:
Ελαστικά (πλάτος, τύπος ελαστικού)
Ανάρτηση
Δαγκάνα-δίσκος-τακάκι

Συνήθως σε απλές δοκιμές ένα αυτοκίνητο κερδίζει τα 3-4 μέτρα (και παραπάνω) σε στεγνό οδόστρωμα με καλύτερα και φαρδύτερα λάστιχα (πχ. μικρομεσαίο με 205-55-16 comfort ελαστικό και 225-45-17 σπορ ελαστικό).
Αλλο λάστιχο στην ίδια διάσταση (μεγάλες διαφορές και 2-3 μέτρα στα 100kmh).
Για την ανάρτηση το καταλαβαίνετε φαντάζομαι αν και δεν γίνονται συνήθως δοκιμές για σύγκριση.

Για τη διάρκεια των φρένων αρκούν σωληνάκια και δεν πειράζεις τίποτα στην αναλογία και κατανομή πέδησης που έχει μελετήσει ο κατασκευαστής.
(είπαμε έβαλε 300-294 σε 325 Ε46 για κάποιο λόγο αλλιώς θα άφηνε τα 279 μέχρι του 320 2.2 για παράδειγμα)

Εγώ έχω κάνει ''αναβαθμίσεις φρένων'' χωρίς να έχω πρόβλημα με τα μαμά φρένα της BMW και ανακάλυψα τα εξής με την εξής σειρά:

1) σωληνάκια υψηλής πίεσης. Μεγάλη αύξηση της αντοχής σε παρατεταμένη πίεση κατηφορικής διαδρομής...
2) Δίσκοι εμπρός από 330 (325mm) και 279 πίσω. Φαινομενική βελτίωση στο φρένο σε μεγάλη ταχύτητα στην ευθεία...κάτι μου έφταιγε και ειδικά σε φρένα οριακά πάνω ή λίγο πριν τη στροφή.
3) Δίσκοι πίσω από 325 (294mm). Βελτίωση της αίσθησης φρεναρίσματος στα μαμά στάνταρ...

Έχω καλά φρένα δε λέω τώρα, αλλά δεν ξέρω αν έχω 1000 ευρώ καλύτερα φρένα από τα μαμά...Με αυτά τα λεφτά θα είχα αλλάξει μαμά (BMW) δίσκους και τακάκια 2 φορές τουλάχιστον.
Εντάξει, εδώ συμφωνώ, το συνολικό κόστος, δεν είναι αμελητέο και το κατά πόσον αξίζει η όποια βελτίωση, δεν μπορείς να το μετρήσεις με απλό τρόπο... Η άποψή μου είναι πως αν το συνολικό κόστος δεν είναι... παράλογο, αυτό το λίγο έστω που θα κερδίσεις, αξίζει τον κόπο.


Εγώ πιστεύω αυτό που ειχα διαβάσει στο site της Stoptech. Η τα αναβαθμίζεις με σωστά κιτ εμπρός και πίσω, ή άστα...

Ή αποφασίζεις να βάλεις κάποιο σωστό κιτ εμπρός πίσω (ας είναι και στις μαμά διαστάσεις δίσκων) ή άστα. Δεν έχει νόημα το ''ταψί'' εμπρός παρά μόνο για ψυχολογικούς λόγους ειδικά σε αυτοκίνητα με ουδέτερη κατανομή βάρους.

Κακό μπορεί να μην κάνει (πλην της τσέπης), αλλά μη το φτάνουμε και στα επίπεδα του 80-90 που όντως τα αυτοκίνητα είχαν ΜΕΤΡΙΑ (το πολύ) φρένα για την ισχύ και το βάρος τους και δεν έφτανε αυτό, πολλοί βελτίωναν και άφηναν τα κακόμοιρα φρενάκια όπως είναι.

Νομίζω πως δεν έκανα κάτι διαφορετικό από αυτό που λες: ακολούθησα την συμβουλή του εργοστασίου για την αναβάθμιση των φρένων, το οποίο δεν πρότεινε αλλαγή στα πίσω φρένα.
Γι' αυτό που λες και τα φρένα των παλαιότερων αυτοκινήτων συμφωνώ: σίγουρα η BMW μου δεν είχε κανένα πρόβλημα, απλώς για το... παραπάνω έγινε η αλλαγή. :)


Έχω δεί επίσης ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ''κάτι'' και πάνε και τρυπάνε τους δίσκους...δε φτάνει που δε βελτίωσαν τίποτα...κάνανε και πιο ευαίσθητους τους δίσκους λές και θα κρυώνουν πιο γρήγορα (ίσως κρυώνουν πιο γρήγορα αραγμένα στην καφετέρια...)

Τα τελευταία 10 χρόνια δεν είναι τόσο αναγκαίο εκτός αν συντρέχει ειδικός λόγος και τα μαμά φρένα δεν επαρκούν. Και φυσικά τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν ανάγκη παντρέματος δαγκανών από ότι μοντέλο τουμπανο υπάρχει με άλλα εμπρός πίσω έτσι για να ''λέμε'' ότι κάτι βάλαμε.
Καλά, το να τρυπάς ή να κάνεις χαρακιές στον τόρνο σε δίσκους που δεν έχουν φτιαχτεί έτσι, μόνον κακό κάνει και δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται! Μόνον για "αισθητικούς" λόγους εν τέλει το κάνουν...


Υ.Γ. (Edit) Καλά είναι όλα, αλλά να γίνονται με κάποιο ''εργοστασιακό'' σχεδιο (όπως βλέπεις και στη σειρά 1 ακολουθείται).

Συζήτηση κάνουμε.
Υ.Γ.2 Με ειχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα σερβο με τα φρένα του 330. Θα ήμουν πιο χαρούμενος αν είχα βάλει και τα πίσω από 330, αλλά το κόστος ξέφευγε...Γενικά το μόνο μπροστά το έκανα ...από απερισκεψία τελικά.

Κι εγώ ό,τι πρότεινε το εργοστάσιο ακολούθησα και αν δεις την 130i, είναι αντίστοιχο πλέον και το δικό μου, άρα, δεν ξεφεύγει.
Το σερβό, είναι το ένα, το άλλο είναι η αντλία. Η 130i και η 123i έχουν και διαφορετική αντλία για σερβό δεν ξέρω.
:banghead:

giannis 116
17-01-12, 15:14
Καταιγισμός indeed! :bugeye:
Λοιπόν:
- Τα φρένα αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν από την αντιπροσωπεία στα Γιάννενα. Η συμφωνία αφορούσε και την τοποθέτηση του cruise control και το SSK (short shift) που τα είχα αγοράσει εγώ. Κόστισαν 200€ το πρώτο και 90€ το δεύτερο, που συμπεριελάμβανε όλο το πακέτο (μαζί με λεβιεδάκι και φούσκα). Αμφότερα μεταχειρισμένα.
- Το cc για να μπει θέλει άλλους μοχλοδιακόπτες τιμονιού (ebay, παίζουν από 100 έως 300€ συνήθως, αναλόγως πόσο τυχερός είσαι!) και άλλο πλαστικό κάλυμμα για την κολώνα του τιμονιού (25€ έχει αυτό, από την αντιπροσωπεία). Διαλέγεις να έχει ότι έχει ο δικό σου + το cruise control (πχ αν έχεις αυτόματους καθαριστήρες, θα πρέπει να έχει και ο καινούριος). Αυτό είναι άλλο θέμα όμως, μην τα μπερδεύουμε! :smokin:
-Δεν μπορώ να διαχωρίσω την εργασία χωριστά, αφού τελικά για όλα τα παραπάνω, πλήρωσα 1600€, που στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος όλων των ανταλλακτικών των φρένων (θυμίζω, μόνον τα εμπρός στην περίπτωση της 120i) και η εργασία για την τοποθέτηση του cc και το ssk.
-Επαναπρογραμματισμός για τα φρένα, δεν νομίζω πως χρειάστηκε, χρειάστηκε για το cc όμως.
-Οι 18άρες δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά εξασφαλίζουν πως θα χωρέσουν σίγουρα. Κάποιες 17άρες κάνουν, κάποιες άλλες όχι. Καλό είναι να μην είσαι οριακά πάντως, είναι απαραίτητος κάποιος χώρος για την καλή ψύξη της δισκόπλακας.
-Η Brembo το πουλάει και μόνη της το κιτ, αλλά δεν νομίζω πως ήταν φθηνότερο. Επίσης όσο και να φανεί περίεργο, αν κάποιος ήθελε τις δαγκάνες της 135i που είναι οι ίδιες με τις δικές μου με άλλο χρώμα (γράφουν απλώς BMW...) συνήθως έπρεπε να πληρώσει ακριβότερα... Γενικώς, η τιμή που παίζουν κατά καιρούς οι Performance είναι άκρως ανταγωνιστική, οπότε δεν αξίζει ν' ασχοληθεί κάποιος με κάτι άλλο κατ' εμέ...
-Τα φρένα τα μαμά δεν τα έβαλα ποτέ αγγελία, με σκοπό αν πουλήσω το αυτοκίνητο, να τα ξαναβάλω πάνω. Τώρα, δεν βλέπω να το πουλάω, ή να μπαίνω στην διαδικασία να... ξηλώνω όλα αυτά που έχω βάλει (Brembo, Alpine upgrade kit, Performance parts κλπ κλπ), οπότε τα έχω αφήσει να κάθονται σε μια αποθήκη! Οι δίσκοι του 120i είναι 300άρηδες εμπρός, σε σχέση με του 116 και του 118 που είναι 284άρηδες. Θεώρησα πως δεν θα μπει κάποιος στον κόπο. Για μένα αξίζει, γιατί στην τιμή που θα σου κοστίσει ένα σετ δισκόπλακες-τακάκια, βάζεις καλύτερα φρένα που έχουν μπόλικα χιλιόμετρα να κάνουν, γιατί όταν τα έβγαλα τα τακάκια είχαν 15Κ χλμ υπόλοιπο σίγουρα και οι δισκόπλακες δεν είχαν ούτε νύχι, ούτε τίποτε... Αν ενδιαφερθεί κάποιος, εδώ είμαστε πάντως! :D

Σ ευχαριστω για τις διεξοδικες και διαφωτιστικες απαντησεις. Αν δεν ειχα αλλαξει περσι τετοια εποχη τους εμπρος δισκους μου (με τακακια και καλωδιο εννοειται), θα κουβεντιαζαμε για τα παλια σου εμπρος φρενα...
Καλα και ασφαλη φρεναρισματα λοιπον!

highfidelity
17-01-12, 15:17
Στη δικιά σου περίπτωση αφού βιδώνει επάνω το εργοστασιακό σωληνάκι δέν έχεις θέμα αλλά ως επι το πλείστον δέν ταιριάζει.
Θηλιά είναι το άκρο απο το σωληνάκι,δές τη φωτό
http://www.google.gr/imgres?q=brembo+brake+lines&hl=el&biw=1024&bih=495&tbm=isch&tbnid=b7TNk-YVkXvUSM:&imgrefurl=http://www.ourvq.com/topic/4674-stainless-steel-brake-line-kits-goodridge-stoptech-and-tech-na-fit/&docid=W9IVymiiDBYrrM&imgurl=http://img188.imageshack.us/img188/6809/54999590.png&w=450&h=314&ei=UH4VT9aYFrLS4QSx09D3Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=102&vpy=158&dur=2127&hovh=187&hovw=269&tx=141&ty=103&sig=110716889958492305304&page=1&tbnh=134&tbnw=192&start=0&ndsp=9&ved=1t:429,r:0,s:0
Τώρα κατάλαβα...
Για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι, μερικές φωτό από το κιτ:
http://www.trademotion.com/sfimages/214336/partImages/4462/SFPLImage97951.jpg
http://www.trademotion.com/sfimages/214336/partImages/4462/SFPLImage97955.jpg
Οπότε, τα σωληνάκια είναι νορμάλ νομίζω, καλού κακού θα τα κοιτάξω σήμερα να δω αν παίζει να έγινε κάποιο λάθος...
Ευχαριστώ πάντως, δεν το είχα σκεφτεί καθόλου το θέμα. :)

highfidelity
17-01-12, 15:29
Σ ευχαριστω για τις διεξοδικες και διαφωτιστικες απαντησεις. Αν δεν ειχα αλλαξει περσι τετοια εποχη τους εμπρος δισκους μου (με τακακια και καλωδιο εννοειται), θα κουβεντιαζαμε για τα παλια σου εμπρος φρενα...
Καλα και ασφαλη φρεναρισματα λοιπον!
Εδώ είμαστε για να μαθαίνουμε, να βοηθάμε και να βοηθιόμαστε. Κι όσο για τα φρένα, μην σκας, δεν πολυκαίγομαι να τα δώσω κιόλας, γι' αυτό και δεν έκανα ποτέ καμία κίνηση.
:D

Dim77
17-01-12, 16:01
Να είσαι καλά και να τα χαρείς.

@mike21 φίλε Μαικ, το βίντεο είναι διαφημιστικό της εταιρείας που δίνει το κιτ.
Το EVO υποφέρει από όσο ξέρω, από υπερθέρμανση σε πολύ δυνατούς ρυθμούς και το θέμα είναι να βάλεις πλευστούς δίσκους για να μη μεταφέρουν τόσο τη θερμότητα σε σχέση με τους μαμά.

Τώρα υπάρχουν πάντα βελτιώσεις και βελτιώσεις. Άλλες επιτυχημένες, άλλες απλά πολυέξοδες χωρίς αποτέλεσμα.

Δε διαφωνώ με την βελτίωση, απλά επιμένω ότι θέλει και κάτι παραπάνω πίσω...

Dim77
17-01-12, 16:41
Και να πώ και κάτι επιπλέον.

Ο λόγος που πόσταρα σε αυτό το θέμα ήταν γιατί ο highfidelity ανέφερε αυτό:


Εντυπώσεις σοβαρές δεν έχω ακόμη, θα έλεγα πως είναι λίγο πιο σπογγώδης η αρχική αίσθηση και πιο έντονη μετά η επιβράδυνση... Αλλά έχω κάνει μόλις 200 χλμ, οπότε μπορεί να θέλουν τα τακάκια λίγο στρώσιμο ακόμη, ενώ δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιο θεματάκι εξαέρωσης...

Κόστισαν 1600€.

Μετά από μερικά χιλιόμετρα, σιγά σιγά άρχισαν να στρώνουν και είχε φύγει η σπογγώδης αίσθηση που είχα αρχικά. Δοκίμασα και 2-3 δυνατά φρεναρισματα από τα 200 στα 80 περίπου...

Η τοποθέτηση μεγάλων δαγκανών-φρένων εμπρός, δεν σε προστατεύει από το ...βράσιμο των υγρών και την σπογγώδη αίσθηση του φρένου μετά από πίεση. Στην κατάβαση από Παναγιά μέχρι Μουργκάνι (χρόνος κάπου στο μισάωρο, βρήκα και κίνηση... :D), στο τέλος ένιωθα το πεντάλ....κάπως. Είναι σαφές πως χρειάζομουν άλλα υγρά είχα ένα κουτάκι με ATE BlueRacing και σε πρώτη ευκαιρία μπήκαν, ενώ τα μεταλλικά σωληνάκια αγοράστηκαν αργότερα κι ακόμη δεν τα έχω βάλει. Θα μπουν στην επόμενη αλλαγή υγρών φρένων που δεν αργεί κι αυτή....

Τώρα, μετά από σχεδόν 2 χρόνια χρήσης, έχω να πω πως τα χρήματά τους τ' αξίζουν, ειδικά αν κάποιος ψάξει τιμές, θα τα βρει και φθηνότερα από εμένα. Επίσης, εννοείται πως για να τα εκμεταλευτείς, πρέπει ν' αλλάξεις ΚΑΙ υγρά (ΑΤΕ ή Castrol λογικά) με υψηλότερο σημείο βρασμού, ενώ και τα μεταλικά σωληνάκια θα δώσουν το κάτι παραπάνω.

Έχω και μια Lancia Y που τα σωληνάκια άλλαξαν προς το καλύτερο το αυτοκίνητο (έχει και αλλαγμένα φρένα από Punto GT βέβαια, στα φρένα είμαι πάντα... υπερβολικός! ).

Τώρα, αν κάποιος έχει απορία για τα πίσω, υπάρχουν και πίσω BMW Performance αλλά για να είναι διπίστονες, πρέπει να έχεις πιο μεγάλο μοντέλο (123d, 130i, 135i κλπ κλπ) τα οποία έχουν αεριζόμενους δίσκους πίσω και όχι απλούς, έχουν άλλα άκρα και άλλη αντλία φρένων. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος να μπεις στον κόπο ν' αλλάξεις όλα αυτά, στην ουσία τα πίσω φρένα ως έχουν... περισσεύουν, τα μπροστά είναι που σηκώνουν το μεγάλο φορτίο.

Αυτά και ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός. Κάποια στιγμή, θα βγάλω και πιο καθαρές φωτογραφίες, μιας και από τότε... άλλαξα κινητό!

Έτσι μετά από 2 χρόνια και -1600 ευρώ μπορώ να πώ πως για τις περισσότερες χρήσεις αρκούν απλά μεταλλικά σωληνάκια στα συγχρονα αμάξια για κάτι παραπάνω. Από εκεί και πάνω...εντάξει.

Nick_compact
17-01-12, 19:02
Και να πώ και κάτι επιπλέον.

Ο λόγος που πόσταρα σε αυτό το θέμα ήταν γιατί ο highfidelity ανέφερε αυτό:


Έτσι μετά από 2 χρόνια και -1600 ευρώ μπορώ να πώ πως για τις περισσότερες χρήσεις αρκούν απλά μεταλλικά σωληνάκια στα συγχρονα αμάξια για κάτι παραπάνω. Από εκεί και πάνω...εντάξει.

Πέστα γιατί εγώ έχω πρόβλημα...

highfidelity
18-01-12, 09:53
Διόρθωση, γιατί κάπου ανέφερα λάθος την διάσταση:
Οι δισκόπλακες του Performance Kit (ή της 135i) είναι 338mm και όχι 330mm που έγραψα κάπου. Η τελευταία είναι η διάσταση για την 130i.

mike21
18-01-12, 11:10
Επειδή δέν μου άρεσε ο τόνος μου σε κάποιο προηγούμενο μύνημα και επειδή δέν θέλω να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις θέλω να εξηγήσω γιατί αντέδρασα έτσι,έχουμε διαβάσει για βελτιώσεις πάσης φύσεως,απο το φωτάκι της πλαφονιέρας μέχρι τούρμπο τελευταίο στάδιο,βελτιώσεις που γίνονται καθαρά και μόνο για ικανοποίηση χωρίς ουσιαστικό όφελος,η βελτίωση των φρένων δέν είναι σε αυτή τη κατηγορία γιατί έχει ουσιαστικό όφελος στο δρόμο,ακόμα και σε ένα αυτοκίνητο με πολύ καλά φρένα όπου η διαφορά θα είναι μικρή,αυτή η μικρή διαφορά όμως των δύο τριών μέτρων μπορεί για μία φορά στη οδηγική μας καριέρα(μπορεί και ποτέ)να είναι η απόσταση απο τη καρότσα ενός φορτηγού ή ενός τοίχου ή οτιδήποτε άλλο,για αυτό δέν είμαι ποτέ αρνητικός στη βελτίωση των φρένων,σε όποιο στάδιο βελτίωσης και να είναι,αρνητικός θα είμαι όταν αυτό που πάει να κάνει δέν βελτιώνει έστω και ελάχιστα.

Nick_compact
18-01-12, 11:29
Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στην ανάρτηση, η λίγο καλύτερη αμεσότητα που προσφέρει μια καλή aftermarket ανάρτηση μπορεί να σε σώσει σε έναν ελιγμό αποφυγής, αντίστοιχα τα 10 άλογα παραπάνω μπορεί να σε "βγάλουν" σε μια προσπέραση που κακώς υπολόγισες γιατί αυτά τα 3-4 μέτρα λιγότερα που θα χρειαστούν μπορέι να φανούν σωτήρια, ένα roll cage θα σε βγάλει από μέσα σίγουρα σώο σε ένα ατύχημα κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα μετατρέψουμε σε αγωνιστικά; Όχι. Ότι κάνουμε το κάνουμε επειδή μας αρέσει, τα υπόλοιπα περισσεύουν.
Στην προκειμένη περίπτωση ο φίλος μιλάει για φρένα 1600 ευρώ, που έκαναν μικρή διαφορά τελικά. ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει αν τα φρένα αυτά σταματάνε το αμάξι σε μικρότερη απόσταση, ποιός το μέτρησε για να το πει αυτό με σιγουριά; Σπάνια πέφτει η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος αλλάζοντας φρένα σε ένα αμάξι με ήδη καλά φρένα, συνήθως η αντοχή αυξάνεται γιατί ο μεγάλος δίσκος έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα και η αλουμινένια δαγκάνα αποβάλει πιο γρήγορα θερμότητα.Και κανείς δεν ξέρει τι συμπεριφορά θα έχει το αμάξι σε οριακό φρενάρισμα με τους εμπρός τροχούς σε γωνία.
Ποτέ δεν ήμουν αρνητικός σε κάθε είδους βελτίωση, φαίνεται άλλωστε και στο αμάξι μου, το να προσπαθούμε όμως να βαφτίσουμε τη μανία μας να αλλάζουμε πράγματα, επειδή μας αρέσει, ανάγκη, και να λέμε ότι ειναι για την ασφάλεια μας, δεν το δέχομαι. Φιλικά.

highfidelity
18-01-12, 12:01
To ότι τα πλήρωσα εγώ 1600€, δεν σημαίνει πως όλοι τόσο θα τα πληρώσουν, θεωρώ με λίγο ψάξιμο θα πας χαμηλότερα. Εγώ τα πλήρωσα τόσο, για να... γλυκάνω τον αντιπρόσωπο και να μου βάλει ουσιαστικά δωρεάν άλλα πράγματα, οπότε, στο συνολικό κόστος το δικό μου, δεν είναι μόνον τα φρένα.
Ακόμη και έτσι να είναι πάντως, σε σχέση με τις τιμές της... πιάτσας, δεν είναι κακή τιμή, αλλά φυσικά και δεν είναι μικρό ποσό...
Το αν δουλεύουν, νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία: μιλάμε για ουσιαστικά εργοστασιακό ανταλλακτικό, που τοποθετήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του εργοστασίου, που υπάρχει σε διαφορετικό μοντέλο της σειράς 1 και που καλύπτεται με αναλώσιμα από το εργοστάσιο και την αντιπροσωπεία. Δεν είναι καμιά περίεργη πατέντα λοιπόν...
Επίσης, μιας και οι κατανεμητές είναι από χρόνια ηλεκτρονικοι και δεν υπάρχουν βαλβίδες, λόγω ABS και ESP, δεν τίθεται και κάποιο θέμα κατανομής ή περίεργης αντίδρασης με τους τροχούς στριμμένους ή όχι. Και ναι, το έχω δοκιμάσει! :D
Τέλος, ούτε μία στιγμή δεν ισχυρίστηκα εγώ πως είναι ανάγκη αυτή η αλλαγή. Για την ακρίβεια, θεωρώ πως η normal 120i έχει μια χαρά φρένα και το ότι τα έβαλα εγώ τα Performance, τα έβαλα για την παραπάνω σιγουριά και επειδή τότε έκανα ταξίδια συνεχώς και με πολύ υψηλή μέση (και κατανάλωση επίσης, συνήθως σε ταξίδι έπαιζα από 13-14 λτ/100, οπότε νομίζω καταλαβαίνετε... :screwy:).

Τέλος, απ' όλα τα μπλιμπλίκια που έχω βάλει, είναι το μόνο που -ακόμη και αν θεωρηθεί ακριβό- ίσως μια φορά στα επιστρέψει πίσω... Καλό και το Alpine πχ, αλλά είναι για την απόλαυσή σου και όχι για την ασφάλειά σου. Και ναι, είμαι 100% σίγουρος πως φρενάρει καλύτερα, γιατί διαφορετικά η 135i ΔΕΝ θα είχε τα συγκεκριμένα φρένα, αλλά θα είχε τις μονοπίστονες και τις δισκόπλακες των 300mm που είχε πριν ο Άσσος μου. Θα είχα αμφιβολίες, αν είχα βάλει κάποιες του εμπορίου, αλλά όχι όταν μιλάμε για εργοστασιακό ανταλλακτικό. Ε, δεν έχω καμία αμφιβολία σ' αυτή την περίπτωση.
:)

Dim77
18-01-12, 12:36
Παιδιά, όλοι το ίδιο έχουμε στο μυαλό μας, αλλά βγαίνει αλλιώς γραμμένο.

Αυτό που λέει ο Nick_compact πιστεύω είναι σημαντικό.
Όλα αυτά με τα φρένα, πιο πολύ (όταν αλλάξαμε μόνο φρένα) βελτιώνουν την αντοχή στη θερμότητα (το γράφω έτσι απλά) παρά την απόσταση φρεναρίσματος για τον απλό λόγο ότι τόση πρόσφυση μας προσφέρει η υπάρχουσα ανάρτηση και τα ελαστικά.

Αλλιώς με τα μαμά φρένα δεν θα έμπαινε το ABS σε λειτουργία σε στεγνή καλή άσφαλτο ποτέ.

Σε φυσιολογική οδήγηση άλλωστε δεν φρενάρεις ασταμάτητα με φοβερή πίεση. Για 1-2 φρεναρίσματα πανικού ακόμα και από την τελική, δεν βράζουν τα μαμά φρένα (σε BMW έτσι? :king:).

Και φυσικά μην ξεχνάμε όταν λέμε για διαστάσεις εμπρός πίσω και ισορροπίες κλπ...ότι μπορεί να μην έχει σωστή συμπεριφορά σε φρενάρισμα υπό γωνία. (Μου συνέβαινε εμένα με 325mm εμπρός και 279 πίσω, είχα παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο έχανε πίσω την σταθερότητα εμφανώς σε ''πιεσμένη'' οδήγηση σε κλειστή διαδρομή).

Το ανταλλακτικό πάντως είναι για σειρά 1 γενικά ή μόνο για τα 125 και πάνω που έχουν μεγαλύτερους δίσκους πίσω? (Γιατί ανέφερες και σετ για πίσω).

Συζητάμε όχι για να τσακωνόμαστε, αλλά για να καταλήγουμε σε λογικά συμπεράσματα και να αυξάνουμε τις γνώσεις μας. :cheers:

highfidelity
18-01-12, 13:00
Υπάρχει σετ για πίσω, που αλλάζουν οι μονοπίστονες δαγκάνες με διπίστονες αλλά αφορά μόνον μοντέλα με πίσω αεριζόμενους δίσκους. Δεν υπάρχει διπίστονη δαγκάνα για μη αεριζόμενο δίσκο πίσω.
Άρα, η διπίστονη δαγκάνα αφορά μόνον 130i, 123d, 135i.

Lambros
18-01-12, 13:02
Παιδιά, όλοι το ίδιο έχουμε στο μυαλό μας, αλλά βγαίνει αλλιώς γραμμένο.

Αυτό που λέει ο Nick_compact πιστεύω είναι σημαντικό.
Όλα αυτά με τα φρένα, πιο πολύ (όταν αλλάξαμε μόνο φρένα) βελτιώνουν την αντοχή στη θερμότητα (το γράφω έτσι απλά) παρά την απόσταση φρεναρίσματος για τον απλό λόγο ότι τόση πρόσφυση μας προσφέρει η υπάρχουσα ανάρτηση και τα ελαστικά.

Αλλιώς με τα μαμά φρένα δεν θα έμπαινε το ABS σε λειτουργία σε στεγνή καλή άσφαλτο ποτέ.

Σε φυσιολογική οδήγηση άλλωστε δεν φρενάρεις ασταμάτητα με φοβερή πίεση. Για 1-2 φρεναρίσματα πανικού ακόμα και από την τελική, δεν βράζουν τα μαμά φρένα (σε BMW έτσι? :king:).

Και φυσικά μην ξεχνάμε όταν λέμε για διαστάσεις εμπρός πίσω και ισορροπίες κλπ...ότι μπορεί να μην έχει σωστή συμπεριφορά σε φρενάρισμα υπό γωνία. (Μου συνέβαινε εμένα με 325mm εμπρός και 279 πίσω, είχα παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο έχανε πίσω την σταθερότητα εμφανώς σε ''πιεσμένη'' οδήγηση σε κλειστή διαδρομή).

Το ανταλλακτικό πάντως είναι για σειρά 1 γενικά ή μόνο για τα 125 και πάνω που έχουν μεγαλύτερους δίσκους πίσω? (Γιατί ανέφερες και σετ για πίσω).

Συζητάμε όχι για να τσακωνόμαστε, αλλά για να καταλήγουμε σε λογικά συμπεράσματα και να αυξάνουμε τις γνώσεις μας. :cheers:

Αυτό διορθώθηκε με τους δίσκους από 325 που έβαλες ή έβαλες και δαγκάνες από 325?

Vassilis E46 Cabrio
18-01-12, 14:24
Αυτό διορθώθηκε με τους δίσκους από 325 που έβαλες ή έβαλες και δαγκάνες από 325?

Απο 330 φρένα έβαλε ο άνθρωπος στους εμπρός τροχούς και απο 325 στους πίσω:banghead:
325x25 εμπρός και 294x19 πίσω...Αναγκαστικά έπρεπε να βάλει και τις δαγκάνες...

Lambros
18-01-12, 15:14
Οκ...Δεν βλεπω τον λογο να βαρας το κεφαλι σου...

E36 RULES!!
18-01-12, 15:19
Οκ...Δεν βλεπω τον λογο να βαρας το κεφαλι σου...

:rofl2: :rofl2:

Dim77
18-01-12, 17:29
Μη βαράτε το κεφάλι σας παιδιά...μόνο αποστάτες χρειάζονται. Η δαγκάνα είναι ίδια :D :D σε όλα πλην του 330 για πίσω.

(Μπροστά είναι άλλες οι δαγκάνες φυσικά)

Lambros
18-01-12, 18:59
Μη βαράτε το κεφάλι σας παιδιά...μόνο αποστάτες χρειάζονται. Η δαγκάνα είναι ίδια :D :D σε όλα πλην του 330 για πίσω.

(Μπροστά είναι άλλες οι δαγκάνες φυσικά)

Οι αποστάτες γιατί χρειάζονται??

mike21
18-01-12, 19:20
Οι αποστάτες γιατί χρειάζονται??

Για να έρθουν πιό έξω οι δαγκάνες,μεγαλύτερη διάμετρος δίσκου άρα πρέπει να έρθουν πιό έξω.

mike21
18-01-12, 19:51
Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στην ανάρτηση, η λίγο καλύτερη αμεσότητα που προσφέρει μια καλή aftermarket ανάρτηση μπορεί να σε σώσει σε έναν ελιγμό αποφυγής, αντίστοιχα τα 10 άλογα παραπάνω μπορεί να σε "βγάλουν" σε μια προσπέραση που κακώς υπολόγισες γιατί αυτά τα 3-4 μέτρα λιγότερα που θα χρειαστούν μπορέι να φανούν σωτήρια, ένα roll cage θα σε βγάλει από μέσα σίγουρα σώο σε ένα ατύχημα κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα μετατρέψουμε σε αγωνιστικά; Όχι. Ότι κάνουμε το κάνουμε επειδή μας αρέσει, τα υπόλοιπα περισσεύουν.
Στην προκειμένη περίπτωση ο φίλος μιλάει για φρένα 1600 ευρώ, που έκαναν μικρή διαφορά τελικά. ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει αν τα φρένα αυτά σταματάνε το αμάξι σε μικρότερη απόσταση, ποιός το μέτρησε για να το πει αυτό με σιγουριά; Σπάνια πέφτει η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος αλλάζοντας φρένα σε ένα αμάξι με ήδη καλά φρένα, συνήθως η αντοχή αυξάνεται γιατί ο μεγάλος δίσκος έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα και η αλουμινένια δαγκάνα αποβάλει πιο γρήγορα θερμότητα.Και κανείς δεν ξέρει τι συμπεριφορά θα έχει το αμάξι σε οριακό φρενάρισμα με τους εμπρός τροχούς σε γωνία.
Ποτέ δεν ήμουν αρνητικός σε κάθε είδους βελτίωση, φαίνεται άλλωστε και στο αμάξι μου, το να προσπαθούμε όμως να βαφτίσουμε τη μανία μας να αλλάζουμε πράγματα, επειδή μας αρέσει, ανάγκη, και να λέμε ότι ειναι για την ασφάλεια μας, δεν το δέχομαι. Φιλικά.

Nick,δέν λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε ανάρτηση,φρένα και όλα αυτά που ανέφερες τα οποία όντως μπορεί να σε βγάλουν απο μιά δύσκολη στιγμή,σίγουρα δέν είναι ανάγκη,σίγουρα τα κάνουμε και γιατί μας ευχαριστούν,εγώ δέν καταλαβαίνω τη φράση σου "δέν αξίζει τον κόπο", απο τη στιγμή που υπάρχει βελτίωση σοβαρή αξίζει το κόπο,εάν θυμάμε καλά η PSS9 περίπου 1600ευρώ έχει,αυτή θα άξιζε το κόπο;ποιά βελτίωση αξίζει τελικά;δυστυχώς είναι ακριβό σπόρ και το ξέρεις.
Έχω αλλάξει τέσσερα ζευγάρια τετραπίστονες,δέν θα τα συγκρίνω με τα φρένα της μάνας του που ήταν ανύπαρκτα,θα συγκρίνω τα τελευταία που έβαλα με αυτά που έχω τώρα,λοιπόν φορούσα 300άρηδες δίσκους με τετραπίστονες της hi-spec motorsport και στάνταρ δίσκους πίσω με τακάκια ferodo racing,τώρα μπροστινοι δίσκοι 320 χαραχτοί απο evo με τη στάνταρ μπροστινή δαγκάνα του evo και πίσω 320 στάνταρ δίσκοι evo με τη τετραπίστονη που φοράνε μπροστά τα 350Ζ,σωληνάκια υψηλής παντού,μεγαλύτερη αντλία,υγρα lockheed 5.1,mintex racing τακάκια και μπόμπα αζώτου,η διαφορά είναι χαοτική στα πάντα,στο σταμάτημα,στη πίεση για ώρα,σε ότι θές,δέν υπάρχει καμία σύγκριση,αυτό που λαμβάνω αξιζει με τα χίλια,το κόστος τώρα είναι ένα άλλο θέμα.

Lambros
18-01-12, 19:56
Για να έρθουν πιό έξω οι δαγκάνες,μεγαλύτερη διάμετρος δίσκου άρα πρέπει να έρθουν πιό έξω.

Και πάλι δεν κατάλαβα :smashtard ... Τί κόστος έχουν αυτοί οι αποστάτες??(Είναι άσχετοι με τους κλασσικούς αποστάτες τροχών,σωστά??)

mike21
18-01-12, 20:15
Και πάλι δεν κατάλαβα :smashtard ... Τί κόστος έχουν αυτοί οι αποστάτες??(Είναι άσχετοι με τους κλασσικούς αποστάτες τροχών,σωστά??)

Είναι άσχετοι με τους αποστάτες των τροχών,η δαγκάνα δέν βιδώνει πλέον στη βάση που υπάρχει στο άκρο,εκεί βιδώνει ο αποστάτης και η δαγκάνα πάνω σε αυτόν,έτσι η δαγκάνα βγαίνει πιό έξω,δές τη φωτό.

http://www.google.gr/imgres?q=brembo+adapters&hl=el&biw=1024&bih=495&tbm=isch&tbnid=ITjuM9JJBnAaMM:&imgrefurl=http://legacygt.com/forums/showthread.php/onkelracing-rear-brembo-adapter-kit-introductory-sale-114727.html&docid=rzr2mDFFM55aeM&imgurl=http://www.calkowski.net/pix/brackets1.jpg&w=1024&h=673&ei=jRkXT_u7C5PT4QT2u_ClBA&zoom=1&iact=rc&dur=708&sig=110716889958492305304&page=1&tbnh=141&tbnw=205&start=0&ndsp=8&ved=1t:429,r:3,s:0&tx=99&ty=65

Nick_compact
18-01-12, 20:42
Nick,δέν λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε ανάρτηση,φρένα και όλα αυτά που ανέφερες τα οποία όντως μπορεί να σε βγάλουν απο μιά δύσκολη στιγμή,σίγουρα δέν είναι ανάγκη,σίγουρα τα κάνουμε και γιατί μας ευχαριστούν,εγώ δέν καταλαβαίνω τη φράση σου "δέν αξίζει τον κόπο", απο τη στιγμή που υπάρχει βελτίωση σοβαρή αξίζει το κόπο,εάν θυμάμε καλά η PSS9 περίπου 1600ευρώ έχει,αυτή θα άξιζε το κόπο;ποιά βελτίωση αξίζει τελικά;δυστυχώς είναι ακριβό σπόρ και το ξέρεις.
Έχω αλλάξει τέσσερα ζευγάρια τετραπίστονες,δέν θα τα συγκρίνω με τα φρένα της μάνας του που ήταν ανύπαρκτα,θα συγκρίνω τα τελευταία που έβαλα με αυτά που έχω τώρα,λοιπόν φορούσα 300άρηδες δίσκους με τετραπίστονες της hi-spec motorsport και στάνταρ δίσκους πίσω με τακάκια ferodo racing,τώρα μπροστινοι δίσκοι 320 χαραχτοί απο evo με τη στάνταρ μπροστινή δαγκάνα του evo και πίσω 320 στάνταρ δίσκοι evo με τη τετραπίστονη που φοράνε μπροστά τα 350Ζ,σωληνάκια υψηλής παντού,μεγαλύτερη αντλία,υγρα lockheed 5.1,mintex racing τακάκια και μπόμπα αζώτου,η διαφορά είναι χαοτική στα πάντα,στο σταμάτημα,στη πίεση για ώρα,σε ότι θές,δέν υπάρχει καμία σύγκριση,αυτό που λαμβάνω αξιζει με τα χίλια,το κόστος τώρα είναι ένα άλλο θέμα.

Όταν λες μαμά φρένα εννοείς μαμά Ε21;;; Θα ήταν τελείως άτοπη η σύγκριση. Εκτός αυτού έχεις να σταματήσεις 340 άλογα...

Nick_compact
18-01-12, 20:54
Θα κάνω άλλο ένα απανωτό post, για να ξεκαθαρίσω κάτι. Ίσως προκύπτει τόση ώρα ότι είμαι αρνητικός στην επέμβαση του φίλου που άνοιξε το thread. Αρνητικός δεν είμαι, αλλά και από την άλλη, θα περίμενα να διαβάσω ένα ΠΟΛΥ καλύτερο review για αυτά τα φρένα, και ειδικά από τη στιγμή που έχουν τοποθετηθεί σε ένα αμάξι που θεωρητικά δεν μπορεί να τα εκμεταλευτεί στο έπακρο. (Δεν θα χρειαστεί πχ να κάνουν φρενάρισμα από τα 250 χιλιόμετρα όπως ένα 135i, και έχουν να αντιμετωπίσουν και μικρότερο βάρος). Το να διαβάζω ότι χρειάστηκαν τελικά 2 χρόνια για να βγει το συμπέρασμα ότι αξίζουν τα λεφτά τους, δεν με ικανοποιεί. Ή αυτά δεν είναι αυτό που περιμένει κάποιος να είναι, ή τα μαμά ήταν ήδη πολύ καλά, έτσι όπως το σκέφτομαι εγώ. Από το review ξεκίνησε το όλο θέμα, και όχι από την ... αρνητική μου ενέργεια, και είδα ότι δεν είμαι ο μόνος μου που το εξέλαβε έτσι το review.
Άλλωστε θα ήταν τραγική ειρωνεία να είμαι αρνητικός εγώ στις επεμβάσεις, καθώς δεν έχει μείνει βίδα μαμά στο αμάξι μου.

mike21
18-01-12, 20:54
Όταν λες μαμά φρένα εννοείς μαμά Ε21;;; Θα ήταν τελείως άτοπη η σύγκριση. Εκτός αυτού έχεις να σταματήσεις 340 άλογα...

Για αυτό ακριβώς δέν τα συγκρίνω,η σύγκριση είναι μεταξύ των 300άριδων με τις hi-spec και αυτών που έχω τώρα και πραγματικά δέν υπάρχει καμία σχέση σε τίποτα,οι διαφορές είναι τεράστιες,αυτό που θέλω να πώ είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά με αυτά τα κίτ η οποία μεγαλώνει όσο τα ζορίζεις και πιστέυω απο την εμπειρία που έχω μετά απο 4 διαφορετικά σέτ ότι όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα σε συνδιασμο πάντα με τα περιφερειακά(υγρά,σωληνάκια,αντλία)

highfidelity
19-01-12, 01:04
Θα κάνω άλλο ένα απανωτό post, για να ξεκαθαρίσω κάτι. Ίσως προκύπτει τόση ώρα ότι είμαι αρνητικός στην επέμβαση του φίλου που άνοιξε το thread. Αρνητικός δεν είμαι, αλλά και από την άλλη, θα περίμενα να διαβάσω ένα ΠΟΛΥ καλύτερο review για αυτά τα φρένα, και ειδικά από τη στιγμή που έχουν τοποθετηθεί σε ένα αμάξι που θεωρητικά δεν μπορεί να τα εκμεταλευτεί στο έπακρο. (Δεν θα χρειαστεί πχ να κάνουν φρενάρισμα από τα 250 χιλιόμετρα όπως ένα 135i, και έχουν να αντιμετωπίσουν και μικρότερο βάρος). Το να διαβάζω ότι χρειάστηκαν τελικά 2 χρόνια για να βγει το συμπέρασμα ότι αξίζουν τα λεφτά τους, δεν με ικανοποιεί. Ή αυτά δεν είναι αυτό που περιμένει κάποιος να είναι, ή τα μαμά ήταν ήδη πολύ καλά, έτσι όπως το σκέφτομαι εγώ. Από το review ξεκίνησε το όλο θέμα, και όχι από την ... αρνητική μου ενέργεια, και είδα ότι δεν είμαι ο μόνος μου που το εξέλαβε έτσι το review.
Άλλωστε θα ήταν τραγική ειρωνεία να είμαι αρνητικός εγώ στις επεμβάσεις, καθώς δεν έχει μείνει βίδα μαμά στο αμάξι μου.
Παρεξήγησες το αρχικό μήνυμα φοβάμαι... Ποτέ δεν είπα πως χρειάστηκα 2 χρόνια να βγάλω συμπέρασμα, το θέμα δεν θα το άνοιγα καν, αν δεν με προέτρεπε ο φίλος συμφορουμίτης giannis που ήθελε να διαβάσει κάποια πράγματα...
Για την ακρίβεια, το πρώτο ποστ είναι κολάζ αυτών που είχα γράψει στο 4tforum τότε και λιγότερο τωρινές εντυπώσεις.
Οπότε, μάλλον σε ένα φόρουμ είναι εύκολο να παρεξηγηθούν κάποια πράγματα, τείνουμε κιόλας όλοι μας να διαβάζουμε βιαστικά. Αν δείτε, το γράφω ξεκάθαρα και στο πρώτο μήνυμα...
Τέλος, θεωρώ η κουβέντα είναι άτοπη, αν επιμένουμε στο αν αξίζει ή όχι: με την ίδια λογική, και η κατοχή μιας BMW δεν αξίζει. Μια χαρά κάνεις την δουλειά σου με ένα i30 που την αντιγράφει και στην εμφάνιση! :chair:

Γι' αυτό και το review μου δεν είχε ίσως το βάθος που θα επιθυμούσαν κάποιοι, ήταν σκόρπιες εντυπώσεις περισσότερο, παρά αναλυτική παρουσίαση. Μην ξεχνάμε πως δεν είμαι και πολύ ενεργό μέλος του φόρουμ, οπότε δεν γνωρίζω και τι να περιμένω ή τι περιμένετε κι από εμένα.

Ελπίζω να λύθηκε κι αυτή η παρεξήγηση. :dblthumb2

Vassilis E46 Cabrio
19-01-12, 02:20
Μη βαράτε το κεφάλι σας παιδιά...μόνο αποστάτες χρειάζονται. Η δαγκάνα είναι ίδια :D :D σε όλα πλην του 330 για πίσω.

(Μπροστά είναι άλλες οι δαγκάνες φυσικά)

Για ποιό λόγο να βάλεις αποστάτες????Αφού τα φρένα πίσω απο 325 (294x19) κάθονται κουτί....είναι βγάλε-βάλε μετατροπή...:screwy:

Dim77
19-01-12, 13:38
Για ποιό λόγο να βάλεις αποστάτες????Αφού τα φρένα πίσω απο 325 (294x19) κάθονται κουτί....είναι βγάλε-βάλε μετατροπή...:screwy:

Όχι αποστάτες τροχών. Αποστάτη δαγκάνας. Brake carrier (το Brake caliper είναι ίδιο όπως και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα).
Είναι το νούμερο 2.
Αλλιώς δεν μπαίνουν οι δίσκοι 294mm όπως είναι σε 318-320 (2.2).

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/318Ci-N42/browse/brakes/rear_wheel_brake_brake_pad_sensor/

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/325Ci-M54/browse/brakes/rear_wheel_brake_brake_pad_sensor/

Vassilis E46 Cabrio
19-01-12, 13:52
Όχι αποστάτες τροχών. Αποστάτη δαγκάνας. Brake carrier (το Brake caliper είναι ίδιο όπως και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα).
Είναι το νούμερο 2.
Αλλιώς δεν μπαίνουν οι δίσκοι 294mm όπως είναι σε 318-320 (2.2).

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/318Ci-N42/browse/brakes/rear_wheel_brake_brake_pad_sensor/

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/325Ci-M54/browse/brakes/rear_wheel_brake_brake_pad_sensor/

Θα αγόραζε κάποιος φρένα κομπλέ και δεν θα έπερνε τις βάσεις δαγκάνας???:banghead:
Στην ουσία έτσι πωλούνται παντού όπου κι αν ρωτήσεις.....
Νομίζω ρίξαμε την συζήτηση στα επίπεδα 10 χρονου παιδιού....

Nick_compact
19-01-12, 13:54
Για να ακριβολογούμε, δεν ειναι αποστάτης δαγκάνας αλλά η βάση της :)

Dim77
19-01-12, 14:10
Δε καταλαβαίνω τι εννοείς συζήτηση για 10χρονα...Δίκιο έχει ο Nick compact. Βάση είναι στην ουσία. Φορέας είναι η σωστή μετάφραση.

Εγώ το ξέρω ώς brake carrier τελοσπάντων...στο συνεργείο το έλεγαν ''αποστάτη''...

Εν πάσει περιπτώσει, δεν ξέρει κανένας που απαντάει τι μπορεί να έχει ως απορία ο καθένας.

Δε χρειάζεται να πάρεις φρένα κομπλέ...χρειάζεται να πάρεις αυτό το πράγμα ή να το βγάλεις από τα ''κομπλέ'' φρένα του 325 που θα βρείς σε παλιατζίδικα. 34 21 6 758 134

Φυσικά, θα πετάξεις δίσκους και τα υπόλοιπα και θα βάλεις αυτό στη δική σου καλή δαγκάνα (ή όποια σου φαίνεται καλύτερη αφού θα είναι ίδιες), αφού το περάσεις από υαλοβολή και βάψιμο. Και θα πάρεις καινούριους δίσκους και τακάκια.
Αυτό έκανα εγώ τουλάχιστον.

Το να πάρεις μτχ, φρένα (το σημαντικότερο εξάρτημα του αυτοκινήτου και να τα βάλεις όπως είναι αγορασμένα (παλιά δηλαδή) είναι για....10χρονους.
Να πάρεις καινούρια κομπλέ όλα τα εξαρτήματα από 325 είναι τραγικό έξοδο μιας και είναι όλα τα άλλα part number τα...ίδια.

Είναι αυτό που λέγαμε...κάνε σέρβις στο αυτοκίνητο σου και θα φρενάρει καλύτερα. (Καινούριοι δίσκοι, τακάκια, αμορτισέρ, λάστιχα). Είναι η καλύτερη βελτίωση η καλή συντήρηση.

Όλα τα άλλα είναι για 10χρονους...

Dim77
19-01-12, 14:25
Εγώ στη συζήτηση συμμετέχω απλά από την αρχική παρατήρηση ότι κάποιος πήρε φρένα 1600 ευρώ BMW performance και δεν είδε μεγάλη διαφορά....τη διαφορά δηλαδή που κάνουν τα σωληνάκια με 90 ευρώ...και έμεινε με τα πίσω φρένα της μάνας του. Που η σωστή αναβάθμιση στα φρένα είναι σε όλους τους τροχούς. Αν τραβάγανε ζόρι μόνο τα εμπρός, τότε κακώς έχετε δίσκους και πίσω, αλλάξτε με ταμπούρα που είναι και τσάμπα η συντήρηση σε σχέση με τα τακάκια-δίσκους.

Φυσικά και είναι καλό να αναβαθμίζουμε τα φρένα...αλλά να υπάρχει λόγος γιατί είναι η πιο ακριβή βελτίωση ίσως (όταν είναι πράγματι βελτίωση και όχι να λέμε ότι ''βάλαμε φρενάρες'' και απλά να είναι φρενάρες μόνο στην όψη παρκαρισμένο με τη βαμμένη κόκκινη, πράσινη, κίτρινη, ροζ δαγκάνα για να φαίνεται το ''μεράκι'' και η ''βελτίωση'').

Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι φαντάζομαι.

Εγώ παρέθεσα την εμπειρία μου (σε Ε46) που σας λέω ειλικρινά δεν πολυαξίζει τον κόπο εφόσον έχεις κάνει αλλαγή σε σωληνάκια μεταλλικά και καλύτερα τακάκια αν θέλει κάποιος (εκτός αν βρείς τα πάντα εμπρός πίσω από 330 και μόνο τότε)

Στις απορίες μετά του καθενός αν θέλει δαγκάνα, αποστάτη, βάση, ματσούκι, παλούκι ή αερόστατο απαντάω χωρίς να τις θεωρώ για ...παιδάκια. (ακόμα και αν είναι κάτι που έχει απαντηθεί 7-8 χιλιάδες φορές όπως τι λάδια να βάλει κάποιος σε Μ43, Ν42, Μ54 κ.ο.κ)

Φυσικά όταν αποδεδειγμένα κάποιος σαν το Μαικε21, κάνει τέτοιες δοκιμές και πειράματα και του βγαίνει το αποτέλεσμα τόσο καλό (στην πράξη και όχι την όψη) αξίζουν συγχαρητήρια.

Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια σε κάποιον όπως ο highfidelity, που έσκασε 2 χιλιάρικα για κάποια βελτίωση και γράφει αναλυτικά την εμπειρία του και αναφέρει ότι η διαφορά ήταν ''τόση'' (και αφήνει τον καθένα να κρίνει αν αξίζει να το κάνει ή όχι) και θα μπορούσε να γράψει ότι ...συγκλονίζουν τα φρένα.

Καλή συνέχεια

E36 RULES!!
19-01-12, 14:44
Το να ρωτάει καποιος εδώ επειδη δεν ξερει (δεν γεννηθηκαμε ολοι παντογνώστες φωστήρες) και να του απανταει ο έχων εμπειρία αναλυτικά και να εξηγεί δεν ειναι επιπεδο δεκαχρονου.

Επιπεδα δεκαχρονου ειναι η ξερολιά, οτι στανταρ χρειαζεσαι πισω δαγκανες. Μετα (αφου φας το πρωτο ξερολια-fail, μιας και τελικα δεν χρειαζεσαι πισω δαγκανες), να λες οτι η ολη μετατροπη ειναι βγαλε-βαλε. Και τελος, οτι η βαση δαγκανας πωλειται μαζι, ο.που και να ρωτησεις..

Στο ebay που ψωνιζουμε τοσα χρονια πολλες φορες δεν τις εχει μεσα.. Τι να κανουμε τωρα??

Επιπεδο δεκαχρονου επισης δεν ειναι να ρωτάς τι ακριβώς χρειάζεται για να βαλεις κατι. Αυτο σημαινει οτι το ψάχνεις.

http://fail101.aussieblogs.com.au/files/2011/09/shipment-of-fail.jpg





Αυτο δεν παει στον Vassilis E46 Cabrio, είναι γενικό, και... παγκόσμιο φαινόμενο... Από τοτε που εφευρέθηκε το internet, γεμίσαμε "γνώστες"!




ΥΓ: Mike21, τους HiSpec σαν ποιοτητα πώς τους είδες???

Vassilis E46 Cabrio
19-01-12, 16:53
Εγώ στη συζήτηση συμμετέχω απλά από την αρχική παρατήρηση ότι κάποιος πήρε φρένα 1600 ευρώ BMW performance και δεν είδε μεγάλη διαφορά....τη διαφορά δηλαδή που κάνουν τα σωληνάκια με 90 ευρώ...και έμεινε με τα πίσω φρένα της μάνας του. Που η σωστή αναβάθμιση στα φρένα είναι σε όλους τους τροχούς. Αν τραβάγανε ζόρι μόνο τα εμπρός, τότε κακώς έχετε δίσκους και πίσω, αλλάξτε με ταμπούρα που είναι και τσάμπα η συντήρηση σε σχέση με τα τακάκια-δίσκους.

Φυσικά και είναι καλό να αναβαθμίζουμε τα φρένα...αλλά να υπάρχει λόγος γιατί είναι η πιο ακριβή βελτίωση ίσως (όταν είναι πράγματι βελτίωση και όχι να λέμε ότι ''βάλαμε φρενάρες'' και απλά να είναι φρενάρες μόνο στην όψη παρκαρισμένο με τη βαμμένη κόκκινη, πράσινη, κίτρινη, ροζ δαγκάνα για να φαίνεται το ''μεράκι'' και η ''βελτίωση'').

Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι φαντάζομαι.

Εγώ παρέθεσα την εμπειρία μου (σε Ε46) που σας λέω ειλικρινά δεν πολυαξίζει τον κόπο εφόσον έχεις κάνει αλλαγή σε σωληνάκια μεταλλικά και καλύτερα τακάκια αν θέλει κάποιος (εκτός αν βρείς τα πάντα εμπρός πίσω από 330 και μόνο τότε)

Στις απορίες μετά του καθενός αν θέλει δαγκάνα, αποστάτη, βάση, ματσούκι, παλούκι ή αερόστατο απαντάω χωρίς να τις θεωρώ για ...παιδάκια. (ακόμα και αν είναι κάτι που έχει απαντηθεί 7-8 χιλιάδες φορές όπως τι λάδια να βάλει κάποιος σε Μ43, Ν42, Μ54 κ.ο.κ)

Φυσικά όταν αποδεδειγμένα κάποιος σαν το Μαικε21, κάνει τέτοιες δοκιμές και πειράματα και του βγαίνει το αποτέλεσμα τόσο καλό (στην πράξη και όχι την όψη) αξίζουν συγχαρητήρια.

Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια σε κάποιον όπως ο highfidelity, που έσκασε 2 χιλιάρικα για κάποια βελτίωση και γράφει αναλυτικά την εμπειρία του και αναφέρει ότι η διαφορά ήταν ''τόση'' (και αφήνει τον καθένα να κρίνει αν αξίζει να το κάνει ή όχι) και θα μπορούσε να γράψει ότι ...συγκλονίζουν τα φρένα.

Καλή συνέχεια

Προς θεού δεν ήθελα με τα λεγόμενά μου να θήξω κανέναν εδώ μέσα ούτε να προσβάλω την νοημοσύνη κανενός...
Απλά αυτά τα κιτάκια φρένων (δαγκάνα,βάσεις κ.ά) απ'ότι ξέρω με την εμπειρία μου στην αγορά τα πουλάνε μαζί σαν κομπλέ μετατροπή και ΟΧΙ χώρια εξού και η απάντηση μου στο post...

Πήρα μέρος στην συζήτηση μόνο και μόνο για να διορθώσω λεγόμενα και αριθμούς σε ότι αφορά τα φρένα σε 46άρια,λόγο του ότι έχω δοκιμάσει τα πάντα πάνω στο αμάξι μου απο απλά μαμίσια όλων των διαστάσεων μέχρι 6πίστονα γιατί συνέχεια ήμουν με το σκεπτικό πάμε και λίγο παραπάνω...
Αυτή τη στιγμή έχω φρένα απο 330 εμπρός-πίσω σε συνδιασμό με σωληνάκια υψηλής...

Φυσικά και είναι καλό να αναβαθμίζουμε τα φρένα μας αλλα σε αυτοκίνητα των 100,122,150 αλόγων είναι αδιανόητα κάποιος να μην έχει δοκιμάσει τρόπους να βελτιώσει τα μαμίσια εμπρός-πίσω ισόποσα και να πάει κατευθείαν σε πολυπίστονο κιτ...
Το πολυπίστονο δεν το είχε δουλεμένο και απο χθές για να βγάλει συμπεράσματα...
Το φόρεσε και ούτε καν έβαλε τα σωληνάκια ώστε να κάνει σωστό κύκλωμα...
Λογικό μου ακούγεται κατα την πίεση να χάνει σε αίσθηση αφού παρέμεινε με τα μαμα σωληνάκια τα οποία φούσκωναν κάθε φορά που το ''κυνηγούσε''...

Το σημαντικότερο απ'όλα αυτά και θα το κρατήσω σαν σημείο κατατεθέν το οποίο προσπέρασαν πολλοί είναι: η διαφορά που κάνουν τα σωληνάκια των 90 ευρώ και τα καλά τακάκια....
Το συμπέρασμα μην πετάτε τα λεφτά σας δεξιά και αριστερά αν δεν εξαντλήσετε πρώτα όλα τα ενδεχώμενα που προκύπτουν....

Ας τελειωποιήσει ο φίλος μας το κύκλωμα των φρένων,ας κάνει την σωστή εξαέρωσει και περιμένουμε εντυπώσεις.....

Dim77
19-01-12, 17:06
Προς θεού δεν ήθελα με τα λεγόμενά μου να θήξω κανέναν εδώ μέσα ούτε να προσβάλω την νοημοσύνη κανενός...
Απλά αυτά τα κιτάκια φρένων (δαγκάνα,βάσεις κ.ά) απ'ότι ξέρω με την εμπειρία μου στην αγορά τα πουλάνε μαζί σαν κομπλέ μετατροπή και ΟΧΙ χώρια εξού και η απάντηση μου στο post...

Πήρα μέρος στην συζήτηση μόνο και μόνο για να διορθώσω λεγόμενα και αριθμούς σε ότι αφορά τα φρένα σε 46άρια,λόγο του ότι έχω δοκιμάσει τα πάντα πάνω στο αμάξι μου απο απλά μαμίσια όλων των διαστάσεων μέχρι 6πίστονα γιατί συνέχεια ήμουν με το σκεπτικό πάμε και λίγο παραπάνω...
Αυτή τη στιγμή έχω φρένα απο 330 εμπρός-πίσω σε συνδιασμό με σωληνάκια υψηλής...

Φυσικά και είναι καλό να αναβαθμίζουμε τα φρένα μας αλλα σε αυτοκίνητα των 100,122,150 αλόγων είναι αδιανόητα κάποιος να μην έχει δοκιμάσει τρόπους να βελτιώσει τα μαμίσια εμπρός-πίσω ισόποσα και να πάει κατευθείαν σε πολυπίστονο κιτ...
Το πολυπίστονο δεν το είχε δουλεμένο και απο χθές για να βγάλει συμπεράσματα...
Το φόρεσε και ούτε καν έβαλε τα σωληνάκια ώστε να κάνει σωστό κύκλωμα...
Λογικό μου ακούγεται κατα την πίεση να χάνει σε αίσθηση αφού παρέμεινε με τα μαμα σωληνάκια τα οποία φούσκωναν κάθε φορά που το ''κυνηγούσε''...

Το σημαντικότερο απ'όλα αυτά και θα το κρατήσω σαν σημείο κατατεθέν το οποίο προσπέρασαν πολλοί είναι: η διαφορά που κάνουν τα σωληνάκια των 90 ευρώ και τα καλά τακάκια....
Το συμπέρασμα μην πετάτε τα λεφτά σας δεξιά και αριστερά αν δεν εξαντλήσετε πρώτα όλα τα ενδεχώμενα που προκύπτουν....

Ας τελειωποιήσει ο φίλος μας το κύκλωμα των φρένων,ας κάνει την σωστή εξαέρωσει και περιμένουμε εντυπώσεις.....

Οκ Βασίλη, κανένα πρόβλημα.

Καταρχάς συμφωνώ με το post αυτό απόλυτα.

Μόνη ένσταση είναι για τα κιτ (στην ουσία, παλιά φρένα από ...άτυχα αμάξια), δεν το χρειάζεσαι όλο.
Εγώ ας πούμε όταν ήρθαν τα πίσω του 325, τα βλέπω και ήταν....σκ@τα οι δίσκοι από σκουριά, μισά τα τακάκια, οι δαγκάνες ήταν χειρότερες σε εμφάνιση από τις δικές μου.

Πήρα το carrier (χαχα, μόνο στα αγγλικά θα το λέω από τώρα :icon18: ) το έβαλε στην υαλοβολή, έγινε καινούριο, βάψιμο και τοποθέτηση.
Απλά να μην μείνει η εντύπωση ότι τα βάζεις όλα. Είναι ίδια όλα μέχρι και η τελευτάια βίδα πλήν του carrier :smokin: (του 325 τα φρένα τα πίσω).

Από εκεί και πέρα, συμφωνώ και εγώ και αυτό έγραψα και ξανάγραψα, ότι το παλικάρι έδωσε 1600 + 90 για τα σωληνάκια. Και θα πετύχαινε το 95%(και βάλε) αυτού που ήθελε μόνο από τα 90 ευρώ.

Η βελτίωση που έκανες φρένα 330 εμπρός και πίσω +σωληνάκια είναι το καλύτερο και από πλευράς αξίας απόδοσης/τιμής σε απλό Ε46.

Μιας που έχεις δοκιμάσει και άλλα, αν έχεις δοκιμάσει ταψιά εμπρός (άσχετα με αριθμό εμβόλων) και απλά (μαμά 318) πίσω τι εντυπωσεις σου είχαν αφήσει? Εγώ δεν είχα εντυπωσιαστεί καθόλου... Γιατί απλά αν μου έκοβαν 2 μέτρα από τα 160kmh δεν μπορείς να το μετρήσεις, από την άλλη, είχα το θέμα στα ...βουνά πιεζόμενος (εγώ και το αυτοκίνητο :icon18: )

Υ.Γ. Είχα αλλάξει και το σωληνάκι του συμπλέκτη με ατσάλινο της UUC μαζί με των φρένων και αυτό είναι που ολοκληρώνει εντελώς το κύκλωμα του υγρού φρένου. (καλό, μόνο που βάρυνε ο συμπλέκτης, εμένα μου αρέσει και ας έχω πρόβλημα με το αριστερό γόνατο...είμαι λίγο μαζοχιστής :embarassm)

Vassilis E46 Cabrio
19-01-12, 17:14
ότι το παλικάρι έδωσε 1600 + 90 για τα σωληνάκια. Και θα πετύχαινε το 95%(και βάλε) αυτού που ήθελε μόνο από τα 90 ευρώ.

Η απόλυτη απάντηση σε όλο αυτό....Πες τα Χρυσόστομε... Να αγιάσει το στόμα σου....

E36 RULES!!
19-01-12, 17:17
Προς θεού δεν ήθελα με τα λεγόμενά μου να θήξω κανέναν εδώ μέσα ούτε να προσβάλω την νοημοσύνη κανενός...
Απλά αυτά τα κιτάκια φρένων (δαγκάνα,βάσεις κ.ά) απ'ότι ξέρω με την εμπειρία μου στην αγορά τα πουλάνε μαζί σαν κομπλέ μετατροπή και ΟΧΙ χώρια εξού και η απάντηση μου στο post...

Πήρα μέρος στην συζήτηση μόνο και μόνο για να διορθώσω λεγόμενα και αριθμούς σε ότι αφορά τα φρένα σε 46άρια,λόγο του ότι έχω δοκιμάσει τα πάντα πάνω στο αμάξι μου απο απλά μαμίσια όλων των διαστάσεων μέχρι 6πίστονα γιατί συνέχεια ήμουν με το σκεπτικό πάμε και λίγο παραπάνω...
Αυτή τη στιγμή έχω φρένα απο 330 εμπρός-πίσω σε συνδιασμό με σωληνάκια υψηλής...

Φυσικά και είναι καλό να αναβαθμίζουμε τα φρένα μας αλλα σε αυτοκίνητα των 100,122,150 αλόγων είναι αδιανόητα κάποιος να μην έχει δοκιμάσει τρόπους να βελτιώσει τα μαμίσια εμπρός-πίσω ισόποσα και να πάει κατευθείαν σε πολυπίστονο κιτ...
Το πολυπίστονο δεν το είχε δουλεμένο και απο χθές για να βγάλει συμπεράσματα...
Το φόρεσε και ούτε καν έβαλε τα σωληνάκια ώστε να κάνει σωστό κύκλωμα...
Λογικό μου ακούγεται κατα την πίεση να χάνει σε αίσθηση αφού παρέμεινε με τα μαμα σωληνάκια τα οποία φούσκωναν κάθε φορά που το ''κυνηγούσε''...

Το σημαντικότερο απ'όλα αυτά και θα το κρατήσω σαν σημείο κατατεθέν το οποίο προσπέρασαν πολλοί είναι: η διαφορά που κάνουν τα σωληνάκια των 90 ευρώ και τα καλά τακάκια....
Το συμπέρασμα μην πετάτε τα λεφτά σας δεξιά και αριστερά αν δεν εξαντλήσετε πρώτα όλα τα ενδεχώμενα που προκύπτουν....

Ας τελειωποιήσει ο φίλος μας το κύκλωμα των φρένων,ας κάνει την σωστή εξαέρωσει και περιμένουμε εντυπώσεις.....

Eδώ είσαι σωστός!!! :clap::clap::+1:




Μιας που έχεις δοκιμάσει και άλλα, αν έχεις δοκιμάσει ταψιά εμπρός (άσχετα με αριθμό εμβόλων) και απλά (μαμά 318) πίσω τι εντυπωσεις σου είχαν αφήσει? Εγώ δεν είχα εντυπωσιαστεί καθόλου... Γιατί απλά αν μου έκοβαν 2 μέτρα από τα 160kmh δεν μπορείς να το μετρήσεις, από την άλλη, είχα το θέμα στα ...βουνά πιεζόμενος (εγώ και το αυτοκίνητο :icon18: )



Δημήτρη, εκτος απο το θεμα της αποσταθεροποίσης που ειδες, που ειναι ΠΟΛΥ σημαντικό, το fade στα φρένα καλυτέρευσε οταν ειχες βαλει μονο τα μεγαλυτερα μπροστά?

Vassilis E46 Cabrio
19-01-12, 17:33
Μιας που έχεις δοκιμάσει και άλλα, αν έχεις δοκιμάσει ταψιά εμπρός (άσχετα με αριθμό εμβόλων) και απλά (μαμά 318) πίσω τι εντυπωσεις σου είχαν αφήσει? Εγώ δεν είχα εντυπωσιαστεί καθόλου... Γιατί απλά αν μου έκοβαν 2 μέτρα από τα 160kmh δεν μπορείς να το μετρήσεις, από την άλλη, είχα το θέμα στα ...βουνά πιεζόμενος (εγώ και το αυτοκίνητο :icon18: )

Υ.Γ. Είχα αλλάξει και το σωληνάκι του συμπλέκτη με ατσάλινο της UUC μαζί με των φρένων και αυτό είναι που ολοκληρώνει εντελώς το κύκλωμα του υγρού φρένου. (καλό, μόνο που βάρυνε ο συμπλέκτης, εμένα μου αρέσει και ας έχω πρόβλημα με το αριστερό γόνατο...είμαι λίγο μαζοχιστής :embarassm)

Όταν για αρχή είχα βάλει τα φρένα απο το 330 (δίσκους και δαγκάνες) είχα παρατηρήσει ότι το αμάξι σε απότομα φρενάρισμα έχανε πίσω την σταθερότητά του κάτι σαν να πέταγε κώλο δλδ...Δεν το έκανε συνέχεια απλά όταν το κυνηγούσα σε Εγνατία με πολλά χιλιόμετρα και στροφιλίκια...
Αν διαβάσεις το post που είχα αναρτήσει τότε θα δεις ότι το αναφέρο μέσα και θυμάμαι είχα εντυπωσιαστεί, είχα φρενάρες επιτέλους, έλα όμως που είχα χάσει την γεωμετρία του φρεναρίσματος...

Έπειτα όταν έβαλα το πολυπίστονα μόνο μπροστά το αυτοκίντο δεν υπήρχε απλά...Έκανε endo στην κυριολεξία...Αποτέλεσμα γρήρορη φθορά του τακακιού αφού ασκούσα πολύ δύναμη μπροστά και μηδαμινή πίσω...Αν έβαζα και πίσω πολυπίστονο κιτ θα έστρωνε το όλο θέμα...Βράχος που λένε....

Τώρα με τα φρένα απο 330 μπρός-πίσω έδεσε μια χαρά...φρενάρεις καλά,δυνατά και σίγουρα και προπάντων ισόποσα...Επιβραδύνει σταθερά και δυνατά...

Το σωληνάκι για τον συμπλέκτη που το προμυθεύτικες??Έχω ακούσει γι'αυτό ότι αλλάζοντάς το φτάνεις στο ΤΟΡ....

http://www.bmw-motorsport.gr/forums/showthread.php?t=27995 Δες τι γράφω στην δεύτερη γραμμή...Δεν ήξερα τότε ήμουν μικρός χαχαχαχαχαχα

Dim77
19-01-12, 17:45
Δημήτρη, εκτος απο το θεμα της αποσταθεροποίσης που ειδες, που ειναι ΠΟΛΥ σημαντικό, το fade στα φρένα καλυτέρευσε οταν ειχες βαλει μονο τα μεγαλυτερα μπροστά?

Πρώτα έβαλα τα σωληνάκια με όλα τα φρένα μαμά (και καινούρια τακάκια εμπρός πίσω, οι δίσκοι ήταν πολύ καλοί).

Τα φρένα δεν είχαν fade. Ακόμα και σε τρελή διαδρομή που έβρασαν και μύρισε όλο το βουνό...με τους δίσκους μου φάνηκε ότι ''δάγκωναν'' καλύτερα (στην ευθεία).
Στη διαδρομή έχανα το πίσω μέρος (λίγο).

Όταν έβαλα τα πίσω από 325 ένιωσα ότι φρενάρει καλά και ωραία το αυτοκίνητο.

Όλα αυτά είναι ότι έχω αισθανθεί. Και το έχω πιέσει το αυτοκίνητο πέραν από ότι είναι προορισμένο από το εργοστάσιο...(και ας φαίνεται ''overstatement'').

Αν ξεκίναγα τώρα πάλι από τα μαμά φρένα (με τα σωληνάκια), θα έψαχνα κιτ εμπρός πίσω από 330 ή κάποιο ολοκληρωμένο κιτ 6-4piston εμπρός πίσω μικρότερου μεγέθους (πχ. στις μαμά διαστάσεις 286mm εμπρός πίσω, άντε στου 325 -300mm ε-π, να μπαίνει σε 16αρα δηλαδή ζάντα).

Δεν ξέρω πόσο χρήσιμη προσθήκη είναι αυτή η απαρίθμηση προσωπικών εμπειριών και γνώμης, φυσικά στους υπόλοιπους που μας διαβάζουν :embarassm

mike21
19-01-12, 20:26
ΥΓ: Mike21, τους HiSpec σαν ποιοτητα πώς τους είδες???

HI-SPEC ήταν οι τετραπίστονες,οι δίσκοι ήταν black diamond,σαν ποιότητα οι δαγκάνες ήταν πολύ καλές,μεγάλα εμβολάκια,μεγάλα τακάκια,νορμάλ τιμή αλλά παρόλο που υπήρξε βελτίωση δέν ήταν κάτι το ιδιαίτερο,με την αντιστοιχη δαγκάνα της brembo είχα σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα,κοίταξα σχεδόν ότι δαγκάνα υπάρχει,(hi-spec,stop tech,brembo,tarox,endless,galfer,algon,ap racing)μέτραγα τα εμβολάκια,τα τακάκια,το βάρος τους και φυσικά τη τιμή τους,μακράν είναι οι ap racing,αλλά πανάκριβες,πιστέυω πως οι brembo είναι ότι καλύτερο μπορεί να πάρει κανείς σε αντιστοιχία με το κόστος,υπάρχει και πληθώρα μεταχειρισμένων,μπορεί να τις πάρει κανείς παμφθηνα,τη προηγούμενη εβδομάδα αγόρασε φίλος 350ευρώ τις μπροστινές δαγκάνες του cayenne.

E36 RULES!!
19-01-12, 20:44
Πρώτα έβαλα τα σωληνάκια με όλα τα φρένα μαμά (και καινούρια τακάκια εμπρός πίσω, οι δίσκοι ήταν πολύ καλοί).

Τα φρένα δεν είχαν fade. Ακόμα και σε τρελή διαδρομή που έβρασαν και μύρισε όλο το βουνό...με τους δίσκους μου φάνηκε ότι ''δάγκωναν'' καλύτερα (στην ευθεία).
Στη διαδρομή έχανα το πίσω μέρος (λίγο).

Όταν έβαλα τα πίσω από 325 ένιωσα ότι φρενάρει καλά και ωραία το αυτοκίνητο.

Όλα αυτά είναι ότι έχω αισθανθεί. Και το έχω πιέσει το αυτοκίνητο πέραν από ότι είναι προορισμένο από το εργοστάσιο...(και ας φαίνεται ''overstatement'').

Αν ξεκίναγα τώρα πάλι από τα μαμά φρένα (με τα σωληνάκια), θα έψαχνα κιτ εμπρός πίσω από 330 ή κάποιο ολοκληρωμένο κιτ 6-4piston εμπρός πίσω μικρότερου μεγέθους (πχ. στις μαμά διαστάσεις 286mm εμπρός πίσω, άντε στου 325 -300mm ε-π, να μπαίνει σε 16αρα δηλαδή ζάντα).

Δεν ξέρω πόσο χρήσιμη προσθήκη είναι αυτή η απαρίθμηση προσωπικών εμπειριών και γνώμης, φυσικά στους υπόλοιπους που μας διαβάζουν :embarassm


ΥΓ: Mike21, τους HiSpec σαν ποιοτητα πώς τους είδες???
HI-SPEC ήταν οι τετραπίστονες,οι δίσκοι ήταν black diamond,σαν ποιότητα οι δαγκάνες ήταν πολύ καλές,μεγάλα εμβολάκια,μεγάλα τακάκια,νορμάλ τιμή αλλά παρόλο που υπήρξε βελτίωση δέν ήταν κάτι το ιδιαίτερο,με την αντιστοιχη δαγκάνα της brembo είχα σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα,κοίταξα σχεδόν ότι δαγκάνα υπάρχει,(hi-spec,stop tech,brembo,tarox,endless,galfer,algon,ap racing)μέτραγα τα εμβολάκια,τα τακάκια,το βάρος τους και φυσικά τη τιμή τους,μακράν είναι οι ap racing,αλλά πανάκριβες,πιστέυω πως οι brembo είναι ότι καλύτερο μπορεί να πάρει κανείς σε αντιστοιχία με το κόστος,υπάρχει και πληθώρα μεταχειρισμένων,μπορεί να τις πάρει κανείς παμφθηνα,τη προηγούμενη εβδομάδα αγόρασε φίλος 350ευρώ τις μπροστινές δαγκάνες του cayenne.

Mαλιστα... Κατατοπιστικότατοι και οι 2! Ευχαριστώ!!!

Δεν ξέρω πόσο χρήσιμη προσθήκη είναι αυτή η απαρίθμηση προσωπικών εμπειριών και γνώμης, φυσικά στους υπόλοιπους που μας διαβάζουν :embarassm

Κοιτα, η προσωπική εμπειρία πιστεύω βοηθάει πολύ καποιον ο οποιος ενδιαφερεται για παρομοια βελτιωση και ψαχνει τι ειναι καλυτερο!

highfidelity
24-01-12, 15:02
Πού μπορώ να βρω καλά υγρά φρένων στην Αθήνα (νότια προάστια ή κέντρο) σε καλή τιμή; Ο Λαμπριανίδης δεν φέρνει πια τα ΑΤΕ Blue Racing που έχω τώρα πάνω.
Δεχόμεθα και πμ! :D

giannis 116
24-01-12, 15:26
Για Νοτια και κεντρο δε γνωριζω για Βορεια-Βορειοδυτικα παντως αμα θες ρωτα στου Μοραρη στην Αγ Παρασκευη
http://www.xo.gr/profile/profile-906240423/el/

αλλα και στη Ν. Φιλαδελφεια στο Λαγογιαννη
http://www.odhgos.gr/customerCard.asp?customerID=11556

Στη Νεα Φιλαδελφεια ειναι η αποθηκη του, στη Νεα Ιωνια το συνεργειο του, φρεναδικο.

Αλλιως ψαξε σε καταστηματα με ανταλλακτικα στη Λ Καβαλας και στη Σπυρου Πατση, εχει εκει μπολικα.

Nikos120i
24-01-12, 16:33
Πολύ καλό είναι και το Castrol SRF έχω ακούσει.

highfidelity
25-01-12, 09:34
Tελικά τα βρήκα από ένα φίλο τα ΑΤΕ, οπότε problem solved! :dblthumb2
Τώρα μένει να βρω χρόνο να πάω να μου τ' αλλάξω, θα δοκιμάσω κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο, γιατί θ' αλλάξω επιτέλους και τα σωληνάκια με τα Goodridge. :D