Επιστροφή   BMW-Motorsport.gr > Γενικές Συζητήσεις > Διάφορα Θέματα Αυτοκίνησης

Διάφορα Θέματα Αυτοκίνησης Εδώ συζητάμε όλα θέματα σχετικά με το αυτοκίνητο, για τα οποία δεν υπάρχει εξειδικευμένη κατηγορία!


Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 15-06-09, 21:41
Το avatar του χρήστη stratos
stratos Ο χρήστης stratos δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 03-02-2008
Μηνύματα: 1.673
stratos is a jewel in the roughstratos is a jewel in the roughstratos is a jewel in the rough
Lightbulb Turbo lessons...

Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα βήματα για χρησιμοποίηση turbo από την BMW στους βενζινοκινητήρες έγινε με απόλυτη επιτυχία. Η απόδοση αυξήθηκε και η κατανάλωση καυσίμου και τα καυσαέρια μειώθηκαν. Φυσικά έπεται συνέχεια και στους μικρότερους κινητήρες και αποδώσεις που ως μη-turbo μοτέρ ούτε που τις φανταζόμασταν. Τι είναι αυτό που κάνει ένα ν κινητήρα μικρού κυβισμού να βγάζει τόσο μεγάλη ισχύ? Τι είναι αυτό το σαλιγκάρι και τι είναι αυτό που κάνει να φτερνίζεται ένα αυτοκίνητο. Γιατί καίμε λιγότερο καύσιμο? Γιατί ρολεμενάτη τουρμπίνα? Τι είναι το external wastegate?
Πάρτε κανένα σαντουϊτσάκι και πατήστε το start button: η γνώση ξεκινά.

Πώς δουλεύει ένα σύστημα turbo:

Η δύναμη ενός κινητήρα είναι ανάλογη με την ποσότητα αέρα και καυσίμου που μπαίνει μέσα στους κυλίνδρους. Οι μεγαλύτεροι κινητήρες καταναλώνουν περισσότερο αέρα για την καύση και συνεπώς παράγουν περισσότερο έργο. Εάν θέλουμε μια οποιουδήποτε μεγέθους μηχανή να παράγει ακόμα περισσότερο έργο δεν έχουμε άλλη λύση παρά να αυξήσουμε την ποσότητα αέρα που εισέρχεται σε αυτή και βελτιώνει την καύση. Εγκαθιστώντας έναν υπερσυμπιεστή καυσαερίων, η ισχύς και απόδοση ενός κινητήρα μπορεί να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αλλά πώς ένας υπερσυμπιεστής καυσαερίων σπρώχνει περισσότερο αέρα σε έναν κινητήρα? Ας δούμε πρώτα την παρακάτω εικόνα:Τα επιμέρους στοιχεία που αποτελούν ένα σύστημα υπερτροφοδότησης είναι:

- Το φίλτρο αέρος (δεν φαίνεται στην παραπάνω εικόνα) δια μέσω του οποίου περνά ο ατμοσφαιρικός αέρας πριν πάει στο turbo (1).

- Ο αέρας συμπιέζεται και αυξάνεται η πυκνότητά του (μάζα/όγκο) (2).

- Λόγω των νόμων των αερίων και της καταστατικής εξίσωσης, όταν ένα αέριo υμπιέζεται (αυξάνεται η πίεση του) τότε υποχρεωτικά ανεβαίνει και η θερμοκρασία του. Για αυτό χρησιμοποιείται ένα ψυγείο (3) που είναι γνωστό ως intercooler και ψύχει τον συμπιεσμένο αέρα πριν εισέλθει για καύση. Ενίοτε χρησιμοποιείται και chargecooler αλλά τις διαφορές τους θα τις αναλύσουμε πιο μετά. Η ψύξη του αέρα βοηθά στην περεταίρω μείωση της πυκνότητας του και την αποφυγή δυσάρεστων παρενεργειών όπως η προανάφλεξη (πειράκια).

- Αφού περάσει από την πολλαπλή εισαγωγή (4), ο αέρας εισέρχεται στους θαλάμους καύσης που έχουν ένα σταθερό όγκο. Αφού ο αέρας είναι συμπιεσμένος πλέον, επιτρέπεται στον κύλινδρο να εισέλθει και περισσότερο καύσιμο (για να διατηρηθεί η αναλογία αέρα/καυσήμου σταθερή, γνωστός και ως λόγος λ). Και περισσότερο καύσιμο σημαίνει ισχυρότερη έκρηξη και συνεπώς μεγαλύτερο έργο.
- Αφού το μείγμα αυτό καεί, τα αέρια διοχετεύονται προς την πολλαπλή εξαγωγή (5).

- Τα καυτά αέρια συνεχίζουν την πορεία τους προς τον στρόβιλο (6). Αυτό δημιουργεί οπισθοπίεση ( η καλύτερη μετάφραση για το backpressure) στον κινητήρα το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στην εξάτμιση από το περιβάλλον.

- Η μείωση πίεσης (εκτόνωση) επιφέρει και μείωση της θερμοκρασίας των καυσαερίων (το αντίθετο με την συμπίεση λόγω των νόμων περί αερίων) κατά μήκος της τουρμπίνας. Η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική (η ενέργεια μπορεί να αλλάζει μόνο μορφές και όχι να χάνεται σύμφωνα με τους κλασικούς νόμους της φυσικής) και λόγω μεταφοράς ορμής κινείται ο στρόβιλος.


Από τι αποτελείται ένας υπερσυμπιεστής καυσαερίων?
Βαλβίδες εκτόνωσης:

Πριν συνεχίσουμε την ανάλυση του συστήματος θα πρέπει να αναφερθούμε στις βαλβίδες εκτόνωσης, γνωστές και ως σκάστρες. Η σκάστρα (blow off valve – BOV) είναι μια βαλβίδα ανακούφισης μεταξύ turbo και εισαγωγής για την αποφυγή του φαινομένου surge, δηλαδή την υπερβολική πίεση στην εισαγωγή που φρενάρει απότομα τον συμπιεστή όταν κλείνει η πεταλούδα. Η σκάστρα συνήθως πρέπει να τοποθετείται μετά το intercooler, αν φυσικά υπάρχει τέτοιο ψυγείο. Όταν η πεταλούδα κλείνει, τότε μειώνεται η ροή του αέρα προς τον θάλαμο καύσης. Λόγω ορμής ο συμπιεστής συνεχίζει να περιστρέφεται. Αυτό προκαλεί δύο προβλήματα. Τα κολάρα εισαγωγής ή οι σωληνώσεις μπορεί να αστοχήσουν και να καταστραφούν λόγω μεγάλης πίεσης ή να φρενάρει πολύ απότομα η τουρμπίνα και να κοπεί ο άξονας στην μέση σαν αγγούρι από τις στρεπτικές τάσεις που αναπτύσσονται. Στην καλύτερη περίπτωση θα αστοχήσει το ρουλεμάν ή το θρός. Η βαλβίδα ανακούφισης ανοίγει εκτονώνοντας τον αέρα πίσω στην ατμόσφαιρα (ανοιχτού τύπου που προκαλούν το γνωστό σφύριγμα των τουρμπάτων) ή ξανά στην εισαγωγή αλλά μετά το MAF sensor να υπάρχει (κλειστού τύπου που συνήθως είναι πιο ήσυχες). Το σήμα για να ανοίξει η βαλβίδα προέρχεται από μια γραμμή υποπίεσης από την εισαγωγή.
Wastegates:

Από την μεριά της εξάτμισης, μια βαλβίδα wastegate επιτρέπει τον έλεγχο της πίεσης μέσω του ελέγχου ροής των καυσαερίων. Μερικές σύγχρονες εφαρμογές diesel δεν χρησιμοποιούν wastegates και αποκαλούνται free-floating turbochargers.
Παρόλαυτά, όλοι οι υπερσυμπιεστές βενζινοκινητήρων έχουν wastegates. Υπάρχουν δύο είδη τέτοιων βαλβίδων, οι εσωτερικές (internal) και οι εξωτερικές (external). Και τα δύο είδη βαλβίδων παρέχουν παράκαμψη των καυσαερίων από τον στρόβιλο. Δηλαδή αντί τα καυσαέρια να διέλθουν από το μαντέμι της τουρμπίνας και να αυξήσουν τις στροφές του στροβίλου μεγαλώνοντας την πίεση υπερπλήρωσης, τον παρακάμπτουν και εξέρχονται από την εξάτμιση όπως στους ατμοσφαιρικού (χωρίς turbo) κινητήρες. Παρόμοια με τις σκάστρες, τα wastegates χρησιμοποιούν την πίεση υπερπλήρωσης και την δύναμη ενός ελατηρίου για να ελέγξουν το άνοιγμα τους.
Τα εσωτερικά wategates βρίσκονται στο εσωτερικό της τουρμπίνας μέσα στο μαντέμι και αποτελούνται από ένα κλαπέτο, έναν διωστήρα, και έναν πνευματικό ρυθμιστή. Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο ρυθμιστής να συνδεθεί μόνο με την πίεση υπερπλήρωσης γιατί ένα wastegate δεν είναι σχεδιασμένο για να ελέγχει την υποπίεση αλλά την υπερπλήρωση.
Στην πρώτη εικόνα του επόμενου post φαίνεται ένα εσωτερικό wastegate (το κλαπέτο του).


Τα εξωτερικά wastegates τοποθετούνται πάνω στην πολλαπλή εξαγωγή (χταπόδι) και πριν τον στρόβιλο. Αυτό έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να διοχέτευση τα καυσαέρια μετά την τουρμπίνα στο κύκλωμα εξάτμισης με αποτέλεσμα να καταπονείται ο στρόβιλος θερμικά πολύ λιγότερο. Σε αγωνιστικές εφαρμογές όπως και μερικοί κάγκουρες βγάζουν τα καυσαέρια αυτά στην ατμόσφαιρα παρακάμπτοντας την εξάτμιση με αποτέλεσμα να τρομάζουν γιαγιάδες και…… Για καλήτερη άποψη δείτε την δεύτερη εικόνα του επόμενου post


Λίπανση και ψύξη:

Στο κεντρικό σημείο του υπερσυμπιεστή οπού εδράζεται ο άξονας καταλήγει τουλάχιστον μια παροχή λαδιού και φυσικά η έξοδος αντιδιαμετρικά. Αυτό έχει δύο σκοπούς: είτε την λίπανση του άξονα και των εδράνων κύλισης ή ολίσθησης είτε την ψύξη της τουρμπίνας. Λόγω των πολύ υψηλών στροφών, το μεγαλύτερο φορτίο του άξονα υποβαστάζεται από ένα πολύ λεπτό φιλμ λαδιού δημιουργώντας υδροδυναμικό κουζινέτο μειώνοντας στο ελάχιστο τις τριβές.
Όταν ένας κινητήρας σβήσει τότε ξεκινά το φαινόμενο heat draining κατά το οποίο η θερμοκρασία της μηχανής εκτονώνεται προς την πολλαπλή εξαγωγή και συνεπώς και την τουρμπίνα. Για αυτό το λόγο στις σύγχρονες εφαρμογές καταλήγει ακόμα μια παροχή, αυτή του νερού. Το νερό απάγει την θερμότητα κατά την λειτουργία πολύ καλύτερα από το λάδι και συνεπώς δεν καταπονείται τόσο πολύ θερμικά το turbo τόσο κατά την λειτουργείς του όσο και κατά το σβήσιμο του.


Διαφορές ρολεμάν με θρός (κουζινέτο τριβής):

Η τεχνολογία με θρός ήταν αυτή που πρώτη χρησιμοποιήθηκε και είναι ευρέως διαδομένη ακόμα και στις μέρες μας. Ο άξονας της τουρμπίνας εδράζεται πάνω σε 2 μπρούτζινα χιτώνια, ενώ ανάμεσα σε κάθε χιτώνιο και άξονα δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα από λιπαντικό. Είναι πολύ φθηνή λύση αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα: λόγω αυξημένων τριβών υπάρχει δυσκολία στο στροφάρισμα του συμπιεστή και συνεπώς την αύξησης του φαινόμενου turbo lag. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η γρήγορη φθορά η οποία καταστρέφει την ζυγοστάθμιση του άξονα με καταστροφικά αποτελέσματα (φανταστείτε άξονα που περιστρέφεται με το λιγότερο 50000 rpm και να ταλαντώνεται 1 δέκατο του mm).
Η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους έφερε την επανάσταση με την χρήση σφαιρικών τριβέων, γνωστών και ως ρολεμάν. Πρόκειται για δύο κωνικά ρολεμάν στην άκρη του κάθε άξονα για την υποστήριξη τόσο των διατμητικών όσο και των αξονικών φορτίων. Τα πλεονεκτήματα τους είναι πολύ εύκολο να τα φανταστούμε: πολύ μεγάλη αντοχή στον χρόνο και στην σκληρή χρήση ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν γρηγορότερο στροφάρισμα (spooling) των φτερωτών και συνεπώς επίτευξη μέγιστης πίεσης σε χαμηλότερο εύρος στροφών του κινητήρα και αισθητή μείωση του turbo lag.
Η παρακάτω εικόνα δείχνει την διαφορά της αύξησης της συχνότητας περιστροφής δύο ίδιου μεγέθους υπερσυμπιεστές στον ίδιο κινητήρα. Ο ένας υπερσυμπιεστής εδράζεται σε κουζινέτα ενώ ο δεύτερος σε ρολεμάν.
Άλλα πλεονεκτήματα χρήσης σφαιρικών τριβέων είναι:

- Μειωμένη ροή λαδιού: Απαιτείται μειωμένη ποσότητα λαδιού για την λίπανση όλου του συστήματος. Αυτή η μειωμένη ροή ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για διαρροή λιπαντικού. Επίσης ελαχιστοποιείται η πιθανότητα καταστροφής του άξονα όταν σταματήσει απότομα ο κινητήρας από μεγάλη καταπόνηση.

- Βελτιωμένη δυναμική του ρότορα και αντοχή: Η χρήση σφαιρικών τριβέων δίνει καλύτερη απόσβεση των κραδασμών, τόσο στην καθημερινή όσο και στην αγωνιστική χρήση. Επίσης, η έλλειψη «μπιτέ» ρολεμάν (thrust bearring – δέχεται φορτία στον διαμήκη άξονα και όχι εγκάρσια) ενισχύει την αντοχή όλου του συστήματος που συνήθως αποτελεί και πολύ αδύναμο κρίκο.


Αυτά ήταν για το ξεκίνημα και να πάρουμε μια αρχική ιδέα για το πώς λειτουργεί ένας κινητήρας με στροβιλοσυμπιεστή καυσαερίων και μια αρχική αναφορά στα επιμέρους συστήματα και παρελκόμενα μας τέτοιας διάταξης.

Πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο και πιο δύσκολο μάθημα, μπορείτε να διατυπώσετε τις απορίες σας και αν μπορώ να βοηθήσω τότε με ευχαρίστηση να το κάνω.

Στράτος.
__________________
E36 3.16i.... 1993 - 2009.... R.I.P.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 15-06-09, 21:45
Το avatar του χρήστη crazy_beaver
crazy_beaver Ο χρήστης crazy_beaver δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 04-03-2007
Μηνύματα: 956
crazy_beaver will become famous soon enoughcrazy_beaver will become famous soon enough
Ωραιος!!!!!!!!!!!!!!
__________________
Τα λεφτα μου τα εφαγα στις γυναικες, στα ποτα και στα αυτοκινητα!!!! Τα υπολοιπα απλως τα σπαταλησα!!!!!!

και να 'ναι και καινούρια, σαν έμπειρη παρθένα
<- http://www.bmw-motorsport.gr/forums/...&postcount=254
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 15-06-09, 21:51
Το avatar του χρήστη stratos
stratos Ο χρήστης stratos δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 03-02-2008
Μηνύματα: 1.673
stratos is a jewel in the roughstratos is a jewel in the roughstratos is a jewel in the rough
Εσωτερικό wastegate:
Εξωτερικό wategate:

__________________
E36 3.16i.... 1993 - 2009.... R.I.P.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 15-06-09, 23:03
Το avatar του χρήστη Dimzan
Dimzan Ο χρήστης Dimzan δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 21-11-2007
Μηνύματα: 1.719
Dimzan is a glorious beacon of lightDimzan is a glorious beacon of lightDimzan is a glorious beacon of lightDimzan is a glorious beacon of lightDimzan is a glorious beacon of lightDimzan is a glorious beacon of light
Μπραβο εξαιρετικο αρθρο!

Εμενα οι πολλες αποριες μου στα τουρμπο ειναι σε αυτα που απο ατμοσφαιριακ γινονται τουρμπατα. Πιο συγκεκριμενα στα θεματα διαχειρησης διοτι το να κουμπωσουν πανω τα πραγματα ειναι αρκετα ευκολο. Το δυσκολο ειναι να δουλεψουν σωστα ολα τα ηλεκτρονικα και να μη διαλυθει και ο κινητηρας.

Αναμενουμε


ΥΓ: Στο θεμα αυτο επισης θα ηταν πολυ χρησιμο πιστευω να αναφερουμε το κοστος του καθε ανταλλακτικου (η το ευρος κοστους) ωστε να βγει στο τελος μια σοβαρη σουμα που να πουμε οτι ΝΑ τελικα ΤΟΣΟ κοστιζει και να μη λεμε κατα καιρους μαζεψα 1000ευρω παω για τουρμπο... (το λεγα κι εγω αυτο οταν πιστευα οτι απλα κουμπωνεις την τουρμπινα στο χταποδι και την ενωνεις με την εισαγωγη και απλα λειτουργει )
__________________
αλλαξα υπογραφη

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimzan : 15-06-09 στις 23:07
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 15-06-09, 23:23
Το avatar του χρήστη bimmer-corfu
bimmer-corfu Ο χρήστης bimmer-corfu δεν είναι συνδεδεμένος
Contributing Member
 
Εγγραφή: 15-11-2004
Μηνύματα: 3.021
bimmer-corfu is a name known to allbimmer-corfu is a name known to allbimmer-corfu is a name known to allbimmer-corfu is a name known to allbimmer-corfu is a name known to allbimmer-corfu is a name known to all
VAG γίναμε κλαψ κλαψ

Πέρα απο τη πλάκα μπράβο Στράτο, πολύ καλό άρθρο
__________________
Αν δεν μπορείς να πας γρήγορα με 100 ίππους, τότε, δεν θα πας ούτε με 500
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 15-06-09, 23:55
Το avatar του χρήστη oldcarskickass
oldcarskickass Ο χρήστης oldcarskickass δεν είναι συνδεδεμένος
Contributing Member
 
Εγγραφή: 17-02-2006
Μηνύματα: 4.552
oldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud ofoldcarskickass has much to be proud of
Καταρχάς έχεις μία ψήφο για STICKY και ένα μπράβο για την αρχή της προσπάθειας.

Dimzan άνω όριο στο εύρος δεν υπάρχει.

Όλα καθορίζονται από το budget και το σκοπό του εκάστοτε πειράγματος.

Αλλά για ένα αμάξι που θέλει ναπερπατήσει και καμιά διακοσαριά μέτρα μετά το εγχείρημα πιστεύω ένα ΚΑΤΩΤΑΤΟ όριο είναι τα 3000€.(και αυτά χωρίς να ανοίξεις μοτέρ, αλλά με ένα καλό Management του όλου θέματος ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ψιλοήσυχο)

Και αυτά σε πιο παλιά αυτοκίνητα που δεν έχουν και τρομερές απαιτήσεις σε management ούτε είναι τόσο δύσκολα (σα γυναίκα με περίοδο στην κλιμακτήριο) να πειράξεις τον εγκέφαλο.


Ερώτηση προς τον δημιουργό.

Chargecooler εδώ chargecooler παρά πέρα,chargecooler στη γη στον ουρανό και στον αέρα.

Εν τέλει τι διάολο είναι το chargecooler και ποια η διαφορά του με το intercooler;

Οι διαφορές τους είναι μόνο στον όγκο ή και στις αρχές λειτουργίας - τοποθέτησης;
__________________
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από TSAF Εμφάνιση μηνυμάτων
το καθηκον μου εκανα μονο.
Out for all that I can get
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stelmaniac Εμφάνιση μηνυμάτων
Σ αυτό το χώρο που είναι αδιαφιλονίκητα πλέον, ο χειρότερος του κόσμου και το γεγονός πως δεχόμαστε να ζούμε εδώ, σημαίνει αυτόματα πως στερούμεθα αξιοπρέπειας, όλα γίνονται αντίθετα από το σωστό. Αυτό όμως ανάγεται στη σφαίρα της φιλοοσφίας.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 15-06-09, 23:58
Το avatar του χρήστη Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος Ο χρήστης Κωνσταντίνος δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 06-02-2009
Μηνύματα: 900
Κωνσταντίνος is a glorious beacon of lightΚωνσταντίνος is a glorious beacon of lightΚωνσταντίνος is a glorious beacon of lightΚωνσταντίνος is a glorious beacon of lightΚωνσταντίνος is a glorious beacon of light
Εκτενές, κατατοπιστικότατο και άκρως ενημερωτικό. Λύθηκαν αρκετές απορίες σε όσους δεν έχουμε τεχνικές γνώσεις.
Ελπίζω να πάρουν σειρά και οι μηχανικού υπερσυμπιεστές..........
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 16-06-09, 00:08
Το avatar του χρήστη panagakiss
panagakiss Ο χρήστης panagakiss δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 31-05-2008
Μηνύματα: 438
panagakiss is on a distinguished road
Εισαι μεγαλος!!!!!!!!
Εγω να ρωτησω κατι? (κι οποιος θελει απανταει..) Γιατι καποιοι κινητηρες δεν μπορουν να παρουν turbo? Ειναι θεμα τοποθετισης ή μη σωστης λειτουργιας?
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 16-06-09, 00:17
BILL007 Ο χρήστης BILL007 δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 04-12-2006
Μηνύματα: 3.956
BILL007 is a jewel in the roughBILL007 is a jewel in the roughBILL007 is a jewel in the rough
Παιδιά είναι σίγουρα μια καλή προσπάθεια που αξίζει να το πούμε...Μπορούμε όμως να το κάνουμε δίνοντας reputation και να μην γεμίσουμε 100 σελίδες συγχαρήκια (όχι ότι το κάναμε,αλλά η εμπειρία μου ως τώρα αυτό μου λέει...)

Καλύτερα να μείνουμε σε τεχνικές απορίες και προβληματισμούς έτσι ώστε αυτό το thread να βοηθήσει ουσιαστικά και να μην καταντήσει σκορποχώρι...

Φιλικά πάντα,Βασίλης
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 16-06-09, 00:44
Το avatar του χρήστη giannis 116
giannis 116 Ο χρήστης giannis 116 δεν είναι συνδεδεμένος
Experienced User
 
Εγγραφή: 16-02-2009
Μηνύματα: 3.159
giannis 116 is just really nicegiannis 116 is just really nicegiannis 116 is just really nicegiannis 116 is just really nicegiannis 116 is just really nice
Και λιγες φωτογραφιες απο τουρμπο κι απο μενα. Τα συγκεκριμενα ειναι απο μεγαλες ντηζελ μηχανες αλλα ουσιαστικα διαφερουν μονο ως προς το μεγεθος με τα τουρμπο που μπαινουν στ αυτοκινητα.
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg DSC03524.JPG (86,7 KB, 22 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg DSC04003.JPG (82,9 KB, 19 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg turbo 200.jpg (81,2 KB, 26 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg turbo 202.jpg (93,4 KB, 19 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg Αντίγραφο από άξονας turbo.jpg (105,7 KB, 18 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:20.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Hosted by GlobalGold
BMW-Motorsport.gr is an unofficial site and is in no way associated with, endorsed by, sponsored by, or licensed by BMW. BMW-Motorsport.gr is not responsible for the content of threads/posts.