PDA

Επιστροφή στο Forum : ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ


Snoopy
20-11-06, 14:54
ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Tα Tρίκαλα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλή εξαιτίας και της πολύ κοντινής απόστασης τους με την Αθήνα.
Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Ζήρεια σε υψόμετρο 1.000 μ.
Πρόσβαση
Από Αθήνα: 143χλμ. Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Πάτρας, έξοδο στο 119ο χιλιόμετρο για Ξυλόκαστρο. Πριν την είσοδο στη πόλη του Ξυλοκάστρου πινακίδες σας οδηγούν αριστερά και κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού προς Τρίκαλα. Θα περάσετε μέσα από τα χωριά Μερτικαίϊκα και Ρίζα. Βγαίνοντας από τη Ρίζα θα συνεχίσετε βόρεια προς Τρίκαλα και Ρέθι.
Στη μεγάλη διασταύρωση που θα συναντήσετε θα πάτε αριστερά προς Τρίκαλα και όχι δεξιά για Ρέθι ή Σοφιανά. Μετά από μερικά χιλιόμετρα μέσα από τους αμπελώνες κατευθύνεστε δεξιά στο μεγάλο ασφάλτινο δρόμο ο οποίος σας βγάζει κατευθείαν στη πινακίδα Μεσαία Τρίκαλα.
Ο συνολικός χρόνος από τα βόρεια προάστια της Αθήνας είναι περίπου 2 ώρες ανάλογα την κίνηση στους δρόμους.
Είναι μια διαδρομή που σας συνιστώ καθώς συνδυάζει ευθείες για καλά ανοίγματα και στροφές σε ανηφόρα για να δείξει ο κινητήρας σας και το στήσιμό σας τον καλύτερο εαυτό τους.
Ξεκινήσαμε με τη γυναίκα μου το Σάββατο το πρωί χαράματα (5.30) κατ ευθείαν από το αεροδρόμιο και ακολουθήσαμε μια άδεια ΑΟ μέχρι την Κόρινθο όπου και μπήκαμε στην ΕΟ.
Το Σουμπαρού είχε φουσκώσει τίγκα και η σκάστρα άνοιγε σε κάθε πάτημα του γκαζιού.
Σταθερή ταχύτητα 200+ μέχρι και 240 σε κάποια σημεία που ήμουν σίγουρος πως δεν θα με πετύχει κάμερα, ραντάρ ή νυσταγμένο στρουμφάκι.
Είχα πιάσει την αριστερή, αναμένο φλας μόνιμα υπερένταση απο το πρωινό ξύπνημα και την έλλειψη καφεϊνης, οπότε φώτα σε ότι υπήρχε μπροστά, προκειμένου να φτάσουμε σύντομα σε ένα σημείο με τουλάχιστον μια κούπα ελληνικό καφέ στην χειρότερη.
Εκτροπα στο δρόμο δεν έγιναν εκτός απο ένα τουμπανάκι Σάξο, που έκανε δεξιά και για λίγο προσπάθησε να με πιάσει αλλά εγκατέλειψε σχεδόν αμέσως.
Ηταν και η διαφορά πολύ μεγάλη γιατι τον έφαγα με φόρα και 220 ενώ αυτός πρέπει να είχε γύρω στα 160 μαξ.
Χάραμα στην διασταύρωση για Τρίκαλα και πρόχειρος υπολογισμός της κατανάλωσης η οποία κυμάνθηκε σε επίπεδα κολούμπια σε απογείωση.
Μετά άρχισαν οι στροφές.
Δευτέρα – Τρίτη και η τουρμπίνα να είναι εντός εύρους.
Το αυτοκίνητο πάρα πολύ απλά κάνει ότι του ζητήσεις.
Μπαίνει όπως και να το βάλεις, ακούει στο παραμικρό, δεν κολιάζει και δεν μουριάζει, η απόλυτη χαρά της ανάβασης.
Θα ήθελα λίγο παντηλίκι, αλλά το μόνο που κατάφερα κάθε φορά που το προσπάθησα ήταν να γίνουμε φραπέ στα μπάκετ.
Ξενοδοχείο καφεδάκι, καφεδάρα, νταμιτζάνα με καφέ και επιτέλους άνοιξε το μάτι για την πρώτη εξόρμηση.
Κάτι μουρμούριζε η γυναίκα μου για το σόι μου και την τρέλα που μας βαράει, για τα αυτοκίνητα και τον κώλο της που έχει γίνει πλακέ από το κάθισμα, για τους Γιαπωνέζους και την άποψή τους για την άνεση σε ένα αυτοκίνητο, αλλά της εξήγησα πως αυτά τα αγωνιάρικα έτσι είναι και κάτι είπε στα Ιταλικά που δεν μου λέει τι σημαίνει.
Βουρ στο αυτοκίνητο λοιπόν, χωρίς μπαγκάζια να κάνουν πέρα δώθε στο πορτ μπαγκάζ

Πρώτη Στάση
Στυμφαλία
Γνωστή από την αρχαιότητα για τις περίφημες Στυμφαλίδες όρνιθες που συνδέονται με τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή. Πρόκειται για τα μυθικά πουλιά με χάλκινα φτερά που προκαλούσαν φοβερές καταστροφές στη περιοχή και κατάφερε ο Ηρακλής να εξοντώσει με δηλητηριασμένα βέλη.
Η ονομασία προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της περιοχής, το Στύμφαλο, αδελφό του βασιλιά Αιπύτου. Ο Αίπυτος, μανιώδης κυνηγός, έχασε τη ζωή του από δάγκωμα φιδιού και τον έθαψαν με τιμές στο όρος Γερόντιο. Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.χ.) αναφέρει πως είδε τον τάφο του, όμως οι αρχαιολόγοι, στις μέρες μας, ακόμα τον αναζητούν.
Η λίμνη της Στυμφαλίας, σε μέσο υψόμετρο 700μ., θεωρείται σπάνιος υδροβιότοπος, φιλοξενεί πάνω από 160 είδη ορνιθοπανίδας και φημίζεται για τα ενδημικά είδη της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπάνιο ενδημικό είδος ψαριού "Phoxinellus Stymphalicus"
Η αρχαία Στύμφαλος βρισκόταν στα βόρεια κράσπεδα της λίμνης . Έχουν εντοπισθεί απομεινάρια από δημόσια κτήρια της αρχαίας Αγοράς, οχυρώσεις και ναοί. Μάρτυρας της αίγλης του παρελθόντος, τότε που μύθος και ιστορία έγραφαν, το πεπρωμένο του τόπου.
Από την επίσκεψή μας και μετά, η όμορφη αυτή Λίμνη ονομάστηκε Σουμπαρία και θα είναι το καταφύγιο του Subaricous Kavlogazous, ένα προς εξαφάνιση είδος, χρώματος μπλέ.
Δεύτερη Στάση
Αρχαία Φενεός
Κατά την αρχαιότητα, η ονομασία Φενεός ήταν θηλυκού γένους, ενώ σήμερα απαντάται ώς "ο Φενεός". Η περιοχή Φενεού σχηματίζει οροπέδιο με συγκέντρωση νερών από τα γειτονικά υψώματα και κυρίως από τη ροή του "Φονιάτικου" ποταμού. Για τη αποφυγή των πλημμυρών, οι αρχαίοι κατασκεύασαν ένα μεγάλου μήκους οχετό που οδηγούσε τα νερά μακρυά από τη καλλιεργούμενη γη. Και μάλιστα, αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα απέδιδαν στον ήρωα Ηρακλή, που είχε ζήσει τα παιδικά του χρόνια στην εύφορη Φενεό.
Η περιοχή Φενεού (άλλοτε Αρκαδική) κατοικήθηκε από τα νεολιθικά ως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Πολυγωνικά τείχη στην ακρόπολη και λείψανα ιερών, ναών, βωμών, μαρτυρούν τη δόκιμη ανθρώπινη παρουσία ανά τους αιώνες. Ιερό Ασκληπίου των όψιμων ελληνιστικών χρόνων (ΒΔ υψώματα της Φενεάτικης πεδιάδας), Ιερό Αρτέμιδος όπου συλλατρευόταν ο Ίππιος Ποσειδών που ο μύθος θέλει να ιδρύεται από τον "πολύτροπον" Οδυσσέα, όταν βρήκε, εδώ, τα χαμένα άλογά του. Ακόμα και σήμερα στις ειδυλλιακές πλαγιές της Κυλλήνης υπάρχουν υπερήφανα άλογα σε ημιάγρια κατάσταση. Νά ναι άραγε, οι φοράδες που αναζητούσε ο Οδυσσέας;
Σε λαμπρό ναό λατρευόταν και ο θεός της Κυλλήνης Ερμής, που απεικονίζεται στα φενεάτικα νομίσματα.
Εδώ, σημαντική λατρεία ήταν αυτή της θεάς Δήμητρας, που ως "Ελευσίνια" ή "κιδαρία" (από το λατρευτικό χορό "κίδαρι") συνέβαλλε στην ευόδωση της καρποφορίας. Σκόρπιες πέτρες που πάνω τους γράφτηκε η μακραίωνη φενεάτικη ιστορία.
Στην ακρόπολη, πάνω σε ναό της αρχαιότητας υψώθηκε παλαιοχριστιανική εκκλησία και αργότερα κοιμητήρι, μαρτυρούν τη συνέχεια της λατρείας...
Ημέρα Δεύτερη
Πρώτη Στάση
Σαραντάπηχο
Ψηλά στα 1.300μ. μέσα σε πυκνό δάσος από αγέροχα μαυροπεύκα και έλατα εντυπωσιάζει το αλλοτεινά διάσημο Σαραντάπηχο. Από το 1927 ώς τα μέσα του 20ου αι., η περιοχή υπήρξε διεθνές κέντρο ψυχαγωγίας αλλά και θεραπείας πνευματικών παθήσεων. Ο Ιωάννης Σπυρόπουλος (1896 - 1973), Καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και Ακαδημαϊκός, φρόντισε να αναδείξει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Χάρη σ’ αυτόν και τις υψηλές γνωριμίες του το Σαραντάπηχο υπήρξε πόλος έλξης εκλεκτών επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό. Για την άνετη παραμονή τους, οικοδομήθηκε ένα τριώροφο σύγχρονο ξενοδοχείο με ηλεκτρογεννήτριες, με άνετους χώρους, με τηλεφωνικές συνδέσεις, με μεγάλες αίθουσες συγκεντρώσεων και ψυχαγωγίας, με γήπεδα ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα οργανώνονταν καθημερινώς περίπατοι, εκδρομές και κυνηγετικές εξορμήσεις. Όλα αυτά γίνονταν κάτω από τη φροντίδα των οικογενειών Σπυρόπουλου, Λογοθετοπούλου, Αραβαντινού, οι οποίες είχαν τεράστιο πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό κύρος τότε ανα την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Δεύτερη Στάση και Αναχώρηση.
Γκούρα
Το όνομά της περιγράφει τη μορφολογία της περιοχής "τόπος πετρώδης όπου αναβλύζουν άφθονα νερά". Εντυπωσιάζει με τη λιθόστρωτη πλατεία, τα ιστορικά κτήριά της (αρχοντικά Οικονόμου και Σαρλή), την πέτρινη εκκλησία και τα παραδοσιακά της καφενεία.
Τρίκαλα
Από τις σπουδαιότερες κοινότητες της τουρκοκρατίας με μεσαιωνικό κάστρο, πατρίδα της γνωστής οικογένειας των Νοταραίων.

Πού να πιείτε καφέ
Αρχαία Φενεός
Το διάσημο κουτούκι του Στάικου, Εστιατόριο - Καφέ, Τηλ. 27470 41166
Βελίνα
Βελίνα, Ταβέρνα, Τηλ. 27420 71132
Ρέθι
Κέντρο ελεύθερης Ιππασίας, Τηλ. 6934 140421, 6936 889973
Ρίζα
Ηλίου μέλαθρον, Ξενοδοχείο - Καφε - Μπαρ, Τηλ. 27430 71488
Τρίκαλα
Aνω Συνοικία
Της Αθανασίας, Καφενείον - Οινοποτείον - Παντοπωλείον, Τηλ. 27430 91050
Βαρνεβό, Ενοικιαζόμενα Πυργόσπιτα, Τηλ. 27430 91222, 6944 949575
Πηγή Ταρλαμπά, Ξενοδοχείο, Τηλ. 27430 91267
Μεσαία Συνοικία
Αλφαβητάριο, Καφέ - Γλυκό, Τηλ. 27430 91322
Έναστρο, Καφέ - Μπάρ, Τηλ. 27430 91300
Λίθινο, κόφι μπρέικ, Τηλ. 27430 91166
Το Τζίνι, Καφέ - Μπαρ, Τηλ. 27430 91360
Κάτω Συνοικία
Ελθάγιω, Καφέ - Μπάρ, Τηλ. 6932 520374


Πού να φάτε
Αρχαία Φενεός
Το διάσημο κουτούκι του Στάικου, Εστιατόριο - Καφέ, Τηλ. 27470 41166
Βελίνα
Βελίνα, Ταβέρνα, Τηλ. 27420 71132
Καλιάνοι
Το Πατρικό, Ταβέρνα - Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Τηλ. 27470 22224
Καρτέρι (Καστανιάς)
Ο Λεωνίδας, Οικογενειακή Ταβέρνα, Τηλ. 27470 31203
Καστανιά
Δεδάκης - Το Στέκι, Ξενώνας - Καφεζυθεστιατόριο, Τηλ. 27470 61270, 6974 830078
Πανόραμα
Ξενώνας Αλεξίου, Ξενοδοχείο - Εστιατόριο, Τηλ. 27420 26200
Τρίκαλα
Aνω Συνοικία
Της Αθανασίας, Καφενείον - Οινοποτείον - Παντοπωλείον, Τηλ. 27430 91050
Δεκλερή, Ταβέρνα, Τηλ. 27430 91358
Μεσαία Συνοικία
¶ρτεμις, Παραδοσιακή ταβέρνα, Τηλ. 27430 91180
Τα 7 αδέλφια, Ταβέρνα, Τηλ. 27430 91229
Το Τζίνι, Καφέ - Μπαρ, Τηλ. 27430 91360
Κάτω Συνοικία
Καραπανάγου, Ψησταριά - Καφέ - Μπάρ, Τηλ. 27430 91240

Πληροφορίες για την περιοχή
http://www.e-ziria.gr
απο όπου και τα αποσπάσματα που παραθέτω.
Είναι όμορφα, θα περάσετε καλά, σας συστήνω να πάτε.
Οσοι έχουν σκληρές αναρτήσεις και πάνω απο 17 ζάντες ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, οι δρόμοι εκεί δεν αστειεύονται.

Action Man
20-11-06, 15:05
Ωραία περιγραφή!
Έχω πάει στα Τρίκαλα πολλές φορές και ξέρω πως είναι.......φαντάζομαι στην ανάβαση θα οργίασες!

Snoopy
20-11-06, 15:09
Ωραία περιγραφή!
Έχω πάει στα Τρίκαλα πολλές φορές και ξέρω πως είναι.......φαντάζομαι στην ανάβαση θα οργίασες!

ΘΕΛΩ
ΛΑΣΤΙΧΑ

Action Man
20-11-06, 15:17
ΘΕΛΩ
ΛΑΣΤΙΧΑ

Pirelli p zero nero.
Mη κάνεις κανα αστείο και βάλεις άλλα σε αυτό το αυτοκίνητο...

EVANGELOS
20-11-06, 18:52
Λίγο πιό αναλυτικός δε μπορούσες να γίνεις ????? :bugeye: :bugeye: ...
Με τέτοια μεριγραφή είναι σα να έχω πάει .... θα το τυπώσω και θα λέω για την εκδρομή μου στα Τρίκαλα Κορινθίας...
Απλά replace : scoobi , subaru με Μ3 , σκαστρα - τούρμπο με εξαπετάλουδο , και saxo με 360modena.... ETΣΙ ΓΙΑ ΦΙΓΟΥΡΑ.....
Ψέματα είναι όπως θέλω το περιγράφω....:p:

Υ.Γ. Η λίμνη Σουμπαρία είναι κοντά στο όρος Μοτορσπόρτο ??? εκεί νομίζω αναπαράγονται τα mitrius eksapetaloudous ....